Ονομάζομαι Νεκτάριος (ή Nec) και μόλις έκανα την εγγραφή μου στην κοινότητα. Σκοπεύω να πειραματιστώ με το Linux στο laptop μου και θα ήθελα τη βοήθεια των πιο έμπειρων για να ξεκινήσω σωστά.
Το μηχάνημα είναι ένα Lenovo Yoga 530-14ARR (επεξεργαστής AMD Ryzen, 4GB RAM). Επειδή πρόκειται για 2-in-1 laptop, με ενδιαφέρει πολύ η συμβατότητα με:
Οθόνη αφής (Touchscreen): Θέλω να δουλεύει αξιοπρεπώς (gestures, scrolling).
Auto-rotation: Να γυρίζει η οθόνη όταν το γυρνάω σε tablet mode.
Drivers: Γενική σταθερότητα με το hardware της Lenovo.
Έχω ακούσει καλά λόγια για το Fedora Workstation (GNOME) λόγω της υποστήριξης του Wayland και του touch-friendly περιβάλλοντος, αλλά και για το Linux Mint ή το Ubuntu.
Υπάρχει κάποιος που τρέχει Linux σε παρόμοιο Yoga να μου πει εντυπώσεις;
Ποιο desktop environment (DE) θεωρείτε πιο χρηστικό για χρήση με το δάχτυλο;
Χρειάζεται να προσέξω κάτι συγκεκριμένο με τους drivers της AMD στο Linux;
Κάθε συμβουλή ή “παγίδα” που πρέπει να αποφύγω είναι ευπρόσδεκτη. Καλώς σας βρήκα!
Καλωσόρισες @Nectarios_Fotopoulos. Ονομάζομαι Κωνσταντίνος, αυτό φαίνεται νομίζω και από το όνομα χρήστη. Καλό μήνα. Ελπίζω να μη μας κάνεις πλάκα για πρωταπριλιάτικο αστείο.
Είσαι πολύ τυχερός που ανακάλυψες τον κόσμο του linux. Εγώ τον χρησιμοποιώ για “ψυχοθεραπεία”.
Από ότι φαίνεται έχεις κάνει την έρευνα σου. Το fedora όντως δουλεύει απροβλημάτιστα σε τάμπλετ και pc. Νομίζω όπως και κάθε διανομή με Wayland.
Προσοχή!!! Στο linux υπάρχει πάντα ο εθισμός στο distro hoping, τον οποίο δεν αποφεύγεις εύκολα. Δηλαδή να δοκιμάζεις συνεχώς άλλες διανομές. Νομίζω δεν χρειάζεται κιόλας να τον αποφύγει κανείς ίσα ίσα που απαιτείται.
Όμως αν ξεκινήσεις με μια διανομή, θα θυμάσαι πάντα από που ξεκίνησες.
Έλεγξε με ποιον τομέα θέλεις να ασχοληθείς, στο github για παράδειγμα, και κοίτα στο get started ή στο quick start ή στο installation να δεις ποιες διανομές linux αναφέρονται , για να πάρεις μια ιδέα των τάσεων.
Αυτό δεν σημαίνει τίποτα βέβαια. Προσωπικά αυτή την περίοδο έχω κολλήσει στο antix linux. Κυρία διανομή όμως για πολύ καιρό είχα και θα έχω και στο μέλλον μάλλον το popos με το οποίο ξεκίνησα. Debian based δηλαδή διανομές.
Θέλουμε οπωσδήποτε ανάρτηση στιγμιότυπου της διανομής σου στο αντίστοιχο νήμα του linux-user.gr
Για το συγκεκριμένη χρήση δηλαδή 2-in-1 με touchscreen και tablet mode, προσωπικά θα κοίταζα πρώτα Fedora Workstation με gnome. Ο λόγος είναι ότι το gnome σε Wayland είναι γενικά από τα πιο ώριμα περιβάλλοντα για αφή, gestures και περιστροφή οθόνης. Συνήθως είναι η πιο έτοιμη λύση για τέτοιο μηχάνημα.
Στο Linux συνήθως δεν κυνηγάς drivers με την έννοια των Windows. Ο kernel και οι open-source mesa drivers κάνουν τη δουλειά.
Μικρή προειδοποίηση για τα 4gb ram. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο. Το Linux θα παίξει, αλλά τα 4gb ram είναι οριακά σήμερα, ειδικά με gnome και browser ανοιχτό. Για ελαφριά χρήση, πειραματισμό γίνεται, για πιο άνετη καθημερινή χρήση θα το νιώσεις σφιχτό. Αν το laptop δέχεται αναβάθμιση ram θα έκανε μεγάλη διαφορά.
Παιδιά καλησπέρα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις και το καλωσόρισμα!
Επανέρχομαι με εντυνώσεις μετά από μερικές μέρες δοκιμών και μπορώ να πω ότι είμαι εντυπωσιασμένος. Η Fedora Workstation στο Yoga 530 “πετάει”. Έχει εξαιρετική διαχείριση πόρων σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο δοκίμασα (FydeOS, Ferenos, ChromeOS Flex, ακόμα και tiny εκδόσεις Windows που έφυγαν νύχτα λόγω θεμάτων με τους drivers).
Η εμπειρία είναι σχεδόν άριστη:
• UI: Πανέμορφο και καθαρό.
• Hardware: Οθόνη αφής και περιφερειακά δούλεψαν out-of-the-box.
• Performance: Πολύ πιο ελαφρύ και αποκρίσιμο από το αναμενόμενο.
Έχω εντοπίσει μόνο δύο “αγκάθια” μέχρι στιγμής και αν έχετε κάποια ιδέα θα με βοηθούσατε πολύ:
Tablet Mode: Κατά το δίπλωμα της οθόνης το πληκτρολόγιο δεν απενεργοποιείται αυτόματα, οπότε θέλει προσοχή μην πατηθεί κάτι κατά λάθος.
File Manager: Προερχόμενος από DOpus στα Windows, ψάχνω κάτι αντίστοιχο. Τα βασικά που χρειάζομαι είναι:
Native Dark Theme.
Thumbnail support.
Flat View (ίσως το πιο σημαντικό για μένα).
Έχετε να προτείνετε κάποιον manager που να πλησιάζει αυτή τη λογική ή κάποιο workaround για το πληκτρολόγιο;
Είναι ανοιχτό issue (bug report) όπου οι developers του GNOME παραδέχονται ότι το αυτόματο κλείδωμα του πληκτρολογίου στα 2-in-1 laptops είναι “σπασμένο” ή δεν λειτουργεί προβλέψιμα σε πολλά μοντέλα (συμπεριλαμβανομένων των Yoga).
Issue 872:
Wayland vs X11: Το πρόβλημα είναι κυρίως στον Wayland (που τρέχει το Fedora ). Το GNOME Shell περιμένει ένα συγκεκριμένο σήμα (SW_TABLET_MODE) από τον kernel. Αν ο kernel στέλνει “invalid bitmask”, το GNOME απλά το αγνοεί.
Security vs Convenience: Υπάρχει μια ολόκληρη διαφωνία για το αν πρέπει το GNOME να επιτρέπει σε “τρίτα” scripts να κλειδώνουν το πληκτρολόγιο για λόγους ασφαλείας.
Το αποτέλεσμα: Πολλοί χρήστες με Yoga μένουν με ενεργό πληκτρολόγιο στην πλάτη του tablet και πατάνε κουμπιά κατά λάθος.