Πόσο προδομένοι νιώθουμε από εγκατάλειψη λογισμικών;

Εδώ να βάλουμε, εφαρμογούλες, προτζεκτάκια (πως το λένε ελληνικά ρέιιι…), φραμπαλαδιάρικα πράγματα που μας βάζανε στα λινουξάκια μας στην όλη μας κομπιουτερική πορεία. Συνήθως δεν είχαν πέραση. Δεν είχαν αποδοχή από τους χρήστες, δεν είχαν feedback οι δημιουργοί και το προϊόν καταργήθηκε. Το νιώσατε λιγάκι σαν προδοσία; Αδικία, κάτι;
Εγώ προσωπικά θα βάλω και το υπαρξιακό μου επιπροσθέτως. Θυμάμαι ρε σεις από δευτέρα δημοτικού που η δασκάλα είχε φάει μια φλασιά να μας καθαρίσει μήλα και πορτοκάλια, να βάλει σε μεγάλες φρουτιέρες και να σηκώνονται ένα ένα τα παιδιά για να διαλέξουν φρούτο να το πάρουν και να επιστρέψουν στο θρανίο τους να το φάνε. Αμυδρά θυμάμαι ότι μάλλον μας είχε ζητήσει μια δυο μέρες πριν να πάμε όλα τα παιδιά από ένα μήλο ή πορτοκάλι στο σχολείο (λογικά έτσι στήνονται αυτά). Όλα τα παιδιά τσίμπαγαν από ένα κομμάτι μήλο και… ένιωσα τόσο διαφορετικός! “Τι γίνεται ρε πστ μο;” λέω από μέσα μου (εντάξει! Κάτι τέτοιο σε νόημα). Ήθελα πορτοκάλι ρε. Και τώρα που γράφω το ποστ θυμήθηκα ότι πήρα μήλο κι εγώ γιατί 10-12 πιο πριν πήραν όλοι μήλο.
ΟΚ δεν έχουν καταργηθεί τα πορτοκάλια ώστε να σκάω. Έχω ξεπεράσει πια και το κόμπλεξ του να φανώ σώνει και καλά όπως φαίνονται όλοι, μπορώ περήφανα να πάω να πάρω όποτε θέλω 5 κιλά πορτοκάλια.

Όμως τι γίνεται αν έχει πια καταργηθεί αυτό που προτιμούσες και μάλιστα βλέπεις γύρω σου ότι δεν λείπει και σε κανέναν!

Πολλά φίλτρα βάζω!
Τώρα σκέφτομαι να επεκταθεί το νήμα και όποιος θέλει ας καταθέτει και κάτι μη λογισμικό. Το σουβλατζίδικο που έκλεισε ας πούμε και θα ξαναφάς ποτέ αυτό το μπιφτέκι. Αλλά ας προτιμηθεί περισσότερο κάτι από το linux που θυμάστε ότι σας άρεσε.

Ξεκινάω με το Kde που αγάπησα. Είχε μία δυνατότητα στην “Προβολή φακέλου” όπου με hover το δείκτη του ποντικιού πάνω από έναν φάκελο σου έβγαζε popup-άκι ένα παραλληλόγραμο με ικανό μέγεθος και σου έδειχνε τα περιεχόμενα του φακέλου. Αν υπήρχε κι άλλος φάκελος στα περιεχόμενα τον άνοιγε κι αυτόν σε συνέχεια των popups. Μου αρέσουν πολύ αυτά.
Το καταργήσανε ως ανεξάρτητη δυνατότητα κι αυτό γιατί έπρεπε να κάνουν γενικότερες βελτιώσεις - αναβαθμίσεις στο όλο έργο τους. Βγήκε βλέπεις το plasma 5 και έπρεπε να το επανασχεδιάσουν, να βάλουν άλλες βιβλιοθήκες και όλα αυτά που ξέρουν. Υπάρχει η δυνατότητα αλλά πρέπει να κάνεις στο βελάκι που έχει αριστερά στο εικονίδιο (έμπλεμ να ούμε). Τι να το κάνω ρε φίλε; Το θέμα είναι να μην κάνεις κλικ.
Μου τη σπάει το κλικ ρε παιδιά. Μου αρέσουν τα tooltips που ανοίγουν και σβήνουν και στη διάρκεια ζωής τους σου πετάξανε μια πληροφορία, να έχεις να γουστάρεις!

Πάρτε εδώ μια αντιγραφή επικόλληση (Στα πρώτα δευτερόλεπτα μόνο)

Ο λόγος που συσχετίζω τις προσωπικές μου ιστορίες είναι ότι νιώθω πως μόνο εμένα έχει πειράξει, άντε κι άλλους 5 σε όλον τον πλανήτη. Θυμάμαι που κάποιοι ρωτούσαν πως να καταργηθεί αυτό το πράγμα που ήταν κι προεπιλεγμένο τότε.

2 «Μου αρέσει»

και εμένα με πονάει τo pinta…

pinta; Πες τίποτα γι αυτό βρε. Μας βάζεις να ψάχνουμε! (Δεν το ήξερα εγώ)

Διόρθωση. Το είδα. Ωραίο φαίνεται. Σε είχε βολέψει πού ε;

Το pinta είναι το αντίστοιχο paint.net των windows βασισμένο σε mono (το αντίστοιχο .net framework). Για να κόψεις-ράψεις, περιστρέψεις, βάλεις και κάνα βελάκι ή κείμενο ήταν, όπως και το paint. net, το τέλειο πρόγραμμα. Η τελευταία έκδοση ήταν το 2015 και δυστυχώς από την mint 19 και μετά κλείνει αυτόματα, δεν τρέχει ή κολλάει και συνήθως crashάρει το mono. Έγινε κάποιο update πέρσι αλλά δεν φαίνεται να διόρθωσε κάτι.

Πάντως μόλις το δοκίμασα σε arch και φαίνεται να λειτουργεί κανονικά. Ούτε κρασάρει ούτε κόλλησε καθόλου ως τώρα.

Το δούλεψες καθόλου; πχ να επιλέξεις ένα κομμάτι και να το κάνεις cut ;

Γενικά δεν το χρησιμοποιώ, γι’ αυτό και δεν ήταν εγκατεστημένο. Δοκίμασα όμως διάφορα. Μέσα σ’ αυτά ήταν ή επιλογή με magic wand και διαγραφή της με το “delete”, καθώς και η περικοπή στην επιλογή. Δεν είδα κάποιο πρόβλημα σε τίποτα από αυτά.

Εγώ πάντως με το που κάνω cut κλείνει το πρόγραμμα. Επίσης μετά από ώρα απλά κολλάει και δεν κάνει τίποτα. Ποια έκδοση mono έχεις;

Αυτή που είναι στα αποθετήρια του arch. Είναι η 6.12.0.122-1

Απ’οτι βλεπω στο site του Pinta εχει πακετο για το flatpak. Για δες μπας και σου κανει.

To Mint 20.2 έχει την 6.8.0.105. Έβαλα το 6.12 και όντως φαίνεται να δουλεύει!!! Θα κάνω μερικές δοκιμές ακόμα!

Δουλεύει μια χαρά σε ubuntu η έκδοση flatpak

Άλλα δύο που μου λείπουν:
1 Η αλλαγή επιφάνειας εργασίας με περιστροφή κύβου. Μόνο που σήμερα έχεις όλες τις πλευρές του υβου με την ίδια ταπετσαρία. Στο 4 σου έδινε τη δυνατότητα να έχεις διαφορετικές.

2 Το knewsticker. Αργότερα το επανεκδόσαν ως newsticker.
KNewsTicker - KDE UserBase Wiki. Το τοποθετούσες όπου ήθελες ακόμα και στην κάτω μπάρα.
Υπάρχει σήμερα το tickr για gnome. Αλλά δεν είναι τόσο ωραίο.