Το μερίδιο αγοράς Linux Desktop ξεπερνά το 4% !

Μόλις διάβαζα τώρα ένα άρθρο με αυτήν την επικεφαλίδα. Καλοπροαίρετο σίγουρα αλλά… κούνια που τους κούναγε…και το λέω κι εγώ καλοπροαίρετα και θα εξηγήσω στο τέλος !
Όταν προ δεκαετίας και βάλε , την εποχή του “μονοπωλίου” των windows xp συνειδητοποίησα ότι , ΔΕΝ είχα την οικονομική επιφάνεια για να … “θέλω τα καλύτερα” … προκειμένου να κάνω το χόμπι μου έχοντας φθάσει στο σημείο να ψάχνομαι συνεχώς για πειρατικό λογισμικό, (η χρήση του οποίου μέρα με τη μέρα γινόταν όλο και πιο επικίνδυνη) , στράφηκα αναγκαστικά προς το ανοιχτό λογισμικό !

Και διαπίστωσα ότι αυτή η εμπιστοσύνη που πολύς κόσμος έδειξε τότε προς τους άγνωστους δημιουργούς του Linux έπιασε τόπο !

Χάρι σε εκείνη την εμπιστοσύνη , το Linux ΣΗΜΕΡΑ καλύπτει απόλυτα όλες τις ανάγκες ενός χομπίστα κομπιουτερά. Δεν χρειάζεται να πληρώνω τίποτε για λογισμικό ούτε να έχω το φόβο της χρήσης κάποιου πειρατικού λογισμικού. Μια χαρά γίνονται όλα με το Linux και καλύπτονται πλήρως οι τυπικές - καθημερινές ή/και “οικιακές” θα έλεγα ανάγκες του χρήστη.

Λογικό είναι να θέλει ίσως κάτι περισσότερο κάποιος επαγγελματίας , ένας μουσικός ή ένας χαράκτης κλπ κλπ όπως είναι επίσης λογικό ότι, αυτό το λογισμικό που ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ για να αγοράσει θα του κάνει ΑΠΟΣΒΕΣΗ με τα κέρδη που θα του προσφέρει.

Πως να ξεχάσω την εποχή που η γνωστή μεγάλη εταιρεία λογισμικού έκανε τα πάντα για να επιβάλλει μια ιδιότυπη “ψηφιακή αλλά και διαδικτυακή χούντα” ; Έσυρε στα δικαστήρια τους δημιουργούς του Firefox όταν ο δικός τους explorer σερνόταν στα πατώματα. Ευτυχώς δεν τα κατάφερε… Το ανοιχτό λογισμικό θα έπρεπε να είναι ο πρωταγωνιστής ειδικά στην Ελλάδα των μνημονίων (και αναφέρομαι στον ευρύ Δημόσιο τομέα) αλλά … είναι (προφανώς) τέτοια τα διαπλεκόμενα…που ότι κι αν συμβαίνει γύρω μας “λεφτά υπάρχουν”.

Και τέλος πάντων … σε επίπεδο “πολιτικής διπλωματίας” το κατανοώ…

Σε προσωπικό επίπεδο όμως δεν επιθυμώ να το κατανοήσω !

Τέλος , είναι ευνόητο ότι το μερίδιο αγοράς Linux desktop είναι μια μέτρηση επίσημη βέβαια αλλά , ΔΕΝ απηχεί την πραγματικότητα, μιας και τα λειτουργικά Linux τα κατεβάζει ο καθένας ελεύθερα και τα εγκαθιστά πολύ εύκολα πλέον στο PC του είτε ως βασικό ΛΣ είτε ως εναλλακτικό , έχοντας ίσως και άλλα λειτουργικά φορτωμένα στον-στους δίσκους του. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί !!!

Είμαστε πολλοί…

8 «Μου αρέσει»

Ναι αλλά και οι “επίσημες” μετρήσεις -χωρίς να ξέρω- φαντάζομαι θα βασίζονται στις πωλήσεις των laptops και desktops. Επίσης, φαντάζομαι θα παίρνουν οι περισσότεροι laptops με linux γιατί είναι πιο φτηνά και μετά θα βάζουν πειρατικά windows ή/και αυθεντικά ενίοτε. ΠΧ οι περισσότεροι φοιτητές δικαιούνται δωρεάν (αρκετές) άδειες για windows.
Ωραία αυτά που λες, ότι δλδ μια διανομή linux καλύπτει το 99% των χρηστών στο 99% των εργασιών τους, αλλά η συνήθεια είναι μεγάλο πράγμα.
Για μένα το ποσοστό χρηστών linux είναι πολύ μικρότερο του 4%. Συνεχίζοντας τις προσωπικές εκτιμήσεις πιστεύω πως το ποσοστό θα ανέβει όταν δουλέψει πλήρως το MS office και όταν μόνο μια διανομή γίνει το ιερό δισκοπότηρο της κοινότητας, για να μην χάνονται οι καινούργιοι και να μην σε κοιτάν υποτιμητικά οι παλιοί.

3 «Μου αρέσει»

Οι χώρες που το linux σπάει το φράγμα του 10%

Greenland 15.63
India 15.36
Lebanon 13.69
Albania 13.58
Norway 12.26
Greece 10.85
5 «Μου αρέσει»

Ας ρίξουμε και αυτό στο πιάτο:

3 «Μου αρέσει»

Ναι αλλά ένα graph δεν λέει τίποτα χωρίς εξήγηση πως προκύπτουν αυτά τα νούμερα. Γιατί ξανά λέω, αν προκύπτουν από τις πωλήσεις, προφανώς και δεν ισχύουν για τους λόγους που περιέγραψα.

2 «Μου αρέσει»

@Argi μάλλον κάποιες απ’αυτές τις χώρες χρησιμοποιούν linux, στον δημόσιο τομέα.
Εντάξει στην Ελλάδα είναι λόγω του linux-user.gr :muscle: :nerd_face:
Αν κάποιος εργάζεται στον δημόσιο τομέα και εκεί χρησιμοποιείται άλλο λειτουργικό σύστημα είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσει linux.
Πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη πολιτική από την υπηρεσία.
Αν μας ακούει κάποιος σε θέση ευθύνης, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γινόταν μια προσπάθεια για την εν μέρει εφαρμογή του linux σε δημόσιες υπηρεσίες, πιλοτικά.
Εξάλλου το linux απευθύνεται και σε μάχιμους τύπους.
Νομίζω ότι μετά από τόσες δυσκολίες δικαιούμαστε λίγη δόση ευχάριστων εκπλήξεων στη βάρβαρη καθημερινότητα μας.
Πώς θα φτιάξουμε drones;

3 «Μου αρέσει»

Τω καιρώ εκείνω … για να βρεις μια διανομή Linux , έπρεπε να αγοράσεις κάποιο σχετικό περιοδικό το οποίο παρείχε συνημμένο CD με κάποιο λειτουργικό. Η ταχύτητα του διαδικτύου ήταν απαγορευτική για τέτοια downloads .
Σήμερα δεν είναι δυνατόν να μετρηθούν οι χρήστες Linux, αφού ο καθένας μπορεί ανά πάσα στιγμή να κατεβάσει στα γρήγορα μια διανομή του γούστου του και την εγκαταστήσει έστω σε έναν εξωτερικό δίσκο. Απλά και μόνον από περιέργεια αν θέλετε. Κι επειδή ζει ανάμεσά μας κι ακούει πολλά και διάφορα για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον ! Επειδή είναι εξερευνητής ο άνθρωπος εκτός από άνθρωπος της συνήθειας !
Πως θα μετρηθεί αυτό δηλαδή , σήμερα;
Δεν το συζητώ ότι, πολύ δύσκολα θα βρούμε χρήστη windows που να μην χρησιμοποιεί πασίγνωστες εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού (π.χ. vlc , gimp κλπ) στον υπολογιστή του.
Πολύς κόσμος γνώρισε το Linux, όταν “το σύστημα” τον εξανάγκασε-εκβίασε να πετάξει τον υπολογιστή του στα σκουπίδια, για να ακολουθήσει (μπορούσε - δεν μπορούσε…) το δρόμο της ταχύρρυθμης “προόδου” !
“Μα δώσαμε !!!”
Και τι είμαστε εμείς εδώ ; Ο Ερυθρός Σταυρός ; Δώσατε - δεν δώσατε ήρθε η ώρα για την επόμενη δόση …
Και το καταλαβαίνω ότι η οικονομική εφορία δεν ρωτάει κανέναν για να αλλάξει πολύ πρόωρα υπολογιστές και λογισμικό με δικά μας χρήματα βέβαια αλλά, γιατί να επιτρέψω να συμβαίνει και σε μένα αυτό κάθε λίγο και λιγάκι ;
Κι όποιος το γνώρισε το Linux, δεν το άφησε ποτέ ξανά αλλά, κι αυτό δεν μπορεί να μετρηθεί , πλην όμως η συλλογική αντίδραση στην όποια δράση προκαλεί πάντα κάποιον αισθητό αντίκτυπο αργά ή γρήγορα.
Καλή συνέχεια !

3 «Μου αρέσει»

Κάθε φορά που κάποι@ αναφέρεται στο GNU/Linux ως Linux, πεθαίνει μια GNUράιδα :cold_face:.

3 «Μου αρέσει»

Το Linux ποτέ δεν πεθαίνει…χαχαχαχα

1 «Μου αρέσει»

Σύμφωνω μαζί σου και προσθέτω, όσο οι μεγάλες εταιρείες λογισμικού τόσο των παιχνιδιών όσο και των οδηγών των καρτών γραφικών δεν υποστηρίζουν τις “αρετές” του λίνουξ, δεν υπάρχει περιπτώση να αλλάξει η κατάσταση.

ΥΓ: επιθυμία τελευταίας 20ετιας την κοινότητα του λίνουξ να την φωτίσει ο Θεός του λογισμικού και να κάνουν διανομές που χωρίς καμία επέμβαση του απλού χρήστη να τρέχει εφαρμογές Windows. Να παίζει καλύτερα στο σοβαρό gaming!!!
Επίσης να μιλάει κοινή γλώσσα στα πακέτα εφαρμογών και βασικών εντολών τερματικού!!!

1 «Μου αρέσει»

Μα για τις εταιρείες είναι όλα θέμα κέρδους αγαπητέ φίλε !! Δεν λέω πως έχει χαθεί εντελώς ο “επιχειρησιακός ρομαντισμός”…αλλά , επικρατεί συντριπτικά η λογική της άριστης σχέσης κόστους-ωφέλειας ! Οι ενδιαφερόμενοι καταγράφουν τις προτιμήσεις μας παντοιοτρόπως κι αξιοποιούν αυτά τα δεδομένα για να κερδίζουν κάθε φορά την προσοχή μας κι απ’ εκεί και πέρα αυτό ήταν…η δική μας προσοχή είναι τα δικά τους εγγυημένα κέρδη.
Για αυτό το φωνάζω … ας λένε κάποιες μετρήσεις 4% … δεν είμαστε τέσσερις στους εκατό που έχουμε εγκαταστήσει λειτουργικό Linux στον υπολογιστή μας , είμαστε πολύ περισσότεροι. Δηλαδή , θα το έλεγα με μεγάλη χιουμοριστική ευκολία ότι, θα βρεθούν 4 στους 100 χρήστες υπολογιστών οι οποίοι μπορεί να είναι και πορωμένα εχθρικά διακείμενοι προς τα windows … ένα πράγμα όπως όταν παίζει Ολυμπιακός - Άγιαξ και κάποιοι Παναθηναϊκοί είναι με τον Άγιαξ…!!!
Είμαστε πολλοί λοιπόν και μας ενδιαφέρει να αγοράσουμε hardware του οποίου ο κατασκευαστής παρέχει drivers για το αγαπημένο μας λειτουργικό σύστημα. Κι αν έχουμε φορτωμένο στον υπολογιστή μας και ένα λειτουργικό windows … οπωσδήποτε θα προτιμήσουμε εκείνο το hardware που θα είναι συμβατό με αμφότερα τα λειτουργικά !
Και ο “επιχειρηματικά” νοών…νοείτω .

1 «Μου αρέσει»

@fanisatt το βλέπω να συμβαίνει, στην περίπτωση που κάποιος μεγάλος παίκτης στον τομέα της AI αποφασίσει να φτιάξει τη δική του διανομή…

2 «Μου αρέσει»

Γιατι να φαντάζεσαι πως γίνεται κάτι και να μην κοιτάξεις πως γίνεται… Είναι πολυ παραπάνω απο 4% γιατί συχνά linux users αλλάζουν το user-agent απο το browser.

Ευτυχώς στο GNU/Linux world δεν υπάρχουν MS office. Τελευταία έχει ανέβει το επίπεδο γνώσεων στους υπολογιστές στον average citizen, και διαλέγουν ελευθερία & αξιοπιστία, αφήνοντας πίσω τις φυλακές από microsoft & apple

1 «Μου αρέσει»