AOSC OS ο ορισμός της ελαφριάς διανομής που τρέχει στα πάντα

To AOSC OS είναι μια ανεξάρτητη διανομή (δηλαδή είναι από τις λίγες που δε βασίζονται σε κάποια άλλη διανομή) και υπάρχει εδώ και 10 χρόνια ! Γιατί δεν την έχεις ακούσει; Ίσως, γιατί είναι κινέζικη.

Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι πως τρέχει στα πάντα! Ακόμα και σε αυτούς τους επεξεργαστές της Intel που έχουν σταματήσει να υποστηρίζονται εδώ και πάνω από δεκαετία. Ακόμα και αυτόν το i486. Δεν ξέρω καμία άλλη διανομή να τον υποστηρίζει. Επίσης, θα βρεις PowerPC, ARM, Loongson (MIPS) και προφανώς και X86-64. Έρχεται σε 2 βασικές εκδόσεις την AOSC OS και την AOSC OS/Retro κάθε μια με πολλές επιλογές. Την έκδοση Retro θα τη βρούμε με X11 ή Trinity

Μια παρουσίαση της στη Fossdem 2022: FOSDEM 2022 - AOSC OS/Retro - An Introduction

Εγκατέστησα την Base 32 Retro έκδοση σε μια εικονική μηχανή και το βασικό σύστημα (με systemd κάτω από το καπάκι [*]) να θέλει μόνο 39MB. Φυσικά, αν περάσεις τη 64bit έκδοση και/ή αρχίσεις να περνάς υπηρεσίες η τιμή αυτή θα ανέβει. Ελπίζω μια μέρα να τη δοκιμάσω και σε αληθινό Hardware.

[*] Ήθελα να τσεκάρω τον μύθο για το πόσο μνημοβόρο είναι αυτό το systemd Busted.

Έχει νόημα;:

Όπως το δει κανείς. Προσωπικά θεωρώ την καλύτερη διανομή για να κάνεις τη δουλεία σου την Anakyklosi OS. Μην περιμένεις να πάρεις το PC του παππού σου και να βλέπεις βίντεο στο Facebook ή να κάνεις το οτιδήποτε. Αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα διανομή στο τεχνολογικό επίπεδο, και μπορεί να δώσει «ζωή» σε αυτόν τον πανάκριβο Power PC Server που τον χαρίζουν για παλιοσίδερα και δεν τον παίρνουν ούτε οι παλιατζήδες. Η ίσως να έχεις ένα mame να τρέχει στον υπολογιστή στο χωρίο για πραγματικά Vintage εμπειρία.

Τα παραπάνω αφορούν τη Retro διανομή. Αλλά υπάρχει και η μεγάλη έκδοση. Για αυτή προσωπικά δε βλέπω σήμερα κανένα λόγο και δεν παρέχει κάτι να την κάνει να ξεχωρίζει. Η εγκατάσταση είναι δύσκολη, αν και αυτό για τους χρήστες του Arch :arch: είναι μάλλον πλεονέκτημα :woozy_face:

Κατεβάστε την από εδώ: https://aosc.io/

2 «Μου αρέσει»

Η προσπάθεια είναι εξαιρετική και οι τύποι κάνουν αξιόλογη δουλειά.

Μερικές ακόμα πληροφορίες επειδή τυγχάνει να έχω άποψη λόγω παλαιότερης δοκιμής και συνέντευξης από την ομάδα.

Η αρχική προσπάθεια είχε ξεκινήσει από δυο τρεις πιτσιρικάδες, μαθητές σχολείου, κάπου στις αρχές του 2010 με μια, γενικής χρήσης διανομής, με άλλη ονομασία -που δεν τη θυμάμαι- η οποία βασιζόταν στο OpenSUSE.

Πιο μετά, ενώθηκαν με αυτούς που είχαν, μια κάπως πιο γνωστή διανομή, την Eastern Heart Linux και το όλο πρότζεκτ πέρασε σε Debian. Και εδώ, σαν διανομή γενικής χρήσης.

Όσο θυμάμαι, από τα λεγόμενά τους, αυτή η διανομή χρησιμοποιήθηκε σε ένα σχολικό συγκρότημα (όσο είδα, ακόμα πρέπει να χρησιμοποιείται).

Αργότερα, αν θυμάμαι καλά, μπήκε στην ομάδα και κάποιο άτομο που είχε την ιδέα για το retro computing.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η πιο μικρή και ιδιαίτερη διανομή. Έτσι, προστεθήκαν και αρκετά αξιόλογα, ορισμένα δυσεύρετα, παιχνίδια.
Μάλιστα, είχαν καταφέρει να το τρέχουν και σε παλαιού τύπου, επώνυμες, παιχνιδομηχανές.

Σε μια Fosdem που είχε γίνει στα Τίρανα, πριν χρόνια, κάποιος είχε κάνει μια μικρή παρουσίασή της σε ένα Thinkpad της δεκαετίας του '90, μιας πρώιμης έκδοσής της.

Πλέον, μπορεί να τρέχει, μάλλον, σε οποιαδήποτε παλιά συσκευή, όπως, για παράδειγμα, σε κάτι τέτοιο!

Είχαν πει και τι σημαίνει το logo αλλά δε θυμάμαι. Ήταν πάντως αρκετά ψαγμένο.

Kαι για κάποιο θέμα με το DistroWatch είχαν αναφέρει, αλλά και πάλι δε θυμάμαι.

Έχουν τρεις εκδόσεις, την Base, τη Minimal και τη Server, αλλά η εγκατάστασή της μπορεί να είναι δύσκολη ως αδύνατη για άτομα χωρίς εμπειρία (εκτός και αν έχουν πλέον προσθέσει πλήρες πρόγραμμα εγκατάστασης, που δε νομίζω).

Αν κάποιος έχει Palmtop με ARMv4 είτε κάποιο EeePC netbook αξίζει να τη δοκιμάσει.
Σκεφτείτε αυτό: Σε μηχανήματα 30 και πλέον ετών μπορείτε να τρέχετε σύγχρονο λογισμικό χωρίς πρόβλημα. Δεν είναι και λίγο.

Αναλογιστείτε λοιπόν, πως θα τρέχει σε σύγχρονο σε σύγχρονο hardware.

2 «Μου αρέσει»

H εγκατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Στην πρώτη προσπάθεια μου να εγκαταστήσω την πλήρη έκδοση, ακολουθώντας τις ελάχιστες οδηγίες απέτυχα. Να σημειώσω πως δεν έχω εμπειρία σε εγκαταστάσεις τύπου Arch χωρίς κάποιο πρόγραμμα να με παίρνει από το χεράκι. Σίγουρα θα τα κατάφερνα σε μια δεύτερη προσπάθεια, αλλά δεν μπήκα στον κόπο.

Στη Retro έκδοση κατέβασα τη βασική έκδοση και έπρεπε να φτιάξω το X11 με το χέρι, όχι τις ρυθμίσεις του server αλλά και όλη τη διαδικασία εκκίνησης, να φτιάξεις το session με το χέρι. Υπάρχει βέβαια και η έκδοση του trinity η του X11 που δεν πρέπει να έχει αυτό το πρόβλημα. Πήγα με τον δύσκολο δρόμο.

1 «Μου αρέσει»

Βλέπω ότι υποστηρίζει και εγκατάσταση μέσω άλλης διανομής με chroot. Θα δοκιμαστεί σίγουρα. Και φαίνεται αρκετά εύκολο μιας και χρειάζεται απλά αποσυμπίεση του tar.xz αρχείου κατ’ ευθείαν στο διαμέρισμα εγκατάστασης(κατεβάζω την base έκδοση). Για να δούμε…

Η εγκατάσταση έγινε αρκετά εύκολα και γρήγορα, όμως προέκυψε ένα πρόβλημα με το χρήστη που δημιούργησα. Το γράφω εδώ λοιπόν μήπως και βρεθεί κάποια λύση. Το πρόβλημα μάλλον προέκυψε από το ότι δημιούργησα το χρήστη από chroot περιβάλλον, αλλά ξέχασα να προσθέσω στο fstab την καταχώρηση για το /home διαμέρισμα. Έτσι όταν έκανα για πρώτη φορά login από το AOSC έβγαλε κάποιο σφάλμα(το οποίο δυστυχώς δεν θυμάμαι) και συνδέθηκε χρησιμοποιώντας το /home φάκελο στο διαμέρισμα εγκατάστασης(/). Μετά από ενημέρωση τη fstab και επανεκκίνηση γίνεται πλέον κανονικά σύνδεση και χρήση του /home διαμερίσματος, αλλά δεν μπορώ να κάνω χρήση του sudo ή του su. Βγαίνει το σφάλμα:

sudo: effective uid is not 0, is /usr/bin/sudo on a file system with the 'nosuid' option set or an NFS file system without root privileges?

Έκανα αυτό που προτείνεται εδώ:

(τα 7 και 8 ουσιαστικά), αλλά το πρόβλημα δε λύθηκε. Δεν ξέρω αν φταίει αυτό, αλλά ο χρήστης δεν έχει uid και gid 1000, αλλά μόνο το uid του είναι 1000, ενώ το gid είναι 1001. Και επίσης το gid 1000 το έχει η ομάδα users.

1 «Μου αρέσει»

οταν λες να φτιαξεις το X11 με το χερι, εννοεις compile και τετοια, η, απλα να ρυθμισεις τι θα φορτωσει το X11 στο γραφικο περιβαλλον? αν εννοεις το 2ο, ελα, δεν ειναι και τιποτα δυσκολο. ενα χειροκινητο xinitrc ειναι. οπως φτιαχνεις το χειροκινητο μενου του extlinux ετσι φτιαχνεις και αυτο. ειναι πολυ απλος ο κωδικας του. για compile? μια φορα μονο με πετυχε που εκανα compile το minetest

οι ρυθμισεις του ιδιου του Χ11 απο την αλλη, ειναι λιγο περιεργη υποθεση. αυτο το περιβοητο xorg.conf που βλεπω να αναφερεται ΠΑΝΤΟΥ για ρυθμισεις του Χ11, σε εμενα για αγνωστο λογο δεν δουλεψε ΠΟΤΕ σε καμια διανομη. οτι ρυθμισεις και αν εκανα στο εν λογω αρχειο, το συστημα το αγνοουσε πληρως και ξεκινουσε με τις χειροκινητες ρυθμισεις που ειχα ορισει, αλλες στο .xinit και αλλες στο .profile

καποια στιγμη που (για πολλοστη φορα ) αγνοησε καποια ρυθμιση, νευριασα τοσο που το διεγραψα (το xorg.conf). απο τοτε οταν βλεπω οδηγιες ρυθμισης Χ11, μολις βλεπω εστω και μια αναφορα στο xorg.conf, απλα τις κλεινω χωρις καν να τις διαβασω, γιατι ξερω οτι δεν θα λειτουργουσαν ακομα και να μην ειχα διαγραψει το αρχειο. μονο μονταρισμα σε .xinit και .profile σαν να μην υπαρχει αυριο, πλεον

But why ?

Αλήθεια τόσο δύσκολο είναι να βάλεις ένα απλό αρχείο στη διανομή; Δεν είναι θέμα αν ξέρω ή αν δεν ξέρω αλλά αν θέλω.

Ούτε στην πρώτη μου εγκατάσταση τη δεκαετία του 90 δεν τα έκανα αυτά. Με ένα xinit ή startx είχα ένα γραφικό περιβάλλον.

Και έγραφα το XF86Config με το χέρι, και έφτιαξα τα timmings του CRT με το χέρι να τα προσαρμόσω ακριβώς στις δυνατότητες του και να πάρω νομίζω 100px παραπάνω ανάλυση (ή μήπως ήταν 40; Αν όμως είχες 640x480 ακόμα και τα 40 άξιζαν τον κόπο). Μια ξεχασμένη τέχνη που δε νοσταλγεί κανένας.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να γελάνε οι καινούργιοι: X.org/XFree86 Video Timings HOWTO

image

Α ναι και αν έκανες κανένα υπολογισμό λάθος το μόνιτορ μπορούσε να πάρει φωτιά :woozy_face:

Όσο να τα κάνεις compile χαράς το πράγμα. Δε ζούμε στις εποχές του xmkmf και του imake (αν ξέρεις τι είναι να κάνεις τακτικά checkup).

@Asfodelus, εγω βασικα αυτα ακριβως γουσταρω. χειροκινητες μοντες και πειραγμα μεχρι θανατου. το xfce στο LMDE το εχω κυριολεκτικα τερματισει σε σκριπτακια και χειροκινητα αρχειακια

γι’αυτο εχω και τον εξομοιωτη. κανω συνεχεια μοντες. αν πετυχουν τις κανω και στο κανονικο συστημα. αν δεν πετυχουν, απλα αλλαζω πραγματα μεχρι να πετυχουν, και τις κανω και στο κανονικο συστημα :stuck_out_tongue_closed_eyes:

σημερα, ακομα και λαθος να κανεις ευτυχως δεν εχεις τετοιο φοβο. απλα θα εμφανισει η οθονη ενα «unsupported mode» και θα σβησει (και μετα καλη τυχη αν δεν εχεις root για να μπεις σε recovery mode να το φτιαξεις :crazy_face: )