bottom: Παρακολούθηση συστήματος απο το τερματικό

Το bottom ή χαϊδευτικά btm είναι ένας κλώνος της γνωστής εντολής top γραμμένος σε γλώσσα Rust :rust:. Μοιάζει πολύ με το htop, το οποίο όμως έχει πάψει να αναπτύσσετε.

Ξεκινώντας (με την εντολή btm) το θα δούμε κάτι σαν την παρακάτω εικόνα. Η οθόνη είναι χωρισμένη σε πολλά υποπαράθυρα (widgets). Κρατώντας πατημένο το Control και με τα βελάκια μετακινιόμαστε μεταξύ τους. Μόνο με τα βελάκια μετακινιόμαστε μέσα στο κάθε widget. Οι φίλοι του vi θα βρουν και τα γνωστά πλήκτρα μετακίνησης. Με την ροδέλα του mouse κάνουμε μετακίνηση μέσα σε ένα widget ή αλλάζουμε την χρονική κλίμακα μέσα στα γραφήματα. Πατώντας e (από το expand) μεγιστοποιούμε ένα widget και επιστρέφουμε με Esc.

Αυτό που με ενοχλούσε πάντα σε αυτά τα προγράμματα είναι που η πληροφορία αλλάζει τόσο γρήγορα που δεν μπορείς να καθίσεις να δεις τι συμβαίνει. Και για μένα μόνο το ότι μπορείς να πατήσεις f (από το freeze) και να σταματήσεις την ανανέωση αρκεί να το επιλέξω.

Στις διεργασίες μπορείς να κάνεις αναζήτηση με βάση το όνομα, αλλά και με βάση συνθήκες όπως η χρήση της CPU ή της μνήμης. Και υποστηρίζονται σύνθετες συνθήκες με and και or. Στο παρακάτω παράδειγμα βλέπω μόνο ότι χρησιμοποιεί κάπως την CPU

Με το πλήκτρο Tab ομαδοποιώ ίδιες διεργασίες, και πατώντας dd μπορώ τα τερματίσω μία. Με το ? θα δούμε την οοήθεια για άλλα χρήσιμα πλήκτρα.

Αν δεν θέλουμε να βλέπουμε όλη αυτή την πληροφορία μπορούμε να το ξεκινήσουμε με btm -b και θα μοιάζει με την απλή εντολή top. Αλλά είναι επίσης πλήρως παραμετροποίησημο και μπορούμε να το κάνουμε να δείχνει μόνο ότι θέλουμε και στα χρώματα που θέλουμε.

Το bottom είναι ένα εκπληκτικό και εντυπωσιακό εργαλείο. Εξαιρετικά ελαφρύ και παραμετροποιήσιμο. Το μόνο μου παράπονο είναι πως δεν βλέπεις πληροφορίες για τα cgroups.

Στην σελίδα του στο github θα βρείτε έτοιμα πακέτα deb καθώς και οδηγίες για εγκατάσταση στο Arch :arch:. Προσωπικά το έστησα με την βοήθεια του cargo για να παίρνω τις αναβαθμίσεις με το topgrade.

6 «Μου αρέσει»

Κυκλοφόρησε η 0.5.1 έκδοση του bottom που μεταξύ άλλων πρόσθεσε ένα tree mode που μπορείς να δεις πατώντας t.

3 «Μου αρέσει»