ωραίο feedback, σε ευχαριστώ! ακόμα νομίζω ότι τα debian είναι καλά για αρχάριους, αλλά δεν θα το πρότινα σε όποιο άτομο δεν θέλει να επιμένει για μια λύση όντως, θα ήταν αντι-παραγωγικό. επίσης μερικά θέματα είναι και ζητήματα γούστου οπότ εκεί ότι ψήνει καθένα μας ελπίζω να μην σε απογοητεύψει στο μέλλον το φόρουμ στην επίλυση θεμάτων, θέλουν τύχη, υπομονή και προσωπικό κόπο οι λύσεις στα OS συνήθως (ε και λίγο tinkering αν δεν φοβάσαι το φορμάτ και έτσι μαθαίνεις καμιά φορά). να σαι καλά κι εσύ!
*ΥΓ: θα συμφωνήσω πάντως. Το install είναι ξεκάθαρα το αδύναμο σημείο στα debian κατ’ εμέ!
debian μεχρι να σβησει ο ηλιος. πιο σταθερη και αξιοπιστη διανομη απλα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. εχω debian και το εχω καταφχαριστηθει ακριβως γι’αυτο. τη διαδικασια εγκαταστασης απλα τη λατρευω γιατι ειναι εξαιρετικα λεπτομερης και σε δινει δυνατοτοτητα να ρυθμισεις τα παντα
επισης το debian πρεπει να ειναι απο τις λιγες διανομες που οτι μοντα και να την κανεις δεν νιωθει καστανο. το δικο μου το debian το εχω κυριολεκτικα ξεσκισει στις μοντες (τοσο που δεν θυμαμαι ολα οσα του εχω κανει), και παει κυρια… debian 8… αυτο μονο του νομιζω οτι λεει τα παντα
@nikaskonstantinos αυτο εξαρταται το τι εγκατασταση θελεις, υπαρχουν iso με ετοιμα gnome, xfce, KDE, κλπ, και το generic netinstall που κατεβαζει και εγκαθιστα ενα πολυ στοιχειωδες συστημα (δεν κατεβαζει καν γραφικο)
προσωπικα επειδη γουσταρω απιστευτα να τερματιζω στις μοντες ολα μου τα λειτουργικα, εγω χρησιμοποιω το netinstall και μετα προσθετω επανω του χειροκινητα οτι αλλο θελω (γραφικο, προγραμματα, μοντες, κλπ)
αλλα επειδη ειναι καθαρα προσωπικο αυτο, αναλογα τις γνωσεις που εχεις, αναλογα τις απαιτησεις σου, ποσο θελεις (και αν θελεις) να αχοληθεις με πιο λεπτομερες στησιμο του συστηματος, κλπ, δεν υπαρχει κατι «προτεινομενο»
@feia53 το system monitor θεωρει την cache σαν used γι’αυτο δειχνει περισσοτερο used. η cache ομως δεν ειναι πραγματικα used. ειναι προδεσμευμενη «σε περιπτωση που χρειαστει». το htop δειχνει την πραγματικα used μνημη, και γι’αυτο δειχνει λιγοτερο. αν δωσεις σε terminal
cat //proc/meminfo
θα δεις ακριβως τι μνημη εχεις και ποση καταναλωνεται και που. κατι σαν αυτο:…
Τελικά το πρόβλημα ήταν κάπου στις ρυθμίσεις του χρήστη. Δοκίμασα με άλλο λογαριασμό και το συστεμ-μονιτορ με την htop ταυτίζονταν. Δέν είχα τη διάθεση-χρόνο να κάτσω να ψάξω ποιό αρχείο δημιουργούσε τη διαφορά αυτη. Ουσιαστικά παρέκαμψα το πρόβλημα, ξαναφτιάχνοντας το λογαριασμό μου απο την αρχή. Τώρα είναι οκ.