Προβλήματα με το μικρόφωνο του λάπτοπ

Παιδιά, βοηθήστε με θα το πετάξω! Έχω εγκαταστήσει σε ένα λάπτοπ τα Mint 19 Cinammon. Όλα καλά, όλα ωραία, έως ότου πήγα να χρησιμοποιήσω το μικρόφωνο οπουδήποτε!

Καταστροφή!

Διαλυμενος ήχος, λευκός θόρυβος, όλο το πακέτο. Ψάχνω online, παίζω με το alsamixer, παίζω και με το PulseAudiο με pavucontrol, τίποτα!

Μιλάμε για το internal mic του Lenovo. Όταν βάζω εξωτερικό μικρόφωνο και το επιλέξω μέσω PulseAudio όλα καλά. Αλλά θέλω για ευνόητους λόγους να λειτουργήσει το internal. Γενικά συνεχίζω να παίζω, παίζω με τα boost κλπ, όπου κάποια στιγμή εγκαθιστώ το Audacity. Εκεί, παρατηρώ μια επιλογή να χρησιμοποιήσω για το mic είτε το alsa είτε το pulse. Επιλέγοντας το pulse, ξαφνικά τέλεια εγγραφή στο πρόγραμμα, μένω άναυδος. Ψάχνοντας, παίζω με την επιλογή lock channels together στο PulseAudio. Και βλέπω πως όταν ξεκλειδώνω τα κανάλια και βάλω το κάθε ένα σε διαφορετικά ποσοστά, ο ήχος ψιλοαποκαθίσταται. Δώρον άδωρον όμως! Γιατί κάθε εφαρμογή έχει επιλογή αυτόματης ρύθμισης της έντασης του μικροφώνου, όπου επαναφέρει τις μπάρες στο αρχικό σημείο όπου ταυτίζονται, και ξαναχαλάει ο ήχος…

Έχετε καμία λύση; Έχει αντιμετωπίσει κανείς κάτι παρόμοιο;

ποιο λαπτοπ ειναι (μοντελο); μπορεις να δωσεις περισσοτερες πληροφοριες;

Καλώς ήρθες @kasle στην παρέα μας :hugs:
Όπως σωστά αναφέρει και ο @raik, πες μας τι μοντέλο laptop έχεις ακριβώς για να ξεκινήσουμε από ένα συγκεκριμένο σημείο. Αλλιώς κάνουμε ιχνηλάτηση (ήθελα να τη βάλω σε μια πρόταση)

Προβλήματα με τον ήχο που είχα πολύ παλιά, λύθηκαν με δύο τρόπους.
α) αφαίρεσα το pulseaudio (από το ubuntu)
δυστυχώς το να αφαιρέσεις το pulseaudio δεν μπορώ να το προτείνω καθόλου, καθώς τότε ήταν απίστευτα δύσκολο, τώρα θα είναι πρακτικά αδύνατον και πολύ περισσότερα πράγματα εξαρτώνται από αυτό.
β) αλλαγή διανομής σε κάτι όσο γίνεται μακρύτερα από ubuntu (fedora και manjaro όλως παραδόξως δεν είχαν το ίδιο πρόβλημα παρόλο που χρησιμοποιούσαν pulseaudio)

Δεν κατάφεραι να βρω την πηγή τού προβλήματος.

1 Like

Υπενθύμιση: Δεν προτείνουμε ποτέ αλλαγή διανομής, χωρίς πρώτα να έχει γίνει ενδελεχής προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος. Για άλλη μια φορά να τονιστεί ότι θέλουμε τα νήματα να αφορούν προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και όχι προτάσεις επί προτάσεων για το ποια διανομή είναι καλύτερη. Ευχαριστώ.

5 Likes

Εννοείται, παιδιά! Πρόκειται για ένα Lenovo Ideapad 320-15AST!

Αν δεν το έχεις κάνει ήδη κανε εγκατάσταση αυτό Gnome-alsa-tools ίσως σε βοηθήσει.Μην κάνεις απεγκατάσταση τον pulse όμως.Μπορεί να το βρεις και σαν alsa-tools η gnome-alsamixer

'https://community.linuxmint.com/software/view/gnome-alsamixer'

Βοήθησε κάπως, ναι! Κυρίως λόγω ευκολίας ως πρόγραμμα gui, δεν αλλάζει κάτι βασικό όμως. Σίγουρα είναι πιο βοηθητικό στο να το ανοίγω να παίζω λίγο με την μπάρα μέχρι να με ακούσει ο άλλος… Δεν παρέχει όμως μόνιμη λύση.

Αφου φτιαξεις τις ριθμησεις του μικροφωνου και του ηχου εκει που τις θες με το gnome-alsamixer

ανοιξε ενα τερματικο και γραψε: sudo alsactl store

και δοκιμασε να κανεις μια επανεκκινηση για να δεις αν οι ριθμησεις σου εχουν σωθει.

Σώθηκαν! Όμως τώρα είναι σαν να είναι levelled και δεν καταγράφει ήχο… Παιδιά δεν φτιάχνεται! Θα αγοράσω κανα εξωτερικό μικρόφωνο!

με live usb της ιδιας διανομης υπαρχει το ιδιο προβλημα;