Πολιτισμένη συζήτηση: Γιατί δεν βάζεις την διανομή Χ;

Στα αντίστοιχα ελληνικά και ξένα φόρουμ στο παρελθόν ήταν πολύ συνήθη τα παρακάτω φαινόμενα

 • Μπαίνει ένας και ζητάει βοήθεια για κάποιο πρόβλημα με την διανομή Α. Και θα πεταχτεί κάποιος να του πει βάλε την διανομή Β, γιατί έβαλες την Α. Και αρχίζει η συζήτηση. Εν τω μεταξύ το πρόβλημα του χρήστη έχει ξεχαστεί…

 • Υπάρχει πρόβλημα κατά την εγκατάσταση της διανομής Α. Και οι λύσεις είναι του στυλ δοκίμασε την διανομή Β, δεν δούλεψε δοκίμασε με την Γ, μετά με την Δ και ούτω καθ’εξης. Μαζί με συζητήσεις του πρώτου Bullet. Κάθε προσπάθεια διάγνωσης του προβλήματος με τον υπολογιστή του χρήστη έχει ξεχαστεί …

Συμπεριφορές σαν αυτές μας έχουν βγάλει το κακό όνομα.

Στην πρώτη περίπτωση πέραν του παραδόξου της επιλογής που μπλοκάρει τον χρήστη και ίσως και να τον απομακρύνει από τον κόσμο του Linux εντελώς, κανέναν δεν τον απασχολεί ο ίδιος παρά μόνον μια ποδοσφαιρικού τύπου συζήτηση.

Στην δεύτερη περίπτωση, η ενασχόληση με το Linux έχει κάτι από τελετουργίες βουντού. Καμία λογική διαδικασία ή σκέψη, μόνο δοκιμάζουμε και ότι κάτσει.

Σε αυτό το μέρος ας αποφύγουμε αυτές τις κακοτοπιές.

Αν κάποιος χρήστης έχει πρόβλημα με κάποια διανομή Α, ανεξάρτητα του ποια είναι αυτή, δεν θα του προτείνουμε κάποια άλλη διανομή. Θα προσπαθήσουμε να τον βοηθήσουμε με την επιλογή του.

Βέβαια κανένας κανόνας δεν είναι χωρίς τις εξαιρέσεις του, και πάνω από κάθε κανονισμό είναι η κοινή λογική και η ενσυναίσθηση. Θα προτείνουμε κάποια άλλη διανομή αν

 • Οι απαιτήσεις της διανομής είναι υπερβολικές μόνον εφόσον οι προδιαγραφές της μηχανής είναι μικρές για αυτήν. Όπου μηχανή είναι είτε ο υπολογιστής (πολύ παλιός), είτε ο εγκέφαλος του χρήστη (πολύ καινούργιος στο Linux).
 • Υπάρχει μια τεκμηριωμένη πρόσφατη ασυμβατότητα σχετικά με το υλικό.
 • Έχουμε ρωτήσει και έχουμε σχηματίσει κάποια εικόνα για τις ανάγκες και τα θέλω του ερωτώντος.

Συζητήσεις για το ποια διανομή την έχει ποιο είναι καλύτερη μπορεί να γίνουν. Αλλά σε κατάλληλα νήματα. Αν η ερώτηση είναι αυτή που ερωτάται είναι αυτή κατ’ αρχήν. Τότε προτείνουμε με βάση τις ανάγκες του ερωτώντος και όχι με τις δικές μας, ή τουλάχιστον ας το προσπαθήσουμε :innocent:

Ευχαριστούμε, ας κάνουμε όλοι αυτό το μέρος ένα χώρο για πολιτισμένες συζητήσεις και διαφωνίες.

8 Likes

@talos θελω να παρατηρησω οτι εχεις ενα τροπο να τεκμηριωνεις αυτο που λες, που μου αρεσει το πως το τεκμητριωνεις. Το εχω παρατηρησει και σε άλλα θεματα. Στο συγκεκριμενο θα ηθελα να πω οτι εχεις δικιο, αλλά 1) εφοσον οι προτασεις για άλλες διανομες ειναι καλοπροαιρετες δεν κανουν κακο αν 2) μπαινουν στο τελος αφου πρωτα εχει συζητηθει το θεμα που αναφερει ο χρηστης για τη συγκεκριμενη διανομη, καθοτι πχ καποιος μπορει να μη θελει άλλη διανομη ή να προκυψει άλλος χρηστης που να εχει την ιδια απορια σε σχεση με τη συγκεκριμενη διανομη. Δεν ειναι καλο να βλεπει προτασεις να αλλάξει διανομη νομιζω. Αν ομως οι προτασεις για το ποια διανομη ταιριαζει σε τι μπαινουν στο τελος δεν το βρισκω κακο. πχ μπορει να πει καποιος οτι για σερβερ που εψαχνε ο χρηστης, καλλιτερα ειναι συνηθως το centOs γιατι ετσι και αλλιως κλπ. Αφου πρωτα ομως δουμε πως θα γινει στη διανομη που ρωταει.

2 Likes

Όπως είπα

αν δεν έχεις αυτές τις δυο προϋποθέσεις (κοινή λογική και ενσυναίσθηση) - πράγματα που δεν μας περισσεύουν πάντα, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος- κάθε προσπάθεια φορμαλισμού θα αποτύχει :wink:

Ας το δούμε λοιπόν περισσότερο σαν κατευθυντήριες γραμμές. Η προσπάθεια σου, ας είναι να βοηθήσεις τον συγκεκριμένο που ρωτάει, και όχι να προωθήσεις κάποια προσωπική σου ατζέντα. Ακόμα και να προτείνεις διανομές που εσύ δεν θα έβαζες πότε στην δική σου μηχανή, αλλά κρίνεις πως είναι η καλύτερη επιλογή για αυτόν που ρωτάει. Και εκτιμώντας πάντα αν η παρέμβαση σου θα κάνει καλό ή κακό.

ΥΓ: Ναι είναι λογικό αν κάποιος θέλει να βάλει Mint :mint: για server να κάνεις πρόταση για Redhat :redhat:. Αυτή είναι μια θέση που έχει “επιστημονική συναίνεση” της κοινότητας. Κάτι που δεν μπορεί να λέχθεί για το αν θα πρέπει να βάλεις Redhat :redhat: ή Ubuntu :ubuntu: για Desktop.

1 Like

Εγώ για παράδειγμα μισώ το ubuntu και το gnome. Αν μπω σε αυτήν την λογική για ένα άσχετο πρόβλημα ενός χρήστη, ναι θα είμαι απαράδεκτος.

Δεν ζούμε στην εποχή που κανείς ψάχνει 200 δισκέττες για να εγκαταστήσει μια διανομή, δεν είμαστε καν στην εποχή τών cd. Σήμερα έχουμε στικάκια, ταχύτερους υπολογιστές και γρήγορο δίκτυο. Είναι θέμα λίγο μόνο λεπτών να κάνει μια δοκιμή, και αν αυτή η δοκιμή είναι απλά και μόνο για να δει αν δουλεύει “out of the box” και όχι για να ξεκινήσει νέους κύκλους συζητήσεων, ναι μια δοκιμή είναι το πιο λογικό πράγμα που έχει να κάνει.

Εμπειρικά υπάρχουν ένα σωρό μη τεκμηριωμένες αλλά πασίγνωστες «ασυμβατότητες». Επίσης δεν είναι θέμα κάποιας αόριστης τεχνολογικής ανωτερότητας ή κατωτερότητας τών διανομών. Το ζήτημα είναι κατά κανόνα απλά πώς μια διανομή αντιμετωπίζει τις αναβαθμίσεις. Αν μια διανομή είναι συντηρητική είναι πολύ πιο πιθανό να έχει προβλήματα σε ένα καινούργιο σύστημα σε σχέση με μια λιγότερο συντηρητική. Τι είναι πιο απλό να κάνει κάποιος να ψάξει να βρει τι φταίει και μετά να βρει και μια λειτουργική λύση ή απλά να δοκιμάσει πρώτα μήπως το πρόβλημα απλά δεν υφίσταται σε πιο καινούργιο λογισμικό;

Κάπως άσχημος τρόπος να το θέσεις. Περισσότερο θα το έθετα δεν υπάρχει χρόνος/διάθεση να ακολουθηθεί μια πιο δύσκολη διαδρομή και επιπλέον είναι και πιο επικίνδυνο σε κάποιον που δεν έχει εικόνα για το τι πρέπει να περιμένει.

Η διανομή είναι το τεχνικά λιγότερο ενδιαφέρον και πιο ασήμαντο στοιχείο στο λίνουξ. Και επίσης οι διαφορές μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων ίδιας διανομής είναι πολύ μεγαλύτερες από εντελώς διαφορετικές διανομές. Το πρόβλημα δεν είναι ότι έχουμε πολλές διανομές, μια χαρά έχουμε χιλιάδες. Το πρόβλημα είναι ότι δίνεται σημασία που δεν αναλογεί σε ένα εντελώς ασήμαντο θέμα.

Θα έλεγα όμως ότι υπάρχουν όμως «λάθη» και καλοί λόγοι για προτίμηση στην επιλογή

 1. Μη βάζετε μικρές άγνωστες διανομές (συχνά με κράχτη ότι είναι εύκολες) σε άσχετους με Linux
 2. Προτιμήστε συντηρητικό λογισμικό σε παλιούς υπολογιστές
 3. Προτιμήστε λιγότερο συντηρητικό λογισμικό σε καινούργιους υπολογιστές

πάνω στο 3. τίθεται το θέμα για το Mint το οποίο είναι περίπου στην μέση, σε πολλές περιπτώσεις είναι η χρυσή τομή κατάλληλη για πολύ κόσμο, αλλά όχι για πολύ παλιούς ή πολύ καινούργιους υπολογιστές.

2 Likes

Εδώ θα με αφήσεις να διαφωνήσω. Το ότι είναι εύκολο να αλλάζεις 5 διανομές τη μέρα δεν σημαίνει πως πρέπει. Η αλλαγή διανομής δεν είναι μόνο το τεχνικό κομμάτι αλλά είναι και και η αλλαγή των συνηθειών του χρήστη.

Το να φύγω από ένα Ubuntu περιβάλλον και να πάω σε Arch, όπως μου πρότεινες τις προάλλες εμπεριέχει για μένα την ανακάλυψη του τροχού και μου δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που είδη έχω. Ίσως να αξίζει να γίνει κάποια στιγμή.

Θα συμφωνήσω με τον Τάλο και θα πω πως αλλαγή διανομής χρειάζεται όταν υπάρχει ασυμβατότητα των αναγκών της διανομής με τις δυνατότητες του μηχανήματος ή του χρήστη.

Εξάλλου η μη επίλυση του προβλήματος ενος χρήστη έρχεται να πλήξει πρώτα από όλα την κοινότητα. Είναι φυγοπονο να λέμε σε κάποιον να αλλάξει διανομή αντί να κάτσουμε και να αφιερώσουμε χρόνο για να βρεθεί η λύση.

Κάθε νήμα επίλυσης προβλήματος δεν βοηθά μόνο ένα χρήστη, αλλά αποτελεί κομμάτι του συνόλικου αρχείου πληροφοριών για την διανομή, διαθέσιμο στο σύνολο της κοινότητας. Αποτελεί ένα μάθημα για τους προγραμματιστές της διανομής, έτσι ώστε να εξαλείψουν το πρόβλημα και να εξελιχθεί η διανομή.

4 Likes

Δεν συνέβη όπως το λες. Αυτό που κατά κύριο λόγο είπα είναι να δοκιμάσεις να πετάξεις το ppa. Και μπορεί να παραπέμπω στην γνώμη μου αλλά δεν έχω πει ποτέ σε κανέναν «βάλε κανονικό Arch» Και λεπτομέρεια: ήξερα γιατί έβαλες το ppa, γιατί έχω παρακολουθήσει το ζήτημα linux gaming. Θεωρώ τα ppa απαράδεκτη πρακτική και δεν λέω μη βάζετε ppa, αλλά όποιος βάζει ppa θα πρέπει να καταλαβαίνει ότι δεν έχει πλέον ubuntu, έχει ubuntu με ppa, ουσιαστικά έχει αλλάξει διανομή. έστω και αν δεν το κατάλαβε.

Το ubuntu με ppa ή χωρίς αποτελεί μια πρωτογενή επιλογή του χρήστη και μια μάλλον τυπική πρακτική. Και ως τέτοια, μια τέτοια επιλογή θα πρέπει να είναι πρώτα από όλα σεβαστή.

Αυτό ήταν ένα μάλλον τυπικό παράδειγμα, όπου αντί να εστιάζουμε στο πως μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον χρήστη και να διαγνώσουμε το πρόβλημα, αρχίζει ένα τυπικό γαϊτανάκι προτάσεων διανομών.

Το θέμα όμως δεν είναι τόσο το τι έγινε, όσο το να διδαχθούμε από αυτό. Από εδώ και στο εξής ας το σκεφτόμαστε δύο και τρεις φορές πριν προτείνουμε κάποια άλλη διανομή και μόνον εφόσον έχουμε βεβαιωθεί πως δεν υπάρχει άλλη λύση.

3 Likes

Αυτο που πρεπει να σκεφτομαστε πανω απ ολα ειναι οτι καθε χρηστης ειναι μοναδικος και η μαγεια του linux ειναι οτι μπορει να εχει οτι θελει η τον βολευει σε διανομη. Τα windows δεν εχουν αυτες τις επιλογες. Ομως οταν υπαρχει διαμαχη για καποιες διανομες εναντι αλλων αυτο το καλο εξανεμιζεται.

ο νεος χρηστης θελει απλα να μαθει να χρησιμοποιει κατι νεο γι αυτον και του ειναι δυσκολο να διαχειριστει τοσες διαφορετικες διανομες. Επελεξε μια που καπου ακουσε πρωτη φορα η καποιος του εγκατεστησε στον υπολογιστη.-

Ο μεσος χρηστης μπορει να δοκιμαζει διαφορα απο αυτα που ακουει στο forum αλλα για να λεμε του στραβου το δικιο, ο μεσος χρηστης θα ψαξει να βρει screenshot και βιντεο στο youtube ωστε να βρει αυτο που του ταιριαζει οπτικα, και μετα ισως να ψαξει για εξειδικευμενες κοινοτητες ωστε να δει αν ειναι ενεργες σε τυχον προβληματα που θα αντιμετωπισει.

Τελος ο παλιος δεν επιδεχεται ευκολα αλλαγες εκτος αν εκεινος το αποφασισει.

Εγω χρησιμοποιω elementary os που μου αρεσει αισθητικα. Παρ οτι δεν εχω ευκολιες που θα ειχα με κανονικο ubuntu αποφασισα να εχω το elementary. Παρ ολα αυτα, αν και ειναι η διανομη που νιωθω πιο ανετα, δεν εχω αναφερει ποτε εδω σε καποιον να το βαλει για να το δει.

Ακομη και για τα shim και το secureboot που εκανα μια σημειωση, ειπα οτι οι διανομες που το υποστηριζουν ειναι fedora, ubuntu, opensuse και red hat. Θα μπορουσα να εχω παραλειψει το redhat αλλα αυτο τοτε θα ηταν ψεμα. Απλα σαν ενημερωση το ανεφερα. Αν σε ενα νημα ειμαστε 10 ατομα και λεμε ολοι να βαλει την αγαπημενη μας διανομη, μαλλον κακο κανουμε στο ελευθερο λογισμικο, στο linux και τελος στο χρηστη.

5 Likes

Μικρη παραλειψη στις σημειωσεις σου, το Debian Buster που μολις τωρα απεκτησε υποστηρηξη για SecureBoot.

2 Likes

Για αυτό έχω μαρκάρει και την απάντηση σου ως λύση, αλλά ας μην επεκταθούμε παραπάνω, γιατί θα βγούμε εκτός θέματος. Χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο παράδειγμα για να αναδείξω πιο πολύ τι σημαίνει για έναν χρήστη η αλλαγή διανομής και όχι ως ένα μεταξύ μας προσωπικό ζήτημα. Πάντως σίγουρα η προσθήκη ενός ppa δεν αποτελεί αλλαγή διανομής. Είναι μία δυνατότητα και ελευθερία του χρήστη να διαλέξει ένα πρόγραμμα που δεν υποστηρίζεται εξ αρχής από την διανομή του. Ουσιαστικά διευρύνει τις επιλογές του χρήστη, χωρίς να αλλάζει όμως η βάση.

Δεν υπάρχει “κακή” διανομή, όλες οι διανομές είναι χρήσιμες και ο πλουραλισμός στις επιλογές είναι πάντα θεμιτός. Αυτό είναι εξάλλου που διαφοροποιεί τα :linux: : από τα :win:/:apple: . Η λογική που είναι δομημένο το Linux με έναν πολύ γερό πυρήνα και όλα τα υπόλοιπα να είναι πλήρως αρθρωτά είναι που το κάνει να ξεχωρίζει. Όσο πιο καλή είναι συμβατότητα μεταξύ των αρθρώσεων τόσο πιο πολλές επιλογές έχουμε. Σε έναν ιδανικό κόσμο ο χρήστης θα μπορούσε να έχει με 2 κλικ ένα Manjaro με Deepin σε Wayland.

1 Like

Έχω ένα πολυμηχάνημα Samsung M2070 που η εταιρεία βγάζει κανονικά drivers και για linux. Το πολυμηχάνημα έχει εκτυπωτή και scanner. 1. Βάζω ubuntu στο dell laptop μου. Ο εκτυπωτής δουλεύει με τους drivers το σκάνερ όχι. Ψάχνω στο google και βρίσκω λύση. Μόνο που σε κάθε αναβάθμιση (κάθε 2 χρόνια) θα πρέπει να ξανακάνω τα ίδια.
Ψήνομαι για κάτι πιο ρέον. Βάζω manjaro Ο εκτυπωτής ΟΚ με τους drivers. Πάω να σκανάρω και μου βγάζει φωτογραφία με την κάμερα του φορητού. Δοκιμάζω τη λύση που είχα για το ubuntu, ξανά χαμογελάστε. Μια σειρά από άλλες χοζομάρες (δικές μου όχι του manjaro) του μαμησα τη μαμά. Βάζω arcolinuxb Πάλι χαμογελάστε: τσαφ αλλά ποιος σκάνερ …
Βάζω sabayon όλα τέλεια με το που έβαλα τους drivers. Είχα αρχικά mate, έβαλα gnome έχει κάνει ένα σωρό αναβαθμίσεις αλλά το gscan2pdf δουλεύει όπως πάντα. Πως είναι δυνατόν να είναι όλες οι διανομές το ίδιο; Όλοι έχουμε εμπειρίες και αν λέμε και καμιά κουβέντα μάλλον να βοηθήσουμε θέλουμε και όχι να μπερδέψουμε.
Και με χαλάει να φωνάζουμε για drivers, να υπάρχουν κατασκευαστές που βγάζουν για linux και οι διανομές να κάνουν τα δικά τους …
Επίσης έχω και ένα netbook acer 32-μπιτο από τα πρώτα που κυκλοφόρησαν με sparky xfce Και σε αυτό οι drivers της samsung δουλεύουν μια χαρά. Χάνεται στο gscan2pdf για πάνω από μια σελίδα για λόγους hardware. (εντάξει ψόφιο είναι)

1 Like

Αυτή λοιπόν είναι μια μάλλον τυπική περίπτωση @makisathanos. Σε μια αντίστοιχη ερώτηση οι πιθανές απαντήσεις μπορεί να είναι:

 • Έχω τον ίδιο scanner έκανα αυτό και μου δούλεψε, δοκίμασε και πες μας

 • Έχω τον ίδιο scanner αλλά μου δούλεψε στην διανομή Β. Βάλε την Β, ή Α δεν είναι καλή.

 • Έχω τον ίδιο scanner έκανα αυτό και μου δούλεψε, δοκίμασε και πες μας. (Παρεμπιπτόντως ξέρω πως στην διανομή Β αυτός δουλεύει χωρίς πρόβλημα, όποτε αν δυσκολευτείς έχεις και αυτή την δυνατότητα.)

Σίγουρα όλες οι διανομές δεν είναι ίδιες. Μαθηματικά δε μπορεί να αποδειχθεί πως καμία δεν είναι καλύτερη από κάθε άλλη. (Έστω ότι η διανομή Α είναι καλύτερη από κάθε τυχαία διανομή Χ. Τότε ολοι θα έβαζαν την Α και κανείς την Χ. Οπότε δεν θα είχαμε άλλες διανομές, κάτι άτοπο qed).

Ποιος τύπος απάντησης όμως βοηθά τον χρήστη και την κοινότητα; Στην πρώτη περίπτωση μπορεί κάπου θα με βοηθήσει στο μέλλον σε κάποιο άλλο scanner σε κάποια άλλη διανομή. Και σαφώς μπορούμε να πούμε τις εμπειρίες μας και σαφώς μπορούμε να έχουμε τις αγάπες μας και μπορούμε να τις λέμε, αλλά ποιος είναι ο στόχος όταν απαντάς μια ερώτηση.

2 Likes

Η απάντηση η Α ή η Β δεν είναι καλή νομίζω και εγώ ότι δεν είναι σωστή. Άλλωστε ότι δεν δουλεύει σε μένα δε αποκλείει σε εσένα να είναι τέλεια. Όλες οι διανομές έχουν βολέψει μια μερίδα κόσμου και πρέπει να είναι σεβαστές γιατί ειδικά οι κοινοτικές έχουν πίσω τους ανθρώπους που τους αξίζουν το λιγότερο τα εύσημα …

1 Like

Μα καλά, είναι δυνατόν να έχει κανείς ένα τέτοιου είδους πρόβλημα και να μην προσπαθεί να βρει τη λύση? Το να βάζεις άλλη διανομή που “δουλεύει” είναι bypass του προβλήματος, όχι επίλυσή του!

Ειδικά όταν ξέρεις ότι σε μία άλλη διανομή δουλεύει (άρα υπάρχει λύση), είναι δυνατόν να μην φας τα λυσσακά σου μέχρι να βρεις πώς στα κομμάτια θα το κάνεις να δουλέψει και στη διανομή που τρέχεις?

Ή τελικά μόνο εγώ είμαι τόσο μαζόχας?? :grin:

6 Likes

αν εχεις ορεξη αυτο ειναι το σωστο να κανεις. Αν δεν εχεις ή δεν γινεται, πχ να θελησεις να τρεξεις κατι που χρησιμοποιει systemd ενω η διανομη σου δεν το υποστηριζει, τοτε βρισκω καλη λυση να εχεις καβατζα και καμια άλλη διανομη. Ειναι ενας απο τους λογους που χρησιμοποιω (σπανια), το bunsenlabs και το sparky.
@makisathanos το sparky σου ειναι ενταξει με το xfce; απο οτι θυμαμαι δεν υποστηριζεται πολυ καλα (ή καθολου πια; ). Θυμαμαι πχ ο catfish δεν υπηρχε καθολου και επρεπε να χρησιμοποιω την εντολη locate για να βρω κατι…

Μεταφέρω εδώ την άποψη μου, διότι βλέπω να συμβαίνει και εδώ μέσα:

προτάσεις τύπου : «εταιρεία spyware, λειτουργικό παρακολούθησης, μυστικών υπηρεσιών και αλλά» δεν συνεισφέρουν στην συζήτηση/επίλυση του προβλήματος αλλά δημιουργεί την εντύπωση ότι οι linuxαδές είμαστε «σωτήρες της ανθρωπότητας, με αλουμινόχαρτο στο κεφάλι για να μην μας διαβάζουν την σκέψη οι βλιλουμινατοι κ ΣΙΑ» ενώ από την άλλη ο ερωτών/αναγνώστης νιώθει ότι το λέτε βλάκα για τις επιλογές που κάνει στην ζωή του και ότι του κάνετε φροντιστήρια ηθικής

3 Likes

raik μια χαρα ειναι (σε 32 μπιτ) αλλα το νετμπουκ δεν εναι για πολλα. Κανενα εμαιλ και λιμπρεοφις. Σου απαντω απο αυτο.

1 Like

Ισως προτασεις του τυπου “Γιατι δεν βαζεις την διανομη Χ” ειναι καλη απαντηση σε ερωτησεις του τυπου “Ειμαι (νεος/εμπειρος/εξπερ) χρηστης πια διανομη να βαλω;” Αλλα οντως δεν ειναι οταν προσπαθεις να δοσεις βοηθεια σε καποιον που προσπαθει να λυσει ενα προβλημα.

Στο προβλημα του σκαννερ που εχει ο φιλος @makisathanos θα ελεγα ποιο προγραμμα χρησιμοποιεις για να σκανναρεις, αν βλεπει το σκαννερ σαν επιλογη στις ρυθμισεις του και αν και πως το βλεπει το συστημα.

Ειναι καμια φορα ομως δυσκολο να ρωτησεις ερωτησεις σε νεους χρηστες οταν δεν ξερουν το συστημα και προσπαθουν να λυσουν προβληματα. Δυστηχως ειναι η φυση της υποστηριξης των νεων χρηστων και δεν μπορει το “Γιατι δεν βαζεις την διανομη X” ναι ειναι η πρωτη λυση που δυνουμε. Παντα μα παντα πρεπει να ειναι η εσχατη λυση.

3 Likes

Δεν εχω προβλημα , σε ubuntu βρηκα 3-4 λυσεις, σε manjaro - arcolinux δεν εψαξα, σε sabayon και debian - sparky ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ !!! (Τα αναφερω αυτά για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις).

Το καταλαβαινω και δεν εχω λανθασμενες εντυπωσεις… απλα προσπαθουσα να δωσω την δικια μου προσεγγιση. Απλα απο περιεργεια… οταν λες οτι στο Sparky δεν χρειαστηκε… εννοεις οτι δουλεψε με την μια χωρις προβληματα; Mηπως μεσα στις διανομες που δοκιμασες… ηταν και η κανονικη εκδοση του Debian (οχι το SparkyLinux);