Ποιοί έχετε δοκιμάσει EndeavourOS και Fedora, και τι από τα δύο προτιμήσατε;

Χαιρετώ!

Σκέφτομαι να περάσω από το Fedora σε κάποιο Arch-based distro (CachyOS ή EOS). Ο βασικός λόγος είναι η περιέργεια να δοκιμάσω κάτι καινούργιο και λίγο πιο απαιτητικό, αλλά και το ότι έχω συναντήσει κατά καιρούς κάποια ζητήματα στη Fedora με RAM, packages ή drivers. Έχω φτάσει σε σημείο που οποιοδήποτε πρόβλημα στo Fedora μπορώ να το λύσω μέσα σε δευτερόλεπτα ή να στήσω από την αρχή όλο το σύστημα σε περίπου μία ώρα, οπότε θεωρώ ότι έχω αποκτήσει μια σχετική εμπειρία.

Προσπαθώ να μαζέψω απόψεις και εμπειρίες από άτομα που έχουν δοκιμάσει και τα δύο οπότε περιμένω την απάντηση σας!

Όχι, απαραίτητα άμεσα σχετικό, αλλά πέρασα πρόσφατα μετά από χρόνια σε deb (και όχι rpm) διανομές σε CachyOS και μετράω τις μέρες να βγει επιτέλους το PopOS με COSMIC και να το ξεφορτωθώ. Ο λόγος της μετάβασης ήταν να μελετήσω μια ασυμβατότητα με τη μητρική.

Σίγουρα μετράει η μικρή μου εμπειρία με τις Arch based διανομές, αλλά η αίσθηση μου είναι πως στο PopOS έχω καλύτερο έλεγχο στο σύστημα μου. Τα μισά που επιπλέον θέλω θα τα βάλω με cargo binstall και ξέρω να κάνω compile κάτι δες θέλω να με πιάσει κάποιος από το χεράκι και να κάνει πράγματα που δεν ξέρω για μένα.

Μα τον Φέιμαν δε θέλω να σε αποτρέψω, η έκθεση σε οτιδήποτε άλλο από το Fedora (καθώς και προφανώς η έκθεση όσων δεν έχουν Fedora στο Fedora) ανοίγει τους ορίζοντες, αλλά μην περιμένεις θαύματα, ή να μάθεις πολλά ενδιαφέροντα καινούργια πράγματα, εφόσον έχεις φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

2 «Μου αρέσει»

Πραγματικά περιμένω και γω πως και πως να γίνει πιο stable το COSMIC, είναι φοβερό!

Ναι δεν περιμένω καθόλου θαύματα, κυριώς το σκέφτομαι από άποψη performance και δυνατοτήτων. Αν και θέλει να αφιερώσεις πολύ περισσότερο χρόνο από ότι έχω καταλάβει, καταλίγο με ένα σύστημα πλήρως δικό μου και και με πολλές επιλογές, κάτι που νιώθω ότι δεν είχα τόσο στο Fedora.

Νιώθω ότι πλέον γνωρίζοντας πολύ περισσότερα πράγματα για τα Linux πως θα μπορώ να ανταπεξέλθω έχοντας ένα Arch-based distro.

2 «Μου αρέσει»

Καλωσόρισες @Visaj. Το EndeavourOS έχει δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό νομίζω. Το έχω δοκιμάσει λίγο και είναι εύκολο στη χρήση. Βέβαια, από ότι καταλαβαίνω Θέλεις αυτό που ψάχνουμε όλοι γενικά εδώ μέσα. Όσο περισσότερο δίνεις τόσο περισσότερο παίρνεις. Αυτή η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς νομίζω. Είναι πολύ ωραίο να πατάς κουμπάκια και να γίνεται η δουλειά σου εύκολα και γρήγορα από το ένα παράθυρο στο άλλο όπως στο Pop os για παράδειγμα, μέχρι να χρειαστεί να φτιάξεις κανένα word, οπότε ξενερώνεις. Ελπίζω πολύ σύντομα να εξαπλωθεί αυτή η τεχνολογία με την παλάμη που μεταφέρεις αρχεία από τον ένα υπολογιστή στον άλλο με μια χειρονομία. Πολύ το χρειαζόμουν χθες βράδυ που έκανα μια εργασία στο Pop os και σε Windows. Στο ένα είχα το markdown και στο άλλο το word. Εννοώ την ευκολία χρήσης όπως καταλαβαίνεις. Σύντομα νομίζω θα λέμε στον υπολογιστή τι να κάνει και θα το κάνει. Εκεί πιστεύω οι διανομές linux θα υπερισχύουν.

2 «Μου αρέσει»

Δεν ξέρω τι είναι αυτή η τεχνολογία με τη χειρονομία και βγαίνουμε και off topic αλλά μου φαίνεται περίεργο που είχες δυσκολία να μεταφέρεις αρχεία από τον ένα υπολογιστή στον άλλο :person_shrugging:

2 «Μου αρέσει»

Καλώς σας βρήκα!

Ναι πολύ σωστά καταλαβαίνεις! Δεν λέω, αρκετά ωραίο το Fedora, τα τελευταία τρια χρόνια με είχε βολέψει απίστευτα (ή 1,5 μετά από μερικά reinstall που συνέβησε τον πρώτο 1,5 μιας και δεν είχα ιδεά από Linux) αλλά νιώθω ότι θέλω κάτι με περισσότερες επιλογές και δυνατότητες.

Είχα δεί ένα φοβερό βίντεο με έναν τύπα που προσπαθούσε να φτιάξει ένα πρόγραμμα που θα εκτελούσε διάφορες εργασίες μέσω χειρονομιών. Πραγματικά φοβερό!

1 «Μου αρέσει»

Πιστεύω ότι αν καλοσκεφτείς αυτό που γράφεις για τις επιλογές και τις δυνατότητες είναι καθαρά στο μυαλό σου - δεν είναι κάτι που ισχύει. Ό,τι ρύθμιση μπορείς να κάνεις σε μία διανομή μπορείς να την κάνεις και στην άλλη, ό,τι δυνατότητες έχει η μία τις έχει και η άλλη (οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες). Απλά κάποιες διανομές σε γλιτώνουν από την υποχρέωση να κάνεις εσύ κάποιες ρυθμίσεις / επιλογές - δεν ξέρω καμία που να σου αφαιρεί την δυνατότητα.

Fedora είχα πολύ παλιά, Endeavour OS πρόσφατα λόγω chromebox (μόνο με arch based είχα ήχο) για κάνα χρόνο ήταν το βασικό μου σύστημα. Εμένα το laptop είτε με Endeavour πέρσι είτε με debian πλέον δεν έχει διαφορά - ο ίδιος window manager ξεκινάει, με (κυριολεκτικά) τις ίδιες ρυθμίσεις και τις ίδιες εφαρμογές χρησιμοποιώ. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι αντί για το yay κάθε βδομάδα δίνω apt update. Πιο πολλά θα μάθεις αν αντί για διανομή αλλάξεις desktop environment / window manager.

ΥΓ Φοιτητης παλιά έκανα distro hoping και είχα στο ίδιο pc debian / ubuntu / fedora / openSuse να μοιράζονται το ίδιο /home partition…. Ό,τι και να μπούταρε από τα τέσσερα ήταν ίδιο και απαράλλαχτο!

3 «Μου αρέσει»

Σωστά έτσι είναι @raik. Μετά από τόση samba που έχουμε ρίξει…

1 «Μου αρέσει»

Δεν ξέρω τι εννοείς με αρκετά ωραίο το fedora, πάντως αναφέρεσαι σε ένα κορυφαίο προϊόν/διανομή.

Δυό λόγια για τις περισσότερες επιλογές που σε απασχολούν.

Η τοποθέτηση του @shortmanikos είναι σωστή. Θα μπορούσα γενικώς και ειδικώς να διαφωνήσω σε κάποια σημεία που αφορούν το λειτουργικό (πχ bloated vs minimal, distribution upgrades και μερικά ακόμα) αλλά το ουσιώδες για χρήστη desktop έχει καλυφθεί από την άποψή του.

Οταν αναρωτιέσαι αν αξίζει να πας σε archlinux, τότε δεν ασχολείσαι με ετοιματζίδικα desktops τύπου cachy, endeavouros, manjaro κλπ. παρά μόνο σαν ενδιάμεσο σταθμό. Προκειμένου να εξοικειωθείς (ουσιαστικά να αποκτήσεις ευχέρεια με τον pacman και το mkinitcpio αντί του dracut.

Θες περισσότερες ακόμα επιλογές λοιπόν στο λειτουργικό; Πας slackware για hardcore.

Ή μήπως περισσότερες επιλογές στο desktop; Πας σε hyprland για wayland ή σε openbox για X11.

Σου προτείνω να μην κάνεις τίποτα και να κάτσεις στα αυγά της fedora. Στήσε VM και βγάλε τα μάτια σε ότι θες. Με ασφάλεια. Και όταν κατασταλάξεις, εσύ αποφασίζεις.

Υ.Γ. Χρησιμοποιώ 12+ χρόνια archlinux. Την ίδια. Χωρίς επανεγκαταστάσεις.

3 «Μου αρέσει»

Ρίξε μία ματιά σε αυτό @nikaskonstantinos

2 «Μου αρέσει»

My name is apple.

Nice to make the acquaintance.

:innocent:

Damn I hate these guys

2 «Μου αρέσει»

Ναι, ευχαριστώ @Maras πολύ ωραίο το localsend και κυλάει πολύ ωραία. Βλέπω διαθέτουν και web πλέον. Καλό αυτό

1 «Μου αρέσει»

Αυτό είναι κάτι που άρχισα να καταλαβαίνω τελευταία που δεν ήξερα ότι γίνεται. Όσα άτομα έχουν εμπειρία από linux και τους αρέσει να κάνουν distrohop, στην τελική απλά μεταφέρανε το ίδιο /home partition.

Τελικά όλα έχουν να κάνουν με το πως θες να δουλέυει το distribution για σένα.

1 «Μου αρέσει»

Ναι θα κάτσω πάρα πολύ να σκεφτώ αν θέλω σοβαρά να μπω στο τρυπάκι των Arch-based linux. Σκέφτομαι πάρα πολύ το Endeavour για να μπορώ να δοκιμάσω το Cosmic (που πλέον είναι σε beta) με hyprland. Κοιτούσα μερικά βίντεο και τα λάτρεψα και οπτικά αλλά και από άποψη workflow.

Σίγουρα θα ενημέρωσω και εδώ για την τελική μου απόφαση!

2 «Μου αρέσει»