Αλλαγή DNS σε linux mint

Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Έχω κάνει αλλαγή dns σε ρούτερ speedport entry 2i και οι αλλαγές είναι εμφανείς σε kodi εγκατεστημένο σε androit tvbox που συνδέεται ασύρματα. Ανοίγω το laptop που έχει mint και kodi κλπ δίνω την εντολή που βρήκα εδώ στο φορουμ και μου βγάζει τα 2 αλλαγμένα dns αλλά και ένα τρίτο dns, το κλασικό . Έκανα τις αλλαγές του dns μέσα στα mint όπως τα βρήκα στο φορουμ αλλά δεν είχε επιλογή αυτόματο dns για να το κλείσω.

Καλωσορισες @Δημήτρης_Ζ στην παρεα μας. Χρονια Πολλα και Καλη Χρονια συνονοματε :slight_smile:

Μπορεις να μας δωσεις λιγες παραπανω πληροφοριες; Αν μπορεις ανεβασε μια φωτογραφια απο το σημειο που εχεις κανει τις αλλαγες στο laptop σου. Και λιγες παραπανω λεπτομερειες για το προβλημα που σου παρουσιαζεται;

Ενημερωση #1:

στο Mint που ειναι στο laptop ειναι ορισμενα τα DNS με το χερι; Μπορεις να βγαλεις μια φωτο απο το κινητο σου στην οθονη για να δουμε τι ακριβως σου βγαζει το Mint; Γιατι η περιγραφη δεν βοηθαει και τοσο πολυ. Δεν ξερω πια DNS αλλαξες και αν και κατα ποσο στο Mint η συνδεση σου ειναι με το DHCP (δηλαδη αν το laptop περνει IP και DNS απο το router ή αν τα εχεις βαλει με το χερι στην συνδεση του wifi στο laptop).

Τετοιες λεπτομερειες με μια φωτο απο το κινητο σου (αυτο που ονομαζουμε εδω screenshot) μας βοηθανε πολυ.

Έχω το Κόντι σε τρεις συσκευές, laptop, σταθερό και tvbox. Έκανα τις αλλαγές σε router speedport entry 2i, άλλαξα πρωτεύων και δευτερεύων dns και έκλεισα το IPv6 (τουλαχιστον στο kodi του tvbox στις πληροφορίες συστήματος μου τα δείχνει σωστά). Στο mint δίνω την εντολή για να δω τα dns μου τα βγάζει σωστά αλλά βγάζει και dns3:192.168… στο kodi του όμως δεν δείχνει τις αλλαγές, το ίδιο ισχύει και σε ubuntu σε σταθερό. Σε σταθερό με windows 10 χωρίς κόντι στις ρυθμίσεις δικτύου φαίνονται οι αλλαγές.

Νομίζω ότι δε μπορείς να κάνεις κάτι. Έχω κι εγώ το ίδιο gateway και έχω παρατηρήσει ότι πάντα, μαζί με τις διευθύνσεις DNS που ορίζεις εσύ, βάζει ως 3η και τη διεύθυνση 192.168.1.1.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις για να μην έχεις το 192.168.1.1 είναι να ρυθμίσεις ξεχωριστά το DNS σε κάθε συσκευή που έχεις.

Ευχαριστώ. Λέγεται ότι για να είναι σωστή η αλλαγή dns θα πρέπει να φαίνεται στις ρυθμίσεις συστήματος του kodi.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να ρυθμίσεις τον ρουτερ. Μπορείς να δεις ποιούς χρησιμοποιείς με την εντολή

systemd-resolve --status

η σειρά έχει σημασία

με αυτή την εντολή [ systemd-resolve --status ] μου βγάζει τα παρακάτω

   LLMNR setting: no                  

MulticastDNS setting: no
DNSOverTLS setting: no
DNSSEC setting: no
DNSSEC supported: no
DNSSEC NTA: 10.in-addr.arpa
16.172.in-addr.arpa
168.192.in-addr.arpa
17.172.in-addr.arpa
18.172.in-addr.arpa
19.172.in-addr.arpa
20.172.in-addr.arpa
21.172.in-addr.arpa
22.172.in-addr.arpa
23.172.in-addr.arpa
24.172.in-addr.arpa
25.172.in-addr.arpa
26.172.in-addr.arpa
27.172.in-addr.arpa
28.172.in-addr.arpa
29.172.in-addr.arpa
30.172.in-addr.arpa