Skrooge - Δωρεάν και ανοικτού κώδικα λογισμικό εσόδων-εξόδων

Skrooge - dwrean.net - esoda -eksoda

Το Skrooge είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα ανοικτού κώδικα που μας βοηθάει να κρατήσουμε σε αρχείο τα προσωπικά μας έσοδα-έξοδα ώστε να έχουμε μια ανάλυση των οικονομικών μας για καλύτερη διαχείριση.

Έχει τη δυνατότητα να εισάγει/εξάγει τα δεδομένα σε αρχεία άλλων παρόμοιων προγραμμάτων, ενώ μπορούμε να δημιουργήσουμε γραφικές παραστάσεις για την εμφάνιση των οικονομικών μας, να φιλτράρουμε τα δεδομένα ώστε να έχουμε την επιθυμητή αναφορά και πολλά άλλα.

Βασισμένο στο KDE, το Skrooge μπορεί να τρέξει σε πολλές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων φυσικά του linux, BSD, Solaris, αλλά και σε Mac OS, και πιθανώς σε Windows (μέσω WSL). Επίσης, διανέμεται υπό την άδεια GPL V3.

  • Το κατεβάζουμε από εδώ και η αρχική πηγή του κειμένου, του screenshot και της ιδέας είναι από εδώ.
4 «Μου αρέσει»

Πάντως το δοκίμασα με WSL στα Windows, και δουλεύει κανονικά! Δεν το περίμενα να πω την αλήθεια.

1 «Μου αρέσει»

Το KDE έχει και άλλο ένα project αυτού του είδους, το KMyMoney. Η κύρια διαφορά είναι πως το KMyMoney χρησιμοποιεί διπλογραφικό σύστημα ενώ το Skrooge λειτουργεί με απλογραφικό. Όπως το Skrooge έχει μια sidebar με διάφορες σελίδες και πλήθος δυνατοτήτων. Διπλογραφικό έχει και ο παππούς των ανοιχτών λογιστικών λογισμικών, GnuCash. Εκτός του ότι είναι πιο ώριμο πρόγραμμα (π.χ. έχει χρησιμοποιηθεί για ΜΚΟ στις ΗΠΑ), ένα πλεονέκτημα είναι πως υπάρχει συνοδευτική εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει τη προσθήκη καταχωρήσεων οι οποίες μετά μπορούν να περαστούν στο desktop πρόγραμμα.

4 «Μου αρέσει»

Ωραίες πληροφορίες.
Εμείς οι απλοί χρήστες χρησιμοποιούμε απλά λογιστικά φύλλα για τα έσοδα-έξοδα.

Το GnuCash όντως είναι ο «παππούς» όλων :)

@Κυριάκος_Οικονομίδης
σε ποια wsl διανομή το δοκίμασες;
Γιατί η default απ’ότι γνωρίζω δεν έχει ακόμα systemd.
Αυτό δε δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της εφαρμογής;

Ubuntu, αυτή δηλαδή που δίνει by default!

Τέτοιου είδους προγράμματα πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμα, για να μην χάνει κανείς την μπάλα στο τι ξοδεύει.

Πρόβλημα βεβαίως είναι να περνάς χειροκίνητα το τι ξοδεύεις κάθε φορά που αγοράζεις κάτι. Θεωρητικά, με την ευρύτερη χρήση πιστωτικών καρτών, το πρόβλημα αυτό αμβλύνεται, με την έννοια ότι μπορείς στο τέλος του μήνα να κάνεις export όλες τις κινήσεις της πιστωτικής σου από τη web bank σου και να γλυτώσεις όλο το data input (ή έστω μεγάλος μέρος αυτού).

Το θέμα είναι (έστω, την τελευταία φορά που το κοίταξα) ότι οι ελληνικές web banks δεν κάνουν export τις κινήσεις καρτών - λογαριασμών σε κάποιο αρχείο.

Ισχύει όντως αυτό ή κάτι μου ξέφυγε? Υπάρχει κάποιος (ημι)αυτόματος τρόπος, για να περνιούνται οι χρεώσεις σε πιστωτικές σε τέτοιου είδους προγράμματα? Για ελλάντα μιλάμε πάντα.

Η Eurobank τουλάχιστον το κάνει. Μπορώ να κατεβάσω ιστορικό συναλλαγών σε CSV ή PDF

Και η Πειραιώς βγάζει CSV.
Δεν χρειάζεται να έχεις API για τέτοια πράγματα (η Ελλάδα είναι πίσω σε αυτά )

Θα μπορούσες να μου πεις από ποια μενού βγάζει το csv η πειραιώς?

Όλα αυτά τα apps τύπου scrooge παίρνουν ως input csv αρχεία?

Ναι, είναι κλασικό φορμάτ, και το υιοθετούν σχεδόν όλοι.

Από κινητό το έχει εδώ.

1 «Μου αρέσει»

Καλωσήρθατε @JimKarvo!
Αν έχετε κιόλας εργασιακή σχέση με τις τράπεζες θα σας χρειαστούμε, καθώς αυτές έχουν αποφασίσει εντέλει να γίνονται όλες οι “υπηρεσίες” self-service.
Κάποιες εφαρμογές βέβαια όπως η εικονιζόμενη βγάζουν στατιστικά χρήσης, αλλά επιπλέον στέλνουν και τα αποτελέσματα στην ααδε για τη μείωση του φόρου από τις αποδείξεις.
Όσον αφορά το Skrooge, σίγουρα κάποια στιγμή θα πρέπει να βγει και μία εφαρμογή για τις κινητές συσκευές.


Εγω το εγκατεστησα με το discover αφου κατεβασα το flatpak-kde.
Αναγκαστικη επιλογη για Arch-οειδη .
Σχετικα με τις τραπεζες χρησημοποιω Aplpha Εθνικη και Πειραιως.
Ολες εχουν το δικο τους προγραμμα αναλυσης εξοδων χρησημοποιωντας κατηγοριες .
Αν θελεις ανεβαζω απ οποια τραπεζα θελεις.

Τα αρχεία CSV δεν έχουν κάποιο πρότυπο. Αν και η αρχική ιδέα είναι απλή τιμές χωρισμένες με , κάτι εξαιρετικά εύκολο, δεν έχει οριστεί κάπου και οι λεπτομέρειες αφήνονται στη φαντασία του κάθε προγραμματιστή. Η ανάγνωση τώρα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάθε αρχείο CSV θα πρέπει να αντιμετωπίζετε σαν να κουβαλάς TNT. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να σου σκάσει.

Κάθε άλλο φορμάτ είναι προτιμότερο. Συνιστώ να ανοίγεις πάντα το αρχείο CSV με LibreCalc και να βεβαιώνεστε πως καμία γραμμή δε βγάζει πρόβλημα, πριν την αποθήκευση του σε άλλο format ακόμα και αν αυτό είναι CSV :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»