Δημιουργία RAID σε υπάρχουσα διανομή (Manjaro)

Μπήκα στο τριπάκι να πάρω έναν έτοιμο NAS Server (ονόματα δεν λέμε, διαφήμιση δεν κάνουμε) για ασφαλή αποθήκευση σημαντικών αρχείων (projects, φωτογραφίες κτλ), αλλά επειδή το κόστος εκτοξεύεται στο διάστημα, η εναλλακτική μου είναι να πάρω 2x8TB σκληρούς και να τους βάλω στο υπάρχον κουτί/desktop. Επειδή αυτούς τους σκληρούς θέλω να τους κάνω απλά για αποθήκευση, σκέφτηκα να τους σετάρω σε RAID 1 (ή ό,τι άλλο μου προτείνετε).

Σε υπάρχουσα εγκατάσταση (Manjaro) γίνεται αυτό με mdadm; Και αν ναι, τα Windows θα διαβάζουν τους σκληρούς δίσκους (έλεγα να τους κάνω zsh zfs);

Πώς θα μπορούσα να σετάρω το σύστημα ώστε να έχω
1xNVMe με Manjaro/Windows dual boot (που το έχω ήδη),
2xSSD για προγράμματα και παιχνίδια και
2χHDD για μακροχρόνια αποθήκευση σημαντικών αρχείων και RAID για σιγουριά;

Μήπως να πάρω απλά έναν έτοιμο NAS server να τελειώνω;

1 «Μου αρέσει»

Με 2 δίσκους δε νομίζω πως έχεις καλύτερη επιλογή από RAID1. Προσωπικά έχω 2 4άρηδες σε RAID1 για αποθήκευση στον server μου.

Εννοείται πως γίνεται. Εδώ μπορείς να μεταφέρεις το root της εγκατάστασής σου και να κάνεις ότι χρειάζεται και να bootάρει το σύστημά σου κανονικά.

Από την στιγμή που θα κάνεις software RAID, θα πρέπει να υποστηρίζουν τα windows το software που χρησιμοποιείς. (lvm, btrfs etc).

μάλλον εννοείς zfs. Στους 2 που έχω εγώ τους έχω σε LUKS για να είναι κρυπτογραφημένοι και από πάνω πατάει το btrfs σε raid1. Έχω την δυνατότητα snapshoting όποτε θέλω και παίζουν όλα ρολόι 2 χρόνια τώρα… (μην το ακούσει μόνο κανείς κια γίνει καμιά στραβή μετά!)

Όσα για το setup, τρέχεις όπως είσαι τώρα και απλά προσθέτεις τους δίσκους τους extra. Το NAS είναι σίγουρα πιο ακριβό. Είναι πιο έμπιστο αν δε θέλεις να ψαχτείς και να ασχοληθείς πολύ, αλλά σίγουρα θα έχει λιγότερες δυνατότητες αν το ψάξεις και κάνεις μόνος σου παιχνίδι.

2 «Μου αρέσει»

Λολ ναι, zsf ήθελα να γράψω αλλά ήμουν λίγο κουρασμένος και αφαιρέθηκα.

Μάλλον θα πάω με αυτή την λύση γιατί οι NAS που κοιτούσα είχαν 400 και 600 ευρώ. Ας τα φάω σε δίσκους και να μάθω και τίποτα καινούριο αμα είναι.

Και αργότερα στήνω και στο Manjaro κάποιο file sharing για να τα βλέπω και από αλλού.

Ευχαριστώ Χρήστο.

3 «Μου αρέσει»

zfs εννοείς :joy:

Κλαίω! Ξεκουράσου βρε αδερφέ!

Να σαι καλά Σπύρο! Αν χρειαστείς βοήθεια με το στήσιμο ξέρεις που θα μας βρείς!

1 «Μου αρέσει»

Τα δυό μου σέντσια.

Η ανάπτυξη raid με mdadm καταναλώνει πόρους συστήματος. Αυξάνεται γεωμετρικά η απασχόληση σε περίπτωση disk failure.
Αν δε έχουμε system ή software failure η κατάσταση είναι κατά κατά ημών :joy:

Το raid δεν είναι πανάκεια ασφαλείας. Τέτοιο είναι το backup και μόνο το backup.
Και θυμίζω κάτι που έχω πει πολλές φορές, το backup είναι καλό την ώρα που θα το χρειαστείς. Και ποτέ στον ίδιο δίσκο με τα data ή το os μας.

Η ασφαλής ανάπτυξη raid γίνεται με hardware controller (κάρτα) και όχι bios embedded (ούτε για αστείο).
Το hardware raid είναι αξιόπιστο και πάντως και σε τέτοια λύση χρειάζεται το backup.

1 «Μου αρέσει»

Ναι, είναι λογικό να τους κάνεις raid1. Ναι, μπορείς να το κάνεις αυτό σε υπάρχουσα εγκατάσταση σε manjaro.

Εξ όσων ξέρω, αυτό δεν είναι εφικτό ό,τι filesystem και να βάλεις.
Κατά τη γνώμη μου, μην βάλεις zfs εκτός αν το κάνεις για εκπαιδευτικούς λόγους (για να το μάθεις, δηλαδής) ή αν σε απασχολεί σοβαρά το bit rot. Αν παρόλα αυτά βάλεις zfs, τότε raid1 array θα πρότεινα να μην κάνεις με mdadm αλλά μέσω zfs.

Εγώ θα έλεγα όχι. Εγώ αποφεύγω τις καστομιές και γενικώς εμπιστεύομαι το linux και τα στάνταρ linux tools. Προτιμώ χίλιες φορές να αντιμετωπίζω προβλήματα στο λίνουξ, παρά σε οτιδήποτε άλλο (είτε το λένε synology είτε το λένε mikrotik ή whatever).

Εξ όσων ξέρω, το mdadm είναι εξαιρετικά ελαφρύ σε resources (εννοείται ότι δεν αναφέρομαι σε array rebuilding το οποίο γίνεται μία φορά τον αιώνα). Σε raid1 δεν υπάρχει καν parity calculation.
Αν θέλεις, εξήγησέ μας πώς στην καθημερινή χρήση το mdadm (ειδικά σε raid1) είναι resource hungry και παράθεσε και κάποιο λινκ.

Όταν λες “software failure” τι εννοείς?
Σε περίπτωση hardware failure, τα mdadm raid arrays τα θεωρώ πολύ ασφαλή. Σε περίπτωση αστοχίας δίσκων υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία κατατεθειμένη στο ίντερνετ, για το πώς να “διορθωθεί” το raid array (rebuild κτλ). Σε περίπτωση failure του υπολογιστή, η “μεταφορά” ενός mdadm array σε άλλο υπολογιστή είναι foolproof (been there - done that πολλές φορές).

Συμφωνώ απολύτως για το bios embedded - διαφωνώ απολύτως για hardware controller, με την έννοια ότι δεν θα το έκανα και δεν θα το συνιστούσα ποτέ.
Έχω mdadm raid arrays ηλικίας άνω των 10 ετών, τα οποία τα “κουβαλάω” από υπολογιστή σε υπολογιστή (όταν ανανεώνω το hardware μου). To να κουβαλάω πέραν των παλιών μου δίσκων και άλλο παλιό hardware (hardware raid controller) μόνο καλό δεν το βρίσκω - άσε που μπορεί να είναι και περιοριστικός παράγοντας.
Η, δε, εκδοχή σε υπολογιστή δεκαετίας με hardware raid controller δεκαετίας να χτυπήσει ο raid controller, είναι στην κυριολεξία ο εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες, στα μάτια μου. Μέχρι να βρω τον ίδιο ή συμβατό hardware raid controller, τουλάχιστον. Ενώ με mdadm arrays τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν. Αφαιρείται ένα layer of complexity.

Συμφωνώ απολύτως - αλλά τέτοιο θέμα δεν τέθηκε.
Η ύπαρξη φρέσκων backup δεν αναιρεί τη χρησιμότητα του raid. Το redundancy γενικώς είναι καλό πράμα. Πέραν τούτου, σε αρκετές περιπτώσεις το raid προσφέρει και αυξημένες επιδόσεις.

1 «Μου αρέσει»

Εγραψα hungry; Δεν νομίζω.

Sorry, δεν ξέρω τι να απαντήσω.

Κατά τα λοιπά όποιος εμπιστεύεται το software raid, καλώς πράττει, σωστότατες οι απόψεις του @tsapi
Εγώ πάλι έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στο hardware raid.
Πιστεύω και οι δύο λύσεις είναι καλές.

1 «Μου αρέσει»

Όχι απαραίτητα. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι πως αν αποτύχει ο ελεγκτής δεν μπορείς απλά να τον αντικαταστήσεις με κάποιον άλλο μιας και δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους. Ένα άλλο πρόβλημα με το hardware raid είναι πως δεν είναι πάντα ένα hardware raid, αλλά ένα κρυμμένο software raid. Το γνήσιο hardware raid είναι πολύ ακριβό και δύσκολα θα το βρούμε στα συνήθη μαγαζιά. Σε συνήθεις καταστάσεις και όχι σε πολύ εξωτικά setup η απόδοση θα είναι σχεδόν ίδια.

ΥΓ: Και μετα είδα πως αυτά έχουν αναφερθεί ήδη απο καλύτερους γνώστες

2 «Μου αρέσει»

ZFS με κλειστα τα ματια! Αρκει να εχεις καμποση RAM, να δωσεις 4-8 για cache π.χ. Με < 8 GB δεν συστηνεται… >= 16 ιδανικα.

Για την κρυπτογραφηση, δεν χρειαζεται το LUKS που ειπωθηκε, οι τελευταιες εκδοσεις του zfs εχουν εγγενη κρυπτογραφηση σε οποιο dataset χρειαζεσαι (δεν εχει νοημα στα αρχεια πολυμεσων π.χ.). Τα κρυπτογραφημενα dataset φαινονται αδεια μεχρι να φορτωθει το κλειδι τους.

Το mirror που θα φτιαξεις με τους 2 δισκους, μπορει μετα να το περασεις μετα σε οποιαδηποτε διανομη (ολα τα linux πλεον) θες κανοντας (export και) import pool.
Μπορεις αργοτερα να προσθεσεις αλλους 2 δισκους (2ο vdev με οσο μεγαλους δισκους θες) επεκτεινοντας τη χωρητικοτητα.

Να ενεργοποιησεις οπωσδηποτε τη συμπιεση, με τις σημερινες cpu ειναι περιπατος, και κερδιζεις και ενα 10-30% στο χωρο.

2 «Μου αρέσει»