Εμφανίζεται το μήνυμα: Low Disk Space on ''filesystem root''

Καλησπέρα! (μπορεί και καλημέρα, τώρα που βλέπω την ώρα…)
Σας διαβάζω καιρό τώρα, αλλά πρόσφατα αξιώθηκα να εγγραφώ! Θα χρειαστώ τα φώτα σας.
Έχω στο λάπτοπ μου Cinnamon mint 19.3 σε dual boot με win10 (με 8GB RAM). Τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται το μήνυμα “the volume filesystem root has only…disk space remaining”. Υποψιάζομαι ότι δεν έχω κάνει καλή κατανομή χωρητικότητας στα partitions που δημιούργησα, ειδικά στο swap. Δεν ξέρω, όμως, αν φταίει αυτό ή υπάρχει κάτι που μου τρώει χώρο και δεν ξέρω τι είναι.
Πριν προβώ, λοιπόν, σε αλλαγή των partitions, κίνηση που μπορεί και να αποδειχθεί περιττή, σκέφτηκα να απευθυνθώ σε εσάς και στην εμπειρία σας (αυτή δηλαδή που λείπει από εμένα!). Επισυνάπτω και δύο screenshots μου, που κρίνω ότι θα σας φανούν χρήσιμα: το ένα με το μήνυμα (πάνω δεξιά) και το terminal και το άλλο με τα partitions μου.
Ευχαριστώ πολύ! :slightly_smiling_face:


1 «Μου αρέσει»

Το μοναδικό περίεργο που παρατηρώ στις φωτογραφίες είναι το γεγονός πως το root partition είναι γεμάτο, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Στη δική μου εγκατάσταση Linux Mint στο Virtualbox υπάρχει προεγκατεστημένη μια γραφική εφαρμογή για αυτή τη δουλειά, to baobab.



Δοκίμασε να τη τρέξεις για να πάρεις μια πρώτη εικόνα για το ποιοι φάκελοι καταναλώνουν τον περισσότερο χώρο στο δίσκο.

2 «Μου αρέσει»

Άνοιξε το timeshift, κάτω δεξιά στο πλαίσιο δίχνει πόσο χώρο έχει διαθέσιμο Available και σε ποιό διαμέρισμα του δίσκου π.χ. /dev/sda, και κοίτα μήπως κάνει υπερβολικά πολλά snapshots, πάρε μια πρώτη εικόνα από κει…

2 «Μου αρέσει»

Αν υπάρχει αδικαιολόγητη κατανάλωση λόγω κάποιου bug, αυτή βρίσκεται συνήθως στο /var/

Ένα γραφικό εργαλείο είναι το baobab που αναφέρθηκε. Από γραμμή εντολών είναι το ncdu.

Αλλά ναι δεν έχεις κάνει καλό καταμερισμό. 18 γίγα για ένα λειτουργικό που το χρησιμοποιείς κάμποσο είναι υπερβολικά λίγα. Καταναλώνονται εύκολα ως και 40 γίγα αν το έχεις ως κύριο λειτουργικό. (αν είναι μια απλή βασική εναλλακτική εγκατάσταση βεβαίως 18 γίγα είναι υπεραρκετά).

Αν έχεις τόσο λίγο χώρο να διαθέσεις γενικά καλύτερα είναι να μην διαχωρίζεις σε ξεχωριστές κατατμήσεις / και /home/.

11 γίγα για το swap προφανώς είναι πάρα πολλά (γενικά δεν πιστεύω ότι έχει νόημα να δίνεις πάνω από 8 γίγα), ακόμα περισσότερο όταν δίνεις τόσο λίγο χώρο στο σύστημα. Επίσης υπάρχει μια γενικά πιο ευέλικτη εναλλακτική αντί για swap partition να έχεις swapfile. https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Swap

Αν δεν έχεις το baobab ή το ncdu εγκατεστημένα υπάρχει πάντα και η εντολή du

du -sh /var

edit
ξέχασα να συμπληρώσω την εντολή για να σβήσεις σαβούρα ως μέτρο προσωρινής ελάφρυνσης (debian-οειδή):

sudo apt clean
8 «Μου αρέσει»

Off topic, αλλά 5 καρδιές (και μία αρνίσια συκωταριά, μέρες που ναι) για το ncdu !! Φχαριστώ!

4 «Μου αρέσει»

Σ’ευχαριστώ για την απάντηση. Τα snapshots μου ήταν λίγα. Οπότε, μάλλον δεν ήταν εκεί το θέμα. Λέω “ήταν”, γιατί εντέλει συχωρέθηκε το linux (δεν μπορούσα καν να μπω το πρωί) και το επανεγκατέστησα και ησύχασα. :woozy_face:

1 «Μου αρέσει»

Μ’ αρέση που το πέρνεις έτσι ελαφριά, σκεψου να 'χαμε win θα 'χαμε πήξει στη βαρεμάρα :innocent:

1 «Μου αρέσει»

Ρίξε μια ματιά και σε αυτό το νήμα, αν ξανασυμβεί

1 «Μου αρέσει»

Παντως το εχω συναντησει σε αρκετους γνωστους να μην εχουν χωρο στο δισκο και να μην ανοιγει. Ειναι ενα bug σε πολλες διανομες και θεωρω οτι θα επρεπε να ειχε λυθει, η εστω να γινει καποια πατεντα στις διανομες το τελευταιο giga να μην μπορει να πιαστει απο τ χρηστη ωστε να μην γινονται ανορθοδοξα πραγματα. Και φυσικα ο χρηστης που ζει στο 2020 δεν γινεται να κοιταζει μπας και τελειωσει ο δισκος και μαζι τελειωσει και το pc. Φυσικα υπαρχει τροπος με live usb αλλα σκεψου να εχεις το laptop σε μια αλλη χωρα, να εισαι σε καραντινα 14 ημερων και να μην εχεις στικακι

2 «Μου αρέσει»

Έχεις απόλυτο δίκιο για τον καταμερισμό μου. Όταν είχα εγκαταστήσει το linux, δεν ήξερα πόση χρήση θα το κάνω σε σχέση με τα windows και άφησα τον μεγάλο όγκο του δίσκου στα windows. Τελικά από την πρώτη στιγμή 9 στις 10 φορές μπαίνω στο linux. Οπότε ό,τι εφαρμογές δουλεύω στα windows τις έφερα και στο linux. Έτσι, μάλλον εξαντλήθηκε τόσο γρήγορα και ο χώρος στο root partition.
Δυστυχώς δεν πρόλαβα να τσεκάρω το /var/. Το πρωί, που επιχείρησα να μπουτάρω, μου έβγαζε το μήνυμα “You are in emergency mode. After logging in…” . Μιας και ήθελα να τα “μαγειρέψω” εκ νέου τα partitions, μου ήταν πολύ πιο εύκολο να απεγκαταστήσω το linux και να το ξαναεγκαταστήσω. Έτσι, πήρα κάποια GB από το D partition των windows, και για το linux έφτιαξα εντέλει δύο: 77GB root partition και 8GB swap partition (αποφάσισα να μην κάνω home partition). Φαντάζομαι πως τώρα πια μπορώ να ξεσαλώσω!
Σ’ ευχαριστώ πολύ και για τις εντολές σου. Χρήσιμες θα μου είναι, σίγουρα! Στα υπόψιν και το swapfile για μελλόντική χρήση σε περίπτωση που χρειαστώ κάποια στιγμή κι αυτά τα 8GB. :slightly_smiling_face:

2 «Μου αρέσει»

Δεν ειναι bug. Είναι θεμα του πως γινεται το partitioning απο την καθε διανομη αυτοματα και το καθε setup. πχ Για το Ubuntu και το Mint εχω παρατηρησει οτι αυτοματα αποφασιζεται πως θα γινει η κατατμηση του δισκου με αποτελεσμα ιδιως στο Dual Boot να μην εχει δωθει αρκετος χορος και να μενουν οι χρηστες παπαλα. Αυτο επισεις μπορει να ειναι και θεμα του ποιου tutorial ακολουθει ο καθε χρηστης γιατι υπαρχουν μερικα που απλα λενε… Κανε resize τον C:\ μερικα Giga και βαλε το Mint Εκει με Dual Boot. Αυτο που λειπει πιστευω ειναι το να μαθουμε στον χρηστη πως να σχεδιασει το Dual-boot αλλα και την καθε εγκατασταση ετσι ωστε να μην τραβαει το τριχωτο της κεφαλης του (κοινως τα μαλλια του) αργοτερα.

2 «Μου αρέσει»

Σ’ ευχαριστώ για την απάντηση. Είχα πάρει μια αντίστοιχη εικόνα χθες βράδυ με το disk usage analyzer, αλλά με μια πρώτη, βιαστική και ερασιτεχνική ματιά δεν έβγαλα κάποια άκρη.

11 posts were split to a new topic: Αχ αυτές οι κατατμήσεις

@stefra, σωστό αυτό με τα windows! Εκεί μάς το σερβίρουν έτοιμο το φαγητό. Εδώ πρέπει να το μαγειρεύουμε μόνοι μας. Ε, θα μας καεί και κάποιες φορές, τι να κάνουμε… :slightly_smiling_face:

@GNUTechie, η αλήθεια είναι ότι δε γνωρίζω τι γίνεται στο αυτόματο partitioning. Κι αυτό, γιατί στη δική μου περίπτωση από την αρχή εγώ η ίδια είχα κάνει την κατάτμηση του δίσκου μου, οπότε έχω και όλη την ευθύνη της κακής επιλογής χωρητικότητας. :smirk:

Καταπληκτικό το ncdu, δεν το ήξερα! Ευχαριστούμε πολύ!
Αν και έχουν περάσει πολλές μέρες από το θέμα, να προσθέσω για να υπάρχει, ότι παρόμοιο αποτέλεσμα παίρνουμε, από το root directory, και με την εντολή:
sudo du -h -BM -d 1 | sort -rn
δηλαδή λέμε στο du να μας δώσει το αποτέλεσμα σε MBytes και βάθος ενός φακέλου μόνο, και στη συνέχεια με το sort το κατηγοριοποιούμε απο το μεγαλύτερο στο μικρότερο. :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»