Γειά σας!
Το συμβάν συνέβη στις 23 Φλεβάρη… Είναι κάπως αργά για το μήνυμα αυτό, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εξάντλησα όλες τις γνώσεις και τα κουράγια μου! Η απεύθυνση στο Φόρουμ του Nextcloud δεν απέδωσε, εν μέρει επειδή το pastebin δεν μου επέτρεπε την δημιουργία κειμένων τόσο μεγάλων όσο τα error.logs, όσο και επειδή το Φόρουμ του Nextcloud δεν δεχόταν κοινόχρηστα λινκς αυτών των καταγραφών από Γκούγκλ Ντράιβ!
Το θέμα έχει ως εξής:
Από το 2022 συγχρονίζω τον τοπικό κατάλογο “Nextcloud” με ένα Raspberry Pi 4 B που λειτουργεί με NextcloudPi. Τρια και πλέον χρόνια, ο μικρός αυτό σέρβερ δούλευε απρόσκοπτα και αποτελεσματικά: ουδέποτε παρουσίασε προβλήματα και ο εβδομαδιαίος έλεγχος των καταγραφών του, όσο και του Apache2, ποτέ δεν έδειξε κάτι το ανησυχητικό! Ο συγχρονισμός γινόταν προς έναν εξωτερικό SSD 2,5in 500GB συνδεδεμένο σε θύρα USB του Raspberry Pi 4.
Από τις 20 Φλεβάρη αρχίζω την προσπάθεια προετοιμασίας ενός δεύτερου “καναλιού” συγχρονισμού: και πάλι ένα Raspbery Pi, αυτή τη φορά της σειράς 3 Β+ με Nextcloud (όχι NextcloudPi, όπως στην περίπτωση του Raspi4) στην κάρτα SD και με έναν SSD κουμπωμένο στη θύρα USB. Το σετάρισμα του Raspi3 έγινε με τη βοήθεια του ChatGPT και χωρίς να είναι συνδεδεμένο το Raspi4+NextcloudPi. Η ρύθμιση Raspi3 με Nextcloud μου πήρε τρεις ημέρες, μαζί με τις… καθυστερήσεις… Κάποια στιγμή της τέταρτης ημέρας κάθομαι να ρυθμίσω και το Nextcloud Desktop Client, εφαρμογή που διαχειριζόταν επί μακρόν τον συγχρονισμό με Raspi4+NextcloudPi! Είμαι υποχρεωμένος, λοιπόν, εκείνη τη στιγμή να συνδέσω στο δίκτυο και το Raspbery Pi 4. Και εγένετο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! Τα περιεχόμενα αρχεία του καταλόγου “Nextcloud” χάθηκαν όχι μόνο από τον τοπικό SSD αλλά και από τους δυο άλλους που ήσαν συνδεδεμένοι στα Rasbperry Pi 3 και 4!
Τα αρχεία δεν τα βρίσκω πουθενά: ούτε στον τοπικό ~/.local/share/Trash, ούτε στους άλλους δυο SSD. Δεν υπάρχουν σε κάποιον κρυφό κατάλογο! Φυσικά, ούτε στις δυο κάρτες SD…! Εγκατέστησα τοπικά το testdisk, αλλά δεν καταλαβαίνω τις επιλογές του καλά… Επέλεξα κάποιες από αυτές για ανάλυση, αλλά όχι ανάκτηση ή προβολή αρχείων, χωρίς να πάρω κάποιο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα… Επίσης, διστάζω, φοβάμαι να κάνω χρήση του testdsisk πάνω στον τοπικό SSD αφού, ακόμη κι αν ήξερα επακριβώς τι κάνει η κάθε επιλογή του, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνει βλάβη στον δίσκο!
Τα χαμένα αρχεία, κυρίως αρχεία κειμένου σε διάφορα φορμά, τόσο κλειστά όσο και ανοικτά, είναι μερικές δεκάδες γιγαμπάυτ και ήσαν καρπός πολυετών εργασιών! Δεν αποτελούν επιβιωτική περιουσία, δεν συμβάλλουν στο οικονομικό εισόδημά μου, αλλά έχουν συναισθηματική και ηθική για μένα αξία… Τέλος πάντων…
Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος/κάποια που μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση έστω μέρους των χαμένων αρχείων…! Είμαι στη διάθεση του καθενός, δημόσια ή με προσωπικά μηνύματα, για αποστολή όσων καταγραφών μπορώ να εντοπίσω και να αποθηκεύσω, πέντε ημέρες μετά την καταστροφή!
Καλό κουράγιο και δύναμη σε όλους!