Δεν ξέρω αν ποτέ επιχειρήθηκε κάτι παρόμοιο από εταιρία εν Ελλάδι,
εννοώ να παραχθούν μηχανήματα με προεγκαταστημένη μια διανομή GNU/Linux.
Το πιο κοντινό που μπορώ να θυμηθώ είναι ότι, περίπου το 2009 ή 2010,
αγόρασα στην Αθήνα ένα ASUS Eee PC, 32-bit, με μόλις 1 γίγα μνήμη,
ένα μικρό SSD δισκάκι,
που είχε προεγκατεστημένη τη λινουξική διανομή Xandros.
Μάλιστα, ήταν θαμένο κάτω από μια στοίβα ολόιδιων ASUS Eee PC,
αλλά με γουίντοουζ, τα οποία ήταν πιο ακριβά.
Η Ελλάδα παρήγαγε μέχρι τη δεκαετία του 80, βαριά του 90. Όποιες προσπάθειες και να είχαν γίνει δεν θα είχαν προλάβει την επανάσταση του παγκόσμιου ιστού. Αν ξεκινούσαν σήμερα με τον πόλεμο που γίνεται για τους ημιαγωγούς ή όπως αλλιώς λέγονται τα κρίσιμα μέρη ενός υπολογιστή θα υπήρχε πρόβλημα. Η προσπάθεια θα έπρεπε να είχε ηθική στήριξη από το κράτος. Εξάλλου ο τεχνολογικός πόλεμος έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Για παράδειγμα μεγάλη χώρα θα έχει τους υπερυπολογιστές της στο διάστημα για να μην ξοδεύει νερό για ψύξη. Βέβαια, μια σοβαρή προσπάθεια με μεγάλο ρίσκο, θα έβρισκε ανταπόκριση και θα έδινε υπεραξία στην χώρα μας. Τι να κάνεις όμως όταν φαίνεται πως χάνουμε και αυτή την ευκαιρία με την εσωστρέφεια μας, για να μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη. Παρεμπιπτόντως το λειτουργικό σύστημα Pop_!os της sustem76 που βασίζεται στην Ubuntu διανομή είναι από τα αγαπημένα μου.
Από κεντρικούς υπολογιστές έχω ακούσει το ai-factory που θα γίνει στη χώρα μας από τα πρώτα στην Ευρώπη και τον υπερυπολογιστή Δαίδαλος.
Ελπίζουμε σε αυτήν την κατεύθυνση να αναπτυχθούν και επιχειρήσεις μικρότερης κλίμακας που να προσφέρουν τεχνολογικά στην ευημερία μας.
Λοιπόν, χαίρομαι γιατί βλέπω ότι η κοινότητα μας έχει πολλά ζουζούνια που τους αρέσει να σκαλίζει και να βρίσκει καινοτομίες και άλλα τόσο όμορφα και παραγωγικά πραγματάκια. Το ενδιαφέρον υπάρχει αλλά δυστυχώς όπως σε όλα δεν υπάρχει κάποιος οργανισμός - φορέας για να χρηματοδοτήσει ή επενδύσει.
Πυκνά-συχνά βλέπουν τα μάτια μου σε αρκετά μέρη του κόσμου αλλά και στην Ευρώπη σε κάποια πανεπιστήμια να δημιουργούν μικρο-υπολογιστές ή φορητούς δηλαδή laptop, άλλοτε εξαρτήματα από σκουπίδια ή ανακύκλωση και κάποιες φορές με modding parts δηλαδή από κινητά, παιχνίδια κτλ.
Άρθρα:
Βίντεο:
Τώρα τελευταία εντυπωσιάστηκα με ένα project που λένε και στο χωριό μου από έναν φορητό υπολογιστή που δημιούργησαν από ανακυκλωμένο πλαστικό και τρισδιάστατο εκτυπωτή και όλα τα μέρη του 100% από ανακύκλωση ηλεκτρονικών υπολογιστών με σκοπό να τα δώσουν σε σχολεία (μήπως η επόμενη γενιά ξεστραβωθεί και δεν κάνει πολέμους και διαγωνισμό μεγαλύτερου πέους).
Αν γίνει μία κίνηση με συνδυασμό ελεύθερο λογισμικό (κάτι σαν Ubuntu Edu) και υλικά χαμηλού κόστους τότε θα μπορεί όλος ο κόσμος να έχει πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο με ασφάλεια και χωρίς διαφημίσεις. Βλέπετε ότι η πολιτική που ακολούθησε ο άνθρωπος ήταν καθαρά για το κέρδος και το προσωπικό του όφελος όπου δεν οδήγησε πουθενά.
Κάποια στιγμή είχα φτιάξει μία βάση κινητού Dock Station με HHD για αποθήκευση και φόρτιση από ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών (το έχω στο πατάρι) και δεν ήταν τόσο shiny για να τραβήξει τα βλέμματα, μάλλον έπρεπε να βάλω το αυτοκόλλητο τις Apple για να γίνει ανάρπαστο