Δωρεάν Vintage βιβλια κομικ για υπολογιστές 📚

Για να κλάψουν λίγο οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι (σε αυτή την περίπτωση να βλέπεις τους παλιούς να δακρύζουν έχει ποιο πολύ πλάκα, θα το δεχτώ).

Μια σειρά από βιβλία για προγραμματισμό και ηλεκτρονικές κατασκευές για παιδιά της δεκαετίας του 1980, που ο εκδοτικός οίκος Osborne, διαθέτει δωρεάν. Δύσκολα θα βρεις κάποιον υπολογιστή να τα τρέξει σήμερα (ίσως να έχει ο παππούς κανένα φυλαγμένο σε κανένα πατάρι), αλλά διατηρούν την γοητεία τους. Ήταν τα χρόνια που ο υπολογιστής άνοιγε πόρτες σε κόσμους μαγικούς, πριν ακόμα έρθει το Internet.

Οι παρακάτω τίτλοι διατίθενται εντελώς δωρεάν, με ένα κλικ χωρίς εγγραφή και χωρίς email.

Ένα δείγμα απο Basic την γλώσσα προγραμματισμού της εποχής. Όπου τότε αν είχες υπολογιστή, ήξερες και πως να προγραμματίζεις σε αυτήν.

Κάποια από αυτά είχαν μεταφραστεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μαμούθ κόμικ. Αν και μπορεί να κάνω λάθος. Όποιος θυμάται κάτι ή τα έχει ακόμα ας βοηθήσει.

Τα βιβλία για ηλεκτρονικές κατασκευές κρατάνε ακόμα την φρεσκάδα τους. Πολλά χρόνια πριν το Arduino

'Ήταν η εποχή που αν ήθελες να παίξεις ένα παιγνίδι, το έφτιαχνες μόνος σου
Untitled

ή πληκτρολογούσες τον κώδικα από βιβλία ή περιοδικά κάθε φορά (κάθε φορά; ναι υπήρχαν κάποιοι που δεν ξέρανε πως να αποθηκεύσουν τον κώδικα σε … κασέτα)

Σύνδεσμος

Κατεβάστε τα από εδώ (λίγο scroll είναι απαραίτητο):

Και αν θέλεις να ξανανιώσεις νέος ή να ζήσεις την εμπειρία
https://yorkshire4.readthedocs.io/en/latest/

3 «Μου αρέσει»

Τελικά γεννήθηκα σε λάθος χρονική στιγμή :frowning:

2 «Μου αρέσει»

Θα ξεκινήσω με ένα τραγουδάκι

και θα συνεχίσω με μια είδηση Source code for Zork, Hitchhiker’s Guide, and other Infocom games | Hacker News.

Ο πηγαίος κώδικάς αυτών των παιγνιδιών που πώρωναν τους παππούδες υπάρχει. Και είναι γραμμένος σε Lisp. Σήμερα τα εργαλεία αυτά υπάρχουν για να φτιάξεις τέτοια παιγνίδια.

Και υπάρχει και το arduino, που το αγοράζεις με λιγότερο από 50€. Και θα βρεις ανθρώπους από όλο τον κόσμο να μιλήσεις και να μοιραστείς τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου. Η και εδώ μέσα.

Ο ίδιος εκδοτικός οίκος που έβγαζε αυτά τα βιβλία τότε, συνεχίζει να βγάζει και σήμερα. Και φτηνά θα σου έρθει το βιβλίο στην πόρτα σου.

Πόσο μοναχικά ήταν τότε, πόσο δύσκολα (και ακριβά) έβρισκες πληροφορίες. Και πόσο μόνος ήσουνα. Μην πιστεύεις τους παλιούς, δεν ήταν καλύτερα τότε, απλό ο εγκέφαλός τους τότε παρήγαγε καλύτερης ποιότητας ορμόνες. Σήμερα ζεις στην καλύτερη εποχή, αρκέι να το θέλεις να το πιστέψεις.

Καλώς ήρθες στο linux-user.gr. Ελπίζουμε εδώ μέσα να βρεθεί σε όποιον την ψάχνει την χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς στην ανθρωπότητα.

2 «Μου αρέσει»