Από ΟΛΑ τα projects για Linux που έχω δει μέχρι σήμερα, υποκλίνομαι με απεριόριστο θαυμασμό στο Proton (Steam) και στη Valve

Σύντομο ιστορικό: Η σχέση μου με το gaming έχει μια έκταση 30 ετών (από το 1986 έως και το 2016). Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος σταμάτησα να παίζω, λόγω υποχρεώσεων, οικονομικών, αλλά και γιατί δεν υπήρχε πλέον κάτι άλλο να δω και να με συναρπάσει, πέρα από τα πιο ωραία γραφικά που ζητούσαν ατελείωτα χιλιάρικα για hardware. Δεν έβλεπα πλέον τον λόγο και δεν είχα και τον χρόνο…

Από το 2016 και μετά έπαιζα κάνα retro παιχνιδάκι στο mame και μέχρι εκεί, έτσι για stress relief και μια φορά στο δίμηνο.

Ξαφνικά με με έπιασε μια νοσταλγία για RTS παιχνίδια των οποίων είμαι fan. Κάποια βιντεάκια στο youtube με αφορμή το C&C remaster ξύπνησαν έντονα συναισθήματα μέσα μου και πάω αψυχολόγητα και αγοράζω τη συλλογή με όλα τα c&c (17 τίτλοι). Βοήθησε και το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες ήμουν αρκετά σε περιβάλλον windows λόγω δουλειάς. Ενεργοποιώ ξανά και το Steam account και αρχίζω και παίζω και Supreme Commander 2, το άλλο RTS που έχω παίξει φανατικά. Αρχίζω και παίζω μερικά sessions c&c 3, παίζω και μερικά sessions supreme commander 2 και αρχίζει και ενεργοποιείται το μικρόβιο…

Καταλύτης για τη συνέχεια της ιστορίας μας ήταν το flame στο οποίο ενεπλάκην με συμφορουμίτη για τις δυνατότητες gaming στο Linux και οι κατηγορίες του ότι δεν το έχω δοκιμάσει.

Φορτώνω άσχημα και στις 2 τα ξημερώματα (πριν 2 μέρες) εγκαθιστώ το Steam στο Linux Mint Cinnamon. Πάω στο site του Steam, και πατάω απλά download. Είχε καταλάβει ότι είμαι σε Linux και μου κατεβάζει το deb. Διπλό κλικ, αναγνωριστικό και pass και εγκαθίσταται απλά, χωρίς κανένα πρόβλημα. «Ωραία», σκέφτομαι, «έχει δει και τα παιχνίδια μου», καθώς στο Library εμφανίζονταν όλοι οι τίτλοι μου. Και πώς παίζουμε τώρα; Γιατί δεν βλέπω το PLAY; ΑΧΑ πάω και κάνω δυο ρυθμίσεις από τα settings του Steam. Η μία ήταν να ρυθμίσω στα steam folders τον φάκελο με τα παιχνίδια μου στα windows

Η άλλη ήταν να ενεργοποιήσω τα “unsupported” games

Ξαναπηγαίνω στο Library και είχα ένδειξη για το Supreme Commander 2 “download”. Τι διάολο, σκέφτομαι, αφού το έχω εγκατεστημένο. Να φάω άλλα 5 GB? Τέλος πάντων το πατάω. Ε λοιπόν δεν έκανε κανένα download. Απλώς έκανε ένα verification των εγκατεστημένων αρχείων του παιχνιδιού και εγκατέστησε ΑΥΤΟΜΑΤΑ και ΔΙΑΦΑΝΩΣ το Proton. Το Proton είναι ένα combatibility layer που αναπτύσσεται από την Valve και βασίζεται στο Wine.

Τι είναι το Wine? To wine μέχρι σήμερα ήταν το βασικό combatibility εργαλείο για Linux. Αν ήθελες να τρέξεις windows εφαρμογές/παιχνίδια έπρεπε να χρησιμοποιήσεις Wine. Κάποια έτρεχαν out of the box, αλλά -ειδικά για παιχνίδια- έπρεπε να παιδευτείς αρκετά για να βρεις ποιες ρυθμίσεις του Wine έπρεπε να επιλέξεις (από τις 100άδες και σε χιλιάδες συνδυασμούς) για να τρέξει το λογισμικό σου. Ε λοιπόν το Proton σε απαλλάσσει από όλα αυτά. ΟΛΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΜΙΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗ, τουλάχιστον για δοκιμασμένους τίτλους.

Τελειώνει λοιπόν το verification, και βλέπω το Play! Είναι δυνατόν να είναι τόσο απλό; Πατάω Play και με μια μικρή καθυστέρηση (την πρώτη φορά μόνο) τρέχει το παιχνίδι!!! Γραφικά τέλεια!!! Ήχος τέλειος!!! Gameplay, save games, multiplayer ΌΛΑ ΕΚΕΙ!!! Είναι δυνατόν??? Το είχα δει σε videos στο youtube, το είχα διαβάσει δεκάδες φορές, αλλά να το βλέπεις στον δικό σου υπολογιστή είναι μια εμπειρία από τις λίγες!!!

Μου είναι πλέον ξεκάθαρο!!! Από όλα τα projects που έχω δουλέψει για Linux, αυτό βλέπω με απίστευτο θαυμασμό. Δεν μπορώ να το περιγράψω, αλλά αυτό που καταλαβαίνεις ότι γίνεται για να μπορέσουν τόσο ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ να παίξουν win only games στο Linux είναι ΜΑΓΕΙΑ!!! Δεν μπορώ να βρω άλλη λέξη!!! Χαιρετίζω με απίστευτο σεβασμό τους devs για όλο αυτό το μαγικό κατόρθωμα. Μπράβο και πάλι Μπράβο!!!

Και το κερασάκι στην τούρτα? Στα windows το supreme commander 2 (τίτλος του 2010 για windows 7) 2-3 φορές σε κάθε session της μιάμισης ώρας μου κάνει το εξής κουλό: Παγώνει η εικόνα (όχι ο ήχος) και μένει εκεί. Ο μόνος τρόπος να επανέλθει είναι να πατήσω alt+ctrl+del, να μου εμφανιστεί ο task manager και μετά να επανέλθω στο παιχνίδι. Γιατί το κάνει; Κάποιο πρόβλημα συμβατότητας, δεν ξέρω. Το παιχνίδι συνεχίζει κανονικά, αλλά είναι σπαστικό.

Ε λοιπόν στο Linux ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ αυτό το πρόβλημα και η εμπειρία είναι καλύτερη!!!

Όπως έγραψα και πιο πάνω: ΜΑΓΕΙΑ

Θα πάω να αγοράσω 2-3 παιχνίδια από Steam για Linux, και ας μην τα παίξω, μόνο και μόνο για support σε αυτούς τους ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ devs. ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ!!!

12 «Μου αρέσει»

Ρίξε μια ματιά και στο Lutris

Είναι καλύτερο να κοιτάζεις πρώτα στο GOG αν υπάρχει το παιγνίδι που θέλεις, μιας και έτσι το έχεις δικό σου για πάντα, χωρίς DRM. Στο Steam το παιγνίδι δεν σου ανήκει, απλά το νοικιάζεις σαν video club (αλήθεια υπάρχουν ακόμα αυτά;), ούτε μπορείς να το δώσεις σε κάποιον συγγενή ή φίλο.

3 «Μου αρέσει»

Ναι είναι φοβερό project το Proton, αν και το έχω δουλέψει πολύ λίγο και αρκετό καιρό πριν, γιατί προτιμώ πάντα τις native Linux εκδόσεις των παιχνιδιων.
Εχει μέλλον φαινετε και θα βελτιωθεί και άλλο λογικά… Το θέμα είναι τι βλέψεις έχει για αυτό η valve, ξεκίνησε με το steam OS το οποίο δεν βλέπω να τραβάει πολύ, τώρα τρέχει το Proton, ίσως κάποια στιγμή αυτά τα 2 τα κάνει ένα project… Κάπου θέλει να το πάει αλλά δεν ξέρω που (ίσως και η ίδια δεν ξέρει) :thinking:

Πριν στήσω το VM, γιατί παίζω κάποια που δε δουλεύουν μέσω Proton/Lutris, προσπαθούσα στα Windows να παίξω το Just Cause 4 (μέγιστη βλακεία, αλλά τότε δεν το γνώριζα). Αφού έφαγα 5 μέρες και δεκάδες ώρες με το support τους, όπου δεν κατάφεραν να το κάνουν να παίξει, έχοντας dual boot, δοκίμασα στο Linux… Έπαιξε με την πρώτη χωρίς καμία αλλαγή…

Τι εννοείς το “παιχνίδι” δεν σου ανήκει; Έχω τα κλειδιά των παιχνιδιών κανονικά (κάποια τα έχω από παλιά σε φυσική μορφή, κάποια τα έχω αγοράσει ψηφιακά. Άπαξ και βάλεις το κλειδί στο steam κάνοντας “redeem” ή αγοράζοντας απευθείας από steam, τότε έχεις για πάντα τα παιχνίδια σου είτε στο Linux είτε στα windows απλά κάνοντας login στο account σου. Εκτός αν εννοείς ότι αν κλείσει το steam δεν θα έχεις πρόβαση στα παιχνίδια;

Θα συμφωνήσω με τον @Asfodelus , καθώς έχει απόλυτο δίκαιο για το πως είναι το Steam, αν κάποια στιγμή έρθει η συντέλεια του κόσμου της Valve ή αποφασίσει η Valve να επιβληθεί στην κοινότητα και να πετάξει κόσμο, όλα τα παιχνίδια του χρήστη, που δεν υπάρχουν σε CD που να έχει τα αρχεία της εγκατάστασης μέσα, είναι χαμένα.

Το Lutris πρέπει να αρχίσει να μπαίνει σε αποθετήρια διανομών ( τουλάχιστον στο Ubuntu). Είναι πολύ καλή προσπάθεια. Ειδικά για singleplayer παιχνίδια είναι 9/10 :star:. Στο κόμμάτι της εγκατάστασης έχει την ίδια ευκολία με το Steam, αλλά παρέχοντας παραπάνω έλεγχο στο χρήστη. Σπάνια δυσκολεύτηκα με κάποια εγκατάσταση.

Ωστόσο το Steam έχει κάτι μοναδικό. Έχει κάτι που πολύ έχουν προσπαθήσει αλλά δεν το έχουν καταφέρει τόσο καλά. Το Steam είναι ο τρόπος για να παίζεις παιχνίδια. Εύκολη εγκατάσταση, ενημέρωση, επιδιόρθωση. Ο καλύτερος τρόπος να εγκαθιστάς Mods. Εξαιρετική τρόποι οργάνωσης κοινότητας. Εγγυημένο Multiplayer για πολύ περισσότερο από ότι γινόταν παλιά με τα παιχνίδια όταν κατέβαιναν οι Servers από τις εταιρίες. Πολύ καλό support κάθε φορά που τους έχω στείλει.

Το Steam έκανε μία τομή στην βιομηχανία παιχνιδιών γιατί ένωσε τον δημιουργό με τον καταναλωτή και τον παίκτη με τους φίλους του και τις κοινώτητες. To steam έδωσε φωνή και ελπίδα στους indie developers. Υπήρχαν και παλιά κοινότητες παιχνιδιών, αλλά το πράγμα ήταν πολύ κατακερματισμένο. Battle.net, Epic, Origin, Uplay, GOG , κλπ κανείς άλλος δεν πέτυχε σε αυτή την σχέση. Ειδικά τώρα που η EΑ μπαίνει στο Steam με όλα τα παιχνίδια και ουσιαστικά μάλλον το origin πάει για κατάργηση, το Steam θα συνεχίσει να ανεβαίνει, όσα παιχνίδια και αν μοιράσει τζάμπα ως Exclusive η Epic. Το Steam πήρε πολλά καλά στοιχεία που υπήρχαν και τα ενσωμάτωσε σε μία εφαρμογή.

Το proton είναι απλά εξαιρετικό. Κατα περιπτώσεις έχει καλύτερη υποστήριξη για παλιά παιχνίδια Windows από ότι έχουν τα windows 10. Σε Linux με Proton εχω παίξει/εγκαταστήσει παλιά παιχνίδια windows καλύτερα από ότι τα έχω παίξει/εγκαταστήσει στα Windows 10.

Είμαι στο Steam από τη 17 Αυγούστου, 2012 και πλέον η συλλογή αριθμεί 195 παιχνίδια και θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Κάτι που η βιομηχανία παιγνιδιών ήθελε να κάνει εδώ και χρόνια, αλλά δεν μπορούσε είναι να κάνει παράνομη την αγορά μεταχειρισμένου παιγνιδιού. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να πουλήσω σε τρίτο τα παιγνίδια που μου ανήκουν, ακόμα και αν πάρει η Valve κάποιο ποσοστό. Δεν μπαίνει θέμα πειρατείας αν η αγορά γίνει μέσα από το Steam. Αυτός που θα αγοράσει το παιγνίδι θα μπορεί να το παίζει και εγώ όχι. Επίσης δεν υπάρχει κάποιο θέμα πώλησης χαρακτήρων. Το πουλημένο παιγνίδι μπορεί να ξεκινά σε μια παρθένα κατάσταση. Είναι απλά η πραγμάτωση αυτής της επιθυμίας της βιομηχανίας.

Πολύ θα ήθελα επίσης να δώσω στα ανίψια μου κάποια παιγνίδια που δεν παίζω, αλλά δεν μπορώ. Επίσης η Google ήθελε να φτιάξει κάποια στιγμή μια πλατφόρμα να παίζεις απομακρυσμένα παιγνίδια. Τα παιγνίδια αυτά θα έπρεπε να αγοραστούν από την αρχή.

Η δικιά μου ιδέα περί ιδιοκτησίας μοιάζει με αυτή ενός πατινιού. Μπορώ να το δώσω σε ένα φίλο να το τσουλήσει ή να του το χαρίσω. Τότε δεν θα έχω εγώ πλέον το πατίνι αυτό. Μπορώ ακόμα να πάρω το πατίνι μου και να το κάνω βόλτα σε άλλη πλατεία.

εικόνα

Επιπρόσθετα τα παιγνίδια στο Steam έχουν DRM. Και αν χάσω την σύνδεση στο δίκτυο (πριν προλάβω να ενημερώσω το steam) χάνω την πρόσβαση. Και μπορεί ακόμα να χάσω την πρόσβαση, γιατί απλά έτσι αποφάσισε η πλατφόρμα (ή ακόμα και η αμερικάνικη κυβέρνηση αν ζεις σε κάποιο κράτος που δεν πρέπει).

Ένα άλλο πρόβλημα που έχω με το Steam είναι η παρακολούθηση μου. Η πλατφόρμα γνωρίζει με λεπτομέρειες πολύτιμες πληροφορίες για το άτομο μου, Πόσο και ποιες ώρες παίζω, τι παιγνίδια παίζω και τι πρόοδο έχω σε αυτά. Επίσης δεν μου αρέσουν γενικά οι κλειδοκράτορες. Τι θα γίνει αν το επόμενο Larry δεν ταιριάζει με την πολιτική του κάθε κλειδοκράτορα;

Αυτά είναι τα θέματα μου με το Steam, που τείνουμε να τα ξεχνάμε πάνω στον ενθουσιασμό μας που επιτέλους έχουμε παιγνίδια στο Linux. Ο μόνος φόβος που δεν έχω είναι αν κλείσει η πλατφόρμα. Σε αυτή την περίπτωση η Valve έχει δεσμευτεί πως θα υπάρξει λύση.

Δεν αρνούμαι με τα παραπάνω το καλό που έχει κάνει το Steam στην υπόθεση “παιγνίδια στο Linux” και διαθέτω αρκετές δεκάδες παιγνίδια εκεί (το Humble Buble να είναι καλά). Αλλά δεν είναι η λύση.

εικόνα

Αντίθετα το GOG δεν έχει αυτά τα προβλήματα. Μπορεί να μην έχει τα τελευταία παιγνίδια (αλλά από την άλλη τόσα χρόνια στο Linux έχω μείνει στα παλιά λολ), αλλά τα παιγνίδια μου ανήκουν, ακριβώς όπως θα μου άνηκε ένα πατίνι. Αν δε βρω κάτι σε πραγματικά καλή προσφορά θα το πάρω ακόμα και αν το έχω ήδη στο Steam :stuck_out_tongue: Το μόνο αρνητικό του είναι πως δεν διαθέτει κάποιο Native Linux Client και δεν έχει το Lutris πάντα έτοιμο launcher.

6 «Μου αρέσει»

Να ρωτήσω, δηλαδή στο GoG όταν αγοράζεις παιχνίδι, παίρνεις κάποιο iso και το εγκαθιστάς και τρέχει ανεξέρτητα από κάποιον client? Ή έχει και το GoG τον δικό του client? Πώς ελέγχει το GoG την πειρατεία? Δηλαδή αν πάρω ένα παιχνίδι, πώς ελέγχεται ότι δεν θα το δώσω (ή πουλήσω) σε άλλους δέκα?

Εγώ θα σταθώ σε αυτό. Πολύ καλά θα κάνεις, αφού έτσι το νιώθεις, και δεν πέφτει λόγος σε κανέναν. Σκέψου όμως μήπως πρώτα θα έπρεπε να κάνεις κάτι ανάλογο και για τους προγραμματιστές του Wine, του Vulkan και όλων των υπόλοιπων στοιχείων ΕΛ/ΛΑΚ που αξιοποιεί η Linux εκδοχή του Steam, οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις για να απολαμβάνεις τα παιχνίδια και δε θα έχουν απολύτως κανένα όφελος από την παραπάνω πράξη σου.

3 «Μου αρέσει»

Στα Windows υπάρχει ένας τυπικός client που εγκαθιστά και τρέχει τα παιγνίδια. Στο Linux αυτό το κάνει το Lutris σε όποια τουλάχιστον υπάρχει έτοιμο το script. Αλλά σε κάθε περίπτωση μπορείς να πας μέσα από την σελίδα και να κατεβάσεις το παιγνίδι σαν game.exe μαζί με τα παρελκόμενα όπως wallpapers και manual.

Από εκεί και μετά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος πέραν του φιλότιμου του χρήστη :-)

Γιατί όταν λέμε χωρίς DRM εννοούμε χωρίς DRM :stuck_out_tongue:

DRM FREE . No activation or online connection required to play.

Υπάρχουν δε κάποια παιγνίδια που τα είχα παίξει παλιά με χμμ ας πούμε όχι και τόσο έντιμους τρόπους, και τα είχα απολαύσει, σε τιμές λίγων €. Κάποια από αυτα τα έχω αγοράσει για να σώσω την ψυχούλα μου :-P

1 «Μου αρέσει»

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο αγόρασα και το C&C ultimate collection. Κάποιους τίτλους δεν τους είχα αγοράσει και το έπραξα τώρα όχι μόνο από νοσταλγία, αλλά και για εξιλέωση.

  1. Έχω κάνει δωρεές σε αρκετά projects open source. H αλήθεια είναι ότι στο wine δεν έχω κάνει μια που δεν το είχα χρησιμοποιήσει και ποτέ μέχρι σήμερα. Μπαίνει στα todo
  2. Δεν πιστεύω ότι devs που δουλεύουν σε τέτοια projects δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος. Είτε βρίσκουν ανοικτές πόρτες σε οίκους λογισμικού λόγω της εργασίας τους αυτής. είτε πληρώνονται μέσω δωρεών. Δεν είναι τυχαίοι οι devs που δουλεύουν στα μεγάλα open source projects.
1 «Μου αρέσει»

Θα εκπλαγείς με το πόσα μεγάλα έργα ΕΛ/ΛΑΚ υποχρηματοδοτούνται (ή δε χρηματοδοτούνται καθόλου).

Η ανάρτησή μου όμως είχε έμμεσο στόχο να τονίσει ότι καλώς επαινούμε τη Valve αλλά δε δημιούργησε τίποτα εκ του μηδενός. Βρήκε γερά θεμέλια (και τοίχους) πάνω στα οποία έχτισε. Το γεγονός ότι κάποια παιχνίδια για Windows έχουν καλύτερη απόδοση σε Linux είναι τρανή απόδειξη. Καλό είναι, λοιπόν, να επαινούμε και αυτούς τους ανθρώπους για τη δουλειά τους. Έστω και με ένα απλό «ευχαριστώ».

3 «Μου αρέσει»

Οπότε πάρε τώρα και των κώδικα σε GPL να τον έχεις :slight_smile:

Υπάρχει επίσης το LGOGDownloader για να κατεβαίνουν iso και patches. Βασίζεται στο ίδιο api με το Galaxy.

4 «Μου αρέσει»

Ανοίξανε τον κώδικα στο c&c 1 και red alert 1. Είναι ψιλοχαζό για σημερινά δεδομένα το UI και το pathfinding. Στα c&c 2/3 και red alert 2/3 μπορώ να παίξω χωρίς να τσαντίζομαι για το χαζό pathfinding. Αυτά είναι ακόμα proprietary. Στο collection που αγόρασα υπάρχουν όλα.

Αφήνω αυτό εδώ να υπάρχει :stuck_out_tongue:
https://www.openra.net/

2 «Μου αρέσει»

Αυτό το LGOGDownloader πως δουλεύει? Είπα να το δοκιμάσω από το link παραπάνω, και ζητάει συνεχώς email και password. Δίνω για παράδειγμα “lgogdownloader --list”, βάζω τα email και password, βγάζει το μήνυμα:
HTTP: Login successful
Galaxy: Login successful
και μετά εμφανίζεται ξανά το πεδίο για την εισαγωγή του email.
EDIT:
Τελικά θέλει να δωθεί η εντολή “lgogdownloader --login” πρώτα, διαφορετικά αποσυνδέεται αμέσως απ’ ότι φαίνεται.

1 «Μου αρέσει»

Ναι, χρειάζεται πρώτα το --login. Δεν το λέει ξεκάθαρα στις οδηγίες/παραδείγματα , αλλά νομίζω πως αντιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του επίσημου client.

Update:

Λοιπόν όλα καλά και ανθηρά απλά προσθέτω το εξής συμβάν: Επανήλθε το μικρόβιο, όπως έγραψα, και μπαίνω στη διαδικασία και αγοράζω έναντι ευτελούς ποσού και το DLC του Supreme Commander 2 (infinite war battlepack). Εγκαθίσταται κανονικά στο game library (θυμίζω ότι είναι σε NTFS στον δίσκο των windows όπου είναι και όλα μου τα παιχνίδια). Τρέχει κανονικά, απλά παρατήρησα μια αύξηση του χρόνου φορτώματος παιχνιδιού skirmish. Σκέφτηκα ότι θα ήταν λόγω του battlepack και δεν έδωσα σημασία.

Κάποια στιγμή μπαίνω windows για τηλεκπαίδευση και άλλαξα/πρόσθεσα κάποια αρχεία στον δίσκο με τα παιχνίδια, όπου υπάρχει και ο φάκελος εργασίας μου. Τελειώνω με τα μαθήματα και μπαίνω Linux. Κάποια στιγμή πάω να παίξω και ενώ βλέπει τα παιχνίδια κανονικά, πατάς play, πάει να εκκινήσει ο launcher και αμέσως κάνει stop. Χωρίς άλλο μήνυμα λάθους. Το ίδιο κάνει και στο CoD 3 που είναι επίσης εγκατεστημένο. Κάνω verify τα αρχεία, όλα ΟΚ, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Αμέσως υποψιάστηκα το fastboot των windows, το οποίο και απενεργοποίησα χωρίς κάποια βελτίωση του προβλήματος. Γκουγκλάρω και βρίσκω ότι το πρόβλημα είναι σύνηθες και μάλλον έχει σχέση με τα permissions που το Linux δεν μπορεί να τα δώσει στο NTFS όπως στο EXT4. Κάτι άλλαξαν τα Win μετά την τελευταία πρόσβαση από εκεί και το Steam μπερδεύεται. Η Ιστορία μου θύμισε παλιότερο πρόβλημα που είχα με το Plex Media Player όταν προσπαθούσες να δουλέψεις με αρχεία από NTFS δίσκο. Όσο και αν πειραματίστηκα και έπαιξα με παραμέτρους στο fstab, δεν κατάφερα να αντιμετωπίσω το πρόβλημα. Σκέφτηκα κιόλας ότι ακόμα και αν έβρισκα τι φταίει, κάθε φορά που τα windows έκαναν τις μαμακίες τους θα είχα πάλι θέμα.

Αποφασίζω λοιπόν ότι δεν ήθελα να αφιερώσω άλλον χρόνο και εγκαθιστώ το παιχνίδι στον ext4 δίσκο. Θα το έχω διπλό, αλλά 5GB είναι, δεν τρέχει τίποτα. Πράγματι κατέβηκε σε 10 λεπτά και έτρεξε απρόσκοπτα! Μάλιστα, το παιχνίδι φόρτωνε ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ και η καθυστέρηση στην έναρξη του SKIRMISH παιχνιδιού ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ και τώρα το SKIRMISH ανοίγει σχεδόν στιγμιαία! Συμπέρασμα (όπως διάβασα και σε forums): Αν δουλεύετε steam από Linux, καλύτερα τα παιχνίδια να τα έχετε σε EXT4 δίσκο (ή κάποιο FS που υποστηρίζεται εγγενώς από Linux) για τη βέλτιστη εμπειρία. F#ck NTFS

4 «Μου αρέσει»