PopOS, Ανύπαρκτα Αγγλικά σε Login Screen, μόνο Ελληνικά

Εψές αφαίρεσα το PopOS native installation που είχα στο main μηχάνημά μου που ήταν από την beta από τον Νοέμβρη του 2020 (δες εδώ) το οποίο δεν ξανά έλαβε ενημέρωση από Ιούλιο του 2022 λόγο του ότι δεν υπάρχουν στα repo αρχεία.

Σε επόμενο βήμα, latest 22.04 LTS από τη σελίδα τους, balenaEtcher, έκλεισα το Secure Boot, έκαμα εγκατάσταση, του έδωσα όλο τον δίσκο να τον κάνει όπως θέλει (και μου βγήκε σε καλό, θα το αναφέρω παρακάτω).

Έστησα όπως ήθελα τα πάντα, έκατσα έκανα δουλειά μέχρι 1:30πμ και το έκλεισα, το ανοίγω σήμερα και είμαι στο ĺogin screen, που μοιάζει με αυτή →

Γράφω, μου λέει λάθος password, ξανά, ξανά λάθος, ξανά, ξανά λάθος, λέω ρε παιδί μου τι συμβαίνει!? Το γράφω άλλη μια και πατάω να το δω, ωπ, Ελληνικά, κοιτάζω πάνω δεξιά δεν υπήρχε επιλογή γλώσσας, σηκώνω το on-screen keyboard μόνο Ελληνικά… αμάν λέω τώρα τα φάγαμε τα ψωμιά μας.

Κάνω reboot με το ποντίκι, και on-boot μπήκα στο boot selection menu και ξεκίνησα το PopOS recovery, το οποίο με έφερε σε ένα image που έμοιαζε πάρα πολύ με το usb installer, και είχα τα πάντα έτοιμα και ανοίγω τον Firefox, ψάχνω από εδώ από εκεί με 3 αναζητήσεις καταλήγω σε ένα άρθρο στο reddit → https://www.reddit.com/r/pop_os/comments/qj87q8/comment/iwygf3e/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3 όπου στο 3ο σχόλιο έλεγε ο τύπος, όπως είσαι τράβα στο
/media/
μπες στο φάκελο του δίσκου μέσα στο φάκελο
recovery
και μπες στo
/etc/default
και βρες το
keyboard
αρχείο, μπες μέσα θα δεις ότι δεν θα λέει
en
στο xkeyblayout αλλά στην δική μου περίπτωση έλεγε
gr
οπότε από το τερματικό
sudo nano keyboard
και το άλλαξα σε
en
σώσε/κλείσε και
reboot.

Το αποτέλεσμα ήταν να έχω default keyboard layout στο boot screen τα Αγγλικά και να καταφέρω να κάνω login στο σύστημά μου.

Τέλος, να αναφέρω ότι σου σερβίρει μεγάλη φρίκη αυτό το θέμα, ενώ έχω τα locale μου όλα Αγγλικά και μόνο έξτρα keyboard layout τα Ελληνικά και super+space για εναλλαγή να συμβεί αυτό.

3 «Μου αρέσει»

Δεν ξέρω πως τα κατάφερες, αλλά το Recovery Partition του PopOS τα σπάει :grinning:

Τώρα για να στήσεις το πληκτρολόγιο όπως το θέλεις είναι λίγο μπελάς. Η σωστή διαδικασία, που έχω βρει μετά από πολλές εγκαταστάσεις:

sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration

και επανεκκίνησή. Αυτό θα φτιάξει ένα αρχείο /etc/default/keyboard και θα ενημερώσει το `initrd. Το αρχείο θα έχει κάτι σαν το παρακάτω, ανάλογα με τις επιλογές:

XKBLAYOUT="us,gr"
BACKSPACE="guess"
XKBVARIANT=","
XKBMODEL="sun_type6_unix_usb"
XKBOPTIONS="grp:rwin_toggle,lv3:ralt_switch,compose:menu,terminate:ctrl_alt_bksp,grp_led:scroll"

Το τελευταίο grp_led:scroll δεν μπορείς να το βάλεις πλέον στο Gnome. Αν το πληκτρολόγιο σου έχει led για το Scrollock θα δείχνει αν είναι ελληνικά ή αγγλικά, κάτι βολικό.

Με το που θα ξεκινήσει το Gnome αν τα αντίστοιχα κλειδιά στο dconf είναι άδεια, θα τα φτιάξει και θα έχουν επιλογές που δε θα τις βρεις ούτε στο gnome-tweaks. Οι ρυθμίσεις:

Αν επαναφέρεις τις ρυθμίσεις αυτές στις εργοστασιακές, θα φτιαχτούν με την επανεκκίνηση. Ναι, δεν είναι όμορφο.

Οι ρυθμίσεις που υπάρχουν στο /org/gnome/libgnomekbd/keyboard/ δε μοιάζει να έχουν κανένα ρόλο. Έτσι παίρνει το σωστό μοντέλο του πληκτρολογίου και μπορείς να προχωρήσεις στην κανονική ρύθμιση, αν χρειαστεί και δεν το κάνει αυτόματα

Έχω βρει βολικό (μετά από χρόνια δοκιμών) να αλλάζω τη γλώσσα του πληκτρολογίου απλά με το δεξί Logo Key. Ακόμα καλύτερο από το CapsLockπου χρησιμοποιούσα μέχρι σήμερα. Στη δεξιά πλευρά έχω επίσης το Compose (compose:menu) και τοAltGr(lv3:ralt_switch). Το μόνο σπαστικό είναι πως δεξιά έχω μόνο 3 πλήκτρα και δεν έχω ένα δεξί Ctrl. Κάτι εκνευριστικό μόνο για το Virtual Box (δεν είναι τυχαίο που διάλεξε αυτό το πλήκτρο κανείς δεν το χρησιμοποιεί) και θα πρέπει να του βάλω κάποιο άλλο κουμπί.

Ελπίζω να βρεθούν τα παραπάνω χρήσιμα για κάποιον στο μέλλον.

1 «Μου αρέσει»

Θα μπορούσα να το κάνω χωρίς tampering και να ακολουθήσω όλα τα παραπάνω βήματα σωστά, αλλά αυτό απαιτεί να μπορούσα να μπω στο σύστημα, ενώ στο login screen δεν μπορούσα να βάλω το password μου, και όταν γυρνούσα σε
Ctrl+Alt+FX για εναλλακτικό tty και εκεί έγραφα ελληνικά χωρίς δυνατότητα αλλαγής.

Είναι και ο λόγος που το έκανα μέσω του Refovery partition και άλλαξα με το χέρι το gr σε en.

@SomniusX στην ομάδα του “it’s foss” συμμετέχει και ένας Έλληνας “linux enthusiast” αν κρίνω από το ονοματεπώνυμο που δεν μοιάζει με ινδικό( Dimitrios Savvopoulos) :slightly_smiling_face:

1 «Μου αρέσει»