Προσπάθεια εγκατάστασης Linux Mint 21 Vera σε λαπτοπ με Linux Mint 17 . Δεν αναγνωρίζει το live usb.

Με συγχωρείς , προσπαθούσα από χτες , αλλα δεν με αφηνε να σηκώσω τίποτα αλλο (νέο μέλος).

1 «Μου αρέσει»

Πριν προχωρήσεις σε άλλες μεθόδους εγκατάστασης, θα σου πρότεινα να φτιάξεις ένα flash drive με Linux, όπου να είναι επιβεβαιωμένο ότι boot-άρει σε άλλο μηχάνημα για να αποκλειστεί το προβληματικό μέσο εγκατάστασης. Αν είναι αναγκαίο χρησιμοποίησε και άλλο flash drive.

2 «Μου αρέσει»

Πως μπορω να το μετατρέψω έτσι ώστε να το διαβάσει το BIOS ?

Αν κατάλαβα καλά , θα πρεπει να κάνω κάποια ενέργεια στο αλλο μηχάνημα με τα win10 ώστε να διαβαστεί από το BIOS του δικού μου λαπτοπ ?

Παίρνω αλλο φλας τώρα και τρέχω εκεί το iso . Μια ερώτηση . Για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να φταίει το etcher , να δοκιμάσω να το τρέξω με αλλο προγραμμα ?
Ο φίλος @anon88072451 ανέφερε το usbbootin και διαβάζω στο linuxmint.com και για το Rufus.

Ναι δοκίμασε και άλλα προγράμματα μετά.
Επίσης @Eleanna, στην καρτέλα Security, στο πεδίο Fixed disk boot sector:, τι άλλες τιμές παίρνει, πέρα από το normal?

1 «Μου αρέσει»

Χωρίς να θέλω να περιπλέξω τα πράγματα, ο @ManVal είχε αναφέρει και αυτό το πρόβλημα σε παλιότερο νήμα.

2 «Μου αρέσει»

@nikaskonstantinos, σε αυτό το thread που έδωσες, OP είναι ο ίδιος χρήστης που μετά έφτιαξε τον οδηγό που υπάρχει στο 12o post μου.

Φορμαρε το σε Linux. Αν ειναι exfat πιθανων δε θα διαβαζεται σε τοσο παλιο bios. Οποτε προσπαθεις για Fat32 η στη χειροτερη Fat σκετο. Μετα βαζεις το iso που θες με οποιο προγραμμα. Ομως ακομη και αδειο νομιζω θα το αναγνωρισει αμεσα εφοσον ειναι στο συστημα αρχειων που μπορει να διαβασει το bios

@Maras , θα ανεβάσω εδώ τις εναλλακτικές τιμές το βράδυ , διέκοψα αναγκαστικά , φεύγω για δουλειά .

Ειναι περιττό να πω πόσο ευγνώμων είμαι ήδη για τη βοήθεια σας , ειναι ανακούφιση για έναν χρήστη που ακόμα μυρίζει ψαρίλα :-) να παίρνει λιγο κουράγιο και καθοδήγηση.

Σας ευχαριστω θερμά , θα επανέλθω σε λίγες ωρες .

2 «Μου αρέσει»

Σαν μία διαφορετική λύση θα πρότεινα, εφ 'όσον υπάρχει άλλος υπολογιστής, μπορείς να βάλεις τον δίσκο εκεί και να κάνεις εκεί την εγκατάσταση. Το έχω κάνει αρκετές φορές χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στην χρήση των υπολογιστών, και σε δύο από αυτά τα λαπτοπ έχει γίνει τρείς φορές και αυτά δουλεύουν σε επαγγελματικούς χώρους.

Πάντα προτεραιότητα δίνουμε στο να βρεθεί το αίτιο του προβλήματος και αυτο που προτείνω είναι μία έσχατη λύση.

Δικό σου το εργαλείο δικιά σου η επιλογή, ο κόσμος είναι εδώ μη φοβασαι “χάρο”.

3 «Μου αρέσει»

Αν έχεις πρόσβαση σε Windows, έστω και σε άλλο μηχάνημα, κάψε το στιχάκι χρησιμοποιώντας το Rufus, και επέλεξε όταν θα σε ρωτήσει να γίνει με την μέθοδο ISO. στο δικό μου Fujitsu Lifebook laptop (λίγο νεότερο από το δικό σου) είναι ο μοναδικός τρόπος να ξεκινήσει live usb Ubuntu και Ubuntu based, π.χ. Mint, εδώ και χρόνια.

2 «Μου αρέσει»

Αν δεν μου αναγνώριζε το φλασάκι αυτό θα έκανα, θα δοκίμαζα και το RUFUS, αφού βεβαιωνόμουν για τον διαμερισμό του δίσκου, ώστε να δημιουργήσω το σωστό live media (gpt σε uefi και mbr σε legacy).

Η δεύτερη λύση, εφόσον δεν μου δούλευε η πρώτη, θα ήταν να προμηθευτώ ενα φθηνό πακετάκι μερικών τεμαχίων DVD-RW και θα δημιουργούσα live CDs των διανομών που θέλω να εγκαταστήσω ή να δω live.

Πιστεύω οτι η τελευταία μέθοδος θα είναι “άχαστη” στην περίπτωση της φίλης Ελεάννας.

εδιτ: άκυρο τώρα διάβασα οτι η μονάδα cd/dvd έχει πεθάνει.

2 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα και παλι . Στην καρτέλα Security στο Fixed Disk Boot Sector σαν επιλογές εχω Normal ή Write Protect .

Το φλασάκι που έτρεξα το iso ειναι ένα φλασάκι που δούλευα πολυ καιρό στα Linux Mint χωρίς κανένα πρόβλημα . Επίσης τώρα που το έκανα bootable το έβαλα στα Ubuntu να δω τι βλέπει και το είδε κανονικά βγάζοντας Linux Mint 21.1 Vera .

Αυτό δεν ειναι ένδειξη οτι ειναι συμβατό ?

Νομίζω οτι το πρόβλημα δεν είναι η συμβατότητα με το ubuntu ή με οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα αλλά η συμβατότητα με το bios που δεν αναγνωρίζει το filesystem του bootable usb.

1 «Μου αρέσει»

Το διάβασα κι εγω και σ ευχαριστω πολυ . Σκοπεύω να το κάνω σαν τελική λύση , εφόσον το σενάριο του usb εξαντλήσει τις πιθανότητες και αποτύχει και η απόπειρα εγκατάστασης μέσω HDD

Ειναι ο φόβος του αλλου λαπτοπ που δεν ειναι δικό μου , δουλεύουν εκεί κι άλλοι απ´ την οικογένεια κι αν κάτι πάει κι εκεί στραβά θα πρεπει μόνη μου να φορέσω τσιμεντένιες κάλτσες και να κατευθυνθώ προς Πειραιά :-) .

[quote=“Eleanna, post:47, topic:4699”]
Στην καρτέλα Security στο Fixed Disk Boot Sector σαν επιλογές εχω Normal ή Write Protect .

Normal

1 «Μου αρέσει»

Χώρια απο το ρίσκο του να μπλεχτείς με τα κατσαβίδια και το hardware (που σωστά το σκέφτεσαι να το αναλάβεις εφόσον δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία και είναι κοινόχρηστο και το δεύτερο μηχάνημα) ο δίσκος του laptop σου είναι IDE, θα έχει συμβατότητα με το άλλο λάπτοπ στον οποίο σκοπεύεις να τον βάλεις; Είναι κι αυτό ένα ερώτημα.

Σ’ αυτή την περίπτωση μια καλή λύση (αν και πατέντα) είναι μια φθηνή εξωτερική θήκη 2.5’’ IDE του εμπορίου. Συνδέεις σε άλλο μηχάνημα τον σκληρό «usbάτα» και του εγκαθιστάς το λίνουξ, στην συνέχεια τον τοποθετείς πάλι πίσω.
Φυσικά αυτή για μένα είναι η ύστατη λύση σε περίπτωση που δεν δουλέψει τίποτα άλλο. Αν τελικά καταλήξεις σε αυτήν ίσως χρειαστείς καθοδήγηση τόσο σε ο,τι αφορά την αγορά όσο και σε ο,τι αφορά την εγκατάσταση (για να βεβαιωθείς οτι θα γίνει σωστά και θα μπουτάρει στο μηχάνημα σου). Εδώ είμαστε, σίγουρα υπάρχουν πολλοί έμπειροι χρήστες εδώ για να σε βοηθήσουν (πολύ πιο έμπειροι κι απο τον γραφων :smiley: )

1 «Μου αρέσει»

Το bios ειναι ενα ελαχιστο λειτουργικο συστημα για να κανει εκκινηση το κανονικο λειτουργικο συστημα. Δεν εχει τις δυνατοτητες ενος ubuntu. Εαν πας εκει που ειναι το στικακι και πατησεις δεξι κλικ ιδιοτητες ειτε σε ubuntu ειτε σε windows σιγουρα καπου θα βρεις το format του στικ. Μπορει να ειναι ηδη fat η fat32 οποτε να αποκλεισουμε αυτο το σεναριο. Αν ομως ειναι exfat τοτε θα πρεπει να το κανεις συμβατο

2 «Μου αρέσει»

Κανενα εξωτερικό CD/DVD αν μπορείς να δανειστεις, νομίζω θα γινει η δουλεια σου.
long shot : θα δοκιμαζα και Debian αντι mint (με το στικακι).

1 «Μου αρέσει»