Πώς να κάνετε έλεγχο του συστήματός σας εύκολα και γρήγορα

Είδαμε ήδη πώς μπορούμε να ελέγξουμε απλά και γρήγορα το hardware μας.
Καλό θα ήταν να κάνουμε το ίδιο και στο σύστημά μας.

Και εδώ θα χρησιμοποιήσουμε ένα αυτοματοποιημένο script που θα τα κάνει όλα σε ένα. Πρόκειται για ένα script που επίσης έχω χρόνια και μου το είχε φιξάρει ένας Archer εκείνες τις εποχές.
Αυτό που δίνω είναι η long εκδοχή καθώς μπορεί να γίνει και πιο short με τα κρίσιμα μόνο, αλλά καλό είναι να τα βλέπουμε όλα (οι boomer γενιά έστω).

Ανοίξτε έναν απλό κειμενογράφο και επικολλήστε το ακόλουθο (εξηγώ πάνω από κάθε πεδίο κάνει το καθένα):

echo “===== SYSTEM HEALTH CHECK =====”
Κρατάει το sudo ενεργό για το script
sudo -v
1. SSD SMART summary (/dev/sda)
Χρησιμοποιούμε -Ei για να πιάνει όλες τις λέξεις κλειδιά ανεξαρτήτως κεφαλαίων
echo -e “\n— SSD SMART Summary (/dev/sda) —”sudo smartctl -a /dev/sda | grep -Ei “model|hours|writes|life|shutdown|result”
2. RAM quick check
echo -e “\n— RAM Quick Test (512MB, 1 pass) —”sudo memtester 512M 1
3. Filesystem check (read-only, root partition auto-detected)
ROOT_PART=$(findmnt / -o SOURCE -n)echo -e “\n— Filesystem check (read-only) on $ROOT_PART —”sudo fsck -n “$ROOT_PART”
4. Cable & Interface Health (CRC Errors)
echo -e “\n— Cable & Interface Health (CRC Errors) —”for DISK in sda sdb sdc; doif [ -b /dev/$DISK ]; then# Δοκιμάζει πρώτα με την παράμετρο -d sat (για εξωτερικές θήκες)CRC_VAL=$(sudo smartctl -A /dev/$DISK -d sat 2>/dev/null | grep UDMA_CRC_Error_Count | awk ‘{print $10}’)
# Αν το παραπάνω είναι κενό, δοκιμάζει χωρίς το -d sat (για τον εσωτερικό sda)
if [ -z "$CRC_VAL" ]; then
  CRC_VAL=$(sudo smartctl -A /dev/$DISK 2>/dev/null | grep UDMA_CRC_Error_Count | awk '{print $10}')
fi

# Εμφάνιση αποτελέσματος (αν δεν βρει τίποτα, βάζει 0)
echo "$DISK: ${CRC_VAL:-0}"
elseecho “$DISK: not connected”fidone
echo -e “\n===== END OF CHECK =====”

Αποθηκεύστε το, ονομάστε το system_health_check (system_health_check.sh) και κάντε το εκτελέσιμο.
Το βάζετε στο /home σας (Προσωπικό Φάκελο) ή όπου αλλού θέλετε (προσωπικά, έχω κάνει έναν κρυφό φάκελο .apps στο /home μου).

Κατόπιν, απλά το τρέχετε και σε σύντομο διάστημα ο έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί. Καλό είναι να το κάνετε ανά διαστήματα.

Βασικά, το θέμα είναι να μη δείτε κόκκινα. Κάποια warnings μη σας ανησυχήσουν συνήθως είναι φυσιολογικά.
Όποιος δεν καταλαβαίνει κάτι ρωτάει.

6 «Μου αρέσει»