Στηρίξτε το αίτημα για deb installation packaging για τον brave browser

Έκανα feature request για τη δημιουργία deb packaging για εύκολο installation. Παρακαλώ στηρίξτε το αίτημα με ένα post εδώ, ώστε να τραβήξει την προσοχή των devs

1 «Μου αρέσει»

Για να κανουμε εγκατασταση το Brave δεν χρειαζεται να χρησιμοποιησουμε το τερματικο. Μπορουμε και απο το GUI.

Ας αναλυσουμε τις οδηγειες που μας δινει το site του Brave:

sudo apt install apt-transport-https curl

curl -s https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com/brave-core.asc | sudo apt-key --keyring /etc/apt/trusted.gpg.d/brave-browser-release.gpg add -

echo “deb [arch=amd64] https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com/ trusty main” | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/brave-browser-release-trusty.list

sudo apt update

sudo apt install brave-browser

Τα δυο πακετα που μας ζηταει η πρωτη εντολη μπορουμε να τα βρουμε μεσα απο το Synaptic. Εαν καποιο απο τα δυο δεν ειναι εγκατεστημενο τοτε το εγκαθηστουμε και συνεχιζουμε.

Το αρχειο που χρειαζομαστε απο την δευτερη εντολη ειναι το https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com/brave-core.asc το οποιο μπορουμε να παρουμε πατωντας Alt-F2 και κανοντας copy/paste το εξης:

wget https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com/brave-core.asc

πατοντας το ΟΚ θα κατεβει το αρχειο brave-core.asc (που ειναι το κλειδι για το αποθετηριο του Brave) και θα αποθυκευτει στον καταλογο /home/username (οπου username ειναι το ονομα χρηστη μας).

Το επομενο βημα ειναι να ξεκινησουμε το Synaptic και να επιλεξουμε Settings → Repositories. Θα ανοιξει ενα παραθυρο με καποια tabs. Το πρωτο που χρειαζομαστε ειναι το tab με το ονομα Authetication. Εκει θελουμε να κανουμε κλικ στο Import Key File… και να εισαγουμε το brave-core.asc

Αφου γινει η εισαγωγη του κλειδιου του αποθετηριου τοτε κανουμε κλικ στο Other Software και κανουμε κλικ στο Add… για να εισαγουμε το αποθετηριο. Η γραμμη που μας ζηταει το Synaptic να εισαγουμε ειναι η εξης:

deb [arch=amd64] https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com/ trusty main

Μολις δουμε την γραμμη αυτη στην λιστα με τα αποθετηρια μας τοτε κλεινουμε το παραθυρακι με την λιστα των αποθετηριων και στο κλεισιμο επανω το Synaptic μας ειδοποιει οτι τα αποθετηρια μας εχουν αλλαξει και ρωταει αν θελουμε να ξαναφορτωσουμε την λιστα των αποθετηριων. Κανουμε κλικ στο Reload και περιμενουμε να τελειωσει η διαδικασια.

Ψαχνουμε για το brave και βρισκουμε 2 πακετα. Το brave-browser και το brave-keyring. Κανουμε εγκατασταση και τα δυο μιας και το brave-keyring ειναι για τα κλειδια του αποθετηριου του brave και θα αναννεωθουν αυτοματα οποτε εκδοθουν καινουργια απο το Brave.

Και ειμαστε ετοιμοι.

Δεν ειναι διαδικασια ενως κλικ αλλα γινεται χωρις το τερματικο. Βεβαια τωρα που υπαρχει η γνωση πρεπει να αναπαραχθει με τετοιο τροπο ετσι ωστε να μπορει να την καταλαβει ενας απλος χρηστης.

Αλλα αυτο ειναι θεμα για καινουργιο νημα.

Ελπιζω να βοηθησα.

2 «Μου αρέσει»

Διευκρινίζοντας ότι τον brave τον έχω εγκατεστημένο από day1 της stable release, πραγματικά πιστεύεις ότι για τον αρχάριο οι οδηγίες από το site του brave και το αναλυτικό σεντόνι που έγραψες, κάνουν καλή εντύπωση; Στα windows εγκαθίσταται με ένα εκτελέσιμο και το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται και στο Linux, αν θέλουμε και το linux για το desktop και ο brave ειδικότερα να διαδοθούν. Γι’ αυτόν τον λόγο έκανα και το request στο forum του brave και όχι γιατί εγώ είχα πρόβλημα να τον εγκαταστήσω.

ΥΓ στην ανάρτησή μου στο site του brave αναφέρθηκα σε κονσόλα, διότι από τον επίσημο ιστότοπο δίνονται αυτές οι οδηγίες. Όπως πολύ σωστά έγραψες, η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει και από GUI.

Χωρις καμια θεληση για flamewars το προβλημα με αυτη την προσεγγιση ειναι οτι προσπαθουμε να κριψουμε τις διαφορες μεταξυ του GNU/Linux και των Windows κανοντας το πρωτο να δουλεψει ακριβως με τον ιδιο τροπο που δουλευει το δευτερο μονο και μονο επιδει οι καινουργιοι χρηστες ερχονται στο GNU/Linux απο τα Windows. Δεν ειναι και τοσο πρακτικο αυτο. Αν θελει καποιος 1-click-install τοτε υπαρχει το Flatpak που ενσοματωνεται στο Software Center του GNOME3, το SnapD του Ubuntu που ειναι ενσοματωμενα και παλι στο GNOME3 του Ubuntu, και το AppImage που στην ουσια ειναι το αντιστοιχο των PortableApps στο στερεωμα του GNU/Linux.

Το να φτιαξεις ενα deb πακετο που να εχει installer ακριβως οπως τα Windows δεν ειναι μονο μη πρακτικο αλλα θα κανει το πακετο εντελως παλουκι για τους developers για να το ανανεωσουν και να το διορθωσουν.

Και στο κατω κατω της γραφης… γιατι; Δεν ειναι drop-in replacement για τα Windows το GNU/Linux. Θελει να το μαθεις. Θελει να το δουλεψεις. Ειναι διαφορετικο συστημα. Το να το κανουμε σαν τα Windows κατα την γνωμη μου και μονο… οχι μονο αδυνατο… οχι μονο αχρειαστο και χαζο, αλλα οσο αδυνατο ειναι να βγαλει η Microsoft την επομενη εκδοση των Windows … με GPL αδεια χρησης.

Και παλι χωρις να θελω να ξεκινησω flamewars ή τιποτα αλλο που θα καταληξει σε ατελειωτες συζητησεις.

Αντιλαμβάνομαι την οπτική σου, απλά δεν συμφωνώ. Εν έτει 2019, λίγο πριν το 2020, η διεπαφή χρήστη οφείλει να είναι όσο πιο απλή γίνεται. Το Linux είναι θέμα επιλογών. Να μπορείς να κάνεις κάτι όπως το θέλεις, στα μέτρα σου. Στα πλαίσια αυτής της επιλογής θα έπρεπε να υπάρχει και deb installer, όπως π.χ. υπάρχει και για τον chrome. Αν οι devs του brave θέλουν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τη λειτουργικότητα του chrome θα πρέπει να σκεφτούν και το θέμα του installer.

ΥΓ Συμφωνώ με την προσέγγιση flatpak/snap/appimage, αλλά με το deb πιστεύω θα υπάρχει καλύτερη ενσωμάτωση στο λειτουργικό. Θα το προσθέσω στο post μου στην κοινότητα του brave (αν με αφήνει να το επεξεργαστώ).

Το να φτιάξεις ένα πακέτο deb που να αυτοματοποιεί την διαδικασία είναι κάτι το απλό. Είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το chrome. Έχει κάποια αρνητικά η προσέγγισή αυτή, αλλά είναι ένα λογικό αίτημα.

1 «Μου αρέσει»

Μα τι διεπαφη χρειαζεται για το brave? Τα εκτελεσημα αρχεια πανε σε συγκεκριμενο path για να ειναι διαθεσιμα σε ολο το συστημα απο ολους τους χρηστες. Τα dependencies τα κατεβαζει το συστημα. Τι αλλη παραμετροποιηση χρειαζεται ενας πρωταρης χρηστης για να εγκαταστησει εναν browser απο ενα DEB πακετο ρε παιδια; Αλλο αυτοματοποιηση οπως ειπε ο @Asfodelus που αυτο το καταλαβαινω… αλλα να βαλεις installer για κατι που στην ουσια ΔΕΝ χρειαζεται installer… δεν το πιανω. Ισως ειμαι και εγω.

Η ολη διαδικαση δεν ειναι σαν τα Windows. Τα EXE αρχεια και τα DEB πακετα ειναι διαφορετικα. Και δεν μιλαμε για κατι που ΗΔΗ υπαρχει στο κανονικο αποθετηριο… αλλα για κατι που υπαρχει σε αποθετηριο τριτων.

Για αυτο υπαρχει το GDebi. Κατεβαζεις το DEB πακετο του Brave, δεξι κλικ και οριζεις το GDEBI να ανοιγει ολα τα DEB πακετα μετα κανεις διπλο κλικ και ξεκιναει η διαδικασια της εγκαταστασης.

Για τι αλλη διεπαφη μιλαμε; Τι αλλο να θελει ο απλος χρηστης; Αν δεν το καταλαβαινω ρε παιδια please δωστε μου ενα αλλο απλο παραδειγμα για desktop προγραμματα (οχι για server προγραμματα).

Απλό παράδειγμα: Πώς εγκαθίσταται ο chrome στις debian based διανομές (mint, ubuntu κτλ);

Έτσι ακριβώς θα έπρεπε να είναι και στον brave.

Πας στο site, πατάς download, κατεβάζεις το deb, κλικ στο deb και τέλος.(ιδανικά θα έπρεπε να υπάρχει στον software manager της διανομής, αλλά θα αργήσουμε να φτάσουμε εκεί)
Αντί αυτού, στο site του brave σου δίνεται ένα κατεβατό σε κονσόλα που πρέπει να κάνεις copy/paste. Δεν είναι δύσκολο, αλλά ο αρχάριος α)φοβάται β) καταλήγει σε προβλήματα σαν και αυτό: Εγκατάσταση Brave browser σε Linux Mint 19.2 – Cerebrux

Συγγνώμη πού υπάρχει DEB πακέτο του Brave; Brave browser documentation — Brave browser documentation

ΟΚ αν μιλαμε για τον Brave συγκεκριμενα υπαρχει η τελευταια Beta στο Github και οι nightly εκδοσεις επισεις.

Υπαρχει συγκεκριμενος λογος για τον οποιον η διαδικασια της προσθηκης αποθετηριων τριτων ειναι περιπλοκη. Ο λογος αυτος ειναι η ασφαλεια του συστηματος και ο τροπος που γινεται η ταυτοποιηση του καθε πακετου. Στα Windows το καθε EXE το οποιο ειναι εγγυημενο οτι δουλευει στα 10αρια πχ και που θα μπει και στο Microsoft Store εχει ψηφιακη υπογραφη.

Τα αποθετηρια τριτων στο GNU/Linux εχουν σε ΟΛΟ το αποθετηριο ψηφιακες υπογραφες για αυτο πρεπει να εχουμε και τα κλειδια. Με την προσθηκη του κλειδιου λεμε εγω εμπιστευομαι αυτο το αποθετηριο και ολα τα πακετα που υπαρχουν. Ετσι οταν ο brave αλλαξει εκδοση και ερχεται η ωρα για να τον ανανεωσεις θα μπει στην λιστα των αρχειων που το συστημα σου λεει οτι θα πρεπει να ανανεωσεις.

Με τα Windows πρεπει να τρεχει ξεχωριστα το Google Update Service και το Firefox Maintenance Service και αλλα γενικα αχρειαστα πραγματα για να εχεις ανανεωμενες εκδοσεις των προγραμματων που χρησιμοποιεις.

Η ολη διαδικασια δεν ειναι μονο θεμα της καθε διανομης. Ειναι και θεμα των προγραμματιστων που φτιαχνου το Brave, το Chrome και αλλων κατασκευαστων ετσι ωστα πχ αν θελουμε DEB πακετο για το συστημα μας… βγαλτο διαολε το τελευταιο DEB που εβγαλες σε ενα Link… αν δεν θες να φτιαξεις αποθετηριο… βγαλε και ενα update συστημα στο ξεκαρφωτο ή κατσε διαβασε τα specs του DEB και φτιαξε το αποθετηριο σωστα βαλτο στο Debian Sid για να παρει το Ubuntu το πακετο σου αφου θα παει που θα παει στο εκαστοτε Debian Testing και μετα θα ερθει και στο Ubuntu και στο Mint και στο Elementary και στα υπολοιπα. Αλλα βλεπεις δεν παιζουν ολοι με κανονες και κανουν τα δικα τους. Ε τι θες να κανουν οι διανομες;

Ποιοι φταινε; Οι διανομες ή εκεινοι που βγαζουν τον εκαστοτε Brave?

Τωρα ξερεις πια θα ειναι η αποφαση του Brave στο δικο σου feature request (επιδει εχω δουλεψει σε helpdesk και ξερω τι παιζει με τα bugs)? Δεν θα κατσουμε να σκασουμε, βαλαμε οδηγειες για το Debian και το Ubuntu και το Fedora και για αλλες διανομες, το bug με το feature request κλεινει γιατι δεν υπαρχει θεμα πια. Το λυσαμε. Αν ακολουθηθουν οι οδηγειες δεν θα υπαρξει θεμα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάτι να είναι περισσότερο πολύπλοκο από όσο πρέπει. Η διαδικασία προσθήκης ενός PPA στο Linux Mint είναι μια απλή διαδικασία και μπορεί να γίνει γραφικά, όπως και η προσθήκη τρίτου αποθετηρίου ή το κατέβασμα και η εγκατάσταση μιας ψηφιακής υπογραφής. Αλλά εαν μιλάμε για εμπορικό λογισμικό η καλύτερη λύση είναι αυτή του cuda. Κατεβάζεις ένα απλό deb cuda-repo που θα κάνει τα παραπάνω.

Και στα Windows μπορεί να γίνει το ίδιο πράγμα, αλλά είτε κάθε πρόγραμμα (και κάθε ιός) προσθέτει αποθετήρια (το καλό σενάριο, όπου όμως δεν έχεις κάποιο όφελος) είτε έχουμε ένα πλήρη έλεγχο των εφαρμογών όπως στην περίπτωση του iPad και της Apple (το κακό σενάριο).

Το πρόβλημα δεν είναι τεχνολογικό, αλλά κοινωνικό.
Σε ποιους έχω εμπιστοσύνη και πώς μεταφέρετε αυτή. Στο ελεύθερο λογισμικό, είναι πραγματικά άξιο μελέτης το γεγονός ότι έχουμε μετρημένες στα χέρια περιπτώσεις παραβίασης αυτής της εμπιστοσύνης, με το δεδομένο του πόσο εύκολο είναι να παραβιαστεί αυτή. Και η τεράστια δουλεία που έχει κάνει το Debian στα Reproducible builds έχει λύσει ικανοποιητικά το πρόβλημα εμπιστοσύνης που θεωρούνταν άλυτο από το 70 (δεν έχω εμπιστοσύνη ούτε στην μηχανή ούτε στον compiler).

Αυτό όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κλειστό λογισμικό. Είτε θα βάλω ως εγγυητή μια μεγάλη πολυεθνική και δεν θα είμαι εγώ ο κάτοχος της μηχανής, είτε θα εμπιστευτώ τυφλά την κάθε Brave πως σκόπιμα ή κάτω από την μύτη της και χωρίς την γνώση της, το λογισμικό της δεν θα έχει κρυφές λειτουργίες.

Η χρήση των υπογραφών ουσιαστικά πετάει την μπάλα σε μένα και στον κάθε χρήστη. Ξέρω πως το mirror που θα κάνει το τυχαίο πανεπιστήμιο που έχω για κατέβασμα είναι ασφαλές, και δεν μπορεί μια τρίτη οντότητα να παρέμβει (υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως έχω κατεβάσει το iso της διανομής με bittorent ή το έχω ελέγξει, με χρήση secure DNS το ISO της διανομής), αλλά αυτό λύνει το πρόβλημα της μεταφοράς, όχι της πηγής.

Ε… Για τον brave είναι το νήμα…

Μα εγώ ουδέποτε έγραψα ότι είναι θέμα διανομής. Γι’ αυτό έκανα feature request στο brave community.

Ελπίζω ότι αν το post μου έχει πολλές απαντήσεις και likes (στο οποίο πρόσθεσα και την ιδέα για flatpak/snap/appimage) να το δουν πιο ζεστά. Τους έβαλα και στο τριπάκι σύγκρισης με τον chrome που πιστεύω θέλουν να τραβήξουν κόσμο από τον browser της google.

1 «Μου αρέσει»

Συμφωνω και ειναι υπαρκτο σε ολο το φασμα της πληροφορικης… δεν ξερω κατα ποσο ομως γινεται αντικειμενο σκεψης παρα μονο μετα απο καραμπινατες περιπτωσεις ευπαθειων ή εισβολης σε δικτυα που θεωρουμε ασφαλη χωρις δευτερη σκεψη. Και παλι δικιο εχεις οταν αναφερεις οτι το κλειστο λογισμικο ειναι εξω απο τον χωρό

Το προβλημα που αναφερει ο @linuxovios ειναι περισσοτερο ομως διαδικαστικο. Και το πως να γινει πιο ευκολη η εισαγωγη καινουργιου αποθετηριου τριτων στο συστημα μας για να μην τρομαξουν οι καινουργιοι χρηστες.

Βγαζοντας εξω απο την συζητηση τις διαφορετικες αποψεις και προσεγγισεις για στο θεμα αυτο… η λυση που προτεινω ειναι η εξης. Το “μαζεμα” των λεπτομεριων αυτων σε ενα αρχειο με την καταληξη .3prm και την δημιουργεια ενος προγραμματος με τον τιτλο 3rd Party Repo Manager που θα απλοποιησει αυτη την διαδικασια (δηλαδη θα ειναι ενα front-end για τις εντολες που ειναι δυσκολες για τους αρχαριους χρηστες) και αφου ενεργοποιησουν το αποθετηριο τριτων, το μονο που θα χρειαστει να κανουν μετα ειναι να εγκαταστησουν το προγραμμα που τους ενδιαφερει μεσα απο το Software Center ή το Synaptic ή το Yast ή Packagekit ή οτιδηποτε αλλο χρησιμοποιει η εκαστοτε διανομη.

Μεχρι να βρεθει καποια τετοια λυση για ολα τα GUI προγραμματα εγκαταστασης πακετως απο την ευρητερη κοινωτητα του GNU/Linux τι θα λεγατε να ξεκινησουμε κατι τετοιο;

καποιοι εχουμε αυτη την επιλογη, οσον αφορα τον chrome κλπ, στον package installer (ή software manager οπως το λετε εσεις) οπως και για google earth κλπ αλλά άλλο που μερικοι (ή πολλοι) δεν το χρησιμοποιουμε…

καλο ειναι γενικα νομιζω, να καταλαβαινει καποιος τι ακριβως ή αρκετα εστω, προκειται να συμβει με τα αποθετηρια τριτων στο μηχανημα του, πριν προχωρησει σε μια τετοια κινηση.

Εγώ πάλι (καρα-off-topic, το παραδέχομαι, αλείψτε με βενζίνη και βάλτε μου φωτιά :yum:) επιθυμώ οι συνειδητοποιημένοι λινουξάδες να στείλουν στο πυρ το εξώτερο το blink και να στηρίξουν εναλλακτικούς browsers και engines, για να σπάσουμε το μονοπώλιο της google, που θεωρώ ότι είναι ο υπ αριθμόν ένα κίνδυνος για το ελεύθερο web. Ειδικά μάλιστα όταν η εναλλακτική (βλ firefox) είναι αξιοπρεπέστατη.

My 1 (off-topic) cent. :boom:

5 «Μου αρέσει»

Υπάρχει το GNU Hello, που είναι ένα Hello Word φτιαγμένο με τις προδιαγραφές του GNU, για να ξεκινήσει κανείς. Αλλά χρησιμοποιεί τα autotools και γενικά έχει μείνει στην προηγούμενη χιλιετία.
Είχα ξεκινήσει ένα αντίστοιχο, αλλά με χρήσιμα εργαλεία, και με στόχο να μάθω το travis, και το packaging, και αυτοματισμούς (όπως πχ να χτίζει το πακέτο μετά κάθε αλλαγή, εφόσον περάσουν τα test και να ενημερώνει το documentation), αλλά έχει παγώσει το project για την ώρα. Αλλά αν κάποιος θέλει να το συνεχίσει : GitHub - jtsagata/cpp-boiler

Προσωπικά στον υπολογιστή μου (arch linux) μέχρι να δω community πακέτο δεν υπάρχει περίπτωση να τον εγκαταστήσω, από την στιγμή που υπάρχει ο Firefox, Chromium, opera κτλ. (Άσχετο με deb πακέτα αλλά ήθελα να πω τη γνώμη μου :slight_smile: :slight_smile: )

1 «Μου αρέσει»