Το Qt σταματάει να είναι ελεύθερο;

Φαίνεται πως ιδιαίτερα το kde plasma θα επιρεαστει με καποιον τροπο συμφωνα με αυτη την είδηση → https://linuxreviews.org/Qt_Could_Go_Proprietary,_KDE_Relationship_And_Qt-Based_Free_Software_In_Jeopardy

Τέτοιου είδους εντάσεις υπάρχουν από τότε που υπάρχει το KDE σαν έργο. Μην ξεχνάμε πως το gnome δημιουργήθηκε σαν αντίδραση. Το Qt τότε δεν είχε τότε καν μια άδεια ελεύθεροι λογισμικού. Μάλιστα υπήρξε το Project Liberty που ήταν ένας κλώνος του Qt. Το έργο αυτό σταμάτησε όταν το Qt κυκλοφόρησε με διπλή άδεια (παρά την εσωτερική γκρίνια).

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, η συνεχής πίεση έκανε την εταιρεία να το δώσει σε ένα τρίτο οργανισμό, ώστε να εξασφαλισθεί πως θα είναι πάντα διαθέσιμο, και η Trolltech έγινε μια μεγάλη εταιρεία. Πραγματικά μια win-win κατάσταση. Τώρα αν η συνήθης τυφλότητα των διοικητικών συμβουλίων που βλέπουν πάντα μόνο 6 μήνες μπροστά τους κάνει να χάσουν την εμπιστοσύνη της κοινότητας αυτοί μόνο έχουν να χάσουν. Αν υπάρξει ανάγκη για Fork αυτό θα δημιουργηθεί και δεν θα είναι το KDE αυτό που θα βγεί χαμένο.

Ας δούμε κατ αρχήν τι χρησιμοποιεί το KDE απο το QT. Ένα μικρό ποσοστό από αυτό. Δεν χρησιμοποιεί τα 3D κόλπα του, δεν χρησιμοποιεί τον framebuffer, δεν χρησιμοποιεί σχεδόν καθόλου το QML και το Qt Script. Αυτά έχουν νόημα πχ σε οθόνες αυτοκινήτων και κανένας δεν θέλει το Qt Car.

Τι χρησιμοποιεί λοιπόν; Την καρδία μόνο του Qt. Το γραφικό περιβάλλον, τις δομές δεδομένων, και κάποιες κλάσεις για δίκτυα κλπ. Αλλά το Qt είναι προϊόν μιας παλιάς εποχής. Τότε η C++ μόλις απέκτησε την STL και δεν μπορούσες να βασιστείς πάνω της για cross platform. Οπότε οι δομές του Qt ήταν εξαιρετικά χρήσιμες. Σήμερα δημιουργούν όμως μεγάλα θέματα (όπως πχ η υποστήριξη move semantics που κάνει τον κώδικα πολύ γρήγορο). Η C++ έχει αρχίσει να υποστηρίζει reflection και ήδη υπάρχουν έργα (πχ cooperspice) που έχουν αντιγράψει το Qt χωρίς να θέλουν ένα στάδιο moc. Το Qt έχει γίνει αρχαίο.

Οπότε μικρό το κακό κατά την άποψη μου ότι και να συμβεί. Υπάρχει πάντα η πηρούνα και στην παρούσα κατάσταση αν ποτέ γίνει ενα fork δεν είναι το KDE αυτό που θα χάσει τα περισσότερα.

8 Likes

Και έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις για κάποιο πιθανό fork του Qt με επικρατέστερο όνομα Kt.

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=More-Interest-Possible-Qt-Fork

η ανακοίνωση της εταιρίας είναι εξαιρετικά λιτή,

There have been discussions on various internet forums about the future of Qt open source in the last two days. The contents do not reflect the views or plans of The Qt Company.

The Qt Company is proud to be committed to its customers, open source, and the Qt governance model.

1 Like