Ποιο γραφικό περιβάλλον να βάλω σε netbook;

Καλημέρα!

Χθες πήρα ένα netbook από συγγενή που δεν το χρησιμοποιούσε πολύ, και τρέχει Windows XP. Μέσα έχει Atom N270 και 1GB DDR2 RAM. Θέλω να του περάσω Debian. Ποιο γραφικό περιβάλλον προτείνετε για τέτοιο υπολογιστή;

μάλλον θα πήγαινα για openbox.

Πιστεύω ότι θα την παλέψει ακόμα και με Xfce ή MATE, το openbox είναι πιο ελαφρύ, ακόμα πιο ελαφρύς είναι ο JWM (βασικά ο JWM είναι τέρμα ελαφρύς, το υπόλοιπο σύστημα χωρίς γραφικό περιβάλλον είναι πολύ βαρύτερο), για την ακρίβεια επειδή το είχα κάνει, ο display manager είναι πολύ βαρύτερος από το γραφικό περιβάλλον! Ο υπολογιστής μπορεί να δουλέψει καλά για αρκετά πράγματα αλλά κράτα μικρό καλάθι για σύγχρονες εργασίες, ασχέτως τι θα βάλεις δεν θα την παλέψει.

6 «Μου αρέσει»

Star linux me xfce. Μέγεθος εγκατάστασης λιγότερο από 3 gb. Πολύ ελαφρύτερο από debian.μολις 900 πακέτα εγκατεστημένα ενώ το debian έχει 1400

1 «Μου αρέσει»

Όταν έφτιαξα μινιμαλιστικό καθαρό debian βγήκε 1.4 γίγα (αρχικά ακόμα λιγότερο αλλά έφτασε τα τόσο βάζοντας όσα ήθελα)

2 «Μου αρέσει»

Καλημέρα.
Εγώ έχω (ακόμα) το Dell Mini 10v και λειτουργεί ικανοποιητικά - μην περιμένουμε και θαύματα :wink:) με το τελευταίο antix. Έχει πολύ ελαφρούς WMs (IceWM, Fluxbox, JWM κ.α.). Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη λύση.

4 «Μου αρέσει»

Καλώς ήρθες @orcrist στην παρέα μας :hugs:. Οτιδήποτε από τα προαναφερθέντα είναι καλή λύση

1 «Μου αρέσει»

Γραφικό περιβάλλον: για εμένα xfce. Αν δεν έχεις θέμα με το να κάτσεις να κάνεις πολλές ρυθμίσεις βαλς και openbox.

Hint: πολύ ελαφρύ είναι και το Trinity desktop. Κάποιες λίγες διανομές το έχουν και σε iso. Αν ψάξεις θα βρεις μερικές και πολύ ελαφριές.

Από σχετικά πρόσφατο (12/2019) άρθρο στο Fedora Magazine[1], η χρήση μνήμης κατά αύξουσα σειρά είναι
LXDE < LXQt < Xfce < MATE < GNOME < Cinnamon < KDE
Αν και με τόσο χαμηλή μνήμη καλύτερα είναι ένας window manager παρά environment.

Αν δεν μπορείς να βάλεις wm και θες κανονικό de η kde η xfce

Εγώ πάλι σε ένα HP (αν θυμάμαι καλά είναι το 110), με 2Gb DDR3 (τα περισσότερα έχουν DDR2) με SSD, σε καμιά διανομή από όσες δοκίμασα δεν είδα βελτίωση, κολλάει απίστευτα ακόμα και σε απλές εργασίες. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να το αναστήσω δοκίμασα και chromeOS αλλά και πάλι τίποτα. Τελικά δεν ξανά ασχολήθηκα.