Publii – Δημιούργησε εύκολα και δωρεάν το blog σου!

Publii – Δημιούργησε εύκολα και δωρεάν το blog σου!

Το Publii είναι μία δωρεάν και ανοιχτού κώδικα εφαρμογή για δημιουργία στατικών ιστοσελίδων.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες (αν όχι όλες) αντίστοιχες εφαρμογές, δεν χρειάζεται να γνωρίζεις ούτε μια γραμμή κώδικα και το περιβάλλον χρήσης είναι πάρα πολύ απλό και εύχρηστο.

Φυσικά υπάρχουν πλατφόρμες όπως το πασίγνωστο Wordpress όπου τα πάντα γίνονται μέσω γραφικού περιβάλλοντος, αλλά όταν μιλάμε για στατικές ιστοσελίδες, το να γνωρίζεις κάποια βασικά από HTML και CSS είναι σχεδόν μονόδρομος. Στην περίπτωση του Publii, αυτό δεν χρειάζεται και η υλοποίηση ενός νέου blog γίνεται παιχνίδι!

Ας δούμε λίγα βασικά πράγματα για τις δυνατότητες της εφαρμογής…

  • Μπορείς να δημιουργήσεις και να διαχειρίζεσαι όσα sites επιθυμείς.
  • Υπάρχουν τρεις διαφορετικές επιλογές συγγραφής / μορφοποίησης.
  • Πανεύκολη και ταχύτατη μετάφραση των θεμάτων στη γλώσσα μας.
  • Εκτεταμένη ρύθμιση και χρήση SEO περιεχομένου με λίγα μόνο κλικ.
  • Ενσωματωμένο plugin για εύκολη ρύθμιση popup ειδοποίησης GDPR.

Στην επίσημη σελίδα της εφαρμογής θα βρεις κάποια ενδιαφέροντα δωρεάν θέματα, καθώς και κάποια επί πληρωμή. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να ζητήσεις προσφορά ώστε να αναλάβουν εκείνοι το στήσιμο του νέου σου site.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως δεν χρειάζεται κάποια τρίτη εφαρμογή για να ανεβάσεις το site σου, μιας κι από την καρτέλα “Server” μπορείς να συνδέσεις την εφαρμογή με τον πάροχο που επιθυμείς και να το συγχρονίσεις με μία μόνο κίνηση μέσω FTP, GitHub Pages, GitLab, Amazon S3 και άλλα!

Αυτά και άλλα πολλά σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις στο πραγματικά υπέροχο και πολύ πρακτικό Publii!

Διαθέσιμο για Win 64-bit (7, 8, 10) | macOS 10.10+ | Linux 64-bit.

Happy blogging! :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Τσεκάροντας το μέγεθος των downloads φαντάζομαι βασίζεται σε Electron. Ξέρει κανένας αν γίνεται να το τρέξω στο browser; Ή πόσες τροποποιήσεις χρειάζεται κάτι τέτοιο;

Σαν ιδέα (γράφεις στο desktop και κάνεις από την ίδια εφαρμογή remote publish) μου θυμίζει το Windows Live Writer (τώρα Open Live Writer που είναι community-run) που επιτρέπει να δουλεύεις στο desktop και να κάνεις publish σε κάποια υπηρεσία (π.χ. Blogger, WordPress).

Νομίζω ένας οδηγό πως να το φτιάξει κάποιος θα βοηθούσε σημαντικά.

1 «Μου αρέσει»

Ειναι στην ουσια nodejs εφαρμογη οποτε κανεις clone το git repo τους, κανεις compile συμφωνα με τις οδηγειες τους εδω και τρεχεις την εφαρμογη σαν nodejs εφαρμογη… λογικα μολις το τρεξεις θα μπορεσεις να στειλεις τον browser σου στο localhost:3000 (νομιζω … εκτος εαν η εφαρμογη χρησιμοποιει αλλη TCP θυρα) και αυτο ειναι.

Αλλα και στην ουσια οι Electron εφαρμογες ειναι web-based εφαρμογες που εκτελουντε στον δικο τους Chromium based browser οποτε ειτε σε αλλο tab στον δικο σου browser τις εκτελεσεις ειτε στο δικο τους τουλαχιστον απο αποψη καταναλωσης μνημης RAM ειναι το ιδιο (υποθετω οτι επηδει δεν εχεις plugins στο δικο τους ισως ειναι λιγο καλητερα αλλα αυτο θελει μετρηση).

Το πρόβλημα με το browser από Electron εφαρμογές είναι πως κάθε μια τρέχει το δικό της sandboxed Chromium, οπότε για κάθε μια τρως καπάκι τη βασική κατανάλωση CPU/μνήμης του Chromium (~100M) και γρήγορα αυτή αυξάνεται (300Μ+), μάλλον(;) καθώς δεν έχουν γνώση της χρήση που πραγματοποιείται από άλλα instances (π,χ. βρίσκεται στο background). Ενώ το browser τον έχω έτσι κι αλλιώς ανοιχτό.

Το θεμα ειναι οτι καθε tab του Chromium/Chrome αλλα ακομα και του Firefox (για τους υπολοιπους δεν ξερω αλλα οτι Chromium-based υποθετω καπως ετσι θα δουλευει) ειναι στην ουσια ενα ακομα instance του Chromium.

Ας πουμε πχ οτι 1 tab του Chromium πιανει 100MB.

Τα διαφορα extensions/plugins πιανουν ενα 75αρι MB. Αρα συνολο 175MB.

Ας πουμε τωρα οτι εχουμε 10 tabs ανοιχτα… μανι μανι 1.75GB RAM.

Ειτε λοιπον εχουμε εναν browser με 10 tabs ειτε εχουμε 10 Electron εφαρμογες λιγο πολυ το ιδιο και το αυτο ειναι.

Προηγουμένως ίσως ο όρος isolated ήταν καλύτερος του sandboxed. Τα tabs είναι διαφορετικά instances/processes αλλά επειδή είναι το ίδιο πρόγραμμα το λειτουργικό σύστημα μπορεί να κάνει memory share μεταξύ αυτών το οποίο οδηγεί σε σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση μνήμης. Επίσης κάθε webextension βρίσκεται σε δικό του process εξ´ αρχής και δεν είναι ανά tab οπότε δεν αλλάζουν κάτι. Το τελευταίο μπορείς άμεσα να το δεις από το task manager του κάθε browser (Shift-Esc για Chromium, about:performance για Firefox).

1 «Μου αρέσει»