Αξίζει η μετάβαση από Arch Linux σε Fedora 38?

Σκέφτομαι να πάω από το Arch Linux σε Fedora 38 Workstation. Αξίζει λέτε η μετάβαση ή να κάτσω στο Arch που χρησιμοποιώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο;

2 «Μου αρέσει»

αμα δεν εχεις θέματα γιατί να το αλλάξεις;
το arch συγκρινομενο με fedora γνωμη μου ειναι πολυ καλυτερο.

2 «Μου αρέσει»

Εγώ έκανα μετάβαση από manjaro (arch based) σε nobara (fedora based) και είμαι πολύ ικανοποιημένος.

3 «Μου αρέσει»

Και μόνο που το σκέφτηκες, νομίζω ότι το λιμπίστηκες. Αξίζει με τα χίλια. Όχι ότι είναι καλύτερη η διανομή. Υποκειμενικά είναι αυτά. Αλλά αξίζει να αλλάζεις, να δοκιμάζεις το καινούργιο, να εφοδιάζεσαι με εμπειρία και ερεθίσματα.

4 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ με τον MetFM ότι η Archlinux συγκεντρώνει περισσότερα αντικειμενικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με όλες τις άλλες, όμως, όπως γράφει και ο Poor, όποιος ασχολείται με linux καλό είναι να επωφελείται δοκιμάζοντας και τις άλλες διανομές, διατηρώντας το πνεύμα του δρστήριο, σε έναν τόσο ενδιαφέροντα τομέα, έχοντας την αμέριστη βοήθεια πολλών ατόμων με τα ίδια ενδιαφέροντα. Πάντως η Fedora στην Αμερική θεωρείται κάτι αντίστοιχο με το Ubuntu.

2 «Μου αρέσει»

Το Arch Linux και οι διανομές που βασίζονται σε αυτό έχουν το πλεονέκτημα πως μπορείς να βρεις οποιαδήποτε εφαρμογή θες χωρίς να μπλέξεις με flatpaks και snap πακέτα τα οποία θα χαλάσουν τον θέμα του συστήματος εκτός από εξαιρέσεις φυσικά γιατί υπάρχουν διαθέσιμα θέματα και εικονίδια αλλά είναι λίγο μπλέξιμο .
Φυσικά το Fedora έχει και αυτό τα rpm-fusion και copr αποθετήρια που σίγουρα θα βρεις αυτό που θες . Αλλά δεν ξέρω όταν θα βγει η επόμενη έκδοση αν θα έχεις προβλήματα να αναβαθμίσεις το σύστημα σου στην επόμενη έκδοση , το πιο πιθανό είναι να μην έχεις αλλά το Arch είναι rolling διανομή το κάνεις εγκατάσταση μια φορά και ξεμπέρδεψες …(αν δεν σου τύχει τίποτε ,τότε ίσως θα πρέπει να ξέρεις δυο πράγματα να διορθώσεις τα προβλήματα με τα πακέτα)

Για μένα αν θες να φύγεις από το Arch μια καλή επιλογή είναι το Debian  έχω δοκιμάσει το Sid και μου φαίνεται πιο γρήγορο από άλλες διανομές , μπορεί να είναι ιδέα μου φυσικά.
1 «Μου αρέσει»

Έβαλα Debian 12 με sid γιατί έχω primegrid challenge σε ακριβώς 2 ημέρες και το Debian δεν έχει κανένα θέμα με το boinc οπώς το Arch και επειδή με το Fedora δεν ήθελα να μπλέξω είπα να πάω με κλειστά μάτια στο Debian με DE Gnome.

Και εάν κάποιος θέλει την wallpaper ορίστε :slight_smile:

Α επίσης η GTX 750Ti είναι προσωρινά επάνω για το challenge. Η main μου είναι μια RX 570 4GB απλά επειδή η AMD δεν εχεί support για opencl στο linux εκτός εαν κάνεις πατέντα στην πατέντα και δεν έχω καμία όρεξη.

3 «Μου αρέσει»

Το opencl δουλεύει με την nvidia χωρίς ιστορίες όπως στις amd που θέλει συγκεκριμένο πυρήνα,οδηγό κλπ , δεν ξέρω πόσο καλό είναι αλλά δουλεύει κανονικά !
Γρηγορότερο πάντως από το Debian δεν υπάρχει πιστεύω στον υπολογιστή μου έχει τις καλύτερες επιδόσεις τώρα δεν ξέρω αν είναι καλή επιλογή το Gnome σε Sid λόγω της γνωστής ιδιοτροπίας του Gnome με τις επεκτάσεις που αν είναι πολύ νέα η έκδοση μπορεί να μην δουλεύουν κάποιες επεκτάσεις αλλά κατά τα άλλα είναι κορυφή !

2 «Μου αρέσει»

Με το Gnome και τις επεκτάσεις του δεν είχα ποτέ κανένα θέμα σε αντίθεση με το KDE ( το οποίο μαρέσει αρκετά λόγο των widget )

2 «Μου αρέσει»

Αν χρησιμοποιείς bleeding edge διανομές ή π.χ fedora beta , ubuntu daily , σίγουρα σε κάποιο σημείο θα υπάρχει πρόβλημα με κάποιε επεκτάσεις του gnome.

1 «Μου αρέσει»

Κάτι που δεν έχει λεχθεί:

Ο καθένας έχει τούς λόγους του για να θέλει να δοκιμάσει ή να χρησιμοποιήσει μια διανομή.

Στην περίπτωση του Redhat όμως υπάρχει μια μικρή εξαίρεση. Αν θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον μία μικρή εξοικείωση μαζί του.

Σαν μια γενική διανομή για οικιακή ή ερασιτεχνική χρήση, υπάρχουν πολλές άλλες καταλληλότερες για αυτό.

2 «Μου αρέσει»

Για developers είναι η κορυφαία διανομή.

1 «Μου αρέσει»

Το ξερω εβαλα και KDE Plasma και ειναι πολυ καλη φαση

2 «Μου αρέσει»