YaST: ένα αρκετά διχαστικό λογισμικό

Έχω χρησιμοποιήσει openSUSE για δύο περιόδους. Μία το διάστημα 2006-8 και μία από τον περασμένο φθινόπωρο μέχρι φέτος τον Απρίλη.

Μία μεγάλη διχογνωμία ανάμεσα στους χρήστες (open)SUSE (βάζω σε παρένθεση το “open” γιατί το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει από τον καιρό που ήταν απλά “SuSE Linux”) είναι αυτή που σχετίζεται με το YaST. Άλλοι το μισούν και άλλοι το λατρεύουν. Σπανίως είναι κάποιος στη μέση, αν και υπάρχουν και αυτοί οι χρήστες.

Κατατάσσω τον εαυτό μου στη δεύτερη κατηγορία και θα έλεγα μάλιστα ότι ο κύριος λόγος που έμεινα στο openSUSE όσο έμεινα ήταν το YaST. Το ότι είναι σαν ελβετικός σουγιάς που κάνει τα πάντα, από την εγκατάσταση του συστήματος μέχρι όλες σχεδόν τις ρυθμίσεις του, είναι αυτό που μου άρεσε περισσότερο σε αυτό. Παρέχει γραφικά εργαλεία για πάρα πολλές δουλειές (αν και απολαμβάνω πολύ να δουλεύω με το τερματικό) και ξέρεις ότι αν ψάχνεις κάτι, οι πιθανότητες λένε ότι θα το βρεις εκεί μέσα!

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτά ακριβώς που αναφέρω ως προτερήματα, είναι αυτά που κάνουν πολύ κόσμο να σιχαίνεται το YaST. Τα επιχειρήματα αυτής της πλευράς είναι κυρίως ότι τα παραπάνω χαρακτηριστικά καθιστούν το λογισμικό αυτό υπερφορτωμένο και πολλοί χρήστες νιώθουν ότι το βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους.

Ποια είναι η δική σας γνώμη/εμπειρία σχετικά με το YaST;

3 «Μου αρέσει»

Προσωπικά όταν χρησιμοποιούσα opensuse με τρόμαξε λιγο το YaST, μου φενόταν περιπλοκο και δεν ασχολήθηκα αρκετά είναι η αλήθεια. Αν και δεν έφυγα εξαιτίας του απο το opensuse.

Yast δαγκωτό!!!

Όντως δεν αρέσει σε πολλούς λινουξάδες η ιδέα να κάνουν με γραφικά εργαλεία τη δουλειά, προσωπικά το γουστάρω (ποιο από τα δύο είναι άραγε το φυσιολογικό και ποιο διαστροφή; :smile::smile:)

Συν τοις άλλοις, πιστεύω ότι είναι ένα πολύ γυαλιστερό και ελκυστικό εργαλείο για όσους δεν έχουν την κουλτούρα του τερματικού, των αρχείων ρυθμίσεων κλπ, προερχόμενοι από windows.

2 «Μου αρέσει»

Τώρα θυμήθηκα ότι την εποχή του openSUSE 10 (υποθέτω και παλαιότερα, και ίσως να το έχει σαν επιλογή ακόμη και τώρα), στην εγκατάσταση του λειτουργικού σου έδινε τη δυνατότητα να επιλέξεις εφαρμογές και πακέτα που ήθελες να εγκατασταθούν, αν ήθελες περισσότερα ή λιγότερα από την τυπική εγκατάσταση. WOW!
Πραγματική αγάπη το YaST, το απόλυτο πολυ-εργαλείο!

2 «Μου αρέσει»

Το 2008 περίπου ήρθα στον κόσμο του Linux. Εκείνη την εποχή θυμάμαι οι επιλογές ήταν 0αντα Ubuntu και Suse. Για κάποιο λόγο με τράβηξε το Ubuntu. Από τότε έχω δοκιμάσει άλλες 2 φορές open suse και πραγματικά δεν το κράτησα πανω από 1 ημέρα. Σήμερα με όλες τις βλακιες που συμβαίνουν στο Ubuntu η ανάγκη να φύγω μακριά του (πολύ μακριά του) είναι καθημερινή. Θα έλεγα (ζήταγα) από εσάς να φτιάξετε ένα μπούσουλα του yast ώστε να βοηθήσετε όλους εμάς που μας δυσκολεύει.
Ευχαριστώ