Πρόβλημα που δημιουργείται(μάλλον) με τη χρήση του startx

Πολύ πρόσφατα εγκατέστησα(ξανά) Arch και αφού το ρύθμισα σε περιβάλλον cinnamon, αποφάσισα λόγω προβλήματος με την εναλλαγή μεταξύ δύο xsessions, να δοκιμάσω τη σύνδεση με xinit και startx και να καταργήσω τον lightdm. Ακολουθώντας το wiki ρύθμισα και την αυτόματη σύνδεση σε cinnamon και ξεκίνησα να το χρησιμοποιώ. Κάποια στιγμή χρησιμοποίησα ένα τηλεχειριστήριο υπερύθρων(το οποίο επίσης είχε ρυθμιστεί και λειτουργούσε χωρίς κανένα πρόβλημα) και μόλις πάτησα ένα media key(ένα από τα XF86 τύπου κουμπιά) το cinnamon κόλλησε και δεν ανταποκρινόταν σε τίποτα. Το ποντίκι μπορούσε να κινηθεί αλλά μόνο αυτό. Δοκίμασα από διαφορετικό tty να κάνω επανεκκίνηση του cinnamon(όπως αναφέρει το wiki), αλλά δε λειτούργησε. Επίσης δε μπορούσα ούτε να σκοτώσω τις διεργασίες του cinnamon-session από το htop. Μόνη λύση ήταν το σκότωμα του xserver. Tα κουμπιά αυτά είχαν αφαιρεθεί από τις συντομεύσεις πληκτρολογίου του cinnamon, αλλά τσέκαρα με με τον dconf-editor μήπως ήταν ενεργά.

Είπα λοιπόν να επιστρέψω στην προηγούμενη κατάσταση με τη χρήση του lightdm που δεν υπήρχε πρόβλημα. Ανέτρεψα όλες τις αλλαγές που είχα κάνει και έκανα και μια επανεκκίνηση.
Από εκεί και ύστερα είναι αδύνατη η εκκίνηση του cinnamon μεσω desktop manager(δοκίμασα και τον lxdm). Στο xsession-errors δίνει αυτά όταν γίνεται η προσπάθεια σύνδεσης:

cinnamon-session[7753]: WARNING: t+0,00004s: Could not make bus activated clients aware of DISPLAY=:0 environment variable: unable to connect: Connection refused
cinnamon-session[7753]: WARNING: t+0,00021s: Could not make bus activated clients aware of GNOME_DESKTOP_SESSION_ID=this-is-deprecated environment variable: unable to connect: Connection refused
cinnamon-session[7753]: WARNING: t+0,00034s: Could not make bus activated clients aware of GTK_OVERLAY_SCROLLING=1 environment variable: unable to connect: Connection refused
cinnamon-session[7753]: WARNING: t+0,00479s: Lost name on bus: org.gnome.SessionManager
cinnamon-session[7753]: CRITICAL: t+0,00482s: We failed, but the fail whale is dead. Sorry....

Δοκιμάζω xfce4 που είναι πιο αυτόνομο(με startx) και με το που πάω να δοκιμάσω με το xev κάποιο media key, γίνεται το ίδιο πράγμα ακριβώς. Προσπαθώ να συνδεθώ με lightdm και δε μπαίνει ούτε κι αυτό. Βάζω lxqt και αυτό συνδέεται από lightdm(δεν επιχείρησα με startx, να δουλεύει ένα). Βάζω mate, το ίδιο με το cinnamon(δοκίμασα μόνο μέσω lightdm). Να πω επίσης ότι το cinnamon πριν αρχίσω τις δοκιμές το δούλεψα λίγο ακόμη μέσω startx και κόλλησε ξανά χωρίς να χρησιμοποιήσω το τηλεχειριστήριο ξαφνικά ενώ χρησιμοποιούσα το chromium.

Δοκίμασα απεγκατάσταση και διαγραφή των αρχείων χρήστη τόσο για το lightdm όσο και για το cinnamon, αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Υπάρχει καμία γιατρειά ή να παραμείνω στο ubuntoειδες το οποίο αναγκαστικά χρησιμοποιώ τώρα?

Βασικά αν μπορεις να πας σε tty2 η εντολή είναι sudo killall lightdm Καλό είναι να κάνεις ένα purge το cinnamon και εγκατάσταση από την αρχή

Το έκανα κι έτσι. Και purge το έκανα το cinnamon. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι το μόνο. Το ίδιο κάνει και στο xfce και στο mate που τα έβαλα για δοκιμή και είναι απείραχτα.

Κάνε αλλαγή σε sddm και πες μου. Μπες στον κατάλογο

/usr/share/xsessions/ και άνοιξε το sinnamon και κάνε ένα paste

Αν κατάλαβα σωστά όλη η φασαρία προκαλείται από το media key του τηλεχειριστηρίου. Σωστά;

Πες μοντέλο τηλεχειριστηρίου να το ψάξουμε λίγο παραπάνω.

Όχι, σκέτο το είχε στο wiki. “exec cinnamon-session”

Έχεις βάλει το dbus-launch πριν το sinnamon? Στο. Xinitrc

γενικά είναι καλό να σβήσεις το .xinitrc και να το κάνεις μια κόπια από το

/etc/X11/xinit/xinitrc
αφαίρεσε τις τελευταίες 5 γραμμές και πρόσθεσε ότι χρειάζεσαι

1 Like

Και ναι και όχι, μιας και το χειριστήριο δεν είχε(ούτε έχει) πουθενά αλλού πρόβλημα. Από τον τρόπο που φορτώνει το γραφικό περιβάλλον με το startx δημιουργείται το πρόβλημα. Άλλωστε μου το έκανε και στο άσχετο ενω χρησιμοποιούσα τον chromium μια φορά.
Δεν είναι ακριβώς αυτό, αλλά ένα ίδιο που δεν το βρίσκω πια:

Έτσι το έχω κάνει…

Ύστερα από αναζήτηση στο arch forum βρήκα κάποιον με ένα παρόμοιο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα στο φάκελο /etc/pam.d/ αντικαθιστάς τα systemd-user και login με τα αντίστοιχα που έχουν κατάληξη .pacnew (αν υπάρχουν).

1 Like

Το έχω δει κι αυτό, δεν υπάρχουν αυτά τα .pacnew.
Πάντως δοκίμασα με dbus-launch όπως πρότεινε ο @tkor παραπάνω και δεν κόλλησε με τα media keys που δοκίμασα. Οπότε αυτό διορθώνεταί έτσι. Αν δεν έχω άλλα προβλήματα θα το κρατήσω έτσι(έτσι το ήθελα άλλωστε). Το πρόβλημα που δε μπαινει με desktop manager δεν επείγει αν λειτουργεί σωστά έτσι.

2 Likes

Αν θα είναι όλα οκ να κλήσεις το ποστ

Δείτε στο παρακάτω τι κάνει το dbus και γιατί το θες για media keys

Αν ξεκινάς με startx θα πρέπει να προσθέσεις κάτι που να ξεκινά ένα dbus user session στην συνεδρία. Δες επίσης αν τρέχουν τα cinnamon setting daemons αν και θα πρέπει να τα σηκώνει στην συνεδρία. Επίσης αν ξεκλειδώνει την κλειδοθήκη.

– I don’t use Arch btw –

1 Like

Αν χρειαστεί να Φορτώσει κάτι το βάζει στο autostart.sh

1 Like

Επομένως μαρκαρεται ως λυμένο με τη λύση του @tkor

1 Like

Βιάζεστε :smile: :smile:
Απέφυγα να το κλείσω χθες επειδή είχα σκοπό να το ψάξω περισσότερο αλλά και γιατί ουσιαστικά δε λύθηκε το πρόβλημα της σύνδεσης μέσω desktop manager. Μετά από αρκετό ψάξιμο λοιπόν, και αφού ξαναπέρασα το θέμα παρόμοιο θέμα που ανέφερες παραπάνω, είδα κάπου στο τέλος την αναφορά στο xlogin, το οποίο αρχικά είχα εγκαταστήσει(αφού προτείνεται απ’ το wiki), αλλά είχα απενεργοποιήσει αλλά ξεχάσει να το απεγκαταστήσω. Αυτό λοιπόν δημιουργούσε όπως φαίνεται τα προβλήματα επειδή είχε εγκαταστήσει ένα αρχείο στο /etc/X11/xinit/xinitrc.d/. Μόλις λοιπόν διαγράφτηκε το αρχείο από εκεί λύθηκαν και τα δύο προβλήματα. Τελικά το wiki μας την έκανε τη ζημιά :grinning:

3 Likes

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα 2 ημέρες μετά την τελευταία απάντηση. Δεν επιτρέπονται πλέον νέες απαντήσεις.