Ξαφνικά κρασαρίσματα win laptop

Χαιρετώ παιδιά!
Θα ήθελα την βοήθειά σας για ένα σοβαρό θέμα που από ότι φαίνεται άρχισε να έχει το λαπτοπ που χρησιμοποιώ σε dual boot mint/windows.
Δυστυχώς λόγω webex (κυρίως) δεν είναι δυνατή τη απεγκατάσταση των win τελείως!

Το πρόβλημα που έχω λοιπόν είναι ότι κατά κύριο λόγο όταν είμαι σε τηλεδιάσκεψη αλλά από σήμερα όχι μόνο ο υπολογιστής κλείνει ξαφνικά! Δίχως καμία προειδοποίηση!

Πρόκειτααι για ένα Dell laptop Inspiron 3521 i7 (3xxx) και AMD radeon έξτρα κάρτα γραφικών. 8gb RAM και SSD. Ναι είναι πολύ παλιό κάπου 10 χρονών.

Όσο είμαι σε πριβάλλον Mint δεν μου το έχει κάνει ποτέ! Έχω κάνει κάποιες διασκέψεις με Zoom χωρις πρόβλημα …
Κατά τα αλλά η χρήση που κάνω είναι γενική … όχι και ιδιέταιρα απαιτητικό!
Χρησιμοποιώ μια εξωτερική κάρτα ήχου bus powered καλής ποιότητας που δουλεύει ΟΚ και στα Win και στο Linux
Πιθανολογώ πως έχει να κάνει με την AMD κάρτα αλλά δεν μπορώ να είμαι και σίγουρος!
Είχα θέσει κάποιες εφαρμογές να δουλεύουν συνεχώς με την amd μιας και είχα την εντύπωση πως δεν ενεργοποιούνταν ποτέ! Σήμερα γύρισα στις default ρυθμίσεις αλλά πάλι είχα ξαφνικά shut down!

Έχετε καμιά ιδέα για το τι μπορεί να φταίει και το τι μπορώ να τσεκάρω γιατί πέραν του ότι η εποχή είναι χάλια για αγορά υπολογιαστή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και “σάλιο”…

Ευχαριστώ εκ των προταίρων για την βοήθεια!!!

Καλησπέρα φίλε, από θερμοκρασίες πώς πάει το σύστημα;
Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι να σβήνει το λάπτοπ για να προστατέψει τα στοιχεία του.
Επίσης, δεύτερο μοιάζει και για πρόβλημα της κάρτας γραφικών, αλλά το παράδοξο αν πρόκειται για hardware issue είναι γιατί δεν στο κάνει και σε Linux.

1 Like

δεν ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες
τουλάχιστον όσο μπορώ να τσεκάρω
έχω κατεβάσει και μια εφαρμογή που τσεκάρει τις θερμοκρασίες και ποτέ δεν έδειξε να ανεβάζει πάνω απο 70 το ανώτερο που έτυχε να δω

η αλήθεια είναι πως το ανεμηστιράκι συχνά δούλευε στο μάξιμουμ ακόμα και με χαμηλές θερμοκρασίες 50-60 βαθμούς και επειδή ενοχλούσε στην διάσκεψη το έβαζα να μένει σταθερό στις 2500 στροφές αλλά είχα συνεχώς τα νου μου μήπως ανεβάσει θερμοκρασία αλλά ποτέ δεν το έκανε…

…και μόλις το έκανε και στο mint ενώ έγραφα την απάντηση…
5η φορά σήμερα…
:face_with_thermometer: :face_with_head_bandage: :nauseated_face:

Άρα είναι γενικό το θέμα (hardware), ποια ακριβώς Radeon φοράει? Είχα θέμα με ένα παλιό-δεκαετίας HP G62 με Radeon, και έκανα αντικατάσταση αφού προηγήθηκε reballing.

Μήπως συμπίπτει αυτό με την εμφάνιση του προβλήματος?

1 Like

Έχεις δοκιμάσει να το καθαρίσεις λίγο η και να αλλάξεις καμία θερμοαγωγιμη πάστα ??? Θα δεις διαφορές. Βασικά με ποιο πρόγραμμα βλέπεις τις θερμοκρασίες… Βλέπεις cpu και gpu η μόνο cpu???

1 Like

@tkor
το έχω καθαρίσει και έχω αλλάξει πάστα πολύ πρόσφατα
μέσα στο φθηνόπωρο
βλέπω θερμοκρασία με το hwinfo στα win

@Maras
Φοράει αυτή: AMD ATI Radeon HD 8730M

Δεν είμαι σίγουρος αν συμπίπτει το πρόβλημα με την αυξημένη χρήση του ανεμιστήρα.
Σίγουρα εμφανίστηκε μετά από κάποιο καιρό που ο ανεμιστήρας δούλευε έτσι.

Επίσης παρατήρησα πως τις τελευταίες μέρες με το webex / edge / spotify που είναι συνήθως ανοιχτά όταν κάνω μάθημα σαν να ΜΗΝ δούλευε τόσο πολύ το φουρφούρι (χωρίς να έχω κάνει και εγώ).

Όταν έβγαλα τον ανεμιστήρα για καθάρισμό τον αντικαέστησα -προληπτικά- με έναν after market αλλά δεν δούλευε πολύ καλά (είχε διακεκομμένη λειτουργία). Τον πήγα πίσω και έβαλα ξανά τον μαμά. Έδειχνε ΟΚ

σόρυ μπέρδεψα τα quotes

αφαίρεσα και την μπαταρία (after market φυσικά) μπας και τα έχει παίξει και κάνει αυτή τπτ περίεργο…

Το αναφέρω γιατί απλά το έχω δει σε λαπτοπ που μου έχουν φέρει… Έχεις βάλει καλά την ψήκτρα επάνω… Γιατί… Άνθρωποι είμαστε όπως μου είπαν και εμένα

1 Like

Ναι το ξέρω και σε ευχαριστώ που το λες αλλά νομίζω πως είναι όλα καλά βαλμένα… να φανταστείς αυη τη στιγμή όσο γράφω και σερφάρω στο ιντερνετ σε Mint περιβάλλον η θερμοκρασία είναι από 48-52 βαθμούς… στο Mint πάντα δεν έχω δει παω απο 60-61 ποτέ!

Αφού δεν είναι οι θερμοκρασίες, αν είναι η κάρτα γραφικών τότε είναι ζόρικο σκηνικό σε λάπτοπ.
Κάνε και ένα memtest με 2 περάσματα, έτσι για να αποκλείσεις μνήμες.

1 Like

όντως αν είναι η κάρτα την πατήσαμε… πάντως δεν μπόρεσα να βρω τροπο να δω την θερμοκρασία της AMD. Δοκίμασα το “sensors” και “hardinfo” αλλά την AMD δεν την βλέπουν

το memtest γίνεται από το grub menu;
δεν βλέπω να έχει τέτοια επιλογή

Στο Mint δεν έχει στη λίστα του GRUB το memtest?

όχι δεν το έχει… είδα και στο δίκτυο κάποιοι αναφέρουν πως δεν υπάρχει!

Διατηρώ μια ελπίδα πως θα είναι η μπαταρία … γύρισα στα win να δω αν θα κλείσει.

Χρησιμοποίησε ένα LiveISO για το memtest.

Όταν γίνονται τα κρασαρίσματα το λάπτοπ είναι μόνο με την μπαταρία, χωρίς το καλώδιο?

1 Like

οχι … είναι με καλώδιο το οποίο όμως δεν έβγαινε ποτέ από κάποια στιγμή και μετά γιατί η μπαταρία αν και σχετικά καινούρια τα έπαιξε σύντομα… αλλά η Dell εχει απαράδεκτα υψηλό κόστος για τόσο παλιό μηχάνημα

πάντως όση ώρα έχω γυρίσει στα win δεν έχει κρασάρει

Δώσε την εντολή sudo sensors-detect για να ψάξει για όλους τους sensors που έχει το laptop

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=31978

To webex παίζει χωρίς πρόβλημα στο Linux βάλε την επέκταση στον Chrome. Η κόρες μου όλο τον χρόνο είναι ετσι

3 Likes

Αν παρακολουθείς ναι μπορεί να είναι οκ αλλά αν είσαι host έχει θέματα!
Θα το ξαναδώ σε περίπτωση που έχει αλλάξει κάτι… μόνο σε chrome ή και σε chromium;
ευχαριστώ!

EDIT: παιδιά δεν ξέρω αν έτυχε αλλά από τη στιγμή που έβγαλα την μπαταρία δείχνει να είναι οκ… δεν έσβησε ποτέ στο Mint και το ίδιο όσο το δούλεψα και σε win για να το τσεκάρω… πριν ανοίξω το νήμα χθες μου το είχε κάνει 4 ή 5 φορές στα win και 2 στο Linux! Από τη στιγμή που έβγαλα την μπαταρία δεν το έκανε ξανά… κουφό μεν αλλά ελπίζω να είναι ήταν αυτό το πρόβλημα!!

Δεν είναι κουφό φίλε μου, αντιθέτως είναι σχετικά συχνό πρόβλημα… γενικότερα μπαταρία που βρίσκεται στα τελευταία της καλό είναι να γίνεται αντικατάσταση, ακόμα και η μικρή μπαταρία πάνω στην μητρική κατά καιρούς κάνει και αυτή τα δικά της θαύματα :slight_smile:

1 Like

Αυτό ήταν τελικά… από τη στιγμή που την αφαίρεσα δεν το έκανε ξανά.
Έχω αντικαταστήσει την μαμά μπαταρία της Dell με αυτή που τώρα αφαίρεσα πριν από λιγότερο από 2 χρόνια. Η γνήσια είναι υπερβολικά ακριβή για την παλαιότητα του μηχανήματος.
Θα το ψάξω πάλι μπας και άλλα δεν νομίζω πως θα έχει πέσει η τιμή της.
Για την ώρα θα μείνει χωρίς μπαταρία το λαπτοπάκι.
Είσαι κι αλλιώς δεν το χρησιμοποιώ κ πολύ εκτός.

Η μικρή μπαταρία της μητρικής κάθε πότε πρέπει να αλλάζει; Δεν την έχω αλλάξει ποτέ… μήπως πρέπει μετά από 10 χρόνια; :joy:
Θέλει ρύθμιση κάτι στο μηχανάκι αν αντικατασταθεί η μπαταρία της μητρικής;

Ευχαριστώ πολύ!!

Αν δεις να χάνει την ημερομηνία στο bios τότε θέλει αλλαγή, μπορεί να μην προκαλέσει ποτέ πρόβλημα εκτός από το να χάνει την ώρα και της ρυθμίσεις σου μπορεί όμως και να σε τρελάνει… :smile:

1 Like

Update μετά από αρκετές μέρες!

Με την μπαταρία της motherboard δεν έχω ασχοληθεί και δείχνει ακόμα να κρατάει… μάλλον θα την αλλάξω προληπτικά μέσα στις διακοπές!

Το αρχικό πρόβλημα έχει λυθεί εντελώς με την αφαίρεση της aftermarket μπαταρίας και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει σταματήσει να ενεργοποιείται και ο ανεμιστήρας του λαπτοπ συνεχόμενα στο φουλ (κυρίως όσο χρησιμοποιούσα webex μαζί με άλλες εφαρμογές που έπρεπε να έχω ανοιχτές λόγω της παρουσίασης). Πλέον ενεργοποιείται πολύ λιγότερο και σε χαμηλότερες στροφές και έτσι δεν είναι ενοχλητικός!
Προφανώς δεν αρκεί να πάρεις μια (πιο) φτηνή μπαταρία σε αντικατάσταση της εργοστασιακής. Φαίνεται πως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που δεν μπορείς να προβλέψεις!!

4 Likes