Απίστευτη linux gaming εμπειρία!

Να 'ναι καλά η Raven Software που κάθε λίγο και λιγάκι αφαιρεί το plunder από το warzone στις εβδομαδιαίες ανανεώσεις playlist.

Δεν παίζω κανένα άλλο παιχνίδι και κανένα άλλο mode. Καιρός να αλλάξει η κατάσταση, σκέφτηκα, καθώς μου αρέσει να αφιερώνω λίγο από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου στο gaming και όταν δεν υπάρχει plunder στο warzone, ξενερώνω…

Σκέφτηκα λοιπόν αυτό το ΣΚ τι άλλο θα ήθελα να παίξω. Και μια που θα παίξω κάποιο άλλο παιχνίδι, ας μην είναι FPS. Ούτε online, γιατί για κάψιμο ΔΕΝ είμαστε. Μετά από αρκετή σκέψη, άρχισαν να μου μπαίνουν ιδέες για κάποιο action (hack 'n slash) rpg. Ψάχτηκα στο διαδίκτυο να δω τι υπάρχει, γιατί από την εποχή του Diablo (του orginal) δεν έχω παίξει κάτι παρόμοιο. (Τα 2-3 χρόνια που έπαιζα WoW, νομίζω δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία). Πολλές οι επιλογές και με εξαιρετικές τιμές!

Να δοκιμάσω PoE? Να αγοράσω Sacred? Torchlight? Και εκεί που ήμουν έτοιμος για το τελευταίο, να σου πέφτω σε review του grim dawn! Και ο κύβος ερρίφθη!

Πριν αγοράσω όμως έκανα ένα πέρασμα από protonDB να δω αν παίζει στο Linux. Μα φυσικά και παίζει! Αγορά με 6 ευρουλάκια CD KEY και πάμε για εγκατάσταση. One click για το steam. Redeem το serial, εμφανίζεται στο library, ένα κλικ για install, αυτόματα εγκαθίσταται και το proton, play και η μαγεία επί της οθόνης!

Το παιχνίδι είναι εξαιρετικό, μου θύμισε τα νιάτα μου και δεν έχω σταματήσει να το παίζω από το μεσημέρι.

Έκανα αναφορά και στο protonDB, αν και ήδη αρκετοί χρήστες ανέφεραν ότι παίζει.

Για επιδόσεις δεν συζητάμε! Όλα full-Ultra settings @ 1080p και παίζω με ~250-350 fps.

Μόνο μειονέκτημα (δεν το ήξερα και την πάτησα στην αρχή), ενώ εγκαθίσταται σε ntfs δίσκο, κάτι παίζει με τα δικαιώματα και δεν μπορεί να εκτελεστεί από εκεί. Θέλει workaround και δεν την πάλευα να ασχοληθώ. Έφυγε install σε ext4 δίσκο και όλα καλά! Ψάχτηκα και είδα ότι είναι γενικότερα θέμα του steam on linux, πρέπει να εγκαθιστάς τα παιχνίδια σε ext4 ή άλλο native format, όχι ntfs.

Φυσικά και δεν έχω εγκαταστήσει δεκάδες παιχνίδια στο Linux, αλλά από αυτά που βλέπω και ακούω και διαβάζω (άσε τον γιωτά τον Linus στην άκρη), χιλιάδες τίτλοι παίζουν απροβλημάτιστα.

Μάλιστα είναι ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ότι παιχνίδια που υποστηρίζουν παλιότερα DirectX παίζουν ΚΑΛΥΤΕΡΑ στο Linux, ενώ στα windows μπορεί να μην εκκινούν καν! Επίσης παιχνίδια που υποστηρίζουν VULKAN παίζουν με καλύτερες ή ισάξιες επιδόσεις στο Linux.

Πρέπει να το δείτε για να το πιστέψετε!

Είμαι ένα κλικ απόσταση από την πλήρη απεγκατάσταση των Windows από τον boot δίσκο μου…

6 «Μου αρέσει»

Το πρωί έτυχε να δω αυτό το βίντεο για το νέο Steam OS 3.0 τσέκαρε το :wink:

2 «Μου αρέσει»

To είδα και εγώ. Κάθε εξέλιξη θετική, αλλά προς το παρόν δεν έχω ανάγκη για κάτι όπως το SteamOS, καθώς το σύστημα χρησιμοποιείται κατά 95% για δουλειά, επομένως ένα game προσανατολισμένο OS δεν μου κάνει. Ακόμα και στο Linux Mint (που δεν είναι bleeding edge), το Steam εγκαθίσταται ΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΑ και οι τίτλοι απλά παίζουν.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ βέβαια να έχεις AMD gpu. Drivers απευθείας στον πυρήνα, χωρίς να κουνήσεις το δαχτυλάκι σου όλα παίζουν. Τρέχει και δεν φτάνει η Nvidia που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ανοίγει και τους δικούς της οδηγούς, αλλά η AMD είναι πολύ μπροστά.

Προσωπικά θεωρώ ότι το “κάστρο” του gaming έπεσε και έπεσε με κρότο για την Microsoft. Δεν δίνω δεκάρα τσακιστή για ΑΑΑ τίτλους που και ποσοστιαία είναι λίγοι σε σχέση με το σύνολο των παιχνιδιών που υπάρχουν εκεί έξω, ενώ ελάχιστοι συγκριτικά gamers ασχολούνται και μαζί τους εκεί που έχουν φτάσει οι κάρτες γραφικών (και δεν θα πέσουν οι τιμές τους ποτέ).

Υπάρχουν ΧΙΛΙΑΔΕΣ τίτλοι που χρονολογούνται από 2000-2020 που παίζουν με ένα κλικ στο Linux, αρκετοί για να μην σε φτάνει μια ολόκληρη ζωή να τους δεις όλους.

Το μόνο που μένει πλέον είναι να πέσει και το κάστρο της “adobe” και μετά η MS θα σε πληρώνει για να μείνεις στα Windows. Ειλικρινά το πιστεύω.

4 «Μου αρέσει»

Το Gaming και η μουσική παραγωγή με κρατούσαν να έχω dual boot και τώρα λύθηκαν και τα δύο ,με pipewire για μουσική και proton για τα games τέρμα ποια τα Windows.

3 «Μου αρέσει»

Το παιχνίδι αξίζει το κάθε cents.

1 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες την εμπειρία σου μαζί μας!
Μάλιστα δεν σου κρύβω πως χαίρομαι για τα όσα γράφεις πως είσαι απόλυτα ευχαριστημένος με την εμπειρία παιχνιδιών γενικότερα στο LINUX και ειδικότερα για το συγκεκριμένο!
Τέλεια, και αυτό συμβαίνει τώρα, άντε να δούμε και στο εξής που πλέον και η nVIDIA άνοιξε τους οδηγούς της.

@linuxovios Ενδιαφέρον αυτό που αναφέρεις για τους οδηγούς της AMD!

To proton για τα παιχνίδια τι είναι ; Το χρειάζεσαι πριν κάνεις εγκατάσταση το steam ;

Το proton είναι ένα τεχνολογικό ΘΑΥΜΑ που αναπτύχθηκε από τη valve και μεταφράζει τις κλήσεις directX (proprietary της MS) σε vulkan (open source) , επιτρέποντας έτσι στο 90% των παιχνιδιών της steam πλατφόρμας να παίζουν στο linux. Δεν χρειάζεται να το εγκαταστήσεις, το steam το κάνει αυτόματα μόλις πας να εγκαταστήσεις και να τρέξεις το πρώτο σου παιχνίδι.

Φυσικά τα παιχνιδια που υποστηρίζουν vulkan και όχι directX, παίζουν ακόμα καλύτερα!

3 «Μου αρέσει»

Όχι, ακριβώς. Αυτό που κάνει αυτή τη δουλεία είναι το DXVK και το D9VK για παλαιότερα παιγνίδια. Επίσης, υπάρχει το vkd3d καθώς και το Gallium3D (σήμερα κομμάτι του mesa).

Όσο για το Proton (ή αλλιώς Steam Play) είναι μια πατσαρισμένη έκδοση του wine. Στην ανάπτυξη του μετείχε η CodeWeavers, μια εταιρεία γνωστή για το CrossOver μια εμπορική έκδοση του Wine. Το ίδιο το Wine είναι LGPL τα συνοδευτικά εργαλεία δεν ξέρω με τι άδεια είναι. Για το Proton η API βιβλιοθήκη του είναι κλειστό λογισμικό.

Το Proton μένει λίγο πίσω από το Wine, αλλά έχουμε το ανεπίσημο ProtonGE που πατάει στην τελευταία έκδοση. Επίσης, υπάρχουν και άλλες εκδόσεις που αποδίδουν καλύτερα σε συγκεκριμένα παιγνίδια (όπως το LOL). Δεν έχω καταφέρει να βρω στο παρελθόν μια λίστα με τις διάφορες εκδόσεις που κυκλοφορούν εκεί έξω, καθώς και τις διαφορές τους.

Το Proton είναι ένα τεχνολογικό θαύμα της Steam, αλλά βασίστηκε σε δουλεία δεκαετιών. Της ομάδας του wine, της Cedega, της CrossOver, του ReactOS, του Odin, προφανώς και της Valve, μεταξύ άλλων.

Πρακτικά δεν έχει σημασία τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από το καπάκι. Απλά χρησιμοποιούμε κάποιο πρόγραμμα όπως το Bottles η το Lutris για να κατεβάσουμε την καλύτερη δυνατή έκδοση του Wine για το συγκεκριμένο παιγνίδι που θέλουμε να παίξουμε.

Ένα παλαιότερο άρθρο, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε

ΥΓ1: Υπάρχει πολύ πολυπλοκότητα κάτω από το καπάκι, κάθε γενιά παιγνιδιών στα Windows χρησιμοποιεί διαφορετικά API, μεγάλη ιστορία μέχρι να φτάσουμε εδώ που επιτέλους φτάσαμε και τα πράγματα αλλάζουν επιταχυνόμενα. Το κείμενο αυτό μπορεί να περιέχει αρκετά λάθη, διορθώστε με τη σειρά σας ελεύθερα :slight_smile:

YΓ2: Και μην ξεχνάμε το Wine δεν αφορά μόνο τα παιγνίδια, αλλά γενικά εμπορικές εφαρμογές και προσπαθεί (όχι πάντα επιτυχημένα) να τρέξει οτιδήποτε έχει γραφτεί απο τα Windows 3.0 και δώθε. Μια μέρα θα έχει καλύτερη συμβατότητα με τα Windows από τα ίδια τα Windows. Και έχουμε και το DOSBoX/FreeDOS για ακόμα παλαιότερα. Νομίζω τα σημερινά Windows δεν μπορούν να παίξουν τα παιγνίδια που το FreeDoS παίζει άνετα (έχω καταφέρει να τρέξω το GEM, οκ δεν είναι παιγνίδι αυτό) πρόσφατα. Γιατί και το Retro έχει την πλάκα του

3 «Μου αρέσει»

Πολύ σωστά τα γράφεις, απονέμοντας “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι”. Δεν ήθελα να δώσω τόσο αναλυτική απάντηση στον φίλο που απλά ρωτούσε αν θα χρειαστεί να εγκαταστήσει ο ίδιος proton πριν από το steam κτλ.

Πράγματι το proton βασίζεται σε δουλειά ετών (DXVK, D9VK, wine κτλ). Όμως το σημαντικό είναι ότι έχει υποστήριξη μιας τεράστιας πλατφόρμας/εταιρείας (Steam/Valve), και για 1η φορά έρχεται κάποιος και σου λέει “ορίστε, παίξε με ένα κλικ τα παιχνίδια που είναι στη μεγαλύτερη gaming πλατφόρμα του κόσμου”. Γι’ αυτό το αποκάλεσα και “θαύμα”. Όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό για το Linux gaming και πώς μεταφράζεται στην υιοθέτηση του Linux για το desktop.

1 «Μου αρέσει»