uCareSystem Release notes

Για όσους δεν θυμούνται, το ucaresystem όταν το τρέξετε αυτόματα και χωρίς να ζητάει την παρέμβασή σας εκτελεί κάποιες βασικές διεργασίες συντήρησης του Ubuntu, τις οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να τις εκτελείτε μια μια και να πατάτε Y/N κάθε φορά.

Συνοπτικά το uCareSystem εκτελεί αυτόματα τις εξής διεργασίες συντήρησης:

• Ενημερώνει την λίστα διαθέσιμων πακέτων
  • Κάνει λήψη και εγκατάσταση ενημερώσεων
  • Ελέγχει αν υπάρχουν παλιότεροι πυρήνες Linux στο σύστημα και τους απεγκαθιστά. Μην ανησυχείτε όμως διότι διατηρεί τον τρέχοντα και μια προηγούμενη έκδοση ενώ διαγράφει του προηγούμενους.
  • Καθαρίζει την cache των πακέτων που έχουν γίνει download
  • Απεγκαθιστά παρωχημένα πακέτα (obsolete)
  • Απεγκαθιστά ορφανά πακέτα
  • Ελέγχει για διαθέσιμες ενημερώσεις των Snap και Flatpak πακέτων (εφόσον χρησιμοποιούνται) και διαγράφει παλιότερες εκδώσεις των εφαρμογών που αναβαθμίστηκαν
  • Διαγράφει ρυθμίσεις πακέτων που έχετε απεγκαταστήσει
  • Ελέγχει εάν χρειάζεται να κάνετε επανεκκίνηση μετά την λήψη και εγκατάσταση των ενημερώσεων και απλά σας ενημερώνει (Δεν κάνει αυτόματα επανεκκίνηση.

Επιπρόσθετα, μόνο για το Ubuntu και τα επίσημα παράγωγά του, σας δίνει την δυνατότητα να αναβαθμίσετε την διανομή σας:

• Στην επόμενη διαθέσιμη σταθερή έκδοση Ubuntu (εφόσον έχει κυκλοφορήσει). Εάν ο χρήστης έχει LTS διανομή (π.χ. 18.04), αυτό θα κοιτάξει αν υπάρχει νέα έκδοση LTS (σε point release π.χ. 20.04.1 και όχι 20.04) και θα αγνοήσει τις ενδιάμεσες εκδόσεις. Ενώ όσοι δεν έχουν LTS (π.χ. 19.04) θα κοιτάξει αν υπάρχει νέα έκδοση και θα προτείνει αναβάθμιση.
  • Στην επόμενη υπό ανάπτυξη έκδοση. Αυτή η δυνατότητα δεν αφορά τους καθημερινούς χρήστες αλλά όσους τεστάρουν τις development editions του Ubuntu.

Μπορείτε να δείτε τις διαθέσιμες παραμέτρους που παίρνει το ucaresystem

sudo ucaresystem -h

Πως κάνω εγκατάσταση / αναβάθμιση το νέο ucaresystem

Μπορείτε να το κατεβάσετε ως .deb πακέτο το οποίο αυτόματα θα προσθέσει και το αποθετήριο για να λαμβάνετε νέες εκδόσεις του uCareSystem:

14 «Μου αρέσει»

UPDATE 1/5/2024 : Κυκλοφόρησα την νέα έκδοση 24.05 ή οποία τσεκάρει και τα Flatpak. Ενημερώθηκε το άρθρο.

4 «Μου αρέσει»

Release 24.05.8

• Διορθώθηκε η επανεμφάνιση αντίστροφης μέτρησης επανεκκίνησης και τερματισμού λειτουργίας a2e1f0c
  • 7 χρονων ορθογραφικο λαθος… θεε μου… τι εκανα f2f7472
  • ελαχιστοποίηση μηνύματος 4a09539
  • μεταφέρθηκε το GOODBYE μέσα στο τελευταίο μήνυμα ce12945
1 «Μου αρέσει»

Η νέα έκδοση του uCareSystem 24.07.14 διαθέτει ενισχυμένες δυνατότητες συντήρησης και καθαρισμού του Ubuntu αλλά και των διανομών που βασίζονται σε αυτό, χρήση του default τερματικού του χρήστη και άλλα.

Με την έκδοση 24.06 του uCareSystem, πρόσθεσα μια ενότητα μέσα στην εφαρμογή για να αναφέρω τα άτομα που υποστήριξαν την ανάπτυξη του προηγούμενου κύκλου. Αυτή η προσθήκη έγινε δεκτή θερμά από την κοινότητα και δεν μπορώ να εκφράσω αρκετή ευγνωμοσύνη σε όσους έκαναν δωρεές κατά τον προηγούμενο κύκλο ανάπτυξης:

P. Loughman,
T. Turunen,
M. Spinello,
M. Torres
D. Issjö,
P. Camilo
E. Dennis,
L. Alexander,
I. Ελευθέριος,
W. Shreinemachers

6 «Μου αρέσει»

Το uCareSystem είχε τη δυνατότητα να ανιχνεύει πακέτα που απεγκαταστάθηκαν και στη συνέχεια να αφαιρεί τα αρχεία διαμόρφωσης τους. Τώρα όμως χρησιμοποιεί έναν καλύτερο τρόπο που ανιχνεύει περισσότερα. Επίσης, με αυτήν την έκδοση, υπάρχουν διορθώσεις και βελτιώσεις που το κάνουν ακόμα πιο χρήσιμο.

Πρώτα απ ‘όλα, είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες… και έπρεπε να δείξω ένα ASCII… που μπορεί να παρατηρήσατε ότι εμφανίζεται στο εικονίδιο της εφαρμογής αλλά και όταν το τρέχετε:

uCareSystem

• Διόρθωση: *Διπλότυπες καταχωρήσεις για πακέτα που ζητούν επανεκκίνηση issue #72
  • Διόρθωση: *Fix: Warning: The unit file, source configuration file or drop-ins of apt-news.service changed on disk. Run ‘systemctl daemon-reload’ to reload units. issue #71
  • Βελτίωση: Εμφάνιση της λίστας των πιθανών αναβαθμίσεων και των εκδόσεων των πακέτων που θα αναβαθμιστούν
  • Βελτίωση: Απεγκατεστημένα πακέτα *issue #1

Οι Χορηγοί του προηγούμενου κύκλου ανάπτυξης (24.07)

Με την έκδοση 24.06 του uCareSystem, πρόσθεσα μια ενότητα για να αναφέρω τα άτομα που υποστήριξαν την ανάπτυξη του προηγούμενου κύκλου.

Αυτή η προσθήκη έγινε δεκτή θερμά από την κοινότητα και δεν μπορώ να εκφράσω αρκετή ευγνωμοσύνη σε όσους έκαναν δωρεές κατά τον προηγούμενο κύκλο ανάπτυξης:

• C. Quimbay
  • E. Dennis (Thanks for your continued support !)
  • S. Slagle
  • M. Van Hoof
  • B. Breitfeld
  • Dom. Babic
  • L. Miller
  • St. Matsumoto

Λεπτομέρειες :

7 «Μου αρέσει»

Στις επόμενες εκδόσεις αναμένονται να ενσωματωθούν … gparted , fix grub> & grub>resque, CalmTk, Tor,…Πέρα από την πλάκα μπράβο για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα…

2 «Μου αρέσει»

XAXAXAXA .. φαντάζεσαι… πωωω

Να’σε καλά ευχαριστώ

2 «Μου αρέσει»

Το πήρες χαμπάρι ή όχι (γράψε κάτω στα σχόλια);

Το uCareSystem 24.10.07 , η πιο πρόσφατη έκδοση του εργαλείου συντήρησης συστήματος Ubuntu/Debian/Linux Mint είναι διαθέσιμη. Αυτή η έκδοση φέρνει πολλές βασικές διορθώσεις και βελτιώσεις που θα κάνουν τη συντήρηση του συστήματός σας ακόμα πιο εύκολη.

Τι νέο υπάρχει στην 24.10.07;

• Κρίσιμη επιδιόρθωση για το Ubuntu Server 24.04
  • Υποστήριξη Raspberry OS και Debian
  • Υπoστήριξη Linux Mint
  • Τέλος στην εμφάνιση διπλότυπων πακέτων

Για λήψη και λεπτομέρειες:

4 «Μου αρέσει»

Με αυτήν την έκδοση, η εστίαση είναι στη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη και στον εκσυγχρονισμό του εργαλείου ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, αφήνοντας παράλληλα ξεπερασμένα στοιχεία.

Τι νέο υπάρχει;

1. Μια μινιμαλιστική διεπαφή χρήστη: Η διεπαφή χρήστη έχει απλοποιηθεί. Αυτή η νέα μινιμαλιστική προσέγγιση διασφαλίζει ότι όλα είναι χωρίς περιττή βαβούρα.
  2. Καλύτερη καθοδήγηση με ένα εκτεταμένο μενού βοήθειας: Το μενού βοήθειας έχει βελτιωθεί για να παρέχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες.
  3. Εκσυγχρονισμένη επανεκκίνηση και τερματισμός λειτουργίας: Οι διαδικασίες επανεκκίνησης και τερματισμού έχουν λάβει μια απαραίτητη ενημέρωση για τη χρήση των σύγχρονων προσεγγίσεων, περισσότερο σύμφωνα με τις τρέχουσες πρακτικές του συστήματος χωρίς να θυσιάζεται η συμβατότητα όμως με παλιότερα συστήματα.
  4. Αντίο στο apt-get: Αντικατέστησα μερικά παλιά απομεινάρια apt-get για να διασφαλίσω ότι το uCareSystem είναι πιο λιτό και πλήρως ευθυγραμμισμένο με τα σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης πακέτων.
  5. Διορθώθηκαν μικρά τυπογραφικά λάθη.

Οι Χορηγοί του προηγούμενου κύκλου ανάπτυξης (24.10)

Δεν μπορώ να εκφράσω αρκετή ευγνωμοσύνη σε όσους έκαναν δωρεές κατά τον προηγούμενο κύκλο ανάπτυξης:

1. P. Loughman
  2. D. Emge
  3. Ν. Καρανικόλας
  4. Ι. Μιχαηλίδης
  5. M. Stade
  6. M. C. Enache
  7. E. Βλυζιώτης
  8. J. Cain
  9. D. Luchini
3 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα. Σε Linux Mint 21.3, τρέχοντας το ucaresystem, δεν εκτελούνται οι εντολές “autoclean” και “clean”, πιθανόν διότι η επιλογή “-y” είναι πριν τις εντολές (line 267 “sudo apt -y autoclean; sudo apt -y clean”).

Στο τερματικό εμφανίζει:

.
.
.
===== Finished removing the config files of uninstalled packages =====

This is the Linux Mint "apt" command.

This commands acts as a wrapper for the APT package manager and many other useful tools such as apt-get, apt-cache, apt-mark, dpkg, aptitude...etc.

It is installed in /usr/local/bin/apt. To use the upstream apt command directly type /usr/bin/apt.

Usage: apt command [options]
       apt help command [options]

Commands:
  add-repository   - Add entries to apt sources.list
  autoclean        - Erase cache for packages no longer available
  autopurge        - Erase system-wide config files left by removed packages
  autoremove       - Remove dependency packages no longer required
  build            - Build binary or source packages from sources
  build-dep        - Configure build-dependencies for source packages
  changelog        - View a package's changelog
  check            - Verify there are no broken dependencies
  clean            - Erase downloaded archive files
  contains         - List packages containing a file
  content          - List files contained in and installed by a package(s)
  deb              - Install a local .deb package
  depends          - Show package dependency information
  dist-upgrade     - Fully upgrade the system by allowing other package changes
  download         - Download packages to the current working directory
  edit-sources     - Edit /etc/apt/sources.list with your preferred text editor
  dselect-upgrade  - Follow dselect selections
  full-upgrade     - Same as 'dist-upgrade'
  held             - List all held packages
  help             - Show help for a command
  hold             - Hold a package
  install          - Install and/or upgrade packages
  list             - List packages handled by the system (e.g., installed)
  policy           - Show policy settings
  purge            - Remove packages and their system-wide configuration files
  recommends       - List missing recommended packages for a particular package
  rdepends         - Show reverse dependency information for a package
  reinstall        - Reinstall packages or install if not yet installed
  remove           - Remove packages
  search           - Search for a package by name and/or expression
  show             - Display detailed information about a package
  showhold         - Same as 'held'
  showsrc          - Display source package records matching the given package
  source           - Download source archives
  sources          - Same as 'edit-sources'
  unhold           - Unhold a package
  update           - Download lists of new/upgradable packages
  upgrade          - Perform a safe upgrade
  version          - Show the installed version of a package

===== Finished cleaning up downloaded packages =====

===== Checking to see if a reboot is required =====
.
.
.

Βάζοντας την επιλογή “-y” στο τέλος κάθε εντολής δεν μου βγάζει τα παραπάνω (δηλαδή : sudo apt autoclean -y; sudo apt clean -y).

Δεν ξέρω εάν εμφανίζεται και σε άλλον αυτό το πρόβλημα.

2 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ για την αναφορά θα το εξετάσω και θα επανέλθω.

2 «Μου αρέσει»

Έχω ανεβάσει bug report για να το δούνε και στα ξένα οι του εξωτερικού :P

Μέχρι να βγάλω update μπορείς να τρέξεις τις παρακάτω εντολές για να διορθωθεί.

[cmdline] sudo cp /usr/bin/ucaresystem-core /usr/bin/ucaresystem-core.bak [/cmdline]
για να κάνεις backup το αρχείο και στην συνέχεια να αντικαταστήσεις την προβληματική γραμμή:

[cmdline] sudo sed -i ‘s/sudo apt -y autoclean; sudo apt -y clean;/sudo apt autoclean -y; sudo apt clean -y;/’ /usr/bin/ucaresystem-core [/cmdline]

Όταν θα λάβεις το update δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Καλή συνέχεια!!!

1 «Μου αρέσει»

Εντός της ημέρας θα εμφανιστεί το update που λύνει το πρόβλημα σου. Ευχαριστώ για την αναφορά σου.

2 «Μου αρέσει»

Κι εγώ ευχαριστώ για την προσπάθεια που καταβάλεις!

2 «Μου αρέσει»

Έχω χαρά να σας ανακοινώσω την κυκλοφορία του uCareSystem 25.05.06! Αυτή η έκδοση είναι κάτι το ιδιαίτερο, γιατί φέρνει την αγαπημένη σας συντήρηση συστήματος και στο Windows Subsystem for Linux (WSL).

Όσοι δεν γνωρίζετε τι είναι και τι κάνει το uCareSystem δείτε το: uCareSystem

Αν η προηγούμενη έκδοση v25.04 ήταν μια από τις σημαντικότερες εκδόσεις (βλέπε: uCareSystem v25.04) τότε η τελευταία έκδοση είναι σημαντική για έναν και μοναδικό λόγο. Γνωρίζω ότι πολλοί χρησιμοποιείτε το WSL για να τρέχετε Ubuntu Linux μέσα στα Windows ως γέφυρα συνήθως για περιβάλλον ανάπτυξης ή διαχείρισης συστημάτων στο Cloud.

Οπότε, σκέφτηκα, γιατί να μην μπορεί και το WSL σας να έχει την ίδια φροντίδα που προσφέρει το uCareSystem στο κανονικό σας Ubuntu/Debian/Linux Mint κλπ; Δείτε το παρακάτω βίντεο demo:

Εκτός από την υποστήριξη WSL, άλλαξα και μερικά άλλα πράγματα που δεν είναι ορατά στον τελικό χρήστη. Δείτε τι νέο υπάρχει:

• Τέρμα το apt-key: Απαλλαχτήκαμε από αυτή την εξάρτηση η οποία μας εξυπηρετούσε για χρόνια ως εργαλείο λήψης κρυπτογραφικών κλειδιών μιας και το Ubuntu και Debian το θεωρούν deprecated.
  • Πιο γρήγορος έλεγχος Ίντερνετ: Είχε ένα μικρό θέμα με την καθυστέρηση στο curl όταν έλεγχε την σύνδεση. Το έφτιαξα! Τώρα θα είναι αστραπιαίος.
  • Διόρθωση καθαρισμού kernel: Είχε ένα μικρό σφάλμα στον καθαρισμό των παλιών πυρήνων το οποίο «ήταν σαν να καθάριζες αλλά δεν καθάριζες obsolete kernel»
  • «Fixing shellcheck warnings»: Έκανα ένα καλό καθάρισμα στον κώδικα και διόρθωσα όλες τις προειδοποιήσεις από το shellcheck.
  • Έφυγε η επιλογή -k: Αποφάσισα να την αφαιρέσω μιας και δεν έβγαζε νόημα η χρήση του.
  • Οδηγίες εγκατάστασης/απεγκατάστασης στο README: Για να μην ψάχνεστε, έβαλα πλέον σαφείς οδηγίες στο README. Τόσο απλό που και η γιαγιά μου θα μπορούσε να το κάνει!

Ευχαριστίες
Ευχαριστώ τους παρακάτω χρήστες για τη στήριξή τους:

• P. Loughman – Ευχαριστώ για τη συνεχή στήριξη
  • D. Emge – Ευχαριστώ για τη συνεχή στήριξη
  • W. Schreinemachers – Ευχαριστώ για τη συνεχή στήριξη
  • W. Schwartz
  • D. e Swarthout
  • D. Luchini
  • M. Stanley
  • N. Evangelista

Η συμμετοχή σας βοηθά αυτό το έργο να παραμένει ζωντανό, να εξελίσσεται και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Σας ευχαριστώ!

Λήψη του uCareSystem: uCareSystem – Cerebrux

7 «Μου αρέσει»

Συγχαρητήρια @cerebrux . Πάντα ήθελα να ρωτήσω έναν προγραμματιστή. Η δημιουργία μιας εφαρμογής linux, για το wsl , το οποίο πιστεύω έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, χρειάζεται πολλές αλλαγές για να ταιριάξει στο wsl;

Όχι ιδιαίτερα ! Αν η εφαρμογή δεν καλεί υπηρεσίες systemd (αν και υπάρχει workaround) ή κάποιες κλήσεις συστήματος που αφορούν των πυρήνα, δεν χρειάζονται αλλαγές.
Το Ubuntu στο WSL είναι το ubuntu που ξέρουμε

1 «Μου αρέσει»

Έχει όμως και το wsl, systemd. Βασίζεται σε άλλον τρόπο λειτουργίας, (εάν σε έχει απασχολήσει το γεγονός), ή είναι το ίδιο systemd με αυτό του linux. Γιατί ο δημιουργός απ’ ότι γνωρίζω είναι ο ίδιος (του systemd). Και εν τέλει τι κρατάνε τα windows σε κλειστό κώδικα, αν κρατάνε. Αν η ερώτηση είναι εντελώς εκτός θέματος, κάποια φορά ανοίγουμε άλλο νήμα. Πάντως, ήταν ευκαιρία να ρωτήσω έναν προγραμματιστή εφαρμογών λίνουξ για το wsl. Συγχαρητήρια και πάλι για το uCareSystem θα το δοκιμάσω σε pop_!os, αλλά και wsl2. Η system76 ελπίζω να διαβάζει το linux-user.gr και να ενδιαφερθεί να δοκιμάσει την εφαρμογή σου για το cosmic, @cerebrux :slightly_smiling_face:

1 «Μου αρέσει»