Self Hosted Cloud Server με το Cosmos Server

Στην νέα σειρά οδηγού που ξεκινάμε, θα δούμε έναν ασφαλή και εύκολο τρόπο για να φιλοξενήσετε μόνοι σας έναν Οικιακό Διακομιστή (Home Server). Στόχος του είναι να λύσει το όλο και πιο ανησυχητικό πρόβλημα των ευάλωτων Self Hosted web υπηρεσιών και των προσωπικών server.

Πρόλογος – Self Hosted Cloud Server

Είναι ωραίο να έχεις τον πλήρη έλεγχο των ευαίσθητων προσωπικών σου δεδομένων και πόσο μάλλον όταν δεν εμπιστεύεσαι τη φύλαξή τους σε τρίτους, μέσω ιδιόκτητων εφαρμογών.

Στην σειρά οδηγών που θα δημοσιεύσω στο Cerebrux, θα ‘‘χτίσουμε’’ το δικό μας server με εργαλεία ανοιχτού κώδικα, προσέχοντας πάντα να είναι ασφαλής και λειτουργικός.

Οι συνδυασμοί του λογισμικού που δύναται να χρησιμοποιήσουμε είναι πραγματικά ανεξάντλητοι. Μετά από πολύμηνες δοκιμές σε Virtual Machine, αποφασίσαμε να το κάνουμε με Docker containers τα οποία θα διαχειριζόμαστε μέσω εντολών docker και γραφικού περιβάλλοντος του Cosmos-Server και θα τα ασφαλίσουμε με το τελευταίο, το οποίο θα λειτουργεί πρωτίστως ως το reverse proxy μας με αυτόματη έκδοση πιστοποιητικών SSL και δευτερευόντως, επειδή διαθέτει anti-DDOS attack, anti-Bot, Geo-blocking και Smart Shield με πολιτικές περιορισμού πρόσβασης και αυθεντικοποίησης.

Δε θα έχουμε πολύ πιπίλα με χαβαλέ γιατί είναι πολλά αυτά που πρέπει να καλύψουμε. Θα συμπεριλάβουμε κάποια βασικά screenshots και ίσως όχι όσα θα περίμενες, γιατί κρίνεται απαραίτητο να επισκεφτείς τις πηγές, οι οποίες τα περιλαμβάνουν αναλυτικά, εμπεριστατωμένα και ανανεωμένα.

Ως τελευταίους δύο, αλλά σημαντικότατους λόγους για την υλοποίηση, αναφέρουμε την αγάπη μας για την τεχνολογία και τη χαρά μας να βλέπουμε να αναβοσβήνουν λαμπάκια σε ένα μαραφέτι στο σαλόνι μας.

Ξεκινάμε!

Tην σειρά οδηγών Self Hosted Cloud Server γράφει ο φίλος Μητσaker. Θα τα βρείτε όλα στο link : Cosmos Server.

6 «Μου αρέσει»

Να σημειωθεί ότι για το home server μου είχα ξεκινήσει με DietPi x86 εγκατάσταση (debian fork για sbc’s) και έβαλα Docker, Docker Compose & Portainer, και μετά σήκωσα Cosmos-Server.

Ήθελα πολύ καιρό να δω που θα το πάει ο οδηγός, για να μην καταλήξω να κάνω ότι έκανα και στο Synology της δουλειάς με τα containers (19pcs :grin:) και μια λύση ψιλο-All-in-One.

Βλέπω το Cosmote-Server πολλά υποσχόμενο, και του αξίζει η ευκαιρία.

Σύντομα θα έχετε feed-back υλοποίησης και από με!

1 «Μου αρέσει»

Λοιπόν το παρακάτω link δεν έχει καμία σχέση ούτε με το linux, ούτε με τον ωραίο οδηγό του cerebrux. Πρόκειται για πληροφορία πολιτικού περιεχομένου σχετικά με το namecheap που αναφέρεται στον οδηγό, που τους περισσότερους δε νομίζω να τους ενδιαφέρει, αλλά κάποιους μπορεί και να τους ενδιαφέρει. Για αυτούς είναι το link αυτό

4 «Μου αρέσει»

Εγώ πήρα Domain από την ίδια την cloud flare και μάλιστα βρήκα com που δε περίμενα και αρκετά φθηνά ~13$ δεν είναι κακή τιμή, με υπόσχεση ότι κάθε φορά θα είναι τόση η ανανέωση και όχι τη πρώτη φορά 1$ και μετά $20+/$30+/$κλπ.

Από την άλλη αντιμετωπίζω στο cosmos χοντρό θέμα με τα *.123.xyz δλδ τα reverse proxy’ed να μην τα υπογράφει έχοντας κάνει όλα τα ίδια με τον οδηγό… :pensive:

Anyone can help?

2 «Μου αρέσει»

αυτή την hosting υπηρεσία είχα επιλέξει για πολλούς και πολιτικούς λόγους, όντως αυτό είναι ενα μείον που προστίθεται…

1 «Μου αρέσει»