Είναι δυνατόν το Linux gaming να είναι καλύτερο από τo gaming στα Windows;

Είναι να αναρωτιέσαι μερικές φορές… Πριν λίγες μέρες ο γράφων παρουσίασε την εμπειρία του αναφορικά στο Linux gaming και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα σε σχέση με τα Windows, τουλάχιστον για παλαιότερους τίτλους. Η συνολική εμπειρία για τον χρήστη είναι τουλάχιστον συγκλονιστική και οι ρυθμοί με τους οποίους βελτιώνεται το λογισμικό είναι κυριολεκτικά ιλιγγιώδεις.

Προς επιβεβαίωση των παρατηρήσεών μου, πριν λίγες ώρες, το δημοφιλές LTT παρουσιάζει την κατάσταση των πραγμάτων για το Linux gaming, επιβεβαιώνοντας ότι τουλάχιστον οι παλαιότεροι τίτλοι τρέχουν πολύ καλύτερα σε περιβάλλον Linux, ενώ γιγάντια άλματα έχουν γίνει στην υποστήριξη τόσο λογισμικού όσο και περιφερειακών συσκευών. Μέρα με τη μέρα αυτά τα άλματα συνεχίζονται και αυτό δεν είναι υπερβολή, αλλά αντικατοπτρίζει την καθημερινότητα ενός Linux user. Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Από την πανεύκολη και ταχύτατη εγκατάσταση λογισμικού και την υποστήριξη χιλιάδων τίτλων (πολλών εξ αυτών ΑΑΑ) έως και την υποστήριξη συστημάτων anti cheat (και anti-piracy DRM), όπως το DENUVO (που κυριολεκτικά κανείς δεν περίμενε). Η κοινότητα έχει κάνει θαύματα με τους open source drivers της AMD και έχει πλέον (ειδικά για το gaming) ξεπεράσει κατά πολύ τους μετριότατους Nvidia closed source drivers. Όσο για τα περιφερειακά; Ο γράφων αυτών των γραμμών κυριολεκτικά ξεστραβώθηκε μαθαίνοντας για out of the box υποστήριξη controllers (π.χ. ps4) μέχρι και ανοικτού κώδικα λογισμικού για ρύθμιση RGB! Ειδικά το τελευταίο δεν περίμενα να το δω ποτέ στο Linux!

Είτε ασχολείστε με Linux είτε όχι, είτε παίζετε παιχνίδια είτε όχι, αξίζει να δείτε το video του LTT, έστω και μόνο για ενημερωτικούς λόγους.

9 Likes

Η προσωπική μου εμπειρία με το gaming στο Linux είναι τέτοια, που ενώ έχω ένα partition με Windows στο μηχάνημά μου, δεν το χρησιμοποιώ ποτέ για gaming, σε αντίθεση με άλλους χρήστες με dual boot setup. Τα παιχνίδια που παίζω δουλεύουν σχεδόν άψογα στο Linux.

Γενικά παίζω μερικά παιχνίδια, κυρίως από τη δεκαετία του 2000, και με το Wine δουλεύουν άψογα σε πολλές περιπτώσεις. Δε χρειάζεται καμία ρύθμιση.

Επιπλέον, συμφωνώ στο ότι οι drivers της Nvidia είναι μέτριοι και είναι ακόμα χειρότερα σε laptops, κατά τη γνώμη μου.

2 Likes

Πάντως και στα Windows, δεν είναι τέλεια τα πράγματα, οπότε δε μπορεί να θεωρηθεί ως η καλύτερη λύση απαραίτητα.
Επίσης, πολλά παιχνίδια, ειδικά παλαιότερα, παίζουν απροβλημάτιστα στο Linux σε αντίθεση με τα Win που έχουν θέματα.
Τέλος, τα W10, έχουν προσθέσει υπερβολικά πολλές υπηρεσίες και “παρακολούθηση”, που αν κάποιος δεν έχει την όρεξη να κάθεται να τα ρυθμίζει μετά από κάθε update, δεν πρόκειται να παίζουν 100% σωστά.

1 Like

Όντως μιλάμε πλέον για μια τόσο αλματώδης πρόοδο;
Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτά τα νέα - αν και δε παίζω παιχνίδια καθόλου - το θεωρώ και εγώ για πολλούς λόγους πολύ σημαντικό για το GNU/Linux! Μπράβο πραγματικά! Τα νέα είναι καταπληκτικά! :grin:

Σχετικά με τις τελευταίες εκδώσεις των Windows 7 και πάνω, είχα διαπιστώσει και εγώ από φίλους πως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα - όντως ισχύει ;
Προσωπικά που εγκαθιστούσα/δοκίμαζα windows games μέχρι και σε Windows 7, έχω την εντύπωση πως σε Windows 8 ή 10 θα φάω τα μούτρα μου… Όντως ισχύει τελικά ;

Είναι λίγο clickbait ο τίτλος του βίντεο του Linus, αλλά πραγματικά, παρακολουθώντας την πορεία του λίνουξ στον τομέα του gaming έχει αλλάξει άρδην. Παλιά το να παίξεις παιχνίδι με καλά γραφικά ήθελε τόσο χακάρισμα που δεν άξιζε τον κόπο να ασχοληθείς. Πλέον τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και έχω αρκετούς συναδέλφους όπου παίζουν παιχνίδια αποκλειστικά σε Linux και φυσικά έχουν AMD κάρτα γραφικών.

Παρόλα αυτά όμως, για κάποιον “σοβαρό” gamer όπου η κάρτα γραφικών στοιχίζει 1000-1300 Ευρώ μόνη της, δεν έχει κανένα νόημα να βάλει Linux, καθώς ελάχιστα από τα features θα είναι διαθέσιμα. Επίσης δεν είναι όλα τα παιχνίδια διάθεσιμα, οπότε θα πρέπει να καταφύγει σε λύσεις wine, που δεν έχει νόημα να το κάνει, καθώς φαντάζομαι σαν gamer θα έχει ήδη ένα windows box κάπου μες το σπίτι.

1 Like

Υπάρχει και το KVM. Εγώ έτσι το έχω στήσει, λόγω μη διαθέσιμων παιχνιδιών και το χρησιμοποιώ σα παιχνιδοκονσόλα. Boot, switch monitor input, play.