Yazi - Terminal File Manager

Όποιοι χρησιμοποιούμε terminal emulator συχνά ή και πυκνά, ξέρουμε να κάνουμε όλες ή και περισσότερες εργασίες από ένα GUI file manager, μέσα από το τερματικό.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ανάγκη ενός σύγχρονου file manager πάει περίπατο.
Αντιθέτως.
Η αλήθεια είναι ότι ο GUI file manager παρέχει μια ολοκληρωμένη οπτική αποτύπωση των αρχείων που βρίσκονται στον υπολογιστή μας ή και σε απομακρυσμένους servers. Έχει εξαιρετικές επιδόσεις στην ενσωμάτωση του mouse, κάνει drag and drop και γενικά είναι ένα εργαλείο (σχεδόν) απαραίτητο στον χρήστη που θέλει να αποφύγει το terminal και να γράφει εντολές. Ακόμα και για το απλούστερο όλων όπως το cd.

Η επιβάρυνση χρήσης ενός GUI file manager σε σύγχρονα μηχανήματα είναι αμελητέα. Ναι ζητάει resources αλλά… who cares.

Γιαυτό και η αφεντιά μου χρησιμοποιούσε αρχικά pcmanfm και αργότερα thunar, ανεξαρτήτως μηχανήματος.
Παράπονα; Μηδέν.
Ενόχληση; Καρπός λόγω mouse.

Με αυτά, εκείνα και τα άλλα (λέγε με hyprland τον τελευταίο χρόνο) έχω ελαχιστοποιήσει τη χρήση mouse και -εκ νέου- ανακαλύψει το πληκτρολόγιο.

Κάπου στο ιντερνετικό διάβα μου έπεσα πάνω στο Yazi. Το οποίο δοκίμασα πριν μερικά χρόνια αλλά δεν με είχε ικανοποιήσει κυρίως λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε remote servers.
No more !

Τι είναι το Yazi;
Πρόκειται για ένα απίστευτα γρήγορο και πανάλαφρο terminal based file manager, που κάνει ότι θέλω χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο (αλλά και το mouse αν επιθυμώ).

Δουλεύει με ασύγχονο I/O, οι εργασίες σπάνε σε όλα τα threads.
Είναι παραμετροποιήσιμο αλλά και επεκτάσιμο.

Χρησιμοποιούμε τον package manager της διανομής μας για εγκατάσταση.
Στην περίπτωσή μου,
# pacman -Syu yazi

Και ακολούθως στο τερματικό (χρησιμοποιώ kitty) δίνουμε
yaziή δημιουργούμε ένα shortcut τύπου kitty -e yazi

Et voilà !

Χρησιμοποιούμε το keyboard (ή mouse αν θέλουμε) για να μεταβούμε σε κάποιο directory, file.
Και βεβαίως βλέπουμε δεξιά το περιεχόμενο του αρχείου (εννοείται και photos/videos, pdf και δεν συμμαζεύεται).

Με shortcuts δημιουργούμε νέα αρχεία, τα διαγράφουμε, τα μετονομάζουμε.
Εννοείται copy, cut, paste είναι διαθέσιμα.
Πολλαπλά tabs τύπου tmux.
Και και και…

Οι δυνατότητές του είναι… αυτό που περιμένει κάποιος από ένα file manager.
Η ταχύτητα, εξωπραγματική.
Η remote σύνδεση με sftp, όλα τα λεφτά.

Ο thunar συνεχίζει να είναι εγκατεστημένος στο σύστημά μου.
Πιθανότατα θα πάρει δρόμο. Σύντομα παρά αργά.

Περισσότερα στο site του Yazi για μόρφωση και συμμόρφωση

Αξίζει να το δοκιμάσετε.