Απώλεια δεδομένων μετά από διπλό συγχρονισμό Nextcloud

Γειά σας!

Το συμβάν συνέβη στις 23 Φλεβάρη… Είναι κάπως αργά για το μήνυμα αυτό, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εξάντλησα όλες τις γνώσεις και τα κουράγια μου! Η απεύθυνση στο Φόρουμ του Nextcloud δεν απέδωσε, εν μέρει επειδή το pastebin δεν μου επέτρεπε την δημιουργία κειμένων τόσο μεγάλων όσο τα error.logs, όσο και επειδή το Φόρουμ του Nextcloud δεν δεχόταν κοινόχρηστα λινκς αυτών των καταγραφών από Γκούγκλ Ντράιβ!

Το θέμα έχει ως εξής:

Από το 2022 συγχρονίζω τον τοπικό κατάλογο “Nextcloud” με ένα Raspberry Pi 4 B που λειτουργεί με NextcloudPi. Τρια και πλέον χρόνια, ο μικρός αυτό σέρβερ δούλευε απρόσκοπτα και αποτελεσματικά: ουδέποτε παρουσίασε προβλήματα και ο εβδομαδιαίος έλεγχος των καταγραφών του, όσο και του Apache2, ποτέ δεν έδειξε κάτι το ανησυχητικό! Ο συγχρονισμός γινόταν προς έναν εξωτερικό SSD 2,5in 500GB συνδεδεμένο σε θύρα USB του Raspberry Pi 4.

Από τις 20 Φλεβάρη αρχίζω την προσπάθεια προετοιμασίας ενός δεύτερου “καναλιού” συγχρονισμού: και πάλι ένα Raspbery Pi, αυτή τη φορά της σειράς 3 Β+ με Nextcloud (όχι NextcloudPi, όπως στην περίπτωση του Raspi4) στην κάρτα SD και με έναν SSD κουμπωμένο στη θύρα USB. Το σετάρισμα του Raspi3 έγινε με τη βοήθεια του ChatGPT και χωρίς να είναι συνδεδεμένο το Raspi4+NextcloudPi. Η ρύθμιση Raspi3 με Nextcloud μου πήρε τρεις ημέρες, μαζί με τις… καθυστερήσεις… Κάποια στιγμή της τέταρτης ημέρας κάθομαι να ρυθμίσω και το Nextcloud Desktop Client, εφαρμογή που διαχειριζόταν επί μακρόν τον συγχρονισμό με Raspi4+NextcloudPi! Είμαι υποχρεωμένος, λοιπόν, εκείνη τη στιγμή να συνδέσω στο δίκτυο και το Raspbery Pi 4. Και εγένετο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! Τα περιεχόμενα αρχεία του καταλόγου “Nextcloud” χάθηκαν όχι μόνο από τον τοπικό SSD αλλά και από τους δυο άλλους που ήσαν συνδεδεμένοι στα Rasbperry Pi 3 και 4!

Τα αρχεία δεν τα βρίσκω πουθενά: ούτε στον τοπικό ~/.local/share/Trash, ούτε στους άλλους δυο SSD. Δεν υπάρχουν σε κάποιον κρυφό κατάλογο! Φυσικά, ούτε στις δυο κάρτες SD…! Εγκατέστησα τοπικά το testdisk, αλλά δεν καταλαβαίνω τις επιλογές του καλά… Επέλεξα κάποιες από αυτές για ανάλυση, αλλά όχι ανάκτηση ή προβολή αρχείων, χωρίς να πάρω κάποιο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα… Επίσης, διστάζω, φοβάμαι να κάνω χρήση του testdsisk πάνω στον τοπικό SSD αφού, ακόμη κι αν ήξερα επακριβώς τι κάνει η κάθε επιλογή του, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνει βλάβη στον δίσκο!

Τα χαμένα αρχεία, κυρίως αρχεία κειμένου σε διάφορα φορμά, τόσο κλειστά όσο και ανοικτά, είναι μερικές δεκάδες γιγαμπάυτ και ήσαν καρπός πολυετών εργασιών! Δεν αποτελούν επιβιωτική περιουσία, δεν συμβάλλουν στο οικονομικό εισόδημά μου, αλλά έχουν συναισθηματική και ηθική για μένα αξία… Τέλος πάντων…

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος/κάποια που μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση έστω μέρους των χαμένων αρχείων…! Είμαι στη διάθεση του καθενός, δημόσια ή με προσωπικά μηνύματα, για αποστολή όσων καταγραφών μπορώ να εντοπίσω και να αποθηκεύσω, πέντε ημέρες μετά την καταστροφή!

Καλό κουράγιο και δύναμη σε όλους!

Εξαφάνιση των αρχείων είναι χλωμή ως μπλαβί. Εκτός και αν έχει γίνει format κάποιο partition (και τότε όμως υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης).

Περισσότερο θα ανησυχούσα για το τι έχεις κάνει από την ώρα που συνέβη το πρόβλημα μέχρι τώρα και τι πιθανόν έχει γίνει overwrite λόγω των προσπαθειών ανάκτησης.

Δεν έχω καταλάβει/υποψιαστεί/μυριστεί απολύτως τίποτα για το τι σχέση έχει το ένα rpi με το άλλο;
Πως παίρνουν ip; DHCP ή static;

Σαν υπόθεση εργασίας (είμαι φύσει θετικός) τα αρχεία είναι εκεί και περιμένουν να τα βρεις.

Οπότε πες δυο λόγια για τις εγκαταστάσεις των nextcloudpi & nextcloud (για το πρώτο δεν ξέρω απολύτως τίποτα).
Είναι δικός σου χτίσιμο; Μήπως docker; Snap;
Ρωτώ διότι το path των αρχείων είναι διαφορετικό κατά περίπτωση.

Σίγουρα πρέπει να σταματήσεις το σκάλισμα.

Αυτά για ξεκίνημα.

Στο web interface του nextcloud, στις επιλογές των αρχείων υπάρχει επιλογή deleted files. Έχει να κάνει με το τί έχεις επιλέξει αλλά από default νομίζω επιτρέπει ανάκτηση. Υπάρχει σαν επιλογή και στον android client.

Έκαστο Raspberry Pi παίρνει ΙΡ μέσω DHCP. Και στα δυο έχουν ρυθμιστεί, επίσης, και hostnames… Καθ’ όλη τη διάρκεια των ρυθμίσεών τους, αλλά και μέχρι σήμερα, συνδεόμουν σε αυτά με χρήση της διεύθυνσης ΙΡ καθενός… Μάλιστα το δεύτερο Raspberry το ρύθμισα να συνδέεται στο ρούτερ με wifi, ενώ το πρώτο ήταν πάντοτε συνδεδεμένο με καλώδιο! Πάντως, επαναλαμβάνω, η ταυτόχρονη σύνδεση και των δυο στο τοπικό δίκτυο έγινε μετά την ρύθμιση αμφότερων των Raspberries, και μόνο για να προετοιμαστεί το Nextcloud Desktop Client και, μάλιστα έδωσα μεγάλη προσοχή στο στάδιο αυτό!

Το NextcloudPi εγκαταστάθηκε στο Raspi4 με εγγραφή της εικόνας του img στην κάρτα SD. Το δε Nextcloud εγκαταστάθηκε στο Raspi3 μέσα από το Raspberry Pi OS Lite με τον συνήθη τρόπο του LAMP.

Δυστυχώς, φίλοι, διαπιστώνω ότι είναι αδύνατη η πρόσβασή μου στο ζευγάρι Raspberry Pi 3 + Nextcloud! Δεν μπορώ να το εξηγήσω!!! Ουδεμία ενέργεια έκανα, από τις 23 του μήνα και μετά, πάνω σε αυτή τη συσκευή!!! Συνδέθηκα μια-δυο φορές, αν θυμάμαι, αλλά μόνο για να διαβάσω τις καταγραφές!!! Έτσι, είχα τη δυνατότητα να ελέγξω μόλις τώρα για “Διεγραμμένα αρχεία” μέσα από το web interface μόνο του Raspberry Pi 4! Δεν υπάρχουν διεγραμμένα αρχεία!

Νομίζω ότι ο ασφαλέστερος, ίσως και αποτελεσματικότερος, τρόπος εξαγωγής κάποιων πληροφοριών για τα δυο συστήματα (τρομάρα μου!!!) θα ήταν η ανάγνωση των δυο καρτών SD μέσα από το Debian του φορητού μου…!!!

Δυστυχώς αν διαγραφεί κάτι κατά λάθος, ας πούμε σε αυτή την περίπτωση στο rpi3, τότε στον συγχρονισμό τα αρχεία υπάρχει περίπτωση να εξαφανιστούν και στο rpi4 και για αυτό καλό είναι να υπάρχει backup.

Παράδειγμα:

“… αν διαγραφεί κάτι λάθος…”!!!

Κατ’ αρχάς, με τα αρχεία του ζευγαριού Raspberry Pi 3 + Nextcloud, δεν πρόλαβα καν να καταπιαστώ! Μόλις τέλειωσα το στήσιμό του, συνέδεσα και το δεύτερο ζευγάρι Raspberry Pi 4 + NextcloudPi στο τοπικό δίκτυο, και άνοιξα το Nextcloud Desktop Client για να κάνω και εκεί τις ρυθμίσεις, και τότε συνέβη το κακό! Αλλά ούτε και με το δεύτερο ζευγάρι, όσο λειτουργούσε, δεν ασχολήθηκα ποτέ με τα αρχεία του: ο συγχρονισμός ήταν αυστηρά μονόδρομος και όλη η δουλειά γινόταν μόνο τοπικά, στο δικό μου πισί! Το έξτρα κανάλι συγχρονισμού το αποφάσισα και ως μια “backup” πρόσθετη λύση… Εντάξει, redudancy ήταν, αλλά θεώρησα σωστό να το κάνω…

Τοπικά μόνο στο δικό σου πισί και συγχρονισμός με άλλες συσκευές (άρα όχι μόνο στο πισί) δεν πάνε μαζί, έτσι δεν είναι;

edit

μηπως δημιούργησες καινούργιο χρήστη;

@fragos.george

ok κατάλαβα τα περί εγκατάστασης.
Συνεχίζω όμως να μην γνωρίζω τίποτα -διότι δεν έχω ποτέ ασχοληθεί- για το nextcloud-pi. Είναι lamp, lemp, docker, snap; Για πες.
Για την εγκατάσταση του lamp δεν έχω θέμα.

Είναι σωστό να υποθέσω ότι το rpi4 (δηλαδή αυτό που δούλευε αρχικά χωρίς πρόβλημα) μπουτάριζε από την καρτούλα; Είναι επίσης σωστό να υποθέσω ότι πάνω στην καρτούλα γίνονταν οι εγγραφές data;
Μακάρι τα παραπάνω να μην συμβαίνουν.

Αν ναι, υπόθεση κάνω, τότε βγάλε την sd-card και πέρασέ την στο pc για έλεγχο.
Αν αυτή η εγκατάσταση είναι lamp ή lemp, θα αναζητήσεις τα αρχεία στο path /var/www/html/nextcloud/data. Εκτός και αν είχες ορίσει εσύ κάποιο άλλο path.

Σε κάθε περίπτωση θα είναι εύκολο (με find ή grep και wildcards) να αναζητήσεις αρχεία που είχες δημιουργήσει.

Στο ίδιο moto ψάξε και τον ssd που γινόταν το synchronization. Ούτε για αυτό γνωρίζω διότι ποτέ μου δεν το χρησιμοποίησα.
Κατάλαβα από λίγο που μόλις κοίταξα οτι το nextcloud-desktop κάνει αυτή τη δουλειά. Τι ακριβώς κάνει, σε τι μορφή συγχρονίζει αρχεία ή οτιδήποτε άλλο χρήσιμο, ξέρεις να παραθέσεις εδώ;

Γενικά ότι πληροφορία έχεις για το πως γίνονται αυτά τα syncs, δώστην μπας και καταλάβω κάτι. Δυστυχώς -για την περίπτωση- δεν χρησιμοποιώ τίποτα και ποτέ gui για backup ή sync.

Challenging.

Σημείωση για να αποφύγω το editing.
Bρήκα, το nextcloud-pi είναι lamp.

@raik

Όχι, δεν δημιούγησα χρήστη… Όλες οι ενέργειες και στα δυο Raspberries έγιναν με sudo -u www-data…

@mo1

Η πιο πρόσφατη έκδοση του NextcloudPi προσφέρεται για το Raspberry Pi 4 και ως εικόνα img και παραλαμβάνεται από το Github ως αρχείο zip. Αυτή την εικόνα κατέβασα και την μετέφερα στην κάρτα SD. Χρησιμοποίησα αυτή τη μέθοδο για να αποφύγω την εγκατάσταση κάποιου λειτουργικού συστήματος και ακολούθως την εγκατάσταση LAMP… Από κάρτα SD εκκινούσαν και τα δυο Raspberries! Επίσης αμφότερα τα Raspberries είχαν ρυθμιστεί ώστε ο σέρβερ που είχαν εγκατεστημένο στην κάρτα τους να αποθηκεύει έκαστος δεδομένα και database σε εξωτερικό SSD, σωστά ρυθμισμένο τόσο μέσα στα ίδια τα αρχείου εκάστου σέρβερ όσο και στα αντίστοιχα αρχεία /etc/fstab! Άλλωστε, τα περιεχόμενα του καταλόγου “Nextcloud” του υπολογιστή μου δεν θα χωρούσαν σε κάθε μια από τις κάρτες SD, αφού το συνολικό μέγεθός τους υπερβαίνουν την χωρητικότητα των καρτών…

Είναι αλήθεια ότι ήδη, από την πρώτη ημέρα της ζημιάς, έλεγξα από τον υπολογιστή μου τις κάρτες SD… Σε ορισμένα μικρά logs δεν βρήκα κάτι… Είναι και δυο τεράστια αρχεία, ένα σε κάθε κάρτα, τα οποία δεν ξέρω πώς να τα χειριστώ και το pastebin δεν τα δέχεται επειδή ξεπερνούν το όριο που βάζει!

Λοιπόν, φίλτατε @fragos.george έχω νέα !

H O U S T O N W E H A V E A P R O B L E M

Είχα καιρό να κάνω update στην εγκατάσταση nextcloud που τρέχω 24/7/365. Σήμερα το αποφάσισα, έναυσμα το post σου.

Μετά το update (νομίζω το λένε winter hub ή κάτι τέτοιο), συνδέθηκα μέσω browser στο web interface του nextcloud. Άνοιξε κανονικά. Πήγα στα αρχεία μου, μερικές 100άδες GB και… δεν ανοίγει κανένα.

Κοίταξα τα errors που δίνει το administration και με occ έκανα ότι ακριβώς έγραφε ως υπόδειξη διόρθωσης σφαλμάτων. Όλα καλά.
Restart. Το nextcloud δεν ανοίγει καν. Θεούληδες.

Βεβαίως τα data μου είναι εκεί. Η διαφορά μας είναι ότι δεν μπουτάρω από sd-card αλλά από usb ssd και σώζω τα αρχεία σε άλλο partition που με τη σειρά του γίνεται samba mounted στο nextcloud. Και βέβαια υπάρχουν 2 backups αλλού.
Άλλη μία διαφορά είναι ότι χρησιμοποιώ docker (πάλι καλά).

Εσύ κοίταξες στο path που ανέφερα να εντοπίσεις αρχεία σου;

Θα ασχοληθώ με το πρόβλημα κάποια στιγμή την άλλη εβδομάδα και θα ενημερώσω.

Edit:
Προσθέτω αυτό που σε αναζήτηση προβλημάτων, έδωσε το gemini:

Upgrading to Nextcloud Hub 26 Winter (v33), released in February 2026, has been reported to cause several issues, including broken instances, missing file views in the web interface, and app incompatibilities. This major release introduces breaking changes to the Files API and requires apps to be updated to be compatible.

Here are the known issues and troubleshooting steps based on reports:

Common Upgrade Issues (Hub 26 Winter/v33)

• Missing Files: Users have reported being unable to see files in the web interface after updating, though data remains on the server.

• Broken App Functionality: Third-party apps that are not immediately updated by developers may fail, breaking core functionality.

• “Completely Broken” Instance: In some cases, especially in Docker environments, the web interface might show no icons, broken menus, or fail to load entirely.

• Warnings: New configuration warnings (e.g.internet_connection_check, HSTS Header) may appear in the Admin panel, potentially caused by strict timeout settings in the new version.

Troubleshooting and Fixes

1. Wait for 33.0.1: It is strongly recommended to wait for the 33.0.1 release (scheduled for late March 2026) for better stability, as early x.0.0 releases can be unstable.

2. Check App Compatibility: If the interface is broken, check which apps are incompatible. You may need to disable problematic apps via the command line (occ app:disable <appname>).

3. Run occ Commands: If the web interface is inaccessible, run maintenance commands via CLI:

• sudo -u www-data php occ upgrade

• sudo -u www-data php occ db:add-missing-indices

• sudo -u www-data php occ files:scan --all (to fix file viewing issues).

4. Clear Cache/Restart Services: For Docker users, restarting the container or clearing the browser/server cache can resolve rendering issues.

5. Check PHP Version: Ensure your server is running a supported PHP version, as newer releases often drop support for older PHP versions.

6. If the upgrade is fatal, the only reliable solution is to restore from a backup created immediately before the update.

Το δικό μου σύστημα “ξανασηκώθηκε” γιατί κρατώ backup (με rsync) και του λειτουργικού.

Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα.

Τα προσωπικά δεδομένα σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να μη χάνονται σε μία διαδικασία αναβάθμισης. Ήθελα να ήξερα τα δεδομένα οργανισμών μετά από αυτή την αναβάθμιση τι θα γίνονται.

@nikaskonstantinos

Καλημέρα Κωνσταντίνε. Τώρα τα θες και τα γράφεις αυτά ή σου ξεφεύγουν;

Τα data δεν χάνονται, ασχέτως τι μπορεί να νομίζει/γράφει ο καθένας.

Το nextcloud δεν είναι backup ούτε χώρος φύλαξης δεδομένων.
Ο σκοπός ύπαρξής του είναι το file sharing, collaboration, syncing. Και μερικές ακόμα μαρκετίστικες παπαριές.

Οι “οργανισμοί” έχουν γνώση και fallback scenarios. Στην χειρότερη η επαναφορά στην κανονικότητα θα διαρκέσει από λίγα μέχρι… περισσότερα λεπτά :slight_smile:

Τα system & app upgrades παρουσιάζουν braking changes ενίοτε.

Είναι ευθύνη των δημιουργών να ενημερώσουν. Και αντιστοίχως, των χρηστών ή sysadmins στην περίπτωση “οργανισμών” να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης.

Τα data όμως είναι αποκλειστική ευθύνη του χρήστη που τα “ακουμπάει” και πως εξασφαλίζει την αναπαραγωγή τους σε περίπτωση system ή app failure.

Τα παραπάνω δεν είναι ανακάλυψη της πυρίτιδας.

Καλή συνέχεια.

Συγνώμη, για να καταλάβω: Υποθέτω ότι έχεις κι εσύ κάποιο Raspberry Pi ή άλλο παρόμοιο μηχανάκι! Αλλά γιατί να κάνεις samba mounted ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στον ίδιο δίσκο SSD όπου είναι εγκατεστημένο όλο το σύστημα…; Ξέρω ότι η ερώτηση ίσως εκτρέψει την συζήτηση, αλλά έχω την απορία…!

Δεν γνωρίζω ποια η διαφορά μεταξύ εγκατάστασης του Nextcloud μέσα σε docker και της “απλής” εγκατάστασής του στον κατάλογο www ενός Apache… Το ρωτάω επειδή γράφεις “πάλι καλά”! Γιατί…; Μήπως επειδή, μετά την ενημέρωση, εκτός από τον σέρβερ “χάλασε” και το λειτουργικό…?

Εεεεε…. Ποιο path…; Θύμησέ μου…

Θα κάνω μια απόπειρα με τις συμβουλές που σου δίνει το τζέμινι, δίνοντας τις εντολές occ στο Raspberry Pi 4… Θα κάνω το ίδιο μόλις βρω τι φταίει και δεν συνδέομαι στο Raspberry Pi 3! ΠΕΛΑΓΟΣ!!!

Ναι τρέχω 2 rpi4 με archlinuxarm. Κάνουν πολλές και διάφορες εργασίες. Μία από αυτές είναι το nextcloud με onlyoffice integration.
Μπουτάρουν από usb-ssd γιατί δεν έχω καμμία εμπιστοσύνη στις sd-cards.

Τα data βρίσκονται σε άλλο partition για να αποφευχθεί ακριβώς αυτό που συνέβη σε σένα. Ψάχνεις να βρεις που είναι. Εγώ όχι.
Κάνω ανά πάσα ώρα και στιγμή mount το data-partiton ας πούμε στο pc ή to laptop. Και τα data είναι διαθέσιμα.

Διότι “ξανασηκώνω” το nextcloud docker σε δευτερόλεπτα. Τόσο απλό.
Το λειτουργικό δεν έχει καμμία σχέση. Δεν χάλασε.

Διάβασε αυτά που έγραψα σε προηγούμενη απάντηση. Διάβασε.

Θα βρεθεί η άκρη. Ίσως στην επόμενη point έκδοση του nextcloud. Πάντως θα βρεθεί.

NextcloudPi και Nextcloud, έκαστο σε διαφορετικό Raspberrry, αποθήκευαν αρχεία και βάσεις δεδομένων σε εξωτερικούς SSD. Τα αρχεία που χάθηκαν δεν υπάρχουν στους καταλόγους nextcloud/data των δυο SSD.

Που δηλαδή;

Συγγνώμη αλλά δεν έχω πολυκαταλάβει που “αποθήκευαν”.
Μήπως θυμάσαι το path που δήλωσες;

Απο τα πειραματα μου με 2 Nextcloud docker containers και ενα Debian Trixie Desktop με το MATE εαν προσπαθήσει κάποιος να κανει αυτο που προσπάθησε ο @fragos.george και οι δυο Nextcloud servers δεν εχουν πανομοιότυπα αρχεία αποθηκευμένα όταν θα μπει το client online και συνδέσει τον Nextcloud φακελο για sync και στα ΔΥΟ servers τα δεδομένα στον δεύτερο server θα αλλάξουν και το Desktop φακελο αλλα ΚΑΙ τον πρωτο server.

Για αυτό το λόγο το Nextcloud Desktop φτιάχνει διαφορετικούς φακέλους στο Desktop για να μην ειναι οι δυο ή παραπάνω servers συνδεδεμένοι στο ιδιο φάκελο.

@fragos.george πρέπει να αποσυνδέσεις τους δίσκους αποθήκευσης με τα δεδομένα που ψάχνεις. Να τους κάνεις read only. Να κάνεις ένα αντίγραφο σε άλλους δίσκους μεγαλύτερους. Και να κάνεις τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των αρχείων στους νέους δίσκους. Με τις εντολές που σου προείπαν οι πιο έμπειροι χρήστες του φόρουμ. Προσωπικά μιλάω από την πλευρά των αρχαρίων χρηστών που έχω κάνει ανάκτηση όμως δεδομένων από κατεστραμμένο δίσκο και μεταφορά τους σε vps( Όχι nextcloud εγκατάσταση). Για τον συγχρονισμό των αρχείων μου όπως σωστά ανέφερε ο @m01 και όχι για το backup όπως λανθασμένα πιστεύουμε οι πιο αρχάριοι χρήστες, είχα κάνει προσπάθειες με το nextcloud σε rpi4 και με docker και χωρίς, αλλά είχα απογοητευτεί λίγο και γω από τις διαδρομές των αρχείων που αναφέρει και ο @GNUTechie και τα mount και ξεmount και είμαι ακόμα σε αναζήτηση μιας πιο εύκολης(αξιόπιστης :wink: στη χρήση λύσης, παρόλο που μου αρέσει το nextcloud. Οι λύσεις πάντως έχουν αναφερθεί, νομίζω occ, logs και testdisc, το οποίο περιλαμβάνει και το PhotoRec πάντα όμως στα αντίγραφα των δίσκων. Τέλος το nextcloudpi ίσως έχει btrfs που κάνει snapshots.

Φίλτατε @GNUTechie

Έγραψα και συνεχίζω να μην ξέρω τι είναι αυτό το nextcloud desktop.
Εδώ και χρόνια συνδέομαι από web-interface -ας πούμε στη διεύθυνση 192.xxx.xx.xx- και κάνω ότι ρυθμίσεις θέλω σε admin περιβάλλον.

Και δύο-τρία-δεκατρία rpi με nextcloud να είχα, το ίδιο θα έκανα. Πως θα γινόντουσαν overwrite τα data; Μιλάνε μεταξύ τους χωρίς την άδεια του χειριστή;

Προφανώς κάτι δεν γνωρίζω με αυτό το κέρατο nextcloud desktop.

Σε παρακαλώ μου κάνεις τη χάρη να εξηγήσεις τι κάνει αυτός ο διάολος;
Διότι από τα γραφόμενά σου -τα οποία εμπιστεύομαι- η γκέλα έχει γίνει με αυτό.

Tia.

@m01 έχω το προνόμιο να θυμάμαι πως είναι να είσαι αρχάριος χρήστης. Θα νομίζει κανείς ότι τσακωνόμαστε. Σημασία έχει να αποφευχθεί η απώλεια δεδομένων και να υπάρχει ένας μπούσουλας για το μέλλον.

Καλημέρα σε όλους/ες.