Πρόβλημα στην εκκίνηση

Καλησπέρα
Μετά από καιρό που έχω linux mint σε σταθερό υπολογιστή, προχτές ενώ το άνοιξα ξεκίνησε κανονικά αλλά μόλις ήταν να εμφανιστεί η οθόνη του desktop μαύρισε και δεν ανταποκρινόταν. Το ανοιγόκλεισα 3-4 και φαντάστηκα ότι κάποιο update/upgrade δεν πέρασε σωστά. Κάνω ένα φορμάτ βάζοντας τη Zorin για αλλαγή. Ξανά το ίδιο. Βάζω Ubuntu 22.04 και τρέχει κανονικά. Επειδή όμως ήθελα άλλο λειτουργικό προσπάθησα να ξαναβάλω mint και όντως τρέχει κανονικά αφού εγκατέστησα τα προγράμματα που ήθελα, σέρφαρα πολλή ώρα κιόλας. Σήμερα που πάω να ανοίξω το pc μου κάνει ακριβώς τα ίδια με τη μαύρη οθόνη.
Τι μπορεί να φταίει;
Γιατί το έκανε ξαφνικά;
Γιατί με Ubuntu ήταν όλα νορμάλ;
Υπάρχει κάποια λύση;

Αν ήταν hardware πρόβλημα θα στο εκανε και στο Ubuntu ,οπότε κάνω μια υπόθεση και λέω ότι κάτι δεν πήγε καλά στην εγκατάσταση των άλλων δύο λειτουργικών η και τα iso που κατέβασες ήταν ήδη προβληματικά η δεν γράφτηκαν σωστά στο usb .Μείνε με το Ubuntu για λίγες μέρες να δεις αν θα σου κάνει τα ίδια ώστε να σιγουρευτείς ότι δεν είναι προβληνα hardware.Μαυρη οθόνη πάντως μου κάνει για πρόβλημα κάρτας γραφικων.Εκανες εγκατάσταση κλειστούς οδηγούς στο Mint και στο Zorin?Τι υπολογιστή έχεις?

Το ubuntu κάθισε μια χαρά αλλά επειδή μου φαίνεται too much το περιβάλλον του έβαλα μια πιο ελαφριά διανομή, το Xubuntu όπου το είχα δοκιμάσει και παλαιότερα σε πιο αδύναμο pc. Μια χαρά κι αυτό αλλά με προβληματίζει γιατί με πέταξε από linux mint και Zorin. Δλδ μόνο με διανομές ubuntu θα μπορώ να κινούμαι; To mint στο debian βασίζεται άρα γιατί δεν μου το δέχεται;
Μήπως συμβαίνει κάτι στο Kernel μετά από update ίσως; Αλλά και πάλι μετα από format γιατί δεν μπαίνει σωστά η επόμενη διανομή;
Το pc είναι αυτό

Το Linux mint βασίζεται στο Ubuntu, Το LMDE (linux mint debian edition) βασίζεται στο Debian. Είναι δύο διαφορετικά λειτουργικά από την ίδια ομάδα ανάπτυξης με διαφορετικό στόχο. Διάβασε εδώ για παράδειγμα: LMDE 6 “Faye” released! Its goal is to ensure Linux Mint would be able to continue to deliver the same user experience, and how much work would be involved, if Ubuntu was ever to disappear.

Χωρίς περισσότερες πληροφορίες από Grub και από Logs αν είχα να μαντέψω θα έλεγα ότι είναι κάποιο πρόβλημα με το Kernel. Πιθανό η έκδοση του Kernel που γίνεται install μετά από update να έχει θέμα με τον υπολογιστή σου ή κάτι να μην τρέχει σωστά στην εγκατάσταση.

Αν μπορείς κατά τη διάρκεια της εκκίνησης να βγείς σε terminal (ή αν έχεις επιλογή στο Grub για recovery mode) δοκίμασε σαν πρώτο βήμα να κάνεις να κάνεις re-initialise με την εντολή “mkinitcpio -p linux” σαν root και κάνε επανεκκίνηση.

Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις downgrade σε προηγούμενη έκδοση του Kernel και να δεις αν αλλάξει κάτι στην επανεκκίνηση.

Το Ubuntu 23.10 βλέπω έχει νεότερη έκδοση Kernel και από Linux Mint και από Zorin και μπορεί να είναι ο λόγος που δουλεύει.

2 «Μου αρέσει»

Το mkinitcpio είναι bash script της archlinux.
Σε debian είναι initramfs.

1 «Μου αρέσει»

Ααα σε ευχαριστώ! Χρησιμοποιώ Arch τα τελευταία 15 χρόνια και δεν έχω καθόλου εμπειρία με Ubuntu based distros!

Σε laptop ενός φίλου πρόσφατα, παρουσίασε το ίδιο πρόβλημα, αλλά μετά την αναβάθμιση του kernel. Πατώντας ESC στην αρχή για να εμφανίσει το grub menu, μπήκα στην προηγούμενη έκδοση του kernel, και όλα δουλεύουν σωστά. Δες εδώ το σχετικό νήμα.

Μήπως είναι κάτι ανάλογο; Επειδή έγραψες ότι στην αρχή δουλεύει σωστά. Λογικά όμως και με ubuntu, αν κάνεις όλες τις ενημερώσεις, θα βγάζει το ίδιο πρόβλημα.

Μάλλον στο Kernel είναι το θέμα. Τώρα δουλεύω Xubuntu και πάνε μια χαρά και με τα updates τους. Τι κάνω όμως ώστε να απεγκαταστήσω το νέο kernel να βάλω κάποιο παλαιότερο; Λένε στο link που παρέθεσες αλλά δεν κατάλαβα και πολλά πως γίνεται.