Το νήμα του Debian

ωραίο feedback, σε ευχαριστώ! ακόμα νομίζω ότι τα debian είναι καλά για αρχάριους, αλλά δεν θα το πρότινα σε όποιο άτομο δεν θέλει να επιμένει για μια λύση όντως, θα ήταν αντι-παραγωγικό. επίσης μερικά θέματα είναι και ζητήματα γούστου οπότ εκεί ότι ψήνει καθένα μας :slight_smile: ελπίζω να μην σε απογοητεύψει στο μέλλον το φόρουμ στην επίλυση θεμάτων, θέλουν τύχη, υπομονή και προσωπικό κόπο οι λύσεις στα OS συνήθως (ε και λίγο tinkering αν δεν φοβάσαι το φορμάτ και έτσι μαθαίνεις καμιά φορά). να σαι καλά κι εσύ!

*ΥΓ: θα συμφωνήσω πάντως. Το install είναι ξεκάθαρα το αδύναμο σημείο στα debian κατ’ εμέ!

1 «Μου αρέσει»

debian μεχρι να σβησει ο ηλιος. πιο σταθερη και αξιοπιστη διανομη απλα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. εχω debian και το εχω καταφχαριστηθει ακριβως γι’αυτο. τη διαδικασια εγκαταστασης απλα τη λατρευω γιατι ειναι εξαιρετικα λεπτομερης και σε δινει δυνατοτοτητα να ρυθμισεις τα παντα

επισης το debian πρεπει να ειναι απο τις λιγες διανομες που οτι μοντα και να την κανεις δεν νιωθει καστανο. το δικο μου το debian το εχω κυριολεκτικα ξεσκισει στις μοντες (τοσο που δεν θυμαμαι ολα οσα του εχω κανει), και παει κυρια… debian 8… αυτο μονο του νομιζω οτι λεει τα παντα

2 «Μου αρέσει»

@DarkGoth
Ποιο αρχείο εγκατάστασης προτείνεις ;

@nikaskonstantinos αυτο εξαρταται το τι εγκατασταση θελεις, υπαρχουν iso με ετοιμα gnome, xfce, KDE, κλπ, και το generic netinstall που κατεβαζει και εγκαθιστα ενα πολυ στοιχειωδες συστημα (δεν κατεβαζει καν γραφικο)

προσωπικα επειδη γουσταρω απιστευτα να τερματιζω στις μοντες ολα μου τα λειτουργικα, εγω χρησιμοποιω το netinstall και μετα προσθετω επανω του χειροκινητα οτι αλλο θελω (γραφικο, προγραμματα, μοντες, κλπ)

αλλα επειδη ειναι καθαρα προσωπικο αυτο, αναλογα τις γνωσεις που εχεις, αναλογα τις απαιτησεις σου, ποσο θελεις (και αν θελεις) να αχοληθεις με πιο λεπτομερες στησιμο του συστηματος, κλπ, δεν υπαρχει κατι «προτεινομενο»

2 «Μου αρέσει»

Καλημέρα σας.
Μήπως ξέρει κάποιος φίλος γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά στη χρήση cpu ανάμεσα στην htop και στο system monitor;

@feia53 το system monitor θεωρει την cache σαν used γι’αυτο δειχνει περισσοτερο used. η cache ομως δεν ειναι πραγματικα used. ειναι προδεσμευμενη «σε περιπτωση που χρειαστει». το htop δειχνει την πραγματικα used μνημη, και γι’αυτο δειχνει λιγοτερο. αν δωσεις σε terminal

cat //proc/meminfo

θα δεις ακριβως τι μνημη εχεις και ποση καταναλωνεται και που. κατι σαν αυτο:…

lmde4@cthulhu:~$ cat //proc/meminfo 
MemTotal:        7962800 kB << συνολικη φυσικη ram
MemFree:         5690784 kB << «ελευθερη» ram (συμπεριλαμβανομενης cache που θεωρειται «used» απο το system monitor)
MemAvailable:    6247516 kB << πραγματικη ελευθερη RAM
Buffers:           61044 kB
Cached:           889712 kB << cache (το system monitor την θεωρει σαν «used»)
SwapCached:            0 kB
Active:          1557844 kB
Inactive:         505008 kB
Active(anon):    1170180 kB
Inactive(anon):   147512 kB
Active(file):     387664 kB
Inactive(file):   357496 kB
Unevictable:           0 kB
Mlocked:               0 kB
SwapTotal:       4194300 kB
SwapFree:        4194300 kB
Dirty:                36 kB
Writeback:             0 kB
AnonPages:       1080372 kB
Mapped:           236116 kB
Shmem:            205604 kB
Slab:             118408 kB
SReclaimable:      59392 kB
SUnreclaim:        59016 kB
KernelStack:        7760 kB
PageTables:        13880 kB
NFS_Unstable:          0 kB
Bounce:                0 kB
WritebackTmp:          0 kB
CommitLimit:    12157100 kB
Committed_AS:    3036044 kB
VmallocTotal:   34359738367 kB
VmallocUsed:           0 kB
VmallocChunk:          0 kB
Percpu:             2848 kB
HardwareCorrupted:     0 kB
AnonHugePages:    200704 kB
ShmemHugePages:        0 kB
ShmemPmdMapped:        0 kB
HugePages_Total:       0
HugePages_Free:        0
HugePages_Rsvd:        0
HugePages_Surp:        0
Hugepagesize:       2048 kB
Hugetlb:               0 kB
DirectMap4k:      160124 kB
DirectMap2M:     8022016 kB
4 «Μου αρέσει»

κι εγω το htop εχω σαν μπουσουλα. τα δειχνει ολα στο τερματικο πιο καθαρό δεν γίνεται.

1 «Μου αρέσει»

Τελικά το πρόβλημα ήταν κάπου στις ρυθμίσεις του χρήστη. Δοκίμασα με άλλο λογαριασμό και το συστεμ-μονιτορ με την htop ταυτίζονταν. Δέν είχα τη διάθεση-χρόνο να κάτσω να ψάξω ποιό αρχείο δημιουργούσε τη διαφορά αυτη. Ουσιαστικά παρέκαμψα το πρόβλημα, ξαναφτιάχνοντας το λογαριασμό μου απο την αρχή. Τώρα είναι οκ.

1 «Μου αρέσει»

Το Debian αποφάσισε να επιτρέψει την υπεύθυνη χρήση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στο project…

3 «Μου αρέσει»