Πως θα εκτυπώσω σε immutable διανομές τύπου bazzite / bluefin/ aurora ή σε μη υποστηριζόμενους εκτωπωτες απο το linux

Έχουμε και λέμε ..
όλοι ξέρουμε τις παραδοσιακές διανομές που το σύστημα σου το κάνεις όπως θέλεις

αλλά τι είναι οi immutable διανομές

Για να το δούμε πρέπει να διαβάσουμε τι έχει ο admin εδώ

και τα υπόλοιπα που παραθέτει .. οπότε το σύστημα μας - μπορεί να παίξει άμα το συνδέσεις και είναι plug ‘n’ play … τι γίνετε άμα δουλεύει σε linux distro .
άμα παίζει στην παραδοσιακή διανομή plug n play είσαι οκ

άμα δεν είναι plug n play έχεις μια επιλογή και παίζει σε μια παραδοσιακή διανομή Linux απλά κατεβάζεις ενα iso της διανομής που έχεις δοκιμάσει και την περνάς στο virt-manager
πρέπει να βάλεις το dev mode ( dx:group και dev mode στο bluefin + aurora)

ujust –choose

και κάνουμε εγκατάσταση από το virt-manager την διανομή μας .

άμα πχ δεν δουλεύει ο εκτυπωτής μας με linux θα βάλουμε τα windows που ξέρουμε οτι δουλεύουν ναι είναι η υστάτη λύση ..

θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τον εκτυπωτή αλλά τώρα έχω ένα wifi adapter και θα κάνουμε την διαδικασία

στο παράδειγμα μας το usb είναι

καθώς φτιάχνουμε το vm

στο όνομα μπορούμε να βάλουμε πχ printer ή εκτυπωτής – στο συγκεκριμένο έχω βάλει και κάνουμε tick στο customize .

στο πρώτο παράθυρο που βλέπουμε μπορούμε να βάλουμε uefi ή bios - οτι θέλουμε πχ .
και να αλλάξουμε το όνομα του machine . κάτω αριστερά βλέπουμε το Add HW ( προσθήκη υλικού ) το πατάμε .

USB host device - και διαλέγουμε το device που θέλουμε στο παράδειγμα βάζουμε το wifi adapter
κάνουμε apply που είναι δίπλα στην ακύρωση ( Cancel)

πάνω αριστέρα βλέπουμε έναρξη εγκατάστασης ( Begin Installation)

και κάνουμε εγκατάσταση κανονικά ,
στο δικό μου παράδειγμα με το wifi adapter μια χαρά συνδέθηκα στο wifi
ιδού

και για στείλουμε αρχεια μεταξύ host και vm θα το κάνυμε μέσω του localsend

3 «Μου αρέσει»

Η αλήθειαείναι πως με HP Laser MFP 135w δεν είχα κανένα θέμα στο Bizzite να τυπώσω.. Και αν ασχοληθείς με Flatpak portals δεν θα έπρεπε να έχεις θέμα με εκτύπωση, αλλά οι εκτυπωτές σαν καλά πλάσματα που είναι, μερικοί απαιτούν επιπλέον ρύθμιση με έξτρα “drivers” να πω

Οπότε ας δούμε την προσέγγιση μέσω rpm-ostree

Θα μπορούσε με το rpm-ostree να φέρεις cups+related πράγματα, π.χ.

sudo rpm-ostree install cups cups-client cups-filters cups-filters-driverless system-config-printer

αν και τις περισσότερες φορές το system-config-printer φέρνει τo cups μαζί του.

Μετά από αυτό θα χρειαστεί σίγουρα ένα reboot.

Να σημειωθεί ότι με το παραπάνω θα αργήσει ΠΑΡΑ πολύ γιατί θα πρέπει να re-buildάρει το system image με τις αλλαγές που ζητάς.

Για είμαστε σίγουροι ότι σηκώθηκαν όλα με

sudo systemctl enable --now cups

και

lpstat -r

πιθανόν θα σου επιστρέψει scheduler is running τότε είσαι εντάξει.

Βέβαια κατά την εγκατάσταση είχε θυμάμαι ερωτήσεις που μια από αυτές είναι υποστήριξη printing.. μου διαφεύγει τώρα 100% να πω την αλήθεια..

Να συμπληρώσω ότι υπάρχουν και έξτρα πακέτα για κάποιες μάρκες βλέπε hp/epson κλπ που προτείνεται να προστεθούν εάν και εφόσον δεν τον είδε by default μετά την προσθήκη printer support + cups. :

HP hplip hplip-gui

Epson epson-inkjet-printer-escpr

Brother brlaser

Generic έξτρα foomatic-db foomatic-db-ppds

Τώρα υπάρχουν και λύσεις που παίζουν out of the box με ipp αλλά θα χρειαστεί να προστεθεί το avahi δηλαδή τα

sudo rpm-ostree install ipp-usb avahi
reboot
sudo systemctl enable --now avahi-daemon

Που πιστεύω ανοίγουν το σύστημα, ειδικά το avahi σε διάφορες καταστάσεις :stuck_out_tongue:

Βέβαια printing φέρνει γενικά θέματα σε ένα σύστημα, όπως και να το κάνουμε δεν είναι οι εκτυπωτές αγαπημένα μηχανήματα, από ανάγκη τα χρησιμοποιούμε/ούσαμε ..

Μπορεί να βλέπεις τον εκτυπωτή αλλά να μην τυπώνει, θα έχεις θέμα με perms που διορθώνεται

sudo usermod -aG lp $(whoami)

Και με μερικές διαγνωστικές εντολές θα έχεις μια εικόνα τι συμβαίνει στο μηχάνημά σου όσο δουλεύεις με cups/κλπ, τρέξε τα κατά προτίμηση μετά από reboot

lpinfo -v
lpstat -t
journalctl -u cups --no-pager | tail -50

θα σου δώσει διαδοκικά τα ανάλογα αποτελέσματα η κάθε εντολή.

1 «Μου αρέσει»