Τρέξτε εφαρμογές μέσα από τον browser σας

Προς μεγάλη μου έκπληξη σήμερα και εντελώς τυχαία, ανακάλυψα ότι υπάρχει ακόμα το RollApp.

Που όχι μόνο υπάρχει, άλλα είναι και πιο εμπλουτισμένο.

Τι είναι το RollApp;

Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που δίνει τη δυνατότητα να τρέξουμε εφαρμογές μέσα από τον browser μας.

Προσφέρει μια κατηγοριοποίηση δημοφιλών εφαρμογών στην τελευταία τους έκδοση (συνήθως) και μάλιστα με, σχεδόν, τα πλήρη χαρακτηριστικά και δυνατότητες των desktop εφαρμογών.

Βέβαια, η εμφάνιση της ιστοσελίδας έχει αλλάξει αρκετά από τότε που την είχα ανακαλύψει, στο ξεκίνημά της και η κατηγοριοποίηση των εφαρμογών δεν είναι πλέον σε πρώτο πλάνο. Βοηθάνε όμως τα tags που υπάρχουν κάτω από την κάθε εφαρμογή ώστε να βρείτε τις κατηγορίες και ομαδοποιημένες τις εφαρμογές.

Την παρούσα στιγμή έχει διαθέσιμες περισσότερες από 360 εφαρμογές οι οποίες τρέχουν απρόσκοπτα (αβίαστα, αβάδιστα) μέσα από μια καρτέλα του browser σας.

Οι εφαρμογές τρέχουν παντού, σε οποιοσδήποτε λειτουργικό σύστημα, ακόμα και σε φορητές συσκευές.

Σημειωτέον επίσης, ότι χρειάζεται δημιουργία λογαριασμού προκειμένου να τρέξετε τις εφαρμογές και αυτό προκειμένου να αποθηκεύονται οι τυχόν αλλαγές που κάνετε.

Προσφέρει και premium επιλογές με περισσότερες δυνατότητες.

Η ιστοσελίδα του RollApp.

Η λίστα με τις εφαρμογές.

H Πολιτική Απορρήτου του.

7 «Μου αρέσει»

Ωραίο είναι, μου αρέσει, αλλά και αυτό όπως και το άλλο με τις διανομές λίνουξ είναι πολύ αργό. Τόσο που και να πληρώσεις δεν ξέρω αν θα λειτουργήσει :grinning:. Αν δοκιμάσει κάποιος να μας πει… Εγώ δοκίμασα (στο δωρεάν) να τρέξω το QGIS και επιχείρησα να εγκαταστήσω την επέκταση (plugin λένε στο χωριό μου) με τα ανοιχτά γεωχωρικά δεδομένα της ελλάδας (ναι υπάρχει τεοιο πράμα και παλιότερα ήταν και καλλίτερο) και μάλλον δεν πρόκειται να γίνει ποτέ…

Όντως εξαιρετικά ενδιαφέρον!
Δύο σχόλια μόνο:

  1. Το premium plan είναι αρκετά αλμυρούτσικο για τα γούστα μου.
  2. Στο free plan δεν μπορείς να σώσεις σε επώνυμα δικτυακά drives (google drive, dropbox κτλ). Από ό,τι βλέπω όμως στο Save As στο libreoffice calc, υπάρχει η επιλογή να σώσεις σε δικό σου server / pc κτλ μέσω ssh. Αυτή η δυνατότητα είναι “ενεργή” σε free plan? Πόσο ασφαλές είναι άραγες να δώσεις ssh credentials σε μία τέτοια υπηρεσία?? :thinking:

Συμφωνα με το blacklight που ειχε αναρτηθει καποια στιγμη εδω στο φορουμ, το συγκεκριμενο site εκτος απο τα διαφημιστικα cookies και το tracking που εχει (τουλαχιστον προς alphabet και yandex) χρησιμοποιει και καταγραφη πληκτρολογησεων (keylogger) της yandex. Οποτε καλο ειναι να μην βαζει καποιος ευαισθητα δεδομενα

2 «Μου αρέσει»

:fearful: :woozy_face:

Γενικώς βέβαια, και χωρίς αυτήν τη φρικαλέα πληροφορία (θενξ ε λοτ, btw), το να δίνεις ssh credentials σε ένα website είναι …πώς να το πω… …αδιανόητο !

Βασίλης

1 «Μου αρέσει»

Γι’ αυτό ακριβώς έβαλα στο τέλος και το link της Πολιτικής Απορρήτου του το οποίο, δυστυχώς, ούτε ένας δεν πάτησε.
Παρόλα αυτά όμως, σαν ιδέα και τεχνική υλοποίηση είναι πολύ ενδιαφέρον και συνεπώς άξιο αναφοράς.

1 «Μου αρέσει»

Για ένα site που ζητάει ssh credentials, το να δεις την πολιτική απορρήτου τους είναι waste of time… Ειδικά όταν είναι 4 pagedowns long…

Πάντως όντως, ως υλοποίηση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα…

Αυτό μπορεί να παρακαμφθεί, αλλά σαφώς και δεν είναι εφικτό για τον καθένα.

Βέβαια, παλιότερα, κάπου το 2015 με 2016 που το είχα βρει, δεν ήταν έτσι. Αντίθετα, προσέφερε χώρο στο cloud του και τότε δεν είχαν καν premium. Πιθανόν, επειδή πιάστηκε, κάνουν και αυτοί εκεί μλκς.

Να παρακαμφθεί? Πώς? Για ρίξε κάνα hint…

Η τεχνικη υλοποιηση τετοιων site χρειαζεται τεραστιες δυνατοτητες serverside. Βασικα υπαρχουν 2 τροποι και δεν θα ασχοληθω να δω ποιον τροπο χρησιμοποιει το συγκεκριμενο site αλλα για το τεχνικο μερος της υποθεσης.

Α. Οι εφαρμογες τρεχουν στον server. Καθε client δεσμευει πορους του server οπως επεξεργαστικη ισχυς και μνημη. Δεν ειναι δυνατο να ειναι δωρεαν απο την αποψη οτι εφοσον χρειαζονται ισχυροι ποροι καποιος πρεπει να τους πληρωσει. Κατα συνεπεια θα πληρωθουν ειτε μεσω διαφημισεων, ειτε μεσω συνδρομων. Πχ μπορει στο gimp free να σου δεσμευει 1 πυρηνα με 1 gb μνημης και στο συνδρομητικο 4 πυρηνες με 4gb ram. Φυσικα στο συνδρομητικο θα ειναι ολα πιο γρηγορα.

Β. Με ενσωματωμενη virtual machine στον browser
Καθε client κατεβαζει ολα τα απαραιτητα αρχεια στην προσωρινη μνημη και ουσιαστικα τρεχει στον υπολογιστη σου εικονικα. Δεν ειναι δυνατο να ειναι δωρεαν. Η συγκεκριμενη λυση θα χρησιμοποιει μεγαλο bandwidth, τετοιο, που θα χρειαζεται σιγουρα dedicated γραμμες πολυ υψηλου κοστους. Δεν ξερω αν θα μπορουσε να υποστηριξει και δωρεαν πακετο μιας και το κοστος λειτουργιας θα ηταν πολλες χιλιαδες ευρω η και παραπανω.

Απο τις παραπανω λυσεις φανταζομαι οτι εχουν χρησιμοποιησει την πρωτη γιατι η δευτερη περαν του κοστους θα χρειαζεται και αρκετο χρονο κατα την εκκινηση καθε εφαρμογης.

Την δευτερη λυση την εχουν υλοποιησει εξαιρετικα στο archive.org με χιλιαδες παιχνιδια msdos που μπορεις να παιξεις online μεσω του browser(δεν χρειαζεται μεγαλο bandwidth γιατι τα παιχνιδια dos ηταν τα περισσοτερα κατω απο 1mbyte)