Αναβαθμιση υπολογιστη χωρις επανεγκατασταση

Καλησπερα, εκανα μια αναγκαστικη αναβαθμιση στον υπολογιστη. Βασικα σχεδον εφτιαξα καινουριο υπολογιστη. Επειδη ομως ουτε χρονος υπαρχει ουτε και μπορω να ρισκαρω να χασω πραγματα που δεν πρεπει, ακολουθησα την απλη οδο. Απλα εβαλα τον παλιο δισκο στο καινουριο μηχανημα με το ηδη προεγκατεστημενο elementary os απο τον προηγουμενο υπολογιστη. Υπαρχει κατι που πρεπει να προσεξω; Ισως καποια αναβαθμιση που πρεπει να κανω στο software? Εν τω μεταξυ στις πληροφοριες συστηματος τωρα που το ανοιξα μου δειχνει λαθος μεγεθος μνημης… Μετραει και κατι αλλο εκτος απο τη βασικη μνημη; Εχω και καποιες αλλες ερωτησεις αλλα ας δουμε τα βασικα αν ειναι οκ γιατι πρόκειται για μηχανημα παραγωγης.

Ευχαριστω

Σε γενικές γραμμές στο Linux (σε αντίθεση με κάποια άλλα λειτουργικά, ονόματα δεν λέμε) αυτό αρκεί, απλά κάνεις τις αναβαθμίσεις και κοιτάζεις αν θέλει κλειστούς οδηγούς ή firmware.

Όσο για το θέμα της μνήμης, δεν ξέρω πως το μετράς, αλλά το Linux θα δει ότι βλέπει το BIOS. Αν μια μνήμη δεν ακουμπάει καλά ή δεν την βλέπει η μητρική δεν θα την δει προφανώς κανένα λειτουργικό. Μόνη εξαίρεση πολύ παλιές εγκαταστάσεις 32bit σε κάποιες περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να κάνεις εγκατάσταση από την αρχή στα 64bit.

ΥΓ: Σε μηχάνημα παραγωγής δεν φοβόμαστε ποτέ μην χάσουμε κάτι. Έχουμε πλάνο επαναφοράς καθώς και τακτικά backup

1 «Μου αρέσει»

υπαρχει και η περιπτωση οπου καποιο μερος της μνημης μπορει να μοιραζεται με την καρτα γραφικων (shared memory), τουλαχιστον σε καποια λαπτοπ, δεν ξερω για pc

1 «Μου αρέσει»

Ναι και σε PC γινεται. Ιδιως οταν μιλαμε για ενσωματομενη καρτα στο motherboard.

Μα βάζοντας τον δίσκο σου όπως είναι με οδηγούς και firmwares από διαφορετικό hardware κάνεις ακριβώς αυτό. Ρισκάρεις. Μπορεί να μην είναι 50-50 όπως

αλλά σίγουρα είναι κάποιο ποσοστό.

Εγώ σου προτείνω να επανεγκαταστήσεις. Είναι μηχάνημα παραγωγής και υποτίθεται θέλεις σταθερότητα και προπάντων αξιοπιστία.
Εξάλλου έχε υπόψιν πως όταν το στήσεις σωστά παίρνεις και σωστό αντίγραφο ασφαλείας ανεξαρτήτως οδηγών και firmware, το οποίο σε τυχόν επόμενη ίδια κατάσταση απλά κάνεις μια επαναφορά του αντίγραφου ασφαλείας και σε ~1ώρα είσαι έτοιμος.

Περί μνήμης, όπως ανέφεραν και τα παιδιά πιο πάνω, το πιο πιθανό είναι να σου δείχνει την υπολειπόμενη ελεύθερη μετά την δέσμευση από την ενσωματωμένη του επεξεργαστή.

Αλήθεια για τι υλικό μιλάμε;

Ναι θεωρω οτι η επανεγκατάσταση θα ηταν το καλυτερο, ομως οταν λεω θα μπορουσα να χασω πραγματα δεν εννοω ακριβως υλικο γιατι ετσι κι αλλιως backup γινεται. Απο μια ρυθμιση σε ενα προγραμμα, εως καποια προγραμματα και ρυθμισεις στο linux τα οποια εχουν γινει σιγα σιγα ολο αυτο τον καιρο και φυσικα δεν θα θυμαμαι να τα κανω αμεσα. Στην επομενη εκδοση elementary θα γινει format φυσικα. Οταν λεω οτι εχω μια σιγουρια ωστε να μην κανω format εννοω οτι εχω και το δευτερο pc διπλα οποτε αν κατι παει στραβα μεταφερω ξανα τους δισκους στο πρωτο και δουλευω. Τωρα για τη μνημη δειχνει περισσοτερη. Επρεπε να λεει 64Gb και λεει 66Gb οποτε φανταστηκα οτι μετραει και κατι αλλο. Ισως τη μνημη της καρτας γραφικων?!?!

Αν κανω update και τελικα κατι παει στραβα και γυρισω το δισκο στο αλλο pc θα δουλευουν ολα οπως δουλευαν η θα εχει αλλαξει το λειτουργικο για το καινουριο pc?

πως μετρας τη μνημη; (δηλαδη ποια εντολη σου δινει 66gb; ) κοιταξες στο bios να δεις τι μνημη βλεπει;
επισης για backup τι χρησιμοποιεις; πχ εχεις χρησιμοποιησει το timeshift;

αυτο με τις ρυθμισεις σε προγραμματα κλπ το εχω και εγω σαν απορια. πχ στο etc/skel/.config τι ακριβως αποθηκευεται;

Στο elementary os εχει πληροφοριες συστηματος οποτε τα βλεπω απο εκει. Για backup χρησιμοποιω το rsync. Με βολευει γιατι το χρησιμοποιω και σε ολους τους vps και dedicated servers που νοικιαζω.

Ας το πούμε δυνατά 10 φορές για να το εμπεδώσουμε όλοι:

  • Το timeshift δεν είναι λύση για backup
  • Το timeshift δεν είναι λύση για backup
  • Το timeshift δεν είναι λύση για backup
3 «Μου αρέσει»

Το BIOS και το βιβλίο της μητρικήςτι λένε. Από εκεί θα ξεκινήσεις. Αν η διαφορά ήταν μεγαλύτερη θα έλεγα πως απλά δεν ξέρεις να τι μετράς :grin:

Τα 64GB Gigabytes είναι ≃ 59.6GiB Gigibyte. Και ίσως κάπου εκεί να χάνεις/κερδίζεις.

%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1

ε ας πουμε και το γιατι ομως…

47

Αυτο ειναι το screenshot απο τις πληροφοριες συστηματος. στον προηγουμενο ειχα 20GB ram και εβλαπα ακριβως 20. Στο bios αναφερει σαν μεγεθος 65536 αλλα το λογικο θα ηταν το elementary να δειχνει 64. Τελος παντων ειναι μια απλη απορια αν δεν κανει καποια ζημια. υπεθεσα οτι μετραει και τη μνημη της καρτας αλλα αυτη την ειχα και στο προηγουμενο

Αν και μάλλον προφανές, ορθά ομιλείς.

  • Το timeshift έχει να κάνει με το ποιο αδιάφορο κομμάτι του δίσκου. Το λειτουργικό και τα προγράμματα. Όχι τα σημαντικά που είναι τα αρχεία μας, οι ρυθμίσεις μας, οι προσωπικές μας φωτογραφίες, οι μουσικές (και να μην ξεχνάμε και τις τσόντες)

  • Ακόμα και αν το βάλεις να κάνει επαναφορά σε αυτά, πάλι δεν είναι λύση για backup. Το backup δεν το κάνεις ποτέ στον ίδιο δίσκο (τι θα συμβεί αν αυτός χαλάσει), αλλά σε χωριστό εξωτερικό δίσκο (τι θα συμβεί αν το τροφοδοτικό πάρει φωτιά) σε εξωτερικό χώρο (τι θα συμβεί αν γίνει κάποιος σεισμός;) σε άλλο πλανήτη (τι θα συμβεί αν γίνει εισβολή εξωγήινων; – εντάξει εδώ υπερβάλω ελαφρά).

  • Επίσης μιας και το έφερε η κουβέντα το dropbox επίσης δεν είναι λύση για backup, τουλάχιστον όπως το χρησιμοποιούν οι περισσότεροι. Μια τοπική βλάβη στα αρχεία θα μεταφερθεί και στο dropbox. Όπως αν τα σβήσεις καταλάθος ή αν κολλήσεις κάποιο ransomware.

Βέβαια τόσο τo timeshift όσο και οι λύσεις τύπου dropbox δεν είναι άχρηστες, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματικές λύσεις.

print("Το `timeshift` **δεν** είναι λύση για backup\n"*10)

backup σημαίνει σώζεις τα δεδομένα σε ΑΛΛΟ μέσο, στον ίδιο δίσκο δεν είναι backup

1 «Μου αρέσει»

Για δες

dmesg | grep BIOS | grep reserved
[    0.000000] BIOS-e820: [mem 0x00000000000a0000-0x00000000000fffff] reserved
[    0.000000] BIOS-e820: [mem 0x0000000009d00000-0x0000000009ffffff] reserved
[    0.000000] BIOS-e820: [mem 0x000000000b000000-0x000000000b01ffff] reserved
[    0.000000] BIOS-e820: [mem 0x00000000da751000-0x00000000dbc59fff] reserved
[    0.000000] BIOS-e820: [mem 0x00000000dc1f5000-0x00000000dcc9bfff] reserved
[    0.000000] BIOS-e820: [mem 0x00000000df000000-0x00000000dfffffff] reserved
[    0.000000] BIOS-e820: [mem 0x00000000f8000000-0x00000000fbffffff] reserved
[    0.000000] BIOS-e820: [mem 0x00000000fd000000-0x00000000ffffffff] reserved

μα ναι, δε χρειαζεται να σωσεις το snapshot στον ιδιο δισκο, μπορεις καλλιστα να το σωσεις αλλου, δε βλεπω που ειναι το θεμα…

ειχα χρησιμοποιησει το timeshift μονο μια φορα στο παρελθον με απολυτη επιτυχια. Απο οσο θυμαμαι, οτι ρυθμισεις ειχα κανει τις ειχε κρατησει αλλά πιθανοτατα δεν ειχα προσωπικα αρχεια εκει (οπως τσοντες :grinning: ) , δε θυμαμαι καθολου για αυτο. Εκτοτε δεν το ξαναχρησιμοποιησα, εξαλλου εχουμε αντιστοιχα εργαλεια στην mx για τις δουλειες που θελω να κανω και δεν το χρειαζομαι (μαλλον). Τωρα με την ευκαιρεια το εγκατεστησα στο live usb για να δω, και απο οτι βλεπω στην ενοτητα settings→users υπαρχει η επιλογη να συμπεριληφθουν και τα κρυφα αρχεια απο το home ή και ολα τα αρχεια (αμφιβαλλω ομως καπως οτι θα λειτουργησει καλα αν το snapshot βγει πολυ μεγαλο). Αν επιλεξεις να σωθουν ολα δε συμπεριλαμβανοντε τα προσωπικα αρχεια κλπ;

μικρή λεπτομέρεια.

Για μένα είναι πλέον «θέμα αρχής» να μην σώζω το σύστημα. (Δεδομένα εννοείται πρέπει να γίνονται backup). Η αρχή μου είναι ότι δεν πρέπει να εξαρτώμαι από το σύστημά μου. Η επαναφορά δεν θα πρέπει να έχει νόημα.

1 «Μου αρέσει»

Το πρωτο προβλημα που συναντησα ειναι οτι στις 10 εκκινησεις του υπολογιστη οι 9 θα ειναι επιτυχεις. Για να γινω πιο συγκεκριμενος η εκκινηση πετυχαινει παντα αλλα το προβλημα παρουσιαζεται οταν δωσω το password για να συνδεθω. Τη 1 στις 10 θα κολλησει στο wallpaper του desktop χωρις να εκκινει προγραμματα. Αυτο απο μονο του παλι δεν ειναι σοβαρο προβλημα μιας και ο υπολογιστης θα δουλευει 24/7/365 με ελαχιστες επανεκκινησεις. Οι virtual machine δεν φαινονται να εχουν καποιο προβλημα μεχρι στιγμης

Φυσικα οταν τελειωσω καποια βαρια project που επειγουν θα γινει εγκατασταση απο την αρχη αλλα μεχρι τοτε εφοσον λειτουργει κανονικα θα το κρατησω ετσι. Θα ενημερωνω αν κατι βλεπω που χρειαζεται η οχι για να υπαρχει σαν αρχειο για μεταγενεστερους χρηστες

edit. το psensor δεν βρισκει τον αισθητηρα θερμοκρασιας του ryzen. αν και ειναι περσινο μοντελο ο επεξεργαστης φανταζομαι οτι δεν ειναι ενημερωμένο το lmsensors…

Προσωπική άποψη, απλά πάρε έναν καινούργιο σκληρό και κάνε μια νέα εγκατάσταση εκεί. Αυτό θα έκανα εγώ ούτως ή άλλως. Μέχρι να αποφασίσεις ότι δεν θέλεις την παλιά θα έχεις dual boot.

Θεωρητικά πάντως αν έχεις σωστούς οδηγούς για nvidia και η διανομή έχει κανονίσει για τις υπόλοιπες λεπτομέρειες, δεν θα έπρεπε να έχεις πρόβλημα.

1 «Μου αρέσει»