Απηύδησα με το Realtek RTL8822CE. Προς αναζήτηση 100% linux supported wi-fi mini pcie m2 wi-fi κάρτας

Για τα σκουπίδια … Μόνο έτσι μπορεί να περιγράψεις κανείς το συγκεκριμένο chipset για wifi (για laptop). Please μη με αρχίσετε στις συμβουλές. Έχει δοκιμαστεί κάθε πιθανή αλχημεία, (power management εννοείται κλειστό), kernel, πακέτο, router, AP και δεν συμμαζεύεται. Το συγκεκριμένο τσιπ δεν θα παίξει ΠΟΤΕ σωστά στο Linux. Εδώ και έναν χρόνο δοκίμασα τα πάντα. Δουλεύει 99% οκ (με σπάνια disconnects) όταν είμαι δίπλα στο router. 5G και 2.4G. Όταν απομακρυνθώ με 2-3 μεσοτοιχίες ενδιάμεσα, είτε τα disconnects πάνε σύννεφο είτε δεν βλέπει wifi καθόλου. Την ίδια στιγμή από windows παίζει άψογα. To ΒΤ άλλος πόνος. Όταν καταφέρνει να κάνει pair με κάποια συσκευή, εναλλάσσει τη λειτουργία του συνεχώς με το wifi, λες και πρέπει το ένα να είναι κλειστό για να παίζει το άλλο. Για να stream-άρω ήχο σε BT ηχεία, η ταχύτητα στο wifi πέφτει σε ρυθμό χελώνας. Άπειρα threads στο διαδίκτυο με τα προβλήματα, άπειρες προτάσεις για λύσεις, τίποτα δεν δουλεύει 100% αξιόπιστα (όπως στα windows). Ο κύβος ερρίφθη θα φάει σουτ και θα αντικατασταθεί με κάποια καρτούλα που παίζει σωστά με linux.

Ακούω πολύ καλά λόγια για τις Intel. Συγκεκριμένα καλοβλέπω την ax210. Τι γνώμη έχετε? Επίσης πείτε αν έχετε ΣΟΒΑΡΗ εμπειρία χρήσης με άλλες κάρτες wifi (πάντα mini pcie m2, εσωτερικές σε laptop δηλαδή), με χρήση κοντά και μακριά από το router + ταυτόχρονη χρήση BT.

Ευχαριστώ για τις όποιες εμπειρίες καταθέσετε.

1 «Μου αρέσει»

Ποιούς πυρήνες δοκίμασες?

Από τον default του Mint 21.2, μέχρι και τον τελευταίο από mainline.

Αντί να αλλάξεις κάρτα στο λαπτοπ, που πιθανόν να μη σε καλύψει, σκέφτηκες να χρησιμοποιήσεις κάποια διάταξη ενίσχυσης του wifi;

Γιατί να μην με καλύψει? Όπως γράφω παραπάνω, στα windows, η ίδια κάρτα λειτουργεί άψογα ακόμα και με χαμηλό “σήμα”, ενώ στο linux έχει τεράστια προβλήματα. Στο διαδίκτυο αναφέρονται τα προβλήματα αυτά, δεν τα έχω μόνο εγώ. Απλά οι drivers της κάρτας για linux είναι ελλιπέστατοι με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Τα ίδια και χειρότερα με το ΒΤ. Επίσης δεν με απασχολεί να “ενισχύσω” το σήμα στο σπίτι μου, καθώς αυτό δεν λύνει το πρόβλημα: Χρειάζομαι το wi-fi να λειτουργεί όπου και αν βρίσκομαι με το laptop. Τέλος, η κάλυψη στο σπίτι μου είναι πλήρης και δεν είναι αυτό το θέμα. Disconnects τρώω ακόμα και δίπλα στο router, απλά είναι πιο σπάνια. Όσο απομακρύνομαι από το router τόσο αυξάνονται τα disconnects.

Είτε πρέπει να δουλεύω αποκλειστικά windows στο laptop, είτε να βρω κάρτα που να υποστηρίζεται σωστά στο linux.

Εγώ έχω κάρτα ασυρματου Realtek RTL 8723 BE ,σε all in one ,το οποιο συνδεω στο διαδυκτιο με ethernet , και δεν την έχω πολυχρησιμοποιησει. Αλλά στις δοκιμές μου δεν παρουσιαζει προβλήματα ουτε το bluetooth

Άλλη η ΒΕ, άλλη η CE. Αν θέλεις, όμως κάνε και μια δοκιμή με wi-fi και ταυτόχρονη χρήση BT, να δεις τι ψάρια πιάνει (όχι ethernet).

Εβγαλα το ethernet ανοιξα wifi συνδεσα bluetooth και όλα καλά. Θα το αφήσω μια μέρα να δω τι θα γίνει

1 «Μου αρέσει»

Έχω ένα DeskMini A300 Series με ASRock Deskmini Kit Ασύρματη Κάρτα Δικτύου με Intel AX210 και τρέχω Ubuntu 18.04.06 LTS. Και το Wifi και το BT παίζουν χωρίς πρόβλημα εδώ και 3 χρόνια.

2 «Μου αρέσει»

@ linuxovios η δοκιμή κρατήσε μια μέρα και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Αν θα περιμένεις καινουρίους driver ή θα κάνεις αλλάγη είναι επιλογή σου

1 «Μου αρέσει»

Μια προσωρινή λύση μπας και στρώσουν μελλοντικά οι drivers είναι καμιά φθηνή usbάτη εξωτερική κάρτα wi-fi με καλή συμβατότητα με λίνουξ.

Ψιλομπακάλικη λύση, δε λέω, και σίγουρα δεν είναι ο,τι πιο ευχάριστο να απασχολείς μονίμως μια θύρα. Απο την άλλη όσον αφορά την απόδοση, δεν έχω δει μεγάλες διαφορές προσωπικά σε εξωτερική και εσωτερική σε ίδια μηχανήματα όταν πειραματιζόμουν, αρκεί να έχει καλή συμβατότητα…

Σε κάποια σενάρια χρήσης, ναι, μια εξωτερική usb είναι καλή λύση. Δυστυχώς για μένα είναι ακατάλληλη, διότι το λαπτοπ μετακινείται συνέχεια και είναι άβολο το βγάλε-βάλε. Επίσης ήδη μια θύρα είναι κατειλημμένη με dongle για ασύρματο ποντίκι και έχω μόνο μία ελεύθερη για στικάκια (η άλλη είναι usb-c). Τέλος μια εξωτερική κάρτα wi-fi σημαίνει επιπρόσθετη κατανάλωση μπαταρίας η οποία δεν είναι επιθυμητή (και πάλι στο δικό μου σενάριο χρήσης).

1 «Μου αρέσει»
Network:
  Device-1: Intel Cannon Lake PCH CNVi WiFi driver: iwlwifi v: kernel
    bus-ID: 00:14.3 chip-ID: 8086:a370 class-ID: 0280

https://linux-hardware.org/?id=pci:8086-a370-8086-0034

προκειται για Ιντελ Μ2 καρτα σε Μιντ 21.2 και παιζει τελεια με πυρηνα 5.15
δυστυχως δεν ξερω την εμπορικη ονομασια
Πρεπει να ειναι η σειρα 9000

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/details/wireless/wireless-ac-products/products.html

1 «Μου αρέσει»

Όποιες κάρτες intel είναι “CNVi” νομίζω έχουν proprietary διασύνδεση και παίζουν μόνο με intel chipsets, οπότε εμένα δεν μου κάνει γιατί έχω ryzen cpu/chipset.