Έλληνες Προγραμματιστές

OK ας κανω εγω ποδαρικο και ας βαλουμε μερικες βασεις σε αυτη τη συζητηση.

Τι εννουμε ανουσιο και τι ουσιωδες; Και μιλαμε για εφαρμογες ή παιχνιδια; ή και τα δυο;

Την ειδα την Αλεξαντρα το Ταβλι και την ετρεξα με το WINE και το PlayOnLinux. Καλη φαση… αλλα αν ειναι για παιχνιδια καλητερα να χρησιμοποιησουμε μηχανες παιχνιδιων οπως πχ το Godot 3.2.3 (και συντομα το Godot 4). Αρκει καποιος να ξερει διεξοδικα τους κανονες του παιχνιδιου και τα γραφικα και τον ηχο μπορουμε να την ξαναφτιαξουμε την Αλεξαντρα… και ακομα καλητερη.

Αυτο δεν ειναι και τοσο κακο. Για μια απλη landing σελιδα δεν χρειαζεται βαση δεδομενων. Αν ειναι για για κατι πιο πολυπλοκο, πχ e-commerce, blogs, CMS, και αλλα web-based projects χρειαζεται η βαση δεδομενων. Το προβλημα ειναι οι ακριβες τιμες και η αγνοια των πελατων. Και εξαρταται και σε τι web dev θα πεσουν. Αν ειναι κερδοσκοποι… θα τους πετσοκοψουν για κατι που ακομα και με το Mobirise και λιγες γνωσεις αγγλικων μπορουν να καταφερουν και μονοι τους.

Αν ειναι ενταξει ο Webdev τοτε θα τους δωσει μια λογικη τιμη και θα γινει η ιστορια σωστα και για τους δυο.


@anon88072451 το καταλαβαινω αυτο που λες.

Αυτο που λες ειναι λογικο. Και τουλαχιστον κατα την εμπειρια μου το εργαλειο που κανει στον καθε web developer ειναι αυτο που του λυνει τα χερια και αυτο που δυστηχως (διοτι σαν ανθρωποι ειμαστε ο καθενας μας κολλημενοι στις συνηθιες μας) που μας φαινεται πιο γνωριμο. Αυτο για το οποιο ο μεσος χρηστης δεν θα σπασει το κεφαλι του να παει να το βρει (ασχετα που οι χρηστες δεν το καταφερνουν αυτο οταν βρουν τα σκουρα ανεξαρτητως λειτουργικου).

Ετσι απο περιεργεια αναφερει στο blog του ποσες ωρες ξοδεψε για να βγαλει την “Αλεξαντρα”;
Και οταν βγηκε η πρωτη εκδοση ηταν επι πληρωμης; Και ποσο χρεωνε;

ΟΚ εμπορικες ή μη εφαρμογες και ελληνικες για GNU/Linux; Δεν θα βρουμε πολλες. Για Windows σιγουρα κατι υπαρχει. Για Android και iOS θα βρεις στο GreekApps. Web-based εφαρμογες; Ελληνικες: Δεν ξερω να σου πω εκτως απο Dollibar και αυτο δεν ειναι καθαρα ελληνικο αλλα μεταφρασμενο στα Ελληνικα. Αν μεσα στα προγραμματα που θελουμε να κοιταξουμε βαζουμε μεσα και αυτα που κανουν Ελληνες Προγραμματιστες contributions τοτε οκ ειμαστε μεσα.

Το Avidemux απ´οσο ξερω δεν ειναι επι πληρωμης, το site δεν εχει κατι περι τουτου και ειναι GPLv2, τωρα αν παλιοτερα ηταν αυτο δυστηχως δεν το ξερω.

1 «Μου αρέσει»

Απλη αναφορα εκανα στους ελληνες προγραμματιστες. Ουτε ειμαστε silicon valley ουτε προκειτε να γινουμε ποτε. Απλα παρατηρω οτι ολοι μας (οχι μονο οι προγραμματιστες) δουλευουμε παντα σε παλια και “δοκιμασμενα” πραγματα. Μην ξεχναμε οτι η μεγαλυτερη εταιρεια λογισμικου στην ελλαδα, μεχρι προσφατα (2013 θυμαμαι την τελευταια πωληση που ειχα δει) εμπορευοταν λογισμικο dos.! Στο web ειμαστε απαραδεκτοι και στις εφαρμογες κινητων απο ανυπαρκτοι, εως κακοι σε οσες υπαρχουν.

Το θεμα ομως ειναι ποιες εφαρμογες εμπορικες η μη υπαρχουν. (κατι θυμαμαι για το avidemux αλλα δεν ειμαι σιγουρος)
Ποιοι προγραμματιστες κανανε βηματα για να φτιαξουν κατι.

-Μπηκα στο blog του δημιουργου του Αλεξανδρα το ταβλι και ειδα οτι δεν εβγαλε καθολου χρηματα απο τα προγραμματα που εφτιαχνε απο το 1990. Δηλαδη δουλευε απεριοριστες ωρες και φανταζομαι εκανε και δευτερη δουλεια για να συντηρηθει… Κακο… οταν ξερω οτι το αλεξανδρα ειχε χιλιαδες κατεβασματα…!

Το θεμα ειναι τι υπαρχει, ειτε σε εφαρμογες ειτε σε παιχνιδια. Ακομη και σε web εφαρμογες που να εχουν καποιο νοημα

1 «Μου αρέσει»

Πολύ ωραίο νήμα συζήτησης. Προτείνω οποίος θέλει να κάνει και μια αναφορά ή mini παρουσίαση στα εν λόγω προγράμματα, σαν φόρο τιμής.

Εγώ θυμάμαι κάτι manager ποδοσφαίρου σε dos. Αν βρω κάτι θα βάλω link.

Λίγα χρόνια πριν, κάποιοι Έλληνες προγραμματιστές κι ένα Πανεπιστήμιο έθεσαν στόχους ψηλότερους (κυριολεκτικά) από τις συνηθισμένες εφαρμογές, με γνώμονα την ανοιχτότητα. Και το έργο τους ξεπέρασε τα όρια της Γης. Άραγε, πόσοι το γνωρίζετε;

Libre Space Foundation
Hackerspace.gr
SatNOGS
UPSat

3 «Μου αρέσει»

Δυστηχώς δεν τα γνωρίζουμε. Αυτο είναι ισως και το κακο της Ελλάδας… Μια φορά εγραψα κωδικα στη ζωη μου πριν πάρα πολλά χρονια, (assembly σε κάποιον PIC 16F) για ενα ρομποτ και χωρις κανένα υπόβαθρο μιας και δεν ειχα και αρκετη σχεση με προγραμματισμο, αλλα ηθελα να δουλεψει αυτο που ειχα σκεφτει σαν σχολικη εργασια. Οκ βραβεια, ευρωπαικα βραβεια, αντε γραφτηκε και το ονομα μου σε επισημα εγγραφα τεχνολογιας Ελλαδας και Ευρωπης… και μετα τιποτα. Επεσε μαυρη μαυριλα. Αυτα δεν αναγνωριζονται καν στην Ελλάδα. Το θέμα ειναι, φυσικα οποιος μπορει να κανει ανοιγμα Ευρωπη η Αμερικη… Και δεν μιλαω καν για χρηματα. Απλά για να αναγνωριστει το εργο του. Προσφατα προσπαθησα να μαζεψω καποια ατομα για το xprize και στην Ελλαδα ειναι κατι το απιθανο. Τα Πανεπιστημια εχουν την ευχερια κυριως γιατι εχουν πορους γι αυτη τη δουλεια, και φοιτητες που ετσι κι αλλιως πρεπει να απασχοληθουν καποιες ωρες πανω σε ενα project.

Ελπίζω καποια στιγμη ολοι αυτοι που εχουν φτιαξει κατι χρησιμο να αναγνωριστουν και γιατι οχι να βγαζουν χρηματα ωστε να μην χρειαζεται να κάνουν αλλες δουλειες για να καλυψουν τα προς το ζειν.

Nαι τα ειχα δει πριν κανα δυο χρονια νομιζω. Μαλιστα εκεινη την εποχη, οπως εχω πει σε άλλο αρθρο, ειχα δοκιμασει αυτο που κανει ο τυπος σε αυτο το βιντεο (με ελαφρα διαφορετικο τροπο απο οτι δειχνει το βιντεο) →

https://hooktube.com/8iAkIxEk7g8

και το επομενο πραμα που ηθελα τοτε να κανω ηταν να δοκιμασω να φτιαξω εναν επιγειο σταθμο με βαση το satnogs. Δεν ξερω που ηταν κρυμμενες οι οδηγιες για το πως και τι αλλά λιγα πραματα βρηκα. Τωρα που το ξανακοιταξα, βλεπω οτι εχει βελτιωθει αρκετα η κατασταση (ή ετσι μου φαινεται), αλλά και παλι μπερδεμενα μου φαινοντε. Πρεπει να ψαξεις αρκετα για να βρεις πως θα μπορεσεις να παρεις καμια εικονα για τον καιρο απο κανα δοορυφορο. Θελω να πω αν ηταν τα πραματα πιο ξεκαθαρα και ακομα καλλιτερα υπηρχε κανας ωραιος οδηγος παρομοιος πχ με αυτον → Υπερ-αναλυτικός οδηγός δημιουργίας Home/Small Business File Server με Ubuntu Server 20.04 ή πχ με αυτον → Home Assistant | Πώς προσθέτουμε νέες συσκευές στο smart home server μας , τοτε το πιο πιθανο ειναι να το ειχα δοκιμασει τοτε και να το ειχα πει και σε άλλους. Δηλαδη καπως ετσι γινοντε πιο γνωστα μερικα πραματα. Δεν το δοκιμασα ομως γιατι μου φανηκε πολυ τρεχα γυρευε πληροφοριες, ενω σαν προτζεκτ ειναι κορυφαιο γενικοτερα θα ελεγα και σιγουρα αξιζει προσοχης και καλο θα ειναι το δει κοσμος (αρκει να μην ειναι καποιος τεμπελης σαν και μενα).

1 «Μου αρέσει»

Δε φταίει μόνο η Ελλάδα, θεωρώ, αλλά και οι άνθρωποι (αναγνώστες και συντάκτες) που κινούνται στον χώρο του ΕΛ/ΛΑΚ. Εμείς και το ellak.gr είχαμε γράψει άρθρα για το θέμα από το 2016, ενώ υπάρχει και δημοσιευμένο τμήμα ομιλίας συντελεστών του έργου, από την ΕΡΤ. Πλην ημών όμως, δεν ασχολήθηκε κανένας άλλος. Βλέπεις, μάλλον ενδιέφερε περισσότερο το επόμενο wallpaper του Ubuntu από τέτοια σημαντικά έργα.

Είναι, δυστυχώς, σύνηθες φαινόμενο να παραμελείται η τεκμηρίωση. Πόσο μάλλον σε έργα όπου οι ίδιοι συντελεστές πρέπει να κάνουν τα πάντα. Υπάρχει όμως το σχετικό wiki και νομίζω ότι η ενότητα «Build» περιέχει τα βασικά για να ξεκινήσει κάποιος. Δεν είναι όμως τόσο απλό όσο το να στήσεις έναν file server, οπότε δεν ξέρω αν θα ήταν εφικτό να δημιουργηθεί ένας οδηγός σαν αυτούς που ανέφερες.

Να προσθέσω το transiflex μια λύση για μεταφράσεις (localization) έργων λογισμικού από τον Δημήτρη Γλέζο και την ομάδα του. Με μεγάλους πελάτες όπως Coursera, Fedora, vlc, το λογισμικό που χρησιμοποιούμε στο φόρουμ καθώς και πάνω απο 17.000 άλλα έργα λογισμικού.

Η χρήση της υπηρεσίας είναι δωρεάν για έργα ΕΛΑΚ, και το ίδιο το transiflex ήταν ELAK μέχρι το 2013.

2 «Μου αρέσει»

Και εγω το satnogs wiki ειδα και ειπα οτι φαινεται να εχουν βελτιωθει τα πραματα. Και μαλιστα αρκετα.
Oχι δεν ειναι τοσο απλο σε καμια περιπτωση να γινει τετοιος οδηγος και σε καμια περιπτωση δεν περιμενω να γινει γιατι πχ δεν γινεται να εξηγεις πχ τα περι ραδιοερασιτεχνισμου ή ενδεχομενως πως ακριβως εχει στηθει η βαση δεδομενων για τον καθε δορυφορο που εχει διαφορετικα χαρακτηριστικα. Ομως νομιζω οτι υπαρχει χωρος για βελτιωση και θα ηταν πολυ καλο, για ενα τοσο καλο εργο οπως αυτο. Γιατι ειναι πολυ καλο εργο πραγματικα δηλαδη. Πιστευω ομως οτι εχουμε να δουμε καλα πραματα στο μελλον σε αυτη την κατευθυνση, σιγα σιγα.

Αυτο ειναι συζητηση για μεγαλο θεμα. Οι κοινοτητες η διωχνουν κοσμο η δεν φερνουν. Τουλαχιστον στην Ελλαδα αυτο ειναι στανταρ. Συνηθως η καλυτερη διαφημιση για opensource προιοντα γινεται ειτε απο mainstream μεσα (πχ pcsteps) και θεωρω οτι βοηθανε αρκετα νεους που ψαχνουν στον προγραμματισμο, αλλα και εταιρειες φυσικα που προωθουν εργαλεια προγραμματισμου δωρεαν. (Δεν θα αναφερω ονοματα γιατι θα παει παλι αλλου η συζητηση)

Τωρα στο θεμα μας. Το 2005 επεσε στα χερια μου ενα ελληνικο παιχνιδι του 1984-1985-1986… καπου εκει… Ηταν μια δισκετα 5 1/4, αλλα δυστηχως επειδη ηρθε σφραγισμενο στα χερια μου, δεν το ειχα ανοιξει. Θυμαμαι μονο οτι δεν ηταν για pc και οτι ειχε ενα πρασινο ρομποτ απ εξω ζωγραφισμενο στο χερι και το γενικο φοντο της συσκευασιας ηταν θαλασσι. Screenshot δεν ειχε…

Τωρα απο που καταλαβα οτι ηταν ελληνικο; Εκτος απο τον τιτλο που δεν θυμαμαι καν, δεν ειχε ουτε λεξη αγγλικη. Ηταν ολο το κουτι στα ελληνικα. Θα μπορουσε βεβαια να ηταν ξανα συσκευασμενο, αλλα αφου δεν το ανοιξα τοτε να το τεσταρω καπου δεν θα μαθω ποτε

Τελικα μου το κλεψανε…

1 «Μου αρέσει»

Οι κοινότητες είναι αυτές που προκαλούν και διαδίδουν το ενδιαφέρον και τη γνώση για τα έργα και δε μπορώ παρά να τονίσω την ειρωνεία του να γράφεις τα παραπάνω σε ένα κοινοτικό forum και όχι στο αντίστοιχο του… PCsteps.

1 «Μου αρέσει»

Δεν υπαρχει ειρωνεια. Η αληθεια ειναι και το ξερουν ολοι (εστω και αν δεν θελουν να το πιστεψουν). Αλλα δεν ειναι σκοπος μου να απανταω ανουσια. Ξερουν ολοι οτι εκτιμω απεριοριστα τα opensource εργα αλλα κατακρινω τις κοινοτητες γιατι δεν βοηθανε αλλα εχουν καταστει ελιτ (οι κοινοτητες ειναι για ολες τις αποψεις, εκτος απο αυτες που δεν μας αρεσουν… χμ… οκ!). Θα ηθελα αν γινεται να μεινουμε στο θεμα και να μην χαλαμε καθε θεμα οπου συναντιομαστε

Μα εσύ παρεκτρέπεις το θέμα κάνοντας blanket statements για ολόκληρες κοινότητες. Βάζεις στο ίδιο τσουβάλι το παρόν forum αλλά και άλλους χώρους με σημαντικό έργο και πορεία. Για παράδειγμα, όταν εμείς παίρναμε συνεντεύξεις από δημιουργούς έργων ΕΛ/ΛΑΚ του εξωτερικού, στην Ελλάδα το Linux ήταν “ανύπαρκτο” και σίγουρα δεν ασχολούνταν το κάθε PCsteps. Δε μπορείς λοιπόν να λες ότι οι κοινότητες διώχνουν κόσμο έτσι απλά.

Το θέμα μας είναι το γιατί δεν προβάλλονται τέτοια έργα στην Ελλάδα. Όχι βέβαια γιατί δεν υπάρχουν. Υπάρχουν και είναι πολλά και αξιόλογα. Ίσως όμως δεν “πουλάνε” και, ιδίως τα τελευταία χρόνια, πολλές σελίδες επιδίδονται στο κυνήγι του “τρέντι” και των κλικς.

1 «Μου αρέσει»

Λιγο Ελληνικο Λογισμικο

GeomIso

Advantis Medical Imaging

EpsilonNet - Ηλεκτρονικη τιμολογιση

Και λιγο παλιοτερο ελληνικο λογισμικο…

S. CHR SOFTWARE DEVELOPMENT

Σχολικός Βιβλιοφύλαξ
http://www.anistor.gr/anistor/software/bfylax/S-biblio.htm

Κατα ποσο πρεπει να συμπεριληφθουν στην λιστα μας δεν ξερω. Θα πρεπει να ορισουμε τι ειναι ουσιωδες λογισμικο και τι ανουσιο.

Προσωπικα διαφωνω με αυτη την αποψη. Αλλα για πες μας τι ακριβως εννοεις και με παραδειγματα παρακαλω για να μπορουμε να κανουμε σωστη κουβεντα :slight_smile:


@anon88072451 οχι αδερφε, εμεις την κουβεντα θελουμε να την κανουμε επι σωστων βασεων. Με το συμπαθειο και χωρις διαθεση για αντιπαραθεση επι προσωπικου αλλα απλα θελουμε να μεινουμε επι του θεματος και οχι να αλλαζουμε θεματα συνεχεια.

Μιλαμε για κοινοτητες ΕΛ/ΛΑΚ ή κοινοτητες μαρκετινγκ; Γιατι ειναι διαφορετικα πραγματα. Για να μαρκεταρεις κατι με την δικια μου εμπειρεια θα πρεπει να ειναι “προιον”. Το GNU/Linux δεν ηταν και δεν θα ειναι ποτε προιον. Οταν θα γινει αυτο θα παψει να ειναι GNU/Linux και θα ειναι ενα πραγμα ξενο. Οποτε χανεται και το μερακι και το παθος και η καθε εννοια του να ασχολειται κανενας μαζι του.

Δεν το καταλαβαινω αυτο. Τι διαφορετικο θα ηθελες το ubuntu-gr να κανει ή και στην προκειμενη περιπτωση το linux-user.gr να κανει; Η καθε κοινοτητα και το καθε forum εχουν εναν συγκεκριμενο τροπο λειτουργειας και εναν στοχο. Ποιος κατα την γνωμη σου θα επρεπε να ειναι ο στοχος του linux-user.gr και τι διαφορετικο πρεπει να κανουν τα παιδια που δεν το κανουν;

Και ξερω οτι η συζητηση παει αλλου για αλλου αλλα εφοσον εγινε η αρχη ας βαλουμε μερικα πραγματα σε σωστη βαση. Θα πρεπει να ορισουμε τα πραγματα για να μην απλα πεταμε διαφορες γενικες αποψεις και κανουμε κουβεντες επι κουβεντών και να κινηγαμε την ουρα μας.

Ας μην αναφερωμαστε σε παρωπιδες γιατι λιγο πολυ ξεκιναμε αλλου ειδους κουβεντες. Και εκει να δεις παρεκτρωπη.

Χωρις στοιχεια πιθανολογειες ειναι μαλλον ανακρηβιες. Καλητερα ας τις αφησουμε και ας βαλουμε κατω στοιχεια και νουμερα και ακριβεις γεγονοτα. Αλλιως… δεν παμε πουθενα.

Αυτο που λες εμενα μου ακουγεται απο λιγο εως πολυ αντιφατικο. Για να προσελκυσω δηλαδη ατομα στην κοινοτητα του ανοιχτου λογισμικου θα πρεπει να τους προτεινω κλειστο λογισμικο για να κανουν την δουλεια τους; Πως θα τους προσελκισω εγω στην κοινοτητα μου εαν αυτοι παρουν το δικο μου endorcement στο κλειστο λογισμικο, πληρωσουν μια εταιρια που δεν εχει σχεση με το ανοιχτο λογισμικο, κανουν την δουλεια τους και ξεχασουν οτι εμεις υπαρχουμε; Δεν ειναι αυτο λιγο σαν να βαζουμε αυτογκολ; Δεν στεκει σε μενα αυτο που λες. Για ξανακοιτα το λιγακι.

Οι βαθμοι δυσκολιας ειναι πολυ υποκειμενικοι και εχουν σχεση περισσοτερο με το υπολογιστικο υποβαθρο του καθε χρηστη. Με λιγα λογια ειναι απλα ενα marketing gimmick. Τιποτα αλλο.

Ναι αλλα αυτο εχει σχεση να κανει με την φορολογικη πολιτικη της καθε κυβερνησης. Δεν ειμαι ουτε οικονομολογος ουτε φοροτεχνικος αλλα απο γνωστους μου γνωριζω οτι οι νομοι περι φορολογιας αλλαζουν καθε λιγο και λιγακι. Αιντε να τους ενσωματοσεις ολους σε ενα προγραμμα… με καθε αλλαγη του νομου περι φορολογιας δεν βγαινουν τα νουμερα.

1 «Μου αρέσει»

Εσεις θελετε να παμε τη συζητηση αλλου. Δεν θελω να μπω σ αυτο αλλα θα απαντησω απλα για να μην υπαρχει παρανοηση.

Απο την αρχη τους οι κοινοτητες ηταν ελιτιστικες. Δεν μπορουσαν να μαρκεταρουν το υλικο. Ευτυχως υπηρχαν μεγαλα περιοδικα του χωρου των υπολογιστων και βρηκα το linux καπου στο 1998 απο ενα cd του RAM. Εκτοτε τα καλυτερα αρθρα,βιντεο και υλικο που γραφονται για opensource δημιουργουνται απο περιοδικα και καναλια του youtube που δεν εχουν μεγαλη σχεση με την κοινοτητα. Οι κοινοτητες αν αναλαβουν, αυτο γινεται πολυ μετα αν καποιος χρειαστει βοηθεια. Ενα απο τα μεγαλυτερα ελληνικα forum για linux ειναι το ubuntu-gr (ας τους πει καποιος οτι το phpbb ειναι αρχαια τεχνολογια και πλεον δυσχρηστη)… Πολλοι χρηστες εγγεγραμενοι, ελαχιστοι εως ανυπαρκτοι οσοι μπαινουν καθημερινα. Οταν εχει μεσο ορο 1.03 λεπτα ανα χρηστη… μαλλον ειναι απο τις πολυ κακες κοινοτητες. Γενικα αυτο επικρατει στις ελληνικες κοινοτητες. Πολλοι χρηστες που δεν ξαναμπαινουν. Ρωτανε - Λυνουν - Δεν ξαναρωτανε…

Το linux-user νομιζω οτι θα εχει το ιδιο μελλον. Στα στατιστικα φαινονται πολλοι χρηστες και λιγοι μπαινουν καθημερινα… Αυτα τα εχουμε συζητησει και σε αλλα θεματα. Φυσικα οι παρωπιδες ειναι δωρεαν… αλλα περαν των λεγομενων μου, τα στατιστικα ειναι εδω για να τα διαβαζει ο καθενας.

Το pcsteps ηταν απλη αναφορα. Πιθανολογω οτι φερνει πολυ κοσμο στο linux καθε μηνα. Θεωρω οτι οσους φερνει το pcsteps σε ενα εξαμηνο δεν τους φερνουν ολες οι κοινοτητες μαζι σε 2 χρονια…

Αλλα ειναι επαγγελματιες… Σωστες παρουσιασεις προγραμματων,απαντανε στα ερωτηματα, και αν καποιος χρειαστει κατι για να κανει δουλεια του προτεινουν και closed source και επι πληρωμη και φυσικα δεν τον βαζουν να παιζει πιανο δεκα μερες για να τρεξει ενα προγραμμα. Τελος δινουν και βαθμους δυσκολιας και δεν εκθειαζουν κατι μετριο, επειδη ειναι opensource.

@GNUTechie καλη η αναφορα στα προγραμματα. Θα εξαιρεσω την epsilon net γιατι τα φορολογικα προγραμματα ειναι συνεχης ξαναανακαλυψη του τροχου, τουλαχιστον στην ελλαδα

Εμμ… όχι. Το γεγονός ότι εσύ δε γνώριζες/γνωρίζεις την ύπαρξη άλλων μέσων, δεν αναιρεί το ότι αυτά υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Οι περισσότεροι από εμάς, ιδιαίτερα οι παλιότεροι, δεν ανακαλύψαμε το Linux από περιοδικά αλλά επειδή υπήρχαν οι κοινότητες. Αυτές που δε φέρνουν κόσμο, οι ελιτίστικες.

Ξανά όχι. Αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο και σημαίνει ότι τα fora αργοσβήνουν ως τρόπος επικοινωνίας (κακώς). Μην ξεχνάς ότι οι νεότερες γενιές δεν έζησαν καν αυτήν την εποχή, και κάπως έτσι κατέληξαν να πιστεύουν ότι ο ιδανικότερος τρόπος επικοινωνίας για τέτοια θέματα και μετάδοσης της γνώσης είναι τα socials και το Reddit. Επίσης, έτσι λειτουργούν τα fora υποστήριξης. Θα μπεις όταν έχεις πρόβλημα και θα φύγεις όταν το λύσεις.

Είναι αστείο να ισχυρίζεσαι ότι μια εμπορική ιστοσελίδα με ένα κατεβατό ad servers, που «ανακάλυψε» το Linux το 2013 (σε ένα άρθρο για… Windows) και όπου συνολικά τα άρθρα με Linux θεματολογία δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 200 τόσα χρόνια, μπορεί να συγκριθεί με ιστότοπους δεκάδων χιλιάδων άρθρων, παρουσιάσεων, οδηγών και συνεντεύξεων. Ξανά, το ότι εσύ δε γνωρίζεις την ύπαρξη, τη διαδρομή και την προσφορά τους, δεν τις αναιρεί.

Ορισμένοι από εμάς εδώ μέσα συμμετείχαμε/συμμετέχουμε σε τέτοιους ιστότοπους και έχουμε μια Χ διαδρομή τόσα χρόνια. Επίτρεψέ μου λοιπόν να σου πω ότι γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από εσένα αν φέρνουμε κόσμο και πόσος είναι.

ε αφου ολα ειναι αστεια και δεν κοιτατε τι γινεται στην καθημερινοτητα τι να πω; Τα 200 αρθρα του pcsteps εχουν μεγαλυτερη επισκεψιμοτητα και αναγνωσιμοτητα απο ολα τα ποστ σε ενα forum.Τωρα αν παμε στο 1980 που οσοι ασχολουνταν με υπολογιστες ψαχναν τα bbs και τα newsgroup τι να πω. Τελος παντων. Ισως πολλοι να νομιζετε οτι ειστε σε καποια ανωτερη φυλη απο τους μεσους χρηστες. Και απο τα social θα γινει η διαδοση και απο τις ιστοσελιδες που εχουν διαφημισεις. Αφου δεν σας αρεσουν οι χρηστες αυτων των μεσων καλο ειναι να φτιαξετε μια κοινοτητα κλειστη. Με 2-3 ατομα. Η να μην μπειτε και σε εξοδα. Να τα λετε απο το τηλεφωνο η να βρισκεστε για καφε… Οτι και να λεω εγω υπαρχουν ολα τα στατιστικα να ψαξει κανεις ειτε απο το alexa η απο ιστοσελιδες που κανουν αναλυση και ακομη και χωρις αυτο αν βγειτε και βρειτε 100 χρηστες opensource καντε ενα γκαλοπ για τη γνωμη τους. Θα παθετε σοκ μαλλον!!

@anon88072451 με ολο το θαρρος και ολο το σεβασμο… δεν εχω ακουσει καθολου καποιο μελλος των κοινοτητων του κλειστου λογισμικου να προτεινει σε αλλους χρηστες… βαλτε GNU/Linux με το ταδε Desktop environment θα σας κανει την δουλεια σας δεν θα χρειαστειτε να πεταξετε λεφτα σε αλλο υπολογιστη μονο και μονο για να τρεξετε την τελευταια εκδωση των Windows κλπ κλπ.

Πως και ετσι; Και πως υπαρχει η προσδοκια να το κανουν αυτο οι κοινοτητες του ανοιχτου λογισμικου ενω του κλειστου καθονται στο “status quo”;

Αυτο δεν ειναι ελιτισμος; Η μηπως ειναι “κατσε εδω που θα βρεις χειροτερα, να κανεις την δουλεια σου ευκολα χωρις να χρειαστει να γινεις πυρινικος επιστημων… και να σπας το κεφαλι σου αδικα”;

Μηπως ειναι η αντιθετη οψη του νομισματος του ελιτισμου που για τον χρηστη στην τελικη ειναι το ιδιο επιζημειο γιατι απλα τον αντιμετωπιζουμε σαν ηληθιο που δεν χρειαζεται να μαθει καινουργια πραγματα… μονο αυτα που του σερβιρουν οι καλοκαγαθες εταιριες που πληρωνοντας τες… δεν αγοραζουν καν το λειτουργικο… αλλα μονο το δικαιωμα χρησης;

Το ειπα το ιδεολογικο μου δεν αντεξα :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»

Και μια αναφορά σε μια δημοφιλή εκπομπή μαγειρικής θα το φτάσει σε ακόμα περισσότερα άτομα …

Και ναι θέλουμε να υπάρχουν και τα άρθρα στο PC steps και αναφορές σε εκπομπές μαγειρικής και άρθρα σε τεχνικό τύπο όπως στο RAM. Και ναι καλύτερα να έχει το RAM άρθρα για το Linux από τον Νίκο Δήμου να το πολεμάει.

Αλλά άλλος είναι ο ρόλος και των κοινοτήτων καθώς και εμάς εδώ. Το PC Steps θα γράψει άρθρα όταν αυτά του αποδώσουν χρήματα πίσω. Το ελεύθερο λογισμικό δεν το ενδιαφέρει ως ελεύθερο λογισμικό. Δεν το λέω ως κατηγορία αυτό, απλά μεταφέρω την πραγματικότητα.

Πρέπει κάποια στιγμή να αφήσουμε πίσω μας τον Αριστοτέλη και τον Μάνη. Η ζωή δεν είναι άλγεβρα του Boole είναι άλγεβρα του Zadeh.

Αντί για να ξεφύγει το ωραίο θέμα που άνοιξε για άλλη μια φορά, αν είναι να ξεφύγει τουλάχιστον ας είναι προς θετικές προτάσεις. Αλλά να προσθέσω πως καθόλου - εμένα τουλάχιστον - δεν με ενδιαφέρει να φτιάξω άλλο ένα Android. Δεν θα καθίσω να δαπανώ τόσο χρόνο και τόσο κόπο, και μάλιστα τσάμπα, για να προωθήσω άλλη μια εμπορική τεχνολογία. Για τον λόγο αυτό είμαστε κομμάτι μιας κοινότητας και όχι μιας εταιρείας.

2 «Μου αρέσει»

Ε αυτα εννοουνται. Εγώ απλά τονίζω οτι οι κοινότητες απορίπτουν πολλές φορές κάτι που δεν είναι ΕΛ/ΛΑΚ σε τέτοιο βαθμό που οι χρηστες θεωρούν οτι εχουν μπεί σε καμία στοα… Οι κοινότητες ανάλογα το χαρακτήρα τους θα πρέπει ναι μεν να προωθούν το open source αλλα χωρις τη λέξη τσαμπα που σημαίνει οτι υπάρχει και θύμα. Ευτυχώς σε όλα τα mainstream opensource εργα υπάρχουν μεγάλες εταιρειες και στηριζουν οπως πχ η Microsoft η Google η Sangoma κτλ και οι προγραμματιστες πληρωνονται πολυ καλά για να υπάρχει εξέλιξη στο εργο τους.

Ομως και ο Brave είναι opensource… με κάποιες μεγάλες διαφορές. Δεν παιρνει απευθειας χρηματοδότιση απο μεγάλες “κακες” εταιρείες, αλλα εχει κάνει ενα οικοσύστημα που μόνο καθαρό δεν το λες και απ οτι φαινεται βγαίνουν καλα χρηματα. Δηλαδή ποια κοινοτητα θα ασχοληθεί με τον Brave που ως φαίνεται εχει βρει ενα ωραίο κόλπο για να φαίνεται καθαρός αλλα φυσικά είναι απο τα χειρότερα project (καπου εδω εχω και σχετικο θέμα ανοίξει με στοιχεία φυσικά).

Για κάποιους που μεγαλώσανε μεσα σε κοινοτητες, είναι δύσκολο να αποδεχτουν οτι οι κοινότητες δεν παραγουν εργο πια. Το RAM και το PCSTEPS εχουν αποφασίσει να δωσουν 8 ωρες παραγωγικότητας για να πουν καποια πραγματα και πληρωνονται απο τις διαφημισεις. Οι κοινοτητες δίνουν οσο χρόνο τους περισευει γιατι οταν δεν πληρώνεσαι λογικό είναι να μην μένει χρόνος για να προωθησεις το ελευθερο λογισμικό…

Το μόνο που δεν λείπει πάντως είναι κοινότητες… Καθε ενας φουκαρας (πλακα κανω) ανοιγει και ενα forum… μπαινουν γραφονται 1000 ατομα και καταληγει να εχει μονιμους 5-10. Αυτο δεν πρεπει να απασχολήσει κάποια στιγμη τους διαχειριστές των κοινοτήτων?

(Γενικά οσο επικριτικός είμαι με τους πελάτες μου, τοσο επικριτικός είμαι και εδω. Μπορει να είμαι το μαυρο πρόβατο, αλλα καλο ειναι να ακουγονται και οι γνωμες που μπορει να γίνει καποιος καλυτερος. Αυτια δεν χαιδευω)

2 «Μου αρέσει»