πρόβλημα στην εναλλαγή γλώσσας

καλησπέρα μετά την το update του gnome σε gnome 45 έχω το εξής πρόβλημα:στο πληκτρολόγιο έχω αγγλικά και ελληνικά αλλά κάθε φορά που ξεκινάω τον υπολογιστή όταν κάνω εναλλαγή γλώσσας από αγγλικά σε ελληνικά παρότι φαίνεται η αλλαγή γλώσσας η ένδειξη από en. γίνεται gr όταν πληκτρολογώ ελληνικά εμφανίζονται αγγλικοί χαρακτήρες παρότι όταν ανοίγω την εμφάνιση διάταξης πληκτρολογίου δείχνει τους ελληνικούς χαρακτήρες. Για να καταφέρω να γράψω ελληνικά πάω στις ρυθμίσεις και στο πληκτρολόγιο είτε αφαιρώ το ελληνικό input και προθέτω το ελληνικό απλό ή αφαιρώ το ελληνικό απλό και βάζω το ελληνικό και τότε μόνο δουλεύει η εναλλαγή από αγγλικά σε Ελληνικά. αλλά αυτό γίνεται κάθε φορά που ξεκινάει ο υπολογιστής . Εάν έχουν μείνει δύο επιλογές για ελληνική γλώσσα π από διόρθωση προηγούμενης φορά π χ ελληνικό πληκτρολόγιο και ελληνικά απλό τότε αναγκάζομαι να αφαιρέσω τις δύο επιλογές για ελληνικά και μετά να ξαναβάλω επιλογή για ελληνική γλώσσα όπως έκανα τώρα για να γράψω το μήνυμα.
μήπως γνωρίζεται αν υπάρχει λύση στο πρόβλημα εκτός από το να πάω από το gnome στο kde

Ευχαριστώ

Υποθέτω alt+shift

Οπότε

gsettings set org.gnome.desktop.wm.keybindings switch-input-source "['<Shift>Alt_L']"
gsettings set org.gnome.desktop.wm.keybindings switch-input-source-backward "['<Alt>Shift_L']"

Χιλιογραμμένα αυτά, πιθανότατα και εδώ. Απλή αναζήτηση στο google.

καλησπέρα ή λάθος κατάλαβες ή δεν έγραψα σωστά το πρόβλημα εναλλαγή κάνω με το αριστερό win (ακολούθησα οδηγίες από cerebrux.net).
όταν το πατώ αλλάζει η σημαία από αμερικάνικη σε ελληνική αλλά όταν πατήσω ελληνικό γράμμα π.χ το φακες εμφανίζεται το fakew .Έτσι δεν μπορώ να γράψω κείμενο στα ελληνικά. για να το διορθώσω πάω στις ρυθμίσεις του πληκτρολόγιου και στις πηγές εισόδου ξαναβάζω ελληνικά (άλλη επιλογή αν έχουν μείνει ελληνικά από προηγούμενη διόρθωση του προβλήματος) και τότε αρχίζει το πληκτρολόγιο να γράφει ελληνικά. Αλλά αυτό γίνεται κάθε φορά που ανοίγω τον υπολογιστή και είναι εκνευριστικό

Καλησπέρα και σε σένα.

Θα έπρεπε να καταλάβω αριστερό win με οδηγίες από κάποιο site;

Απευθύνεσαι στον συντάκτη του άρθρου (δεν το έχω διαβάσει) και του ζητάς να λύσει το πρόβλημα -ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ- έχει δημιουργηθεί τέτοιο από τις οδηγίες του.

Μία σημείωση.
Η πλεοψηφία των χρηστών, εμού περιλαμβανομένου, χρησιμοποιούμε alt+shift. Πέστο κληρονομιά από windows. Οπως στρώσαμε κοιμόμαστε.
Μερίδα καταρτισμένων χρηστών επιμένει στο Mod aka win πλήκτρο για εναλλαγή input για λόγους που δεν είναι της παρούσης.
Αλλη μερίδα καταρτισμένων χρηστών, που ξέρουμε να κάνουμε remap τα πλήκτρα και θέλουμε το Mod ελεύθερο, επιμένουμε στο alt+shift.
Και οι δύο δρόμοι σωστοί είναι.

Καλή συνέχεια.

καλημέρα άλλαξα από αριστερό win σε ε alt+shift αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε . θα ήταν περίεργο να λυνόταν γιατί παραπάνω από ενάμιση χρόνο που είχα το αριστερό win δεν είχα πρόβλημα. μετά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις εμφανίστηκε το πρόβλημα

Οι αναβαθμίσεις δεν έχουν καμμία σχέση ούτε και πόσο χρόνο δούλευες με mod-key. Μη γράφουμε πράγματα που δεν στέκουν.
Κεντρίστηκα ομολογώ και επειδή με τρώει ο κώλος μου, γράφω από gnome που εγκατέστησα χθες βράδυ. Και απαντώ όπως βλέπεις σε ελληνικά ή και english με εναλλαγή alt-shift. Χωρίς κανένα πρόβλημα.

Δεν μπορώ να ξέρω τι οδηγούς έχεις ακολουθήσει. Και δεν είναι το ζητούμενο.

Μία προσέγγιση είναι να αφαιρέσεις τις γλώσσες που έχεις προσθέσει.
Μετά να τρέξεις γραφικό dconf-editor, ακολουθώντας τη διαδρομή org → gnome → κλπ όπως είναι οι εντολές που παρέθεσα. Σβήσε τα custom values και για κάθε μία εντολή να επαναφέρεις τα defaults. Εχει κουμπάκι.
Μετά επαναλαμβάνεις τη διαδικασία δίνοντας πρώτα γλώσσες και μετά τις εντολές.

Proof of evidence

Υ.Γ. Μα την Παναγία χειρότερο desktop δεν έχω ματαξαναδεί :joy: