Εναλλαγή Αγγλικών-Ελληνικών με Alt+Shift

Καλημέρα, σε όλους.
Σε raspberry pi4 έκανα νέα εγκατάσταση λειτουργικού, το Raspian Pi OS (64-bit) για LInux. Δεν μπορώ να το ρυθμίσω, ώστε σε γραφή κειμένου να γίνεται αλλαγή από Αγγλικά σε Ελληνικά και αντίστροφα με το Shift-Alt, όπως έκανα πριν με το παλαιό Pi OS Linux λειτουργικό.
Το πληκτρολόγιο μου είναι PHILIPS Wireless Combo, Τύπου PC 104
Θα εκτιμούσα πολύ, αν κάποιος μπορούσε να με βοηθήσει.

Δεν ξέρω τι γραφικό περιβάλλον έχει το raspian, οπότε μπορεί να οριστεί η συντόμευση αυτή και απ’ τις ρυθμίσεις του. Αν πάντως είσαι σε xorg, υπάρχει ένας τρόπος που συνήθως λειτουργεί ανεξαρτήτως γραφικού περιβάλλοντος, και αυτός είναι η δημιουργία ενός αρχείου με όνομα 00-keyboard.conf στη διαδρομή /etc/X11/xorg.conf.d/ με τα παρακάτω περιεχόμενα:

Section "InputClass"
    Identifier "libinput keyboard catchall"
    MatchIsKeyboard "on"
    MatchDevicePath "/dev/input/event*"
	Option "XkbLayout" "us,gr"
	Option "XkbModel" "pc104"
	Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll"
    Driver "libinput"
EndSection

Αυτό μπορείς να το κάνεις με κάποιον επεξεργαστή κειμένου. Επειδή βέβαια χρειάζονται δικαιώματα root πιο εύκολο μάλλον είναι μέσω του τερματικού και με χρήση του nano editor.
Ανοίγεις λοιπόν ένα τερματικό και δίνεις την εντολή:

sudo nano /etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.conf

βάζεις τα παραπάνω και με ctrl+S αποθηκεύες το νέο αρχείο, ενώ με ctrl+x κλείνεις τον nano. Τέλος κάνεις επανεκκίνηση.

@Makis40
αν τρεξεις σε terminal αυτο…

setxkbmap -layout 'us,gr' -option 'grp:alt_shift_toggle'

…δεν γινεται τιποτα? αυτο αλλαζει γλωσσα σε οτιδηποτε τρεχει σε xorg. αλλα με το κλεισιμο του συστηματος η ρυθμιση αυτη χανεται. μπορεις βεβαια να τη βαλεις σε καποιου τυπου autostart, ωστε να φορτωνει με την επομενη εκκινηση χωρις να χρειαζεται να τρεχεις την εντολη καθε φορα

Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση και την ολοκληρωμένη απάντηση.
Σύμφωνα με τις οδηγίες δημιούργησα το 00-keyboard.conf στο /etc/Χ11/xorg.corf.d και έκανα reboot, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Πρέπει να σημειώσω ότι στο xorg.corf.d , υπάρχουν δυο ακόμη files, το 99-v3d.conf, που ήταν εξ αρχής και το 90-custom-kbd.conf που είχε προστεθεί από εμένα. Αυτά έχουν ως εξής:
etc/X11/xorg.conf.d/99-v3d.conf
Section “OutputClass”
Identifier “vc4”
MatchDriver “vc4”
Driver “modesetting”
Option “PrimaryGPU” “true”

EndSection

etc/X11/xorg.conf.d/90-custom-kbd.conf
Section “InputClass
Identfier “Keyboard defaults”
MatchIsKeyboard “on”
Option “XkbModel” “pc104”
Option “XkbLayout” “us,el”
Option “XkbOptions” “grp:alt_shift_toggle”
EndsSection

Δεν γνωρίζω αν αυτά επηρεάζουν την λειτουργία και πρέπει να αφαιρεθούν.

@Makis40 , και εγω το ιδο ακριβως προβλημα εχω με οτι διανομες εχω χρησιμοποιησει. ουμπουντου8.04, ουμπουντου9.04. πουθενα δεν δουλεψαν, ποτε τα xorg.conf / xorg.conf.d. οτι ρυθμιση και αν εκανα το συστημα την αγνοουσε εντελως. στο debian8 και στο LMDE4, τα διεγραψα αμεσως μετα την εγκατασταση, απο τα νευρα μου

δοκιμασες την εντολη που εγραψα παραπανω? αυτη κανονικα πρεπει να δουλεψει κατευθειαν χωρις reboot, χωρις restart τον xserver, χωρις τιποτα. και ακομα και αν δεν δουλεψει (που το βλεπω μαλλον απιθανο), δεν θα κανει καμια ζημια πουθενα

@DarkGoth, Καλημέρα κι ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Ναι, το έχω δοκιμάσει πριν κάποιες ημέρες που το είχα βρεί, αλλά μου έβγαζε το μήνυμα:
WARNING: Running setxkbmap against an XWayland server
Error loading new keyboard description

Απ’ ότι φαίνεται είσαι σε wayland, οπότε τίποτα από αυτά που γράψαμε δε θα δουλέψει μιας και είναι για xorg. Επίσης φαίνεται ότι είχες ήδη αρχείο για τη ρύθμιση του πληκτρολογίου( 90-custom-kbd.conf) οπότε μπορείς να σβήσεις το ένα από τα δύο. Τώρα για wayland η ρύθμιση εξαρτάται από το γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιείς. Δεν χρησιμοποιώ wayland αλλά φαίνεται πως στο gnome μπορεί να γίνει η αλλάγή μέσω του gnome-tweaks:
Keyboard & MouseAdditional Layout Options
Switching to another layout
και επιλέγεις το alt+shift

To κερασάκι στην τούρτα που εδώ και χρόνια εγκατέλειψα οτιδήποτε σε x"buntu" και gnome περιβάλλον ήταν που έκαναν τόσο δύσκολο έως ακατόρθωτο να επιλέξω alt+shift για εναλλαγή γλώσσας. Απλά χαιρέτησα και πήγα σε linux mint + cinnamon και βρήκα την υγειά μου με αυτό το πρόβλημα και ένα σωρό άλλα. Δεν θα γίνω hacker απλά για να αλλάζω τη γλώσσα στον 21ο αιώνα.

2 «Μου αρέσει»

@linuxovios Έχεις απόλυτο δίκιο. Ένα απλό θέμα, παίρνει διαστάσεις … τετραγωνισμού του κύκλου…!!

1 «Μου αρέσει»