Συγκριτικό απόδοσης Windows 10 vs Linux Mint

Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια συζήτηση για το Linux Mint που κανονικά δεν θα έπρεπε να αφορά κανένα. Απλά κάποιοι θέλουν κάποια παραπάνω κλικ. Αρχικά ξεκίνησε από καλόπιστες κριτικές για την απόδοση του cinnamon, για να να φτάσουν κάποιοι να λένε πως “Linux mint must die”. Λες και περισσεύει οποιαδήποτε διανομή (ναι ακόμα και η SuSE, που είναι και μια εξαιρετική διανομή στο κάτω κάτω) απο τον χώρο του ελεύθερου λογισμικού. Ακολούθησαν οι υπερασπιστές με οργισμένα επιχειρήματα, και τα κλικ να πέφτουν …

Όχι δεν θα δώσω κανένα link, δεν θα κάνω σε κανέναν από αυτούς την χάρη. Θέλω κάποια στιγμή να δοκιμάσω το cinnamon στο παλίο μηχάνημα χωρίς SSD να δω αν υπάρχει κάποια αλήθεια. Έχετε παρατηρήσει κάτι ανάλογο;

Το γνωστό blog omgubuntu δοκίμασε τα ίδια προγράμματα στο ίδιο μηχάνημα σε Windows και Mint και βρήκε ποιο είναι γρηγορότερο. Τα test αφορούν πραγματικές δουλείες που κάνουν πραγματικοί άνθρωποι σε πραγματικούς υπολογιστές.

%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1


%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1
%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση πίσω από αυτούς τους αριθμούς. Το ότι το mint τρέχει απο 2 εως 5 φορές γρηγορότερα απο τα Windows 10, είναι περιπτωσιολογικό, ας το έχουμε αυτό υπόψιν μας.

Για περισσότερα

Με έκανες πάλι να γυρίσω σε Linux Mint. Τα linux κερδίζουν στην ταχύτητα πως να το κάνουμε!

Καθολου τυχαι θα ελεγα η συγκεκριμενη συγκριση… Η αληθεια ειναι οτι διατηρώντας το XP style μενου του, το mint ηταν οτι πιο κοντά μπορούσε να βρει ο απλός Windows user σε Linux. Εξου και η αρχική του επιτυχια (η οποια ήρθε και εκατσε), σε σχεση πάντα με το Ubuntu στο οποιο ναι μεν μπορει να στηριζεται αλλα απεφυγε εντέχνως τα λάθη εκεινα που ηθελαν να το κανουν να δειχνει ολιγον τι διαφορετικό απο οτι είχαν συνηθίσει.

Aπο εκει και περα εχουμε το MX Linux που όλα δειχνουν οτι θα ειναι το επομενο next big thing στα distros… ίδωμεν!

2 «Μου αρέσει»

Θα ειχε ενδιαφέρον η σύγκριση με SSD (μιας και εδώ εμφανώς υπάρχει μηχανικός δίσκος). Τα windows τραβάνε πολύ disk throughput για διεργασίες υποβάθρου όπως τα updates. Γενικά πρέπει να ξέρουμε λίγα παραπάνω πράγματα για τις συνθήκες του τεστ.

https://blog.dxmtechsupport.com.au/infographic-linux-vs-windows-for-small-business-productivity/

1 «Μου αρέσει»

Προσωπικά έχω την εντύπωση οτι κάποιες εφαρμογές είναι πιο γρήγορες σε Linux απ’οτι σε Windows αλλά και το αντίστροφο για καποιές άλλες, ανάλογα με το ποιό gui library φτιάχτηκαν. Πιστεύετε ισχύει αυτό;

Σε σχέση με το gui όχι τόσο, ότι είναι cross platform είναι συνήθως αρκετά βελτιστοποιημένο σε όλες τις πλατφόρμες. Αλλά η κύρια πλατφόρμα ανάπτυξης κάθε εφαρμογής έχει και τις περισσότερες βελτιστοποιήσεις.

Τα παιγνίδια έχουν καλύτερες βελτιστοποιήσεις στα Windows, συν τα βρώμικα κόλπα που κάνουν οι οδηγοί. Αυτά που είναι ελεύθερο λογισμικό θα περίμενες να τρέχουν καλύτερα σε Linux, αλλά δεν ισχύει πάντα αυτό. To firefox είναι γενικά ποιο αργό σε linux από ότι στα Windows ενώ με τον chrome έχεις το ανάποδο

Γενικά είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις ένα επιστημονικό συμπέρασμα, ακόμα και αν χρησιμοποιήσεις τα ίδια προγραμματα. Τα αποτελέσματα στο άρθρο, πιστεύω πως μπορούν να εξηγηθούν επειδή η διαχείριση της μνήμης και του δίσκου στα Linux είναι πολύ καλύτερη. Κάθε μέτρηση περιέχει την μεθοδολογία της μέτρησης, και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό.

Τα Windows με την έκδοση 10, έχουν κάνει αρκετές προόδους πιστεύω και κανείς δεν το αρνείται αυτό. Πλέον δεν έχεις τις τρελές διαφορές που είχες στο παρελθόν, αρχίζουν να μας πλησιάζουν σιγά σιγά.

2 «Μου αρέσει»

Εγώ σε laptop με Pentium Dual core , 4GB DDR4 και SSD , το mint (mate) φορτώνει τρομερά πιο γρήγορα αλλά και γενικά συμπεριφέρεται γρηγορότερα από τα windows 7 που είχε πριν. Αν πάω όμως σε καινούργιο i7 οι διαφορές στην ταχύτητα νομίζω είναι αμελητέες, άλλοτε κερδίζει το ένα , άλλοτε το άλλο.

1 «Μου αρέσει»

Μόνο που δεν ανησυχείς για ιούς και δεν πετάγονται παράθυρα από δεξιά κι αριστερά φτάνει και περισσεύει.έχεις ένα σταθερό σύστημα πάντα φρέσκο.ή ελευθερία που δίνει το linux Δεν πληρώνεται με τίποτα.

1 «Μου αρέσει»

Μια διόρθωση: ιοί και malware υπάρχουν και για Linux. Απλά δεν είναι πολλοί σε σύγκριση με τα υπόλοιπα λειτουργικά και είναι στοχευμένοι.

2 «Μου αρέσει»

Θεωρητικά ναι, στην πράξη σαν χρήστης απλά ξεχνάς την ύπαρξη τους και δεν σε απασχολεί. Και όχι η ύπαρξη τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο δεν μπορεί να ερμηνευτεί με την μικρή διείσδυση του Linux στην αγορά. Είναι σαν να λές πως οι κλέφτες δεν ανοίγουν ξεκλείδωτα σπίτια, γιατί δεν είναι πολλά.

20 χρόνια χρήστης,χωρίς κάποιο antivirus και ουδέποτε αντιμετώπισα το παραμικρό τέτοιο πρόβλημα. Σε Windows σε άγριες εποχές είχα κολλήσει στον χρόνο που ήθελε το antivirus να κατέβει.

Πλέον δεν έχω καν antivirus και στα Windows. Αφού θα κολλήσουν που θα κολλήσουν, απλά δεν μπαίνω καν στο internet και δεν δίνω κανένα κωδικό. Αφού το format δεν το γλυτώνεις, γιατί να μπεις καν στον κόπο;

2 «Μου αρέσει»

Ούτε εγώ έχω κολλήσει ούτε μία φορά με Linux, είναι η αλήθεια. Επίσης ούτε εγώ έχω στα Windows ΑV, και μπορώ να σου πω πως ούτε εκεί κολλάω πλέον. Είναι καθαρά θέμα εμπειρίας. Καλά σε άγριες εποχές 3 στα 4 φλασάκια ήταν φορμάτ στο τσεπάκι.

Συμφωνώ μαζί σου απλά θεωρώ πως πρέπει να το αναφέρω, γιατί ο κάθε χρήστης έχει δικαίωμα να ξέρει την ωμή ρεαλιστική αλήθεια. Υπάρχουν. Έχεις πιθανότητα να κολλήσεις, ή να σου κολλήσουν, λιγότερο από 1%; Ναι. Λιγότερο και από 1‰; (copy paste το συμβολάκι, όποιος ξέρει το σφυράει) Πάλι ναι. Και από εμπειρία τρίτου, αν κολλήσεις σε λίνουξ μπορεί και να μην το πάρεις και χαμπάρι.

2 «Μου αρέσει»

με κάποιες διανομές τυχαίνει να κρασσαρω. με την βασικη KDE plasma manjaro όλα ρολόι. Επίσης με τα wind 10 (τα χρησιμοποιώ ελάχιστα πλέον) ολα ρολοι.

1 «Μου αρέσει»

κριμα που ειναι σε περιβαλλον XFCE