Μόνο σε εμένα γίνεται η ιδέα μου είναι , κάθε μήνα και διαφορετικές τιμές από τους πάροχους υπηρεσιών ! Τι γίνεται ! Και μιλάμε για μεγάλες διαφορές . Κάποτε μπορούσες και με 2 ευρώ το μήνα να έχεις vps . Τη θα γίνει θα το γυρίσουμε όλοι στο Home Server .
Για hobby projects ναι το local είναι μια χαρά. Για επιχειρηματική δραστηριότητα είναι μια χαρά οι τιμές απο την πλευρά του κατασκευαστή και παρόχου. Απο την πλευρά των πελατών, όπως ειπα αν ειναι για hobby μάλλον δεν συμφέρει. Αλλά αν βγάζεις “ψωμί” από αυτό που σου φιλοξενούν το κόστος είναι αμελητεο ανάλογα την υποδομή.
Εσύ για ποια κατηγορία αναφέρεσαι ;
Για hobby projects δεν είναι τόσο σοβαρό το πρόβλημα για τους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες . Δηλαδή κάποιος πχ εχει ενα eshop θα δει πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή του hosting .
Η Hetzner, μετά τις τελευταίες αυξήσεις που έκανε στους πελάτες της από τον Απρίλιο και οι οποίες επηρέασαν τόσο νέες όσο και υφιστάμενες υπηρεσίες, ανακοίνωσε σήμερα νέα μεγάλη αύξηση τιμών για νέες παραγγελίες servers.
Η νέα αύξηση ισχύει από σήμερα, 15/06/2026, και αφορά νέες παραγγελίες, καθώς και rescale σε υπάρχοντα cloud instances. Αφορά τόσο dedicated servers όσο και VPS/cloud servers. Το θετικό, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι ότι δεν έγιναν αυξήσεις στους ήδη ενεργούς servers.
Σε αρκετά cloud/VPS πακέτα οι νέες χρεώσεις είναι πλέον 2 έως και σχεδόν 3 φορές υψηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες τιμές. Για παράδειγμα, το CPX22 από 7,99€/μήνα πήγε στα 19,49€/μήνα, το CPX42 από 25,49€/μήνα πήγε στα 69,49€/μήνα, ενώ το CCX23 από 31,49€/μήνα πήγε στα 85,99€/μήνα. Όλες οι τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ και χωρίς IPv4.
Αντίστοιχα, οι νέες παραγγελίες dedicated servers έχουν γίνει πλέον σχεδόν απλησίαστες, ειδικά αν συνυπολογιστούν οι νέες μηνιαίες χρεώσεις και τα αυξημένα setup fees.
Το βασικό ερώτημα πλέον είναι αν υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις που δεν έχουν προχωρήσει σε τόσο μεγάλες αυξήσεις και μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχη ποιότητα υπηρεσιών, σταθερότητα δικτύου και τεχνική υποστήριξη.
το παραπάνω κείμενο είναι απο το διαχειριστή της Cretaforce gr
Ωραία, εάν το eshop ΔΕΝ μπορεί να πληρώσει αυτό το ποσό, μάλλον σημαίνει μάλλον ότι δεν έχει τις αντίστοιχες πωλήσεις για να καλύψει το “ενοίκιο του online μαγαζιού”.
Όπως ακριβώς δηλαδή θα έκανε ένα μαγαζι με φυσικό χώρο το ίδιο θα κάνει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Θα ψάξει να βρει άλλου “διαμέρισμα”.
Δυστυχώς το κόστος ενέργειας και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων πιέζει όλες τις πλευρές (πελάτες/πάροχοι) είτε να απορροφήσουν τα πρόσθετα κόστη είτε να μετακυλίσουν στον πελάτη
Και στους σέρβερ της tencent υπήρξε αύξηση. Δεν ξέρω για τα προσωπικά projects, αν θα ήταν μια καλή πρόταση το free tier της Oracle με arm compute. Το είχα δοκιμάσει παλιά και με amd αλλά νομίζω με arm είναι πιο γενναιόδωρο.
Είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίηση να βλέπεις άρθρα που γνωρίζεις πως δεν έχουν δημιουργηθεί με ai ακόμα και αν δεν είναι τέλεια. Συγνώμη για την αυτοαναφορά αλλά θέλω να παροτρύνω και άλλους χρήστες να το τολμήσουν. Να γράψουν δηλαδή άρθρα στο linux-user.gr. Μόνο οφέλη θα υπάρχουν από μια φιλόπονη προσπάθεια και να είστε σίγουροι/ες ότι τα άρθρα σας θα εκτιμηθούν και θα τα δουν και άνθρωποι που γνωρίζουν πέντε πράγματα.
γενικά είναι περίεργη η φάση λόγω του ai bubble και της κράτησης του hardware από τις σκατοεταιρίες (εδώ πάει άψογα το κλασικό ρητό του torvalds).
ανάλογα και με τον πάροχο μπορείς ακόμα να βρεις σχετικά φθηνά vps αν ψαχτείς.
προσωπικά πληρώνω ~25€/μήνα (ήταν ~20€/μήνα) για το vps του pubnix που διαχειρίζομαι. δεν είναι άσχημα για τα specs του imo.
όσο για τα home servers, αυτό εξαρτάται από το τι θέλεις να κάνεις. αν θέλεις κάτι να τρέχει τοπικά, δεν έχεις κανένα πρόβλημα, ακόμα και να κάνεις ένα “σαπάκι” τον server σου. αλλά αν θέλεις να βγεις στο internet, δύσκολα τα πράγματα.
Εγώ δίνω κοντά 15 ευρώ το χρόνο, για ένα μικρό 1 vCpu 1gb ram 40gb disk Φρανκφούρτη.
Τη δουλειά μου τη κάνω, έχει αρκετό baud..