Εγκατάσταση Ubuntu σε Laptop με SSD (/) & HDD (/home)

Καλησπέρα σε όλο το forum!

Μετά από τα κλασσικά θέματα instability σε Windows και μετά από πολλά χρόνια κατάρας :rage: σκέφτομαι σοβαρά την αλλαγή σε Linux και συγκεκριμένα σε Ubuntu (??). Κάποιες απορίες σημαντικές (για τη μετάβαση) σχετικά με την εγκατάσταση και τον τρόπο λειτουργίας:

  1. Στο Laptop|Dell-5567 υπάρχει SSD 120Gb και HDD 1Tb στους οποίους θέλω να “εγκαταστήσω” Ubuntu κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο SSD να υπηρετεί το λογισμικό ενώ ο HDD μεγάλα αρχεία, κ.λπ. Έκανα τα google searches μου και δεν βρήκα κάτι αξιόλογο σε οδηγό για την εγκατάσταση.

  2. Υπάρχει η δυνατότητα σε Linux γενικά και σε Ubuntu ειδικά να μπορείς να εγκαταστήσεις software στο /home του HDD όπως πχ στα Windows που σου δίνει επιλογή για για εγκατάσταση σε άλλο partition;

  3. Δεδομένου ότι είναι το κεντρικό μηχάνημα που δουλεύω έχετε να προτείνεται κάποιο άλλο Distro (κατά καιρούς ακούω για Linux Mint, Deepin, Elementary, Zorin); Ως καινούργιος χρήστης θα προτιμούσα κάτι και λίγο νορμάλ στο μάτι (μην κράξετε :stuck_out_tongue_winking_eye: για λόγους αποτοξίνωσης καθαρά )

  4. Το laptop έχει και την AMD R7 M440 πάνω, έχει βελτιωθεί σε αυτό τον τομέα γιατί θυμάμαι κάτι φεγγάρια πίσω υπήρχαν προβλήματα σε Switchable Graphics.

Ελπίζω να μη ζάλισα κι ευχαριστώ προκαταβολικά για την όποια βοήθεια!

Υ.Γ.: Για το Clear Linux από Intel να μη ρωτήσω καν γιατί θα δακρύσουν και οι πέτρες έτσι :stuck_out_tongue:

3 «Μου αρέσει»

Αρχικά καλωσήρθες στην παρέα μας.

Το Ubuntu είναι μια καλή αρχή θαρρώ γιατί υπάρχει πολύ ενεργή κοινότητα και υπάρχουν πολλά λυμμένα προβλήματα ήδη εκεί.

  1. Κάνεις την εγκατάσταση στο SSD και μετά κάνεις αυτόματη προσάρτηση του HDD ωστέ να έχεις πρόσβαση απευθείας στα αρχεία σου.
  2. Δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτήν την ερώτηση αλλά σίγουρα κάτι θα υπάρχει.
  3. Σαν νέος χρήστης όπως προανέφερα να διαλέξεις μια διανομή που έχει ενεργή κοινότητα
  4. Ναι προχωράνε αργά αλλά σταθερά :joy::joy:
2 «Μου αρέσει»

Καλώς σας βρήκα @JohnGavr !

Ubuntu είχα πάρει μια γεύση πιο παλιά αν θυμάμαι καλά στην 16.04 και είχα μείνει ικανοποιημένος.

Άρα να μην παίξω καθόλου με το Something Else του Installer για διαμόρφωση των δύο δίσκων; Δηλαδή μετά την εγκατάσταση έχεις τη δυνατότητα για επιλογή του HDD ως /home;

Όσον αφορά την εγκατάσταση software στον HDD ρωτάω γιατί η λάθος επιλογή του 120Gb SSD με δεσμεύει στο να χρησιμοποιώ τον HDD ακόμη και για τις εφαρμογές που δεσμεύουν αρκετό χώρο. Κατά συνέπεια σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό θα είναι και αποτρεπτικό μέχρι να πάρω ένα μεγαλύτερο SSD :disappointed:.

1 «Μου αρέσει»

Καλώς ήρθες στο forum @RaspuTech

  1. Η λύση για αυτό είναι εξαιρετικά απλή και αρκετά συνήθης. Είτε βάζεις το /home σε χωριστή κατάτμηση στον μηχανικό δίσκο, είτε έχεις εκεί μια κατάτμηση που προσαρμόζεις κάπου.
    Αν θέλεις πρόσβαση και από τα Windows σε αυτά τα αρχεία, τότε ή δεύτερη λύση με σύστημα αρχείων ntfs είναι αυτή που θέλεις.

  2. Μπορείς να φτιάξεις το σύστημα σου όπως θέλεις, αλλά θα πρέπει να το κάνεις με το χέρι. Κάτι που δεν είναι για τον απλό χρήστη. Αλλά, 120Gb είναι τεράστιος χώρος!!! Πραγματικά τεράστιος. Μια διανομή σαν το Linux Mint, που λόγω του timeshift θέλει διπλάσιο χώρο, συνιστά μόλις 20GB.

  3. Μείνε μακρυά για την ώρα απο διανομές τύπου Clear Linux, για τον απλό λόγο ότι δεν έχει κόσμο να ρωτήσεις. Ξεκίνησε με μια δημοφιλή διανομή, που να έχει κόσμο να την γνωρίζει και να είναι ενεργός εδώ μέσα.

  4. Μόνο μια δοκιμή θα απαντήσει αυτή την ερώτηση στο 100%

3 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα, και καλωσόρισες στον κόσμο του Linux!

Πρώτον, μπορείς να ορίσεις το root στον SSD και το home στον HDD κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, επιλέγοντας το “κάτι άλλο” στο σημείο όπου σου ζητάει να διαγράψεις το προηγούμενο λειτουργικό και να εγκαταστήσεις π.χ. το Ubuntu.

Δεύτερον, δεν ξέρω εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γιατί απ’ ό,τι γνωρίζω, τα διάφορα κομμάτια των εφαρμογών αποθηκεύονται σε διάφορα directories, και δε νομίζω ότι είναι τόσο πρακτικό…

Τρίτον, εάν θέλεις κάτι να δουλεύει out of the box, χωρίς να κάνεις τίποτα παραπάνω, το Linux Mint θα σε καλύψει. Και αφού έρχεσαι από Windows θα σου φανεί αρκετά οικείο το περιβάλλον εργασίας. Αλλά και το Ubuntu είναι εξίσου καλό.

Τέταρτον, οι κάρτες γραφικών της AMD έχουν πολύ καλή υποστήριξη, ειδικά με τις τελευταίες εκδόσεις του Linux kernel. Γι’ αυτό σου προτείνω εάν εγκαταστήσεις το Ubuntu, να κατεβάσεις την τελευταία έκδοση του (19.04) εαν δεν έχεις πρόβλημα να κάνεις update κάθε 9 μήνες (γιατί για τόσο καιρό υποστηρίζονται οι μη LTS εκδόσεις του Ubuntu).

Επιπλέον, δεν είναι ακόμα καλή επιλογή το Clear Linux λόγω της έλλειψης προγραμμάτων στα αποθετήρια και της μικρής (ακόμα) κοινότητάς του.

3 «Μου αρέσει»

Παιδιά σας ευχαριστώ πραγματικά όλους για τις απαντήσεις και το καλωσόρισμα!

Αγχώθηκα με τον αποθηκευτικό χώρο του SSD και γιατί σε Windows ψάχνομαι όλη την ώρα να δώ πως μου τρώει βδομάδα τη βδομάδα Gb ενώ όλα είναι περασμένα στον HDD και για το κλασσικό θέμα των SSDs “για να λειτουργεί σωστά δε θα πρέπει να γεμίζει σε ποσοστό…μπλα μπλα”.

@getimiskon πρόβλημα με update δεν έχω γιατί γενικά μ αρέσει να ανανεώνω το σύστημα (ω ναι ψυχαναγκαστικός & βιτσιόζος :grimacing:) απλώς επειδή θα δουλεύω αρχεία για project τους επόμενους 5 μήνες το σκέφτομαι και για τη 18.04 περισσότερο για το Stable του όλου θέματος (αν ισχύει βέβαια)

@Asfodelus τα αρχεία που χρειάζομαι είναι Backup σε εξωτερικό δίσκο, θα έχω θέμα σε μορφή NTFS που είναι για να τα τραβήξω σε Linux;

Κι ένα τελευταίο/κρίσημο που ξέχασα πιο πάνω: κλασσικά η υποστήριξη για συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένα για το http://funrich.org/download σε περίπτωση που δεν υποστηρίζεται από Wine υπάρχει η έσχατη λύση για VM σε Windows ή άλλος τρόπος (επειδή το χρειάζομαι ανα διαστήματα και δυστυχώς δεν έβγαλαν Linux έκδοση ακόμααα!);

2 «Μου αρέσει»

Η έσχατη λύση είναι το vm (για μένα και μονόδρομος), μέσω wine μπορεί να υπάρχουν αρκετές ασυμβατότητες.

1 «Μου αρέσει»

Αν θέλεις να βλέπεις τα αρχεία και από windows και απο linux, τότε θα το έχεις σε μορφή που να μπορούν να το δουν τα windows. Αν δεν έχεις αυτήν την απαίτηση, τότε καλύτερα να έχει μια linux μορφοποίηση (πχ ext4).

Όσο για το πρόγραμμα που θέλεις, χρησιμοποιεί το wpf και δεν μπορεί να τρέξει εγγενώς μέσα από το mono. Αλλά δείχνει απλό πρόγραμμα και με μεγάλο βαθμό αισιοδοξίας μπορώ να πω, πως θα τρέξει εύκολα με την βοήθεια του PlayOnLinux όπου θα περάσεις στο bottle το dotnet. Αν αυτό αποτύχει υπάρχει η λύση του vm ή μιας μικρής εγκατάστασης Windows μόνο με αυτό.

Τέλος κοίταξε το Poseidon linux ή το bio-linux μήπως θέλεις αυτές τις διανομές, αν και δεν θα έχεις πάντα οτι καινούργιο και γυαλιστερό βγαίνει.

2 «Μου αρέσει»

Να πω πως εγώ προτιμώ ένα σύστημα ssd+hdd

Αυτό που κάνω είναι ότι βάζω όλο το σύστημα και το home στον ssd.

Τον hdd τον προσαρτώ μόνιμα σε έναν φάκελο πχ /storage

Αυτό μπορεί να γίνει στις περισσότερες διανομές εύκολα κατά την διάρκεια της εγκατάστασης, αλλιώς πρέπει να ρυθμίσεις το αρχείο /etc/fstab

Στο /storage φτιάχνω φακέλους χρηστών, με τα κατάλληλα δικαιώματα
Τούς φακέλους για τα βίντεο, μουσική, έγγραφα κλπ τούς ρίχνω εκεί

Το Steam σού επιτρέπει να έχεις σε διαφορετικά μέρη βιβλιοθήκες το οποίο σημαίνει ότι κάποια τα βάζω στον ssd και κάποια άλλα στον hdd

Το λίνουξ μπορεί και να διαβάζει και να γράφει σε ntfs. Αρχεία εγγράφων, βίντεο, μουσική μπορείς άνετα να τα έχεις σε ntfs και να τα βλέπεις και από τα windows και από το λίνουξ. Δεν είναι όμως καλό να βάλεις πράγματα που έχουν σημασία οι άδειες όπως το σύστημα ακόμα και το \home\ σε ntfs θα είναι προβληματικό.

Μια ευέλικτη λύση είναι να φτιάξεις και ext4 και ntfs κατατμήσεις οπότε έχεις επιλογές, πράγματα που θέλεις να τα βλέπεις και από τα δύο λειτουργικά τα ρίχνεις στο ntfs, πράγτατα που αφορούν το λίνουξ τα έχεις στο ext4.

2 «Μου αρέσει»

Σούπερ όλες οι συμβουλές και πάλι σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια!

@JohnGavr κάπως έτσι με βλέπω (ότι θα έτρεχα σε vm τα Windows κάποτε θα μου φαίνονταν σαν ανέκδοτο :joy:)

@Asfodelus είχα βάλει κάποια στιγμή το bio-linux αλλά αυτό ακριβώς που λες, έλειπε το “καινούργιο και γυαλιστερό”

1 «Μου αρέσει»

@lucinos επειδή παίζει και δεύτερος εξωτερικός σκληρός που δε χρησιμοποιώ σκέφτηκα να του ρίξω ένα format σε ext4 και να έχω ένα δεύτερο backup εκεί σε περίπτωση στραβής. Αφού το κάνει αυτό το Steam τότε είμαστε καλά!

Έστω sda o SSD και sdb ο HDD.

  1. Μπορείς να εγκαταστήσεις το λειτουργικό στον sda και να το ρυθμίσεις ώστε τα αρχεία σου (Φωτογραφίες, Βίντεο, Έγγραφα κτλ.) να είναι και να διαβάζονται από τον sdb αυτόματα.

  2. Υπάρχει η δυνατότητα αλλά συνήθως μόνο για τα προγράμματα που τα κάνεις compile εσύ. Δηλαδή δεν τα χειρίζεται το σύστημα για να τα κάνει εγκατάσταση, τα κάνεις εσύ, εντολή-εντολή, κι έτσι μπορείς να επιλέξεις κατάτμηση ή και σκληρό αν θες. Είναι για προχωρημένους χρήστες και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως μετά από κάποια ενημέρωση του λειτουργικού δεν θα υπάρξει κάποια διένεξη. Θα μπορούσες να έχεις τον SSD για λειτουργικό και προγράμματα και τον HDD για όλα τα αρχεία σου. Σε 250Gb SSD έχω μόλις πιάσει τα 70 γιατί αποθηκεύω όλα μου τα αρχεία στον 1TB HDD.

  3. Θα σου πρότεινα KDE Neon User Edition που χρησιμοποιεί το περιβάλλον Plasma που χρησιμοποιούν πολλές διανομές, γιατί εκτός του ότι είμαι κολλημένος με αυτό και ειδικά με το Dolphin -περιηγητής αρχείων, αλλά και γιατί είναι κοντά στην οπτική φιλοσοφία των παραθύρων, πράγμα που θα σε βοηθήσει στην μετάβαση, αλλά και γιατί είναι μια διανομή που μεν βασίζεται σε Ubuntu LTS αλλά υποστηρίζει τελευταίες τεχνολογίες.

Μερικές εικόνες

Plasma Desktop environment.

Krita World class painting.

KDE Connect Integrate your laptop and your phone.

Kdenlive Create home movies.

GCompris Makes learning fun.

  1. Όποια διανομή και να διαλέξεις, το .iso της είναι και live bootable. Το τρέχεις δηλαδή χωρίς εγκατάσταση για να δεις τι παίζει πριν προχωρήσεις στην εγκατάσταση. Μπορείς να παίξεις λίγο εκεί, δεν γράφει στον δίσκο σου και αν γράφει με το reboot σβήνονται, και να δεις τι οδηγούς και πως συμπεριφέρονται.
2 «Μου αρέσει»

Τέλεια μόλις έβαλα για Download και το KDE Neon User Edition και σκέφτομαι να παίξω όπως σωστά λες με τα Live Bootable για να δω πως ανταποκρίνονται στο γενικό πλαίσιο και να καταλήξω. Ευχαριστώ για την ανάλυση στις απαντήσεις!

1 «Μου αρέσει»

Αν θέλεις πες μας εντυπώσεις ανεξαρτήτως διανομής, όταν δοκιμάσεις. Είμαι πολύ περίεργος να μάθω τα συν και τα πλην της εμπειρίας σου και φυσικά να σε βοηθήσω σε ότι χρειαστείς ώστε να πάρεις τον δρόμο σου στην εμπειρία Linux.
Όχι συγκεκριμένα επειδή είσαι εσύ, αλλά γιατί όταν ξεκίνησα εγώ δεν υπήρχε κάποιος να το κάνει για μένα.

3 «Μου αρέσει»

Το γεγονός ότι βρήκα τη συγκεκριμένη κοινότητα και βοηθήσατε όλοι σας στις απορίες μου να ξέρετε ότι μου έδωσε ένα bonus κίνητρο (κι αρκετά μεγάλο) για τη μετάβαση σε Linux!
Βαρέθηκα τόσα χρόνια τα κλασσικά προβλήματα των Windows, τo instability στα updates, το να μην είσαι πραγματικός admin στο σύστημα που δουλεύεις καθημερινά, το telemetry που τρέχει σε οτιδήποτε κάνεις στο background, κ.λπ. (κι είναι πολλά τα κ.λπ.).
Συνειδητοποιημένα καταλαβαίνω ότι ο δρόμος-Linux δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά και πάλι είμαι διατεθειμένος να παιδευτώ για να εξοικειωθώ και να μην κουβαλάω στην πλάτη τα (-) των Windows. Κι ένας λόγος παραπάνω μιας και διευκολύνει περισσότερο τη δουλειά μου!
Θα επιστρέψω με εντυπώσεις και μάλλον απορίες (σε περίπτωση που δε δουλέψει καλά το Google Search :stuck_out_tongue:)

4 «Μου αρέσει»