Πως να δημιουργήσω ενα bash script που θα κατεβάζει αρχεία απο το taxisnet;

Θέλω να δημιουργήσω μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, ώστε έχοντας σε ενα αρχείο κωδικούς πρόσβασης, να μπορώ να συνδέομαι στη σελίδα του taxisnet για να κατεβάζω αρχεία, απο τα διάφορα υποσυστήματα του taxisnet.

Δηλαδή, να μπορώ με τους δικούς μου κωδικούς πρόσβασης και των πελατών μου, να συνδέομαι στη σελίδα του taxisnet και να κατεβάζω όποιο αρχείο επιλέξω (δηλώσεις ΦΠΑ, εκκαθαριστικά δήλωσης εισοδήματος, αντίγραφο δήλωσης εισοδήματος κλπ).

Επειδή είμαι πριν απο το επίπεδο του αρχάριου στο θέμα του προγραμματισμού, συγκεντρώνω πληροφορίες για το τι πρέπει να μάθω, ώστε να καταφέρω να δημιουργήσω την παραπάνω αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Μπορεί αυτό που θέλω να γίνει με ένα bash script;

Στο taxisnet, για να εντοπίσεις το αρχείο που θέλεις να κατεβάσεις, πρέπει να πατήσεις διάφορα “κουμπιά” - “υπερσυνδέσμους” - “επιλογές” και τελικά να οδηγηθείς στο κουμπί που δημιουργεί το αρχείο .pdf προς κατέβασμα.

Είναι τεχνικά εφικτό ενα bash script να κάνει τα παραπάνω βήματα; Δηλαδή, να συνδεθεί στη σελίδα και με κάποιον τρόπο να οριστεί η διαδρομή που πρέπει να κάνει, ώστε να εντοπίσει και να κατεβάσει το αρχείο;

Screenshot_2020-09-26 TaxisNET

Ευχαριστώ

Η διαδικασία αυτή λέγετε web scrapping και μπορεί να είναι από πολύ εύκολη έως δύσκολη. Το πόσο εύκολο η δύσκολο έχει να κάνει με την δομή του κάθε site, αν ακολουθεί το REST, αν έχει κάποιο εξωτερικό api, και πόσο πρέπει να σκαλίσεις την δομή της σελίδας.

Αν μπορεί να γίνει σε Bash; Από εύκολα με χρήση της εντολής curl μέχρι ποιο δύσκολα ή καθόλου. Στην δεύτερη περίπτωση είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις κάποια scripting γλώσσα. Θα βρεις πολλά παραδείγματα εκεί έξω καθώς και βιβλία. κυρίως σε Python.

Για επαγγελματική χρήση είναι καλύτερο να ζητήσεις την βοήθεια κάποιου επαγγελματία.

1 Like