Timeshift: Άλλος ένας λόγος που λατρεύω το Linux

Ποστάρω και εδώ δικιά μου πρόσφατη ανάρτηση σε άλλο φορουμ:

Στα windows :face_with_symbols_over_mouth: οι “άλλοι” έχουν το system restore. Εμείς οι λινουξάδες έχουμε το timeshift. Πρόκειται για ένα λογισμικό προστασίας του συστήματος που παίρνει ανάλογα με τις ρυθμίσεις snapshots (incremental) του συστήματος και μπορείς ανά πάσα στιγμή να το επαναφέρεις σε δεδομένη χρονική στιγμή αν κάτι πάει στραβά. Υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης και αυτοματοποίησης των snapshots, ώστε ο χρήστης να μην ασχολείται καθόλου. Τα snapshots γίνονται χωρίς ο χρήστης να επηρεάζεται στην εργασία του. Έχω σετάρει τα δικά μου snapshots με ρύθμιση 2 μηνιαία/2 εβδομαδιαία/5 ημερήσια ως εξής:

56748e1f3fe6ec93cfb41a6b104cb24c

Δηλαδή πάντα θα υπάρχουν διαθέσιμα snapshots των 5 τελευταίων ημερών, των 2 τελευταίων εβδομάδων και των 2 τελευταίων μηνών.

Ακόμα και στο laptop 10ετίας που χρησιμοποιώ τα snapshots παίρνονται χωρίς να νιώσω την παραμικρή απώλεια σε ταχύτητα και επεξεργαστική ισχύ. (έχω βάλει SSD). Από κει και πέρα ποτέ δεν μου έχει παρουσιαστεί ανάγκη να χρησιμοποιήσω το restore. Δεν σπάνε, δεν χαλάνε λέμε :grin:

Προχθές, λοιπόν, παίρνω το laptop στη δουλειά διότι χρειαζόμουν να ολοκληρώσω κάποιες εργασίες σε αυτό (στον χώρο εργασίας μου δεν υπάρχει linux). Κάνω λοιπόν τη δουλίτσα μου και όταν επιστρέφω σπίτι επιχειρώ να ανοίξω το laptop για να δω κάποια πράγματα. Το Cinnamon DE κράσαρε ανεξήγητα αμέσως μετά το boot και έμπαινε σε safe mode. Για εσάς τους παραθυρικούς ενημερώνω ότι δεν είναι το ίδιο με το safe mode των windows που σχεδόν τίποτα δεν λειτουργεί (λολ). Το cinnamon είναι απλά το desktop environment του Linux mint και όταν γράφω “έμπαινε σε safe mode το DE” εννοώ ότι απλά δεν είχε πολλά φρου φρου και αρώματα το GUI (έμπαινε σε software rendering mode), αλλά κατά τα άλλα ήταν 100% λειτουργικός ο υπολογιστής με δικτύο κανονικά κτλ. Έκανα restart αλλά τίποτα, το cinnamon εξακολουθούσε να αρνείται να δουλέψει κανονικά. Το πιθανότερο είναι ότι έφταιγαν κάποιες αλχημείες με MESA drivers που έχω κάνει με την αρχαία AMD GPU του λαπτοπ, καθώς η AMD δυστυχώς δεν υποστηρίζει με drivers στο linux τις παλαιές κάρτες.

Δεν την πάλευα καθόλου να κάτσω να βρω τι έφταιγε και έτσι σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω για πρώτη φορά το timeshift. Να δω πώς κάνει restore αυτό το πράγμα βρε αδελφέ… Επιλέγω λοιπόν την επιθυμητή ημερομηνία επαναφοράς συστήματος και πατάω start. Το αφήνω και πάω να φτιάξω καφεδάκι… Πάω να φτιάξω καφεδάκι λέω, γιατί από προγενέστερη εμπειρία μου με system restore στα windows ο χρόνος επαναφοράς του συστήματος είναι μεγάλος… Αρκετά μεγάλος έως πολύ μεγάλος… Δυστυχώς αυτό το ρημάδι το linux δεν με άφησε ούτε καφέ να φτιάξω… Πριν προλάβω να γυρίσω την πλάτη μου και να πιάσω ένα ποτήρι για το φραπεδάκι μου, τσουπ αυτό είχε ολοκληρώσει το restore (30-40 δευτερόλεπτα να ήταν;;;; ) και το σύστημα ήταν ready to go full λειτουργικό… Λόγοι για να λατρέψετε το Linux: Timeshift. check.

15 «Μου αρέσει»