Tutorial για προγραμμα διαμοιρασμού αρχείων DC++

Θέλω καποιος να φτιάξει έναν πλήρη οδηγό για το ποιο πρόγραμμα να εγκαταστήσουμε και μετα να βρουμε hubs και port forwarding

Ευχαριστώ.

1 «Μου αρέσει»

Σε GNU/Linux δεν υπαρχουν πολλοι DC++ Clients… το Retroshare ειναι ενα (υπαρχει και σε AppImage αν θες να το δοκιμασεις) , το Lanshark υποθετω εινα ενα αλλο αλλα θελει compile με Python, το τριτο (που ειναι και στο repo του Debian) ειναι το EiskaltDC++.

Για Hubs υπαρχουν λιστες πχ το DCHUBList οποτε εισαι καλυμενος εκει.

Οσο για Port Forwarding… αυτο εξαρταται απο το router που εχεις… και κατα ποσο ειναι του παροχου σου και κατα ποσο ο παροχος επιτρεπει port-forwarding… και αν η θυρα που θες να κανεις port forward δεν εχει κλειστει απο την μερια του παροχου οπως γινεται με μερικες θυρες για λογους ασφαλειας… και οικονομικους λογους επισεις.

2 «Μου αρέσει»

Στην Ελλάδα υπάρχει “φραγή” από τον γερμανικό πάροχο φαντάζομαι για την ασφάλεια των αρχάριων χρηστών και χρειάζεται επικοινωνία για οδηγίες πώς να λειτουργήσει το port-forwarding. Άλλες λύσεις που υπάρχουν είναι ο nginx proxy manager, tunnels της Cloudflare κ.α. όπως ο Caddy server που έχουν αναφερθεί σε αναλυτικά άρθρα στο φόρουμ.

Κατέβασα το eiskaltdcpp απο το github,στο compile μου βγάζει error στην αρχή
Πως το κάνω compile?
arch amd

Μόνο τις 80 443 μπορώ να κάνω port forward,αμα βάλω αλλή θύρα πχ 27015 steam δεν ανοιγει

1 «Μου αρέσει»

Σε τι router κάνεις port forward ; Μάρκα και μοντέλο;

1 «Μου αρέσει»

Έχω ένα deco του οποιού έχω κάνει bridge mode με το router της vodafone και μπορώ να ανοίξω τις 80 443 απο την εφαρμογή deco

Πως κάνω compile to eiskaltdcpp απο github source?

Δεν έχει πχ meson,make κτλ

1 «Μου αρέσει»

Δεν ξέρω αν θα βόλευε να χρησιμοποιήσεις πχ το distrobox για να εγκαταστήσεις κάποιο πρόγραμμα που δεν υπάρχει στη διανομή σου :person_shrugging:

1 «Μου αρέσει»

Όσο έχετε χρεπια router αγοράστε ένα tp link deco καί ρυθμίστε το για δρομολογητή
αλλά χρειαζεται root κωδικός το router του παροχού σας και επιλέγετε bridge mode στο WAN όσοι έχετε vdsl/fttc/ftth
Έμενα ο default dns δεν είναι της vodafone για κάποιο λόγο και έχω βάλει χειροκινητα 62.38.0.81 που είναι ο σωστός dns

Έχω archlinux

2 «Μου αρέσει»

Το έκανα compile και install και βρήκα έναν καινούργιο κόσμο,μπήκα σε έναν ελληνικό hub και βρήκα τραγουδία που ακουγά πριν πολλά χρονία

Θα κατεβάσω διαφορές διανομές linux που είναι δώρεαν να τις βάλω sharedata να τις διαμοιράσω

Είναι φοβερό,μου θυμιζεί την εποχή limewire χαχαχα

Ο παροχός μου μου δίνει σχετικά καλό upload.. μια χαρα

2 «Μου αρέσει»

Να χελπάρω λίγο για το αρχικό νήμα με τη μορφή Tutorial ?

Οδηγός Εγκατάστασης και Ρύθμισης DC++ σε Linux με Διαμοιρασμό Αρχείων, Hubs και Port Forwarding

Αυτός ο οδηγός απευθύνεται σε χρήστες Linux και καλύπτει βήμα-βήμα την εγκατάσταση του DC++ (ή αντίστοιχου open-source client), την εύρεση Hubs, και τη ρύθμιση Port Forwarding για ομαλή λειτουργία του προγράμματος διαμοιρασμού αρχείων.

1. Τι είναι το DC++;

DC++ είναι ένα δημοφιλές, δωρεάν και open-source πρόγραμμα Peer-to-Peer (P2P) διαμοιρασμού αρχείων, που λειτουργεί με Hubs όπου οι χρήστες συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν native εκδόσεις για Windows, αλλά στο Linux μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε open-source forks του DC++ που προσφέρουν πλήρη λειτουργικότητα.

2. Επιλογή Προγράμματος DC++ σε Linux

Προτάσεις προγραμμάτων (open-source forks):

• EiskaltDC++: Διαθέτει γραφικό περιβάλλον, ενεργή ανάπτυξη, υποστήριξη πολλαπλών διανομών. Είναι η πιο δημοφιλής λύση DC++ για Linux.

• LinuxDC++: Παλιότερη υλοποίηση, αλλά λειτουργεί και σήμερα σε πολλές διανομές.

3. Εγκατάσταση EiskaltDC++ σε Διάφορες Διανομές Linux

Ubuntu, Debian και παράγωγα:

sudo apt update
sudo apt install eiskaltdcpp-qt5

Fedora:

sudo dnf install eiskaltdcpp-qt5

Arch Linux / Manjaro:

sudo pacman -S eiskaltdcpp-qt5

4. Άνοιγμα και Βασική Ρύθμιση

1. Εκκινήστε το EiskaltDC++ μέσω μενού ή με την εντολή:
eiskaltdcpp-qt5
  1. Δημιουργήστε το username σας (Νικ) στο πρόγραμμα.

2. Στο παράθυρο Ρυθμίσεων, ρυθμίστε:

• Φάκελος με κοινόχρηστα αρχεία (Shared folder)

• Ρυθμίσεις ταχύτητας (upload/download limits)

• Προσαρμογή δικτύου (αν χρειαστεί proxy)

5. Εύρεση και Σύνδεση σε Hubs

• Τα hubs είναι οι κόμβοι που συγκεντρώνουν χρήστες.

• Μπορείτε να ζητήσετε λίστες hubs από ειδικά forums ή sites όπου αναφέρονται ενεργά hubs DC++.

• Παράδειγμα αξιόπιστου hub: hub://dchub.com (τυπικό παράδειγμα, αναζητείστε ελληνικά ή διεθνή hubs).

Στο πρόγραμμα, πηγαίνετε:

Hubs -> Connect -> Enter Hub URL

και πληκτρολογήστε το URL π.χ. dchub.com:411 (αριθμός πόρτας 411 είναι στάνταρ).

6. Port Forwarding (Ρύθμιση Router)

Για να λειτουργεί σωστά το DC++, πρέπει να είναι ανοιχτή η κατάλληλη θύρα στο router σας ώστε το πρόγραμμα να μπορεί να δέχεται εισερχόμενες συνδέσεις.

Βήματα ρύθμισης Port Forwarding:

1. Βρείτε την τοπική IP της συσκευής όπου τρέχει το DC++. Πχ:
ip addr show

(βρείτε IP από το αντίστοιχο interface, π.χ. 192.168.x.x)

1. Στις ρυθμίσεις του router, βρείτε την ενότητα “Port Forwarding” ή “Virtual Server”.

2. Δημιουργήστε έναν νέο κανόνα όπου η θύρα TCP που χρησιμοποιεί το DC++ (συνήθως 411) θα προωθείται στην τοπική IP της συσκευής σας.

3. Αποθηκεύστε και επανεκκινήστε το router αν χρειαστεί.

7. Ρύθμιση DC++ για τη χρήση συγκεκριμένης θύρας

Στο EiskaltDC++:

• Πηγαίνετε στο SettingsConnection.

• Ορίστε τον αριθμό θύρας (Port) που θα δέχεται συνδέσεις (προτείνεται 411 ή άλλη ανοιχτή που έχετε ανακατευθύνει).

• Αποθηκεύστε.

8. Έλεγχος αν η θύρα είναι ανοιχτή

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως:

nmap -p 411 <δημόσια_σας_IP>

ή online υπηρεσίες “port checker” για να βεβαιωθείτε ότι η θύρα είναι προσβάσιμη.

9. Συμβουλές για καλύτερη εμπειρία

• Χρησιμοποιήστε δυνατά hubs με πολλούς χρήστες ενεργούς.

• Μοιραστείτε πολλά αρχεία για να αυξήσετε την ταχύτητα.

• Αποφύγετε firewall που μπλοκάρουν την θύρα.

10. Συνοπτικά βήματα για Linux χρήστες

Βήμα Ενέργεια
1. Εγκατάσταση sudo apt install eiskaltdcpp-qt5 (Ubuntu)
2. Εκκίνηση και Ρύθμιση Ορισμός username, φάκελος κοινής χρήσης
3. Σύνδεση σε Hub Εισαγωγή URL hub, σύνδεση
4. Ρύθμιση Port Forwarding Άνοιγμα TCP port 411 στο router
5. Ρύθμιση Port στο DC++ Ορισμός θύρας 411 ή άλλης ανοικτής
6. Έλεγχος πρόσβασης Έλεγχος θύρας με nmap ή online port check
2 «Μου αρέσει»

Έχω κατεβάσει το eiskaltdcpp++ από github source και το έχω κάνει compile αλλά ανοίγει μόνο από τερματικό

Στο repository δεν βρίσκω το eiskaltdcpp-qt5,πατάω sudo pacman -Ss eiskaltdcpp-qt5 και δεν βρίσκει πακέτο

Το eiskaltdcpp χρείαζεται τα qt5 dependacies,τα παίρνουμε δίνοντας sudo pacman -S qt5

git clone https://aur.archlinux.org/eiskaltdcpp.git

cd eiskaltdcpp

makepkg -sCi

Αντί όμως να το πάρεις από git και να μην είναι upgrade-able και να χρειαστεί σε περίπτωση αναβάθμισης / προσθήκης νέων feature / ρυθμίσεων ασφαλείας να μην λάβεις ποτέ ενημέρωση, προτείνω να το πάρεις από AUR έτοιμο σε Arch με βάση τις παρακάτω οδηγίες..

Επειδή το EiskaltDC++ υπάρχει μόνο στο AUR, το yay μπορεί να το εγκαταστήσει απευθείας. Για παράδειγμα:

yay -Ss eiskaltdcpp  

Θα εμφανιστούν καταχωρήσεις όπως:

• aur/eiskaltdcpp-gtk = βασισμένο σε GTK3 client (σταθερή/stable έκδοση)

• aur/eiskaltdcpp-gtk-git = GTK έκδοση από Git (πιο φρέσκια - edge σαν το παραπάνω)

• aur/eiskaltdcpp-cli-git = CLI interface έκδοση (Git)

Από αυτές, η eiskaltdcpp-gtk (σταθερή έκδοση) έχει τελευταία ενημέρωση 23 Φεβρουαρίου 2025, ενώ οι -git εκδόσεις ενημερώθηκαν τελευταία στις 10 Ιανουαρίου 2025 μέχρι την γραφή αυτής της απάντησης.

Άρα, η σταθερή GTK έκδοση είναι μάλλον η πιο πρόσφατα ενημερωμένη και συντηρημένη.

Για εγκατάσταση, μπορείς να τρέξεις:

yay -S eiskaltdcpp-gtk  

ή αν προτιμάς Git έκδοση

yay -S eiskaltdcpp-gtk-git  

Μπορείς και από το AUR να δεις τα πακέτα και τι περιέχουν αν έχεις άγχος με τον τρόπου που θα κατέβουν στο μηχάνημά σου μέσω yay.

1. eiskaltdcpp-gtk
  2. eiskaltdcpp-gtk-git
  3. eiskaltdcpp-cli-git
1 «Μου αρέσει»