Yazi - Terminal File Manager

Όποιοι χρησιμοποιούμε terminal emulator συχνά ή και πυκνά, ξέρουμε να κάνουμε όλες ή και περισσότερες εργασίες από ένα GUI file manager, μέσα από το τερματικό.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ανάγκη ενός σύγχρονου file manager πάει περίπατο.
Αντιθέτως.
Η αλήθεια είναι ότι ο GUI file manager παρέχει μια ολοκληρωμένη οπτική αποτύπωση των αρχείων που βρίσκονται στον υπολογιστή μας ή και σε απομακρυσμένους servers. Έχει εξαιρετικές επιδόσεις στην ενσωμάτωση του mouse, κάνει drag and drop και γενικά είναι ένα εργαλείο (σχεδόν) απαραίτητο στον χρήστη που θέλει να αποφύγει το terminal και να γράφει εντολές. Ακόμα και για το απλούστερο όλων όπως το cd.

Η επιβάρυνση χρήσης ενός GUI file manager σε σύγχρονα μηχανήματα είναι αμελητέα. Ναι ζητάει resources αλλά… who cares.

Γιαυτό και η αφεντιά μου χρησιμοποιούσε αρχικά pcmanfm και αργότερα thunar, ανεξαρτήτως μηχανήματος.
Παράπονα; Μηδέν.
Ενόχληση; Καρπός λόγω mouse.

Με αυτά, εκείνα και τα άλλα (λέγε με hyprland τον τελευταίο χρόνο) έχω ελαχιστοποιήσει τη χρήση mouse και -εκ νέου- ανακαλύψει το πληκτρολόγιο.

Κάπου στο ιντερνετικό διάβα μου έπεσα πάνω στο Yazi. Το οποίο δοκίμασα πριν μερικά χρόνια αλλά δεν με είχε ικανοποιήσει κυρίως λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε remote servers.
No more !

Τι είναι το Yazi;
Πρόκειται για ένα απίστευτα γρήγορο και πανάλαφρο terminal based file manager, που κάνει ότι θέλω χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο (αλλά και το mouse αν επιθυμώ).

Δουλεύει με ασύγχονο I/O, οι εργασίες σπάνε σε όλα τα threads.
Είναι παραμετροποιήσιμο αλλά και επεκτάσιμο.

Χρησιμοποιούμε τον package manager της διανομής μας για εγκατάσταση.
Στην περίπτωσή μου,
# pacman -Syu yazi

Και ακολούθως στο τερματικό (χρησιμοποιώ kitty) δίνουμε
yaziή δημιουργούμε ένα shortcut τύπου kitty -e yazi

Et voilà !

Χρησιμοποιούμε το keyboard (ή mouse αν θέλουμε) για να μεταβούμε σε κάποιο directory, file.
Και βεβαίως βλέπουμε δεξιά το περιεχόμενο του αρχείου (εννοείται και photos/videos, pdf και δεν συμμαζεύεται).

Με shortcuts δημιουργούμε νέα αρχεία, τα διαγράφουμε, τα μετονομάζουμε.
Εννοείται copy, cut, paste είναι διαθέσιμα.
Πολλαπλά tabs τύπου tmux.
Και και και…

Οι δυνατότητές του είναι… αυτό που περιμένει κάποιος από ένα file manager.
Η ταχύτητα, εξωπραγματική.
Η remote σύνδεση με sftp, όλα τα λεφτά.

Ο thunar συνεχίζει να είναι εγκατεστημένος στο σύστημά μου.
Πιθανότατα θα πάρει δρόμο. Σύντομα παρά αργά.

Περισσότερα στο site του Yazi για μόρφωση και συμμόρφωση

Αξίζει να το δοκιμάσετε.

Ποιες οι διαφορές με mc και ranger? Βρήκες κάτι που δεν το είχαν?

3 «Μου αρέσει»

Είχα δοκιμάσει ranger αλλά η ταχύτητα του yazi δεν συγκρίνεται. Βέβαια ο ranger είναι python (καλό μεν αλλά αργό). Και δεν μου άρεσε ποτέ ο vim οπότε…

Για τον mc δεν έχω άποψη διότι δεν τον δοκίμασα ποτέ.

Στα πολύ θετικά του yazi είναι τα tabs όπου μπορείς εναλλάσοντας tab να παρακολουθείς διαφορετικά dirs/files. Δεν ξέρω αν ranger & mc έχουν τέτοια δυνατότητα. Επίσης η δυνατότητα του yazi να βλέπεις photos/videos που νομίζω οι άλλοι δύο υστερούν (μπορεί να κάνω λάθος).

Ειλικρινά είμαι ενθουσιασμένος με τον yazi. Τον χρησιμοποιώ σκάρτα δύο μήνες και κόλλησα.

2 «Μου αρέσει»

Και SFTP ε.. :thinking:. Ενδιαφέρον.

2 «Μου αρέσει»

Δυστυχώς, δεν έχω βρει ακόμα τίποτα που να αντικαθιστά τον παλιό καλό ορθόδοξο σύγχρονο[1] mc. Τουλάχιστον λίγο που δοκίμασα εναλλακτικές λύσεις. Θα κάνω ακόμα αναδιοργανώσεις χώρου με τον mc και ας παίρνει λίγο χρόνο. Βασικά μέχρι να τελειώσει έχει βγει καινούργια έκδοση της διανομής :grin:

[1] Σύγχρονο γιατί ακριβώς αυτό είναι. Δηλαδή δεν είναι ασύγχρονο (async).

4 «Μου αρέσει»

Δεν τα κατάφερα ποτέ με τα keybinds στα CLI file managers. Πάντα κάτι πάθαινα άνοιγα άλλο φάκελο, έσβηνα αρχεία χωρίς να θέλω. Προτιμώ να τρώω ώρες με ls, cd και cp, παρά να κάνω ζημιά αν πρέπει να χρησιμοποιήσω το τερματικό. Τον pcman χρησιμοποιώ.

3 «Μου αρέσει»

Λειτουργώ mc και πιο πριν norton commander και ακόμα σε winBlows Total commander διότι το double pane είναι ότι καλύτερο, τέλος.

Ειδικά midnight commander που έχει και πολλά έξτρα features (sftp/ssh και πόσα άλλα)

Περισσότερα στο άρθρο μου από 4 Μαρτίου 2019

Η αλήθεια είναι @m01 ότι το γλυκοκοίταζα το yazi ειδικά τα tabs και πως λειτουργούν, όπως θα ήθελα να βρω χρόνο για να του δώσω μια σωστή ευκαιρία.

Μπορεί τώρα να είναι αυτή η ώρα :P θα δείξει :D

Σε καταλαβαίνω, αλλά όταν μάθεις τα πρώτα 1-2 που σε εξυπηρετούν, από copy και μετά σε archiving και multi select και πόσα άλλα, τότε ξεφεύγεις και δε θες τίποτα άλλο, trust me i’ve been there

Εδώ είχα τον Forklift σε MacOS όταν ήμουν early iPhone OS dev :P ahahaah

2 «Μου αρέσει»

αυτό που μου αρεσει στον yazi ειναι οτι ειναι υπερλειτουργικός … τον χρισιμοποιώ .
ναι τον έχω βάλει απο homebrew … στο ghostτy κάνει rendering και τις εικόνες ενω σε
vte terminals χρειαζεσαι το chafa

2 «Μου αρέσει»