Πως προφέρεται το όνομα του λειτουργικού Linux;

Πρόσφατα είχα μια συζήτηση περί λογισμικού με κάποιους Αυστραλούς τουρίστες, και σε κάποια φάση ανέφερα την λέξη Λίνουξ. Αμέσως έσπευσε κάποιος να με διορθώσει, λέγοντας «Isn’t it Λάινουξ;»
Αφού βάρεσα κάποια απανωτά εγκεφαλικά και αφού συγκρατήθηκα, μπράβο μου, άρχισα να τους εξηγώ τι και πως. Αυτή η δημοσίευση λοιπόν είναι το αποτέλεσμα της προηγούμενής μου εμπειρίας.

Υπάρχει πολλή συζήτηση για το πώς να προφέρεται σωστά το Linux. Ο καθένας έχει τις δικές του προτιμώμενες πηγές. Wikipedia, διάφορα online περιοδικά τεχνολογίας κ.ο.κ.

Συνήθως όταν ο δημιουργός μιας νέας λέξης/ορολογίας μας λέει πώς να την προφέρουμε, τότε αυτόματα αυτός ο τρόπος είναι το πρότυπο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ο ίδιος δημιουργός λέει ρητά ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να την προφέρουμε. Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει μοναδικός τρόπος προφοράς;

Σε κάποια συνέντευξή του ο Λίνους Τόρβαλντς είχε πει:

Αλλά μπορούμε πραγματικά να εμπιστευτούμε ένα γραπτό απόσπασμα;

Εδώ λοιπόν είναι ένα ηχητικό απόσπασμα το οποίο δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε, αφενός προέρχεται από τον δημιουργό και αφετέρου είναι ρητή οδηγία:

Τώρα πλέον γνωρίζουμε, και ξέρουμε και τι να απαντήσουμε όταν μας ρωτήσουν. Επίσης μπορούμε να ενημερώσουμε και κάποιον που δεν γνωρίζει.

Καλή συνέχεια

Π.

8 Likes