Σε σενάρια 100% χρήσης vram από κάποιο παιχνίδι, ο vulkan driver της AMD (amdvlk) είναι πολύ καλύτερος από τον radv (mesa)

Έχω διαβάσει πολλές φορές ότι δεν πρέπει να εγκαθιστούμε τον amdvlk και ότι ο mesa radv είναι πολύ καλύτερος vulkan driver. Λοιπόν, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αυτό δεν ισχύει πάντα. Γράφω επομένως αυτή την ανάρτηση για να ενημερώσω την κοινότητα. Μπορεί να είναι χρήσιμο σε πολλούς παίκτες Linux με GPU radeon.

Διερευνούσα τις προηγούμενες μέρες την περίπτωση του Last Epoch, ένα παιχνίδι arpg που δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα στην απόδοσή του όταν παίζεται μέσω proton. Αυτό το παιχνίδι, πιθανότατα λόγω πολύ κακής κωδικοποίησης (ίσως φταίει και η μηχανή unity με την οποία είναι φτιαγμένο), χρησιμοποιεί όλη τη διαθέσιμη vram έως και 8 GB. Στα Windows+ adrenaline driver, αυτό αντιμετωπίζεται πολύ καλά. Για παράδειγμα, η gpu μου (5600XT-6GB) μπορεί να εμφανίσει 250 fps (ας πούμε στην εναρκτήρια οθόνη όταν ξεκινά το παιχνίδι) και 100-140 FPS κατά τη διάρκεια μάχης εναντίον πολλών εχθρών. Στο Linux, μέσω proton, είναι μια άλλη ιστορία, καθώς το πλήγμα απόδοσης ήταν τεράστιο: 120 FPS (εναρκτήρια οθόνη) και 40-50 FPS κατά τη διάρκεια της μάχης. Αυτό το πλήγμα απόδοσης 50-70% ήταν πολύ περίεργο γιατί μπορώ να παίξω άλλα παιχνίδια με 100% την απόδοση που έχω στα Windows, μερικές φορές μπορεί να έχω ακόμα καλύτερη απόδοση από τα Windows.

Παρατηρήστε στην ακόλουθη σύγκριση τη διαφορά στο gpu utilization στην login screen. ~50% στα windows (φυσιολογικό γιατί η gpu δεν έχει και πολλά να κάνει), ενώ στο Linux μέσω proton/dxvk/radv το gpu utilization είναι 100% και τα FPS δέχονται τεράστιο πλήγμα:

Άρχισα λοιπόν να διερευνώ το θέμα με αναρτήσεις στα φόρουμ του mesa, στα φόρουμ του dxvk και στα φόρουμ του proton/valve και στο reddit κτλ. Ήταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση στα φόρουμ του dxvk που μου έδωσε την ιδέα να δοκιμάσω το amdvlk. Ήταν αποκάλυψη!!! Δεν έφτασα τα επίπεδα απόδοσης των windows αλλά πήρα μια εντυπωσιακή 50-60% αύξηση επιδόσεων σε σύγκριση με αυτό που έπαιρνα με το πρόγραμμα οδήγησης radv!

Παρατηρήστε στη login screen του παιχνιδιού την εμφανέστατη βελτίωση στο gpu utilization και στα FPS:

Τώρα παίρνω 170-200 FPS (εναρκτήρια οθόνη παιχνιδιού) και στα περισσότερα ακραία σενάρια μάχης τα fps μου δεν πέφτουν ποτέ κάτω από 60-70 FPS. Βέβαια, το amdvlk εισήγαγε κάποιο stuttering όταν φόρτωνα έναν χάρτη για πρώτη φορά (κάτι με shaders και textures), αλλά μετά από μερικά λεπτά όταν όλα φορτώθηκαν στην cache, δεν υπήρχε καθόλου stuttering! Επίσης το stuttering αυτό εξαφανίστηκε όταν μετά από 1-2 επανεκκινήσεις του steam φορτώθηκαν τα σωστά shaders/textures μέσω update και τώρα είναι πρακτικά ανύπαρκτο.

TLDR:

Linux + dxvk + radv → τεράστιo πλήγμα στις επιδόσεις σε σενάρια κορεσμού max vram

amdvlk → πολύ καλύτερος από τον radv σε σενάρια κορεσμού max vram

Windows os + proprietary drivers → χειρίζεται τον μέγιστο κορεσμό vram απροβλημάτιστα. Οι προγραμματιστές Linux θα πρέπει να πάρουν μαθήματα.

2 «Μου αρέσει»