Το CentOS Stream αντικαθιστά το CentOS

Ίσως τα μάθατε, ίσως όχι, αλλά ήδη οι “σέκτα” των απανταχού SysAdmins που χρησιμοποιούν CentOS σε servers δεν κοιμήθηκαν καλά…

Η είδηση είναι :

Με λίγα λόγια, όσοι βασιζόσασταν στην σταθερότητα του CentOS και τα 10 χρόνια αδιάλειπτης υποστήριξης του λογισμικού του… ξεχάστε το…
H ΙΒΜ Red Hat τραβάει το χαλί κάτω απο τα πόδια σας το 2021 για όσους αναβαθμίσατε απο CentOS 7 σε 8 ενώ όσοι έχετε CentOS 7, θα είστε καλά μέχρι το 2024.

Από το τέλος του 2021 και έπειτα, την σκυτάλη παίρνει το CentOS Stream. Τι είναι αυτό θα μου πείτε ? Αυτό είναι μια rolling release διανομή.

Με λίγα λόγια, τέρμα το τσαμπέ CentOS για όσους θέλανε 10ετή σταθερότητα με το δίλημμα που είχαν οι admins εταιρειών (συνήθως μικρών) για το αν θα βάλουν Ubuntu LTS/Debian ή θα βάλουν CentOS… μόλις λύθηκε σε στυλ γόρδιου δεσμού από το “σπαθί” της ίδιας της Red Hat.

Ευκαιριάρα για την Oracle αν το παίξει σωστά (που αμφιβάλω) γιατί έχει το Oracle Linux που είναι CentOS+Oracle Logo+Oracle Configs= ΤΖΑΜΠΑ… Μάλιστα για την έκδοση CentOS 6/7 είχαι βγάλει ένα script που το μετέτρεπε αυτόματα σε Oracle Linux. Δεν ξέρω αν έχει βγάλει για την 8… στην θέση της θα το έβγαζα ΧΤΕΣ για να πάρω όλο το user base !!!

6 Likes